Примерна схема за захранване (15)

• 50 992
  • 507
  •   1
Отговори
# 210
Искам да питам Косе Босе или Ерота може ли да се въвеждат нови храни или нови групи храни по време на усилено зъбоникнене? Или зависи от стомаха?

# 211
Искам да питам Косе Босе или Ерота може ли да се въвеждат нови храни или нови групи храни по време на усилено зъбоникнене? Или зависи от стомаха?
Ако детето яде нямаш проблеми Simple Smile А няма как да разбереш, ако не опиташ..
Какво е общото на стомаха със зъбоникненето  newsm78

# 212
margarita1,аз съм въвеждала нови храни,не е имало проблем.Не съм срещала информация да се изчаква.
Единствено не  въвеждам нови храни след ваксини и ако е болна  Peace

# 213
Ако детето яде нямаш проблеми Simple Smile А няма как да разбереш, ако не опиташ..
Какво е общото на стомаха със зъбоникненето  newsm78

Ми някои бебета хващат диария при зъбки, затова така питах  Simple Smile

# 214
Момичета,наскоро четох от Косе Босе,че може да се дава месо-глутен-месо. Вече 7-8 дни давам пуешко месо (то е и първото въведено месо).Моля ви,дайте ми идеи след колко време и с какво да въведа глутена...овесени ядки  newsm78 ? А второто месо след поне 20 дни,нали така? Благодаря ви предварително!!!  Hug

# 215
Разбрах, че има проблем с логването в примерните схеми. Ще направя нова регистрация, защото старата наистина не работи. И аз не мога да вляза, незнам какъв е проблема, може би собственика е сменил паролата. И ще публикувам данните тук.  Hug

Ето обещаната нова регистрация. Данни за вход:

Имейл: heka3bam@abv.bg
Парола: mamiteshema

Всеки, който желае може да влезе и да публикува своята примерна схема там, за да може всички да се възползваме от нея. Аз вече качих моята

Моля, коригирайте инфото в първия пост!

# 216
  • София
Цитат

Присъединявам се към другите дами с още инфо за третото хранене:

1-ви месец захранване = 1 път дневно храна + кърмене
2-ри месец захранване = 2 пъти дневно храна + кърмене
после = според детето

"Ако са минали 2 месеца от захранването – може трето хранене за деня.
По принцип с третото хранене няма смисъл да се бърза много, защото това остават основните хранения до 1 год., само се добавят още 1-2 междинни, ако и когато детето желае. Освен това третото хранене невинаги се въвежда лесно при кърмени деца, обикновено по-бавно се отказват от кърменето за закуска за сметка на повече твърда храна. При въведени 3 твърди хранения е по-трудно да се дава достатъчно кърма (дори кърменията да не са заместени), в този случай нощното кърмене е предимство и по-скоро не трябва да се маха."

"На тази възраст [9 м.] може вече да се включи постепенно още нещо като трето хранене. Но зависи от детенцето, може и по-късно. Не е задължително нито закуска, нито по-стабилно хранене, може леко междинно хранене за начало (напр. малко плодове). Само колкото да се пробва дали има готовност и желание, оттам нататък самó ще покаже. Дори да е за сметка на кърмата, броя на кърменията и млечните хранения изглежда напълно достатъчен за възрастта."

"Трето хранене се въвежда през третия месец от захранването – но когато детенцето получава повече кърма, няма смисъл да се избързва с повече твърди храни. 3 пъти твърди храни на ден е достатъчно за тази възраст т.е. 2 основни хранения (зеленчуци и каша) и 1 междинно (плодово пюре). За сравнение: режимът на детенце на 10-12 м. следва да включва 3 пъти твърда храна дневно и нещо леко 1 път дневно между храненията. 
Няма гаранции, че детенцето ще наддава повече с още едно твърдо хранене."

Този цитат е на Косе Босе от стара тема. Тъй като се интересувам от подробности за въвеждане на трето хранене, се надявам на допълнително инфо. Моят бебо е на 8 месеца и 6 дни. Захранвам от навършен 6 месец. Дасега съм въвела зеленчуци и 2 меса, които редувам на обяд (изяжда около 100-120г), и плодови пюрета следобяд (около 60-70г.). Може да изяде и повече и на двете хранения, но се страхувам да не му е много и да дебелее. Около 1 час преди твърдите хранения предлагам кърма. Все още не съм давала каши, т.к. детето от раждането си наддава повече от добре - в момента тежи 10,300 кг и е 77 см. Не съм сигурна, че му липсват кашите, но за разнообразяване на храненето може би е добре да ги въведа? Но дали да бъде като отделно хранене за закуска или като добавка към следобедното плодово пюре? Ако бъде самостоятелно хранене за закуска това трето хранене ли ще бъде или 2-ро, като плодовото се счита за междинно? Притеснявам се с въвеждането на трето хранене да не намалее количеството приемана кърма. Сега бебо суче по 5-6 пъти през деня, нощем не се буди. Май станаха доста объркани въпросите, но се надявам Косе Босе и вещите мами, които могат да помогнат, да четат и между редовете. Simple Smile

