При нас поспрете, лошите мисли с арабски сладки прогонете - леко фатална 113-та

• 28 570
  • 292
  •   1
Отговори
# 150
Категорична съм, доколкото е възможно да се ограничава родата, ако ще и егоискта да съм. Мъжът ми изтърпя много, че и с нервите си плати, за да се събира за сватбата на сестрата -по-малката. Голямата е точно дъщеря на въпросният чичо, а докато аз бях там, в хола спеше и единият от по-големите братовчеди - син на този чичо, че дори и имаше идея да си сменим къщата с друга, за да може в предишната къща да живеят чичото и жена му /те бяха в нещо като гето наистина и миналото лято в Мароко започна събарянето на гетата/. Направо ни ходиха по нервите със снимки "ето, това остана от къщата на чичо М...". Всички живееха в къщата на мъжа ми, той ги хранеше, културният и възпитан братовчед - снайпериста, спеше по приятели. Аз се чудех защо голямата ми зълва беше пращана да ме моли за пари, защо все тя, а то чичото бил биологичният й баща. За още по-огромно "щастие", миналата година, когато имахме проблеми с визата на мъжа ми, аз си лежах у нас в 2 стаи от мезонет и баня с вана, а у тях се гъчкаха 7 големи човека и 2 деца в къща без течаща топла вода.
И през зимата нали, понеже няма пари за изследване .... аз намирам чорапи с еврота. Взети и от нас де.  Може лида не се усетят, че ако мъжът ми "избуши", хонеже няма адекватното лечение, ще седят гладни всичките женки, защото с 2 стаи под наем не могат да де изхранат, а работата в хотелите им изва нанагорно и се прибират като си решат.        
Даването на деца за отглеждане, някои от 30 години е разпространено из нашата рода. Добре, че ме предупредиха, но нищо не съответстваше така пълно на това, което видях.
Затова и сега мъжът ми е така затворен и всяка секунда гледа да е у нас и да е извън Мароко.
Беше доста непроемливо и за него и най-личните си моменти да ги съобразяваме с чичо, леля, братовчеди, зълви и стринки и 2 деца.
Ето затова си обяснявам аз, че гости не обича, с огромен кеф гледа хладилника - пълен и вечно е в кухнята и понякога само седи и мълчи, или пък като дете ходи да си купува шоколади - едно че обича сладко, друго - негови са си....        

# 151
  • In a surreal moment!
Здравейте гълъбици и един люлински гълъб Simple Smile
Много интересни разговори, чета ви между селско-градинските занимания...оф за тази вечер свърших с поливането , голяма мъка и суша е при нас - Деси , нещо си сменихме май сезона- да имаше как да ми пуснеш малко от вашия дъждец , че ми отива всичко по дяволите в сухите буци...

Алаа - аз имах такова преживяване през януари , като наблядател... по-унизително преживяване не съм виждала - младо момиче с перфориран билет и малък куфар на колелца(наистина много малък) - 5-6 контроли, жени и мъже, като кучета онюхаха автобуса. Една контрола и скъса билетчето и я попита дали е продупчила за куфара. Момичето , съвсем естествено реагира , че къде го пише това ....Не и показаха , разбира се , а я заобградиха като ....глутница - викат , кряскат , смъкнаха я на първата спирка , крещейки един през друг да си плати глобата от 10лв и заплашвайки , че ще извикат полиция....Момичето се държа много спокойно и им отговаряше твърдо и категорично , че нищо няма да плати и да викат когото си искат ....Аз такова нещо не съм виждала никога , в провинцията такива циркове няма - категорично го заявявам , ходила съм къде ли не , това го има само в София и е .....шокиращо. Като замина автобуса и цялата сцена остана там някъде , дойдох на себе си и се ядосвах , че нищо не направих....Но смятам , че този театър е много добре уговорен и отрепетиран и разчитат на това , че са много и шокират "жертвата" , а не че имат някакво законно право...така си мисля , като си спомням случката.

# 152
Добър вечер , момичета  Laughing

Най-безсрамно се набърквам в темата ви пак  Mr. Green Blush; sorry , за което, само да дам отговор на Катя Ш. (гледам ,че никoй не е писал), та ето инфо за т.н. бели дни и постенето по времето им...

"The white days do exist in every lunar month; such days occur when the moon appears all the night; hence the name relates to the appearance of moon all the night and the sun all the day; they include the 13th , the 14th , and the 15th days of every lunar month. (So they are 3 days, not six as common).

