Примерна схема за захранване (15)

• 51 031
  • 507
  •   1
Отговори
# 135
Espa

По пет дни ми се струват много.
Щом има семейна обремененост с алергии, пет дена си е ок, хубаво е захранването да е по-бавничко.Естествено ако няма нисък хемоглобин или проблеми с наддаването  Stop
И аз мисля, че е добре оризът да мине по-напред в захранването.
Синът ми е АД и/или АБКМ и още е само на картофи, ориз и много кърма  Laughing.

# 136
Искаш да кажеш, че между 20:30 ч и 7:00 ч детето не яде нито един път?  newsm78  Направо не мога да повярвам. Моята бебка суче два пъти през нощта, а последното ядене е в 21:30 ч.

И моята дъщеря в този времеви интервал не яде от 7-ми навършен месец. Сама си направи режима Peace

# 137
Здравейте,
След много дълго четене и събиране на информация реших да захраня малчо по следната схема като за начало, при навършени 6 месеца..

6 ти месец - морков -8 дни, картоф-5 дни, тиква – 5 дни, пащърнак -5 дни, тиквички – 5 дни, царевица – 5 дни
7 ми месец - месо /пилешко/-7 дни, оризова безмлечна каша – 5 дни /второ хранене/, ябълка – 4 дни, круша-4 дни, банан – 3 дни, каша елда – 4 дни, пуешко – 3 дни
8 ми месец - овесена каша 3 дни, синя слива 3 дни, ръж 3 дни,  домат 3 дни, зелен фасул 4 дни, ечемик 3 дни,  заешко  3 дни, пшеница 5 дни, брколи   4 дни, грах 3 дни
9 ти месец – масло, жълтък,  праскова, сирене, кайсии, манго,авокадо,пюре малини, пюре боровинки, заешко

Моля за коментар, дали подобна схема е добра и правилна, или тотално съм объркала нещата  Embarassed. Мисля да захранвам по-предпазливо, тъй като има семейна обремененост с алергии /не хранителни/

Предварително благодаря   bouquet

За дните според мен е ок - продължителността на въвеждане.. Даже тези, които са 3 дни - подобре си ги направи 5.. че нещо много манджа си предидила за 8 месец.. Няма смисъл да въвеждаш повече от 5-6 неща за месец - нито детето ще разбере нещо от тях, нито ще можеш да даваш и вече предлагани продукти..
Няма закъде да бързаш  Wink
Иначе началото 6-7м. е добро Simple Smile
Обаче - по-добре размени царевицата с ориза..
Маслото, сиренето, жълтъка, прасковите и кайсиите, малините и боровинките ги остави за след годинката..

# 138
Здравейте момичета,

Чета в темите често, останах с впечатлението, че авокадото се дава сурово, както и направих....интерсува ме...тъй като сме купили повече бройки био авокадо, защото сме от провинцията и тук няма, мога ли да го замръзя или не е препоръчително.
Моля ако е възможно и Косе Босе да се включи с мнение!

Благодаря предварително за отговорите!
Хубав и слънчев ден! Hug

# 139
Здравейте момичета,

Чета в темите често, останах с впечатлението, че авокадото се дава сурово, както и направих....интерсува ме...тъй като сме купили повече бройки био авокадо, защото сме от провинцията и тук няма, мога ли да го замръзя или не е препоръчително.
Моля ако е възможно и Косе Босе да се включи с мнение!

Благодаря предварително за отговорите!
Хубав и слънчев ден! Hug

Ако не е меко (добре узряло), спокойно можеш да си ги сложиш в хладилника и да си вадиш по едно няколко дена преди да го даваш, за да умекне добре и да става за ядене. Поне аз така правя и си издържат много време. Но ако вече са меки и трябва да се консумират скоро, тогава на знам  newsm78 Аз обикновено избирам по-твърди, като купувам повече бройки  Peace

Мен също ме интересува мога ли да дам ягоди и череши на бебка сега като излязат, ще бъде на 11 м почти  Rolling Eyes Иначе ще им мине сезона докато стане на годинка и ще трябва чак догодина  Thinking Ако ги сваря ягодите на пюре ок ли ще е?

За домата никой ли не може да ми каже  Confused 

# 140
kupa, аз махам семките на доматите  Rolling Eyes След годинката ще му дам цял  Simple Smile

# 141
  • София
Здравейте, момичета! Аз пак с въпрос - като въведа кравето масло за 3-4 дни, след това всеки ден ли да предлагам (със закуската например), или има друга схема?

Предварително се извинявам, ако вече е обсъждано...
 Hug

# 142
 Купа , и аз се чудя за ягодите, но Black Rose  посъветва да не давам.....въпреки, че много ми се иска именно защото иначче остават за догодина.... не знам дали да се престраша.  newsm78

# 143
Мога ли да дам  пресни череши? Домашни са,но са нов плод....?Благодаря ви предварително!!   bouquet

# 144
  • На бял кон в Pierrefonds
Косе Босе за черешите :

Череши
- може 8 м., най-добре 10-12 м.
- след 12 м. при стомашен дискомфорт
- пюре може след 6-7 м. (в комбинация с други плодове)
- препоръчват се и след 18-24 м., но поради опасност от задавяне
- слаб алерген
- да не са сред първите плодове
- подуване на стомахчето: не са леки за храносмилането (поради ципата, фибрите и пектина в суровите плодове)
- полезни: витамини (С и А най-вече), минерали (калций, калий и др.)
- диуретично и разхлабващо действие

# 145
Това имам от Косе Босе за череши и ягоди:
Череши
- може 8 м., най-добре 10-12 м.
- след 12 м. при стомашен дискомфорт
- пюре може след 6-7 м. (в комбинация с други плодове)
- препоръчват се и след 18-24 м., но поради опасност от задавяне
- слаб алерген
- да не са сред първите плодове
- подуване на стомахчето: не са леки за храносмилането (поради ципата, фибрите и пектина в суровите плодове)
- полезни: витамини (С и А най-вече), минерали (калций, калий и др.)
- диуретично и разхлабващо действие
Череши се препоръчват около 10 м. именно защото са трудносмилаеми поради:
- ципата
- пектина
- фибрите
За възрастта около 9 м. може фино пасирани или пасирани+обелени. Така е най-щадящо за стомахчето.