# 217
Момичета, отново съм с въпроси.
Изчетох доста за месото, но така и не мога да преценя как да действам конкретно в нашият случай. Накратко: поради ред обстоятелства бебето ми е захранено късно- на 7.5 м., до тогава беше изключително кърмен. Едва преди 5 дни започнахме с месото, т.е. на 9м. и 3 седмици (осъзнавам че доста закъснях) и в момента сме все още в етап на въвеждане. И сега имам следните въпроси към мамите с повечко опит. Косе Босе, ще съм ти много благодарна ако и ти се включиш  Hug.
   1. Зная, че след първоначалното въвеждане на месото, следва период през който количеството е 10-15 гр. дневно. Същевременно дозата за 10 месечно бебе е 25-50 гр. дневно. Въпросът ми е след като приключа с въвеждането на месото, в какво количесто да му го давам, тъй като ще е на 10 месеца- по 10-15 гр. както се препоръчва като за начало или директно 25-50 гр., каквато е препоръката за тази възраст. Какъв е оптималния грамаж за да наваксам с приема на желязо и колко често трябва да се дава този грамаж- 5 пъти седмично или...?
  2. Към момента въвеждам месото с чисто пуешко месо на Хип. Бурканчето е 125 гр. и съдържа само пуешко месо (40%), вода, варен ориз и рапично масло; месцето е общо 50 гр. Започнах с 2 ч.л. и увеличавам с по 2 всеки ден. Днес (5-ти ден от началото) съм дала 10 ч.л. Мисля да давам така още 3-4 дни докато стигна 15-20 ч.л., или 30-40 гр. по мои изчисления ако 1 ч.л. е 5 гр. (а може и да не изчислявам правилно  newsm78). Правилна ли е дозировката и начина на въвеждане?
  3. Ако всеки ден давам по 30-40 гр. месо (нали на тази възраст се препоръчва прием на месо  поне 5 пъти в седмицата  newsm78) кога ще давам жълтъка, който м/у другото все още не съм въвела? Абсурд е да накарам бебо да изяде двойна доза месо- 60-80 гр. за обяд в един ден, за да може на следващия ден да яде постно зеленчуково пюре с жълтък (и по този начин да редувам месно със зеленчуково). Някакви съвети?
  4. И последно: на пуешкото месо като на първо месо отделям 8-9 дни. После правя пауза от около 10-тина дни по време на която продължавам да си давам вече въведеното пуешко, нали  newsm78 ? След тази пауза въвеждам заешко. И накрая- мога ли по време на същата тази пауза да въведа първо нов плод- череши (5 дни) и после каша от ечемик (отново 5 дни). Глутена въведох с овес преди 20 дни и от тогава всеки ден давам глутен под формата на овесена каша (опасявам се да не отключа алергия към овеса с този ежедневен прием, затова искам да разнообразя глутеновите храни). И така приемлиево ли е: пуйка- 8-9 дни, череши- 5 дни, ечемик- 5 дни и после заешко- 5 дни?

Стана мнооооого дълго Embarassed, за което предварително се извинявам и благодаря на отговорилите.  bouquet

# 218
Аз искам да попитам черешите как ги давате - като ги обелите ги ревете на малки парченца или как  newsm78? Мисля да ги въвеждам след няколко дена, а не знам как  Crazy

# 219
Някой може ли да ми каже как да приготвя риба zа детето, вари се или? И иzобщо всякакви рецепти с риба ще са ми полеzни.

# 220
Купа, аз онзи ден му обелих няколко черешки и късах парченца от тях. Яде с удоволствие. Днес или утре смятам да му пасирам с извара  Simple Smile

Марински, увиваш във фолио и във фурната  Grinning Става задушена и запазва всичко ценно  Wink Може да сложиш вътре и зеленчуци - морков , чушка, лук, домат   Simple Smile

# 221
Здравейте, след въведен лапад мога ли са считам спанака и копривата също за въведени? Някой някога беше питал, ама като не помня!

# 222

Този цитат е на Косе Босе от стара тема. Тъй като се интересувам от подробности за въвеждане на трето хранене, се надявам на допълнително инфо. Моят бебо е на 8 месеца и 6 дни. Захранвам от навършен 6 месец. Дасега съм въвела зеленчуци и 2 меса, които редувам на обяд (изяжда около 100-120г), и плодови пюрета следобяд (около 60-70г.). Може да изяде и повече и на двете хранения, но се страхувам да не му е много и да дебелее. Около 1 час преди твърдите хранения предлагам кърма. Все още не съм давала каши, т.к. детето от раждането си наддава повече от добре - в момента тежи 10,300 кг и е 77 см. Не съм сигурна, че му липсват кашите, но за разнообразяване на храненето може би е добре да ги въведа? Но дали да бъде като отделно хранене за закуска или като добавка към следобедното плодово пюре? Ако бъде самостоятелно хранене за закуска това трето хранене ли ще бъде или 2-ро, като плодовото се счита за междинно? Притеснявам се с въвеждането на трето хранене да не намалее количеството приемана кърма. Сега бебо суче по 5-6 пъти през деня, нощем не се буди. Май станаха доста объркани въпросите, но се надявам Косе Босе и вещите мами, които могат да помогнат, да четат и между редовете. Simple Smile

Според мен спокойно можеш да започнеш да въвеждаш различни зърнени каши и да ги даваш за закуска в комбинация с плод, тъй като по този начин най-добре се усвояват полезните вещества, но това не пречи да предлагаш плод и още веднъж през деня.
п.с. на вашата възраст вече можеш да предлагаш и пресни плодове

# 223
Някой може ли да ми каже как да приготвя риба zа детето, вари се или? И иzобщо всякакви рецепти с риба ще са ми полеzни.

Аз я варя, тъй като нямам фурна, тъкмо сега я въведах и аз. Ето тук има няколко рецепти: http://www.bonapeti.tv/recipes.php?t=meal&pid=91&id=94

Шада, мерси, ще пробвам и аз така  Hug

# 224
Въвела съм оризова каша (давам я от 20 дни), а сега внимателно започвам въвеждането на плодове и зеленчуци. Кои са удачните комбинация на плод (респ. зеленчук) + оризова каша?

Общи условия

Активация на акаунт