It is also said that they are given this name because Almighty Allah granted Adam forgiveness and whitened his Book of Deeds (purged it of sins) during these days. Islam makes it recommended for Muslims to fast for these three days.....Hafsah is also reported as having said: “There are four things the Prophet (peace and blessings be upon him) never abandoned; fasting the day of `Ashoura, the first ten days of Dhul-Hijja, three days of every month and the two rak`as of Dhuha.” (Reported by Ahmad)".  

8-Mu May 2009  = 13 Jumada Al-Awwal 1430 A.H
9-Tu May 2009   = 14 Jumada Al-Awwal 1430 A.H
10-Tu May 2009 = 15 Jumada Al-Awwal 1430 A.H

Allah kabul etsin! = Господ да приеме поста ти ! (традиционното TR пожелание към постещия)  Peace

--------

За т.н. prenuptial agreement, поне в TR не съм чула да са широко разпоространени  newsm78, НО в NY поне (не знам 3а целите САЩ) си е нещо съвсем нормално; да има такъв договор, к/о обикновено включва кой колко ще получи по време на развод, ако такъв настъпи, какво става с децата etc.  Има също т.н. separation areegemnt (какво става в случай на РАЗДЯЛА, не на развод ..и пак се описва всичкоооо точка по точка : кой колко пари ше дава, взема, децата кога и как и за колко време ще се изкарвaт uзвън страната, защо...а бе бая обемен документ си е ...Не са глупави хората (идеята е ,че е по-добре човек да е подготвен за всеки случай, и е по-добре да се пишат тези точки u подточки, когато си in love , а не когато искаш да утрепеш другия, както обикновено става при раздяла/развод) ) ...

Още един път се извинявам ,че нахлувам oт време на време , ама пусто по комшийски приприпквам по чехли от нашия дом до вашuя двор и така  Joy Mr. Green Crazy Hug ...Днес тук е Денят на Майката - та на всички мамита : ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ! Много сладки моменти с вашите майчици и с вашите хлапета !

Лека вечер  Hug Peace Wink

Последна редакция: нд, 10 май 2009, 20:57 от bz

# 153
обсъждали сме имената на бъдещи деца. аз все искам да си харесам някое женско име със "С", за да си го кръстя уж на майка ми. както и да е това. но още когато коментирахме, той ми каза,че иска родителите му да изберат името на първото ни дете. а ако не изберат точно име,да дадат списък с 10 имена и ние да изберем някое от тях. в неговото семейство (от 6 деца), само брат му е женен. и според мен моето момче явно е гледал как вървят нещата,когато брат му се е женил и когато им се роди детенцето... и може би се сеща кои моменти няма да ми харесат на мен ,като това някой друг да измисля имена на децата ми, при положение,че аз ще се напъвам и аз ще си ги гледам... и може би за да избегне евентуални спречквания се опитва още от сега да ми налага с усмивка разни техни традиции или желания на родителите му. оххх, малко  объркано май си изразих мислите. той не живее със семейството си вече 8-9 години и ми е малко странно,че за всичко иска да се съобрази с тях. аз не ги познавам хората,но от сега си мисля,че ще ми е гадно,ако ме карат да сложа типично ислямски имена на децата си. аз малко се обиждам така,все едно съм толкова тъпа,че не бих се сетила за някакъв среден вариант. примерно говорим си,че искаме близначки и на мен уж ми се пада,но това си е божа работа де. и все пак,ако са близначки някой ден му казах,че може да ги кръстим амина и мария, обаче нашето момче: " не! амина и мариам". абе аз да не съм умряла да си кръстя детето амина,че и двете да са с тяхното звучене! достатъчно,че гледам да е на половината,а той пак, изцяло да е на тяхното. в предишната му квартира имаше едно арабско семейство. имаха близначки и момченце. двете момиченца бяха толкова различни-големи сладурани. казваха се сара и мая. това ми хареса като съчетание,защото звучат интернационално,а не ислямско. аз нещо такова искам някой ден да измислим,а той все си държи на тяхното звучене на имената...
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА СПОДЕЛЕНИЕТЕ ИДЕИ ЗА ДОГОВОР!!! ДОРИ И В ДРЕБНИТЕ НЕЩА ИМАМ СМИСЪЛ!!! МНОГО БЛАГОДАРЯ!!! Simple Smile и имената на децата и тяхното отглеждане, и посещенията в България и гостуването на роднините, абе всички неща,които изброихте,трябва да се имат предвид,когато се прави такъв договор. прави сте,че ние тези зестри ги приемаме като наша цена и ни идва обидно. аз наистина не бих се оценила и не искам зестра,но някой ден бих включила клауза за издръжка на децата,ако се разделим. само се надявам никога да не се стига до там да си размахваме страниците от договора пред очите и да се караме за глупости. а роднините прочитат ли на какво сте се споразумяли или тези неща си остават само между вас си? и след време може ли да се оспорва договора? т.е, ако подпише нещо,лсед време да каже,ама аз съм персиец, твоя договор важи за България,а не по нашето законодателство? защото ако е така, много важно с какви неща ще се съгласи на хартийка.