Другата причина да се обелят е, че черешите са сред 12-те вида плодове и зеленчуци, които задържат най-много пестициди. Ако са купени, трябва да се измият обилно с вода или да се махне ципата.

Ягоди
Сурови - след 1 год.:
- Киселината в ягодите вече не представлява проблем за детското стомахче. Това е същата киселина както при цитрусите и суровите домати, която предизвиква непоносимост/чувствителност и поради която се избягват преди 1 год.
- Ягодите могат да освобождават хистамин директно от клетките, като резултат – поява на уртикарии. Това е типична реакция най-вече при децата, която с времето отшумява. За разлика от този тип уртикарии, имунологичните уртикарии (които са реакция към алергените в ягодите) са възможни, но доказано много редки.
- Плесените около семките могат да бъдат опасни, но това е една от многото причини ягодите да бъдат избягвани.

При малките деца по-често става въпрос не за алергия, а за непоносимост. Проявлението обикновено е обрив около устата, както и други симптоми. Специализираните сайтове по детско хранене са категорични, че тази чувствителност е особено силно изявена преди 1-вата година.

Иначе всички пресни плодове от тази категория (ягоди, малини, къпини и пр.) имат висока хранителна ценност в детското меню и при липса на алергично предразположение е добре да се включат без сериозно отлагане от 1-вата година нататък. Ягодите са богати на витамин С и имат ценен минерален състав.

В схемите на захранване, вкл. в доста умерените и предпазливите, възрастта винаги варира от 12 до 24 м. Като цяло храните, които официално и обосновано се препоръчват след 3-тата година, са малко и доста специфични. Ягодите не са сред тях.

Ягодите са сред топ-алергените най-вече заради киселината в пресните плодове, която предизвиква непоносимост у един крехък организъм и съответно обриви. Самите протеини в ягодите рядко предизвикват алергия. Другите причини да бъдат отбягвани преди 1 год. са способността да освобождават хистамин от клетките, евентуални плесени по повърхността и наличието на семки, които дразнят небцето и храносмилането -  което не се отнася за бебешките каши. Ягодите не са мъхест плод, със или без власинки.

Kupa,домата белен и без семки  Peace
Ягоди не бих дала преди 2 години,както си прецените момичета.
И аз купих днес череши и ще видим Симона дали ще ги хареса,миналата година беше малка за тях.

# 146
четох, четох за плодовете и зеленчуците и имам въпрос: как се преминава към сурови плодове. В смисъл, в началото нали даваме пЮре от ябълка, круша, термично обработени. После как преминаваме към сурови - колко време трябва да мине, как изобщо се процедира? А и гледам за череши говорите, за дини, пъпеши - как се започват? ще се прибирам след 20 дена в България и ми се ще да му дам каквото има сезонно, ама как да стане това?

# 147
duhi_puhi, easy, abutikon, благодаря за коментарите и съветите   bouquet

# 148
Искаш да кажеш, че между 20:30 ч и 7:00 ч детето не яде нито един път?  newsm78  Направо не мога да повярвам. Моята бебка суче два пъти през нощта, а последното ядене е в 21:30 ч.
Понякога се буди и суче,особено ако я боли нещо,но е рядко.Според мен,щом бебето спи през нощта,това в повечето случаи означава,че е сито.Аз винаги съм имала достачъно кърма,но въпреки честото кърмене и доброто наддаване на тегло на беба,третия месец нощите бяха съпроводени от страшен рев и даже непрекъснатото кърмене не помагаше.Тогава по съвет на педиатър започнах тази схема и до един месец тя сама ,без да и се налагам ,си изгради този режим.Естесвено,случва се да е нервна или нещо да я сболява и тогава се съобразявам с нея.Всичко при нас е без налагане и когато е готова.

# 149
Здравейте, момичета! Аз пак с въпрос - като въведа кравето масло за 3-4 дни, след това всеки ден ли да предлагам (със закуската например), или има друга схема?

Аз слагам всеки ден в кашата (или в пюрето, ако е картофено)  Peace

Ерота, аз го обелих, обаче не бях сигурна за семките и не ги махнах  Embarassed, на другия ден ги махнах де, ама не знам и аз дали от тях се появи тоя обрив  Rolling Eyes

четох, четох за плодовете и зеленчуците и имам въпрос: как се преминава към сурови плодове. В смисъл, в началото нали даваме пЮре от ябълка, круша, термично обработени. После как преминаваме към сурови - колко време трябва да мине, как изобщо се процедира? А и гледам за череши говорите, за дини, пъпеши - как се започват? ще се прибирам след 20 дена в България и ми се ще да му дам каквото има сезонно, ама как да стане това?

Лично аз, като стана на възраст, когато може да се дават сурови, просто започнах така да й ги давам, вместо от пюре. Само първият ден като давах сурова ябълка и круша (които вече беше яла като пюре), дадах по-малко, нямаше проблеми и после вече си й давах нормално количество. Ако е нов плод, го въвеждам както нормално за нова храна, направо суров (тези, които се намират в момента де). Дано съм ти помогнала, че май малко объркано го написах  Crazy

За ягодите ще си помисля и аз значи, а череши ще дам, мерси на всички за коментарите   Hug

Общи условия

Активация на акаунт