# 154
ъъъъ  newsm78 и аз да вметна че и мен тая тема с имената ме тревожи дости ма поне склоних и сега ако имаме момиченце ще е неда  а за момче newsm78 не сме стигнали до консенсус  още  да не говорим че ми заяви че ако имаме дъщеря моментално я изпращал в ирак никво училище тук  smile3513 тук  не било за неговата дъщеря Naughty там в ирак и е мястото #Cussing out не знам как ще се преборя с това   newsm78

# 155
о,и ние сме така! децата да се гледата в иран,да учат там,защото било мнго спокойно,много по-хубаво от тук... и си представям момиченцето ми как някой ден искам-неискам сигурно ще я оженим девствена за някой,с който не е имала много срещи и не го е опознала. в днешно време не е необходимо чак такива неща да се случват и да са задължителни. иска ми се децата ми да имат избор в живота си, не само за образованието си,но и за личните си отношения, да се срещат с повече хора,да излизат, да имат по-голям кръгозор и да може да си преценят,както преценяваме ние.

# 156
бъз, защо си винаги толкоз извинителна, бе джанъм. Отбивай се когато ти кефне, нали виждаш, че въпреки, че темата е арабска имаме дами свързани с Иран, Пакистан, Кюрдистан, Афганистан...сега кво някой от комшилъка ли няма да приемем....

ами за имената, хайде да даваме идеи за международни и добре звучащи имена, и аз се интересувам освен Алаа и Паулина. Аз много харесвам името Zakariah - Закария, Закарайа на английски...хем е пророк и на християните, и на мюсюлманите, хем звучи някак си модерно, това беше моят пръв избор за синчето ни, но мъжо искаше още по-религиозно име. За женски имена не знам защо харесвам имена, които завършват на съгласна, даже звучат леко мъжки: Иман, Интисар, Райан, Фардосан, Шаназ....сигурно ме мислите за луда

# 157
  • Varna
BZблагодаря ти мила за поздравленията. Hug
Много сладки моменти и за тебе със твоята майчица и твоето момиченце. Как е тя ?
Много се радвам когато идваш при нас. Винаги си толкова мила и толкова позитивна Hug
Момичета аз съм гроги-хварах Бате и го мъкнах да препуска като кон със мене във Морската градина от 17 часа до 20.30. Водих го до най-далечния край на градината. Сега ми тупкат краченцата но много ми е щастливо. Аз много обичам ва вървя newsm47

# 158
аз бих сложила и други имена. на първо място ми е самира (както казах да започва с буквата на моята майка). значи : Самира, Сара, Амина, Мариам, а за момченце мнго се чудя. Sad свалила съм си един именник с арабски имена и персийски,но все не се спирам на никое. харесва ми може би Саид, Денис, Махди... нямам много пристрастия към мъжките имена. може би защото все искам да имам момиченце и само за женски имена и дрешки гледам. Wink Иман също ми хареса.а моите одобрявате ли ги?  давайте още! Simple Smile
имената на братята на моето момче също ми харесват,но ми е неудобно да ги изтипосам тук. ще види любимия и ще се ядоса. той ме гледаше тези дни,че пиша тук и чета всеки ден и само любопитстваше и нищо чудно да се поразрови.... айде,давайте имена. Simple Smile

# 159
Гледам хвана ли сте темата за имена аз какво да кажа като моят иска ако има деца да ги кръщава с имена които рядко се срещат за момче избрал иджлал война ще водя но не и това име,че за мене е трудно за произнасяне какво остава за моите роднини. Laughing Laughing

# 160
  • Varna
Паулинка що си мисля, че е Дениз-със З не със С
Денис е във Западната Европа!
А женските имена които си избрала и аз много ги харесвам newsm10
Сетих се за Лейла Wink
РЕНИ-не му се давай много на твоя беее.Докато е In Love може да си го управляваш. Това валидно за всички мъжове smile3503

# 161
За имената - мен са ме питали кои имена харесвам и не са налагали де: имаме любими: Мерием, Каис, Карима, Саид, Ясин, Лайла. А берберските имена са много неблагозвучни и трудни за произнасяне. Може би само Тайри = любов, но пак не става....

Живот и здраве дотам да стигнем. По едно време предложиха Насрин /осветлена/, но как в Бг човек така да си кръсти девойката! Също и Емел... прекрасно име, ама на ... Етем.

За дъщери и деца: при мен са ясни нещата: ако забременея и мъжът ми има работа навън, т.е. не сме заедно, ще ми прати зълва ми, за да се грижи за мен, да ходи с мен, в т.ч. ако имам аз работа или срещи, тя да чака с мен да приключа. Аз се опитвах да споря, докато мароканец, който не живее в Мароко от 20 години ми каза "ми мъжът ти е бербер, то това при тях е разпространено! Така се прави." Мъжът ми има още работа - задължение с университета до август тази година. товага ще вземе една диплома за след-дипломно и дано само двамата да се радваме на бременност, а не да мъча и зълва ми в трета страна, тя до Казабланка не е ходила.

Свеки се плаши, че ще забременея и ще взема детето. Затова на излизане от Мароко... големи проверки минах, само да са спокойни. Бяха решили, ако забременея в Мароко, да не ме пускат. Полягвам си, дето се вика в дневната и зълва ми бръмва покрай мене.

Майка ми от друга страна е на противоположното мнение - отнасям бебето от мароканеца - здрав, млад и карамелен и пей сърце, здравей Европа. Мдааааа. Околомен има много стратегици и всеки е за себе си прав.          

# 162
абсолютно си права делта разбира се на никой не се давам. Laughing Laughing Laughing

# 163
да,Лейла също е много хубаво. имах съученичка от първи клас и баща и беше от авганистан. тя имаше 5 имена и това в първи клас беше направо невероятно. всички искахме и ние да сме като нея. Simple Smile ама какво стана с това момиче,не знам,а напоследък мнго често си мисля за нея.
Не знам Денис или Дениз,срещала съм го и в двата варианта.  а племенника на моя човек щяха да го кръстят Собхан , ама аз докато го запомня и те му измислиха друго име.

# 164
  • София
Паулина,хубаво е, че обсъждате нещата отрано... Peace Но в последствие  не всичко се стича по предвидения начин...Ето аз имам  3 момичета и никакъв договор, който да определя  евентуалното име на децата. Каката се роди, избрахме името Сара -  колкото старо в религиозно отношение /срещано и в Тората , и в Библията,  и в Корана/, толкова и модерно като звучене навсякъде по света. Peace Когато почти в края на бремеността разбрах, че близначките са момичета, се спряхме /само ние двамата без ничия външна намеса/ на имена, съвсем различни от настоящите им..Когато дойдоха на бял свят обаче, мъжът ми ме сюрпризира в родилния дом с молбата да ги  наречем на двете баби...Мария си е чиста Мария, няма добавено "м" накрая...Арабското име Монира пък по-скоро би трябвало да се изпише на български с "у".Но с оглед ползването на галеното обръщение Мони я записахме с "о"... И съвсем лесно се съгласих, тъй като името ми харесва, звучи ми мелодично, означава на български Сияна...Пък и реално само това от трите имена е чисто арабско.. ThinkingТа така...Мисълта ми е, че човек не звае как ще се стекат нещата в бъдеще..
Същото важи и за училищата, ето моичките са девойки, съпругът ми е религиозен и въпреки това те учат в българско училище. И на него и на мен, много от нещата в българските училища не ни се нравят, но ...Човек претегля на кантара плюсовете и минусите.. Peace С риск да раздразня някои мами, ще ви кажа наблюденията си за йорданските училища.Може нашето образование постепенно да запада в сравнение с  това, което ние помним, но въпреки това е далеч по -добро  като даване на знания от тамошното..Забележете, не обобщавам - не говоря за сирийска, ливанска и пр. образователни системи, върху които нямам наблюдения.. Peace Освен това правя сравнението на база държавни училища, пансионите и колежите  в Йордания изключвам..Може да са на много добро ниво, не зная, но цените им са баснословни.. ooooh!
Мисълта ми е, че явно и той си е направил подобни изводи, позволявайки на дъщерите си да учат в разхайтеното според религиозните нрави наше училище..В което и училище да си, няма ли го възпитанието  в поведение и ценности от къщи, все е тая.. Ще кажете, че и средата е важна..Да ще се съглася, но  донякъде, какво  всъщност ми гарантира, че в едно арабско училище заобикалящите ги деца ще са най-добрите.. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт