На масата срам нЕма!

  • 33 922
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 352

Мъфини - мързеливки


Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. мазнина - равни количества разтопено масло и олио
1 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. натрошено сирене

В тази последователност се разбъркват продуктите с вилица. Сиренето се добавя най-накрая. Получава се рядко тесто, по-гъсто от това за кекс. Разпределя се във формички и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр. за около 20 минути. Слагала съм и чубрица, също става хубаво.

Получават се мъфини меки и бухнали като дунапренчета, много нежни на вкус. Страхотна закуска с айрянче.

# 1
  • Мнения: 1 352
Картофени кюфтета със сьомга

     

Последна редакция: пн, 11 май 2009, 11:14 от Marieta

# 2
  • Мнения: 1 352
Американски палачинки

Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 13:46 от Marieta

# 3
  • Мнения: 1 352
Супа със сьомга

Продукти:
2-3 филета сьомга
1 голяма глава лук
1 голям морков, нарязан на едри кубчета
2 картофа, нарязани на едри кубчета
девесил, пресен копър
чер. пипер, сол
лимонов сок
течна сметана

Рибата се нарязва на парченца и се слага с всички зеленчуци да ври. Подправя се със сол, чер. пипер и сух девесил. Когато зеленчуците омекнат супата е готова, отстранява се от котлона, сипва се малко сметана, лимонов сок и се поръсва с пресен копър. По желание можете да добавите и бучка масло.




# 4
  • Мнения: 1 352
Леща яхния

Без запръжка!

Продукти:
1 купичка леща
1 глава лук
1 морков
1 картоф
3 суп. лъж. брашно, размити в малко доматен сок
1 малко парченце пушена сланина, за аромат
сол
девесил
чубрица

Лещата се слага със зеленчука да ври. След 15-ина минути се добавя доматения сок с брашното, сланината и подправките. Няма нужда от допълнителна мазнина, тъй като сланината си пуска.

# 5
  • Мнения: 1 352
Лучник

За тестото:
около 1 кг. брашно, аз използвам типово
кубче жива мая
250 мл. прясно мляко
1ч.л. захар
1 суп лъж. сол
около 300 мл. хладка вода

За плънката:
1 1/2 кг. лук
1 суп. лъж. червен пипер, сол
1 суха червена чушка
олио


За тестото ми е трудно да говоря, защото почти всичко ми е на око. Меси се меко тесто по стандартния начин като за питка. Може да се ползва и готово. Разделя се на две топки. Разточва се и се прехвърля в намаслена тава, добавя се отгоре охладената плънка. После се "захлупва" с останалото тесто, пак разточено, разбира се. Пече се в загрята фурна, на умерена температура за около половин час.

Плънката
Лукът, заедно със сухата чушка се нарязват на едро и се запържва до златисто, добавя се червения пипер. Това е.

Някои хора слагат какво ли не в плънката - зеле, ориз, картоф, сирене, пушен бекон. Не съм пробвала, може и да е вкусно, но така го правеше майка ми и на мен много ми харесва.



А това е вариант с бяло брашно:


Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 10:30 от Marieta

# 6
  • Мнения: 1 352
Пролетна яхнийка с кюфтета:

За кюфтетата:

500 гр. кайма
1 глава лук
2 филии накиснат хляб в прясно мляко
1 яйце
подправки на вкус, аз слагам много чер. пипер, чубрица и шарена сол

Кюфтетата се овалват в брашно, изпържват се и се оставят настрани.

За яхнийката:
1 връзка пресен лук
1 тиквичка, нарязана на малки кубчета
2 големи чушки, на малки кубчета
1 голям морков, на малки кубчета
1 стрък праз
2 лъж. брашно, размити в студена вода
доматен сок

Зеленчуците се задушават с олио или зехтин. Добавя се доматен сок - около 1 ч.ч., долива се вода до половината на тенджерата, сипва се и размитото брашно. Оставя се да къкри до омекване на зеленчуците. Накрая се добавят кюфтетата.
сол, червен пипер





# 7
  • Мнения: 1 352
Пълнени чушки с кайма

Продукти:
около 300 гр. кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
чер.пипер
сол
чубрица
чушки

За соса:
2 жълтъка
половин кофичка кисело мляко
2 суп. лъж. брашно
1 презрял домат
сол

Приготвяне:
Чушките се измиват, махат им се дръжките и се почистват от семената. Посоляват се отвътре, надупчват се с вилица тук-там.
В тенджера се задушават лукът и морковът, след това се добавя каймата, подправките и накрая оризът. Сипва се 1 ч.ч. вода и се оставя на огъня, докато водата се изпари. С тази смес се пълнят чушките, аз оставям дръжките за захлупване след това, но може да се захлупят и с парченце домат например. Нареждат се в йенска тава или каквато имате друга. Домата се нарязва на малки парченца и се слага в тавата, налива се вода около два пръста и чушките се пекат, като по някое време се обръщат.

В купа се разбиват жълтъците, добавя се млякото, брашното и сол на вкус. Когато чушките са готови в тавичката се добавя белия сос, разбърква се хубаво с получения в тавата сос и се оставя още 10-ина минути да се пече във фурната.
При поднасяне поръсете с пресен копър.

# 8
  • Мнения: 1 352
Полска салата

Нарекох я така, защото тази салата я знам от една полякиня. Много е лесна и вкусна.
Снамка по-нататък.

Продукти:
5-6 твърдо сварени яйца
консервирани мандарини (може и пресни, предполагам, но е добре да са обелени, без ципа)
майонеза, аз използвам йогурт майонеза, по-лека и по-вкусна е
сол, чер.пипер

Приготвяне:
Яйцата и мандарините се нарязват на малки кубчета. Добавя се майонезата, подправя се със сол и чер. пипер.

# 9
  • Мнения: 1 352
Яйца с пресен лук и спанак

Продукти:
1 връзка пресен лук
500 гр. спанак
10 яйца
100 гр. сирене
2-3 скилидки чесън
половин кофичка кисело мляко
сол
зехтин или олио

Приготвяне:

Лукът, спанакът и филетираният чесън се задушават с мазнина в тенджера под капак. Посолява се. Когато спанака омекне се добавят разбитите яйца и се бърка до готовност. Ястието се маха от котлона и се добавя натрошеното сирене и киселото мляко, разбърква се и е готов за консумация.

Това е много ароматно, вкусно и леко ястие  Heart Eyes.


Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 11:34 от Marieta

# 10
  • Мнения: 1 352
Яхния с тиквички и пиле

На вкус наподобява нещо като фрикасе, много хляб изяжда.

Продукти:
2-3 тиквички, нарязани на кубчета
3 глави лук
2-3 презрели домата
2-3 скилидки чесън
шепа ориз
пилешко месо от бутче
1 чаша бяло вино
2 съп. лъж. брашно
даф. лист
чер, пипер на зърна
сол, червен пипер
1 ч.ч. кисело мляко + 1 жълтък за застройка
МНОГО пресен копър

Приготвяне:
Първо се сварява месото със сол, дафиновия лист и черния пипер. Свареното месо са нарязва, бульонът се прецежда, за да се използва после.
Лукът се задушава с олио, добавят се тиквичките и те да се задушат, след това обелените и нарязани на ситно домати, чесъна и ориза. Добавя се виното и бульон от пилето (да допълни тенджерата), месото, подправя се с червения пипер и се оставя да къкри 20-ина минути.
Брашното се размива със студена вода и се сипва в ястието, оставя се още 10-ина минути да поври.
Когато е готово се застройва с киселото мляко и жълтъците.
Накрая се слага пресен копър.


# 11
  • Мнения: 1 352
Лучник с праз, орехи и синьо сирене

Тестото е известното тук от Бърканата пица на maia4444. За него може да прочетете тук.

Плънката:

около 2 стръка праз лук
малко олио
сол, червен пипер
шепа орехи
малко синьо сирене

Празът се нарязва и запържва с малко олио до златисто. Добавя се лъжичка червен пипер и се разбърква. След това се прибавят орехите и сол на вкус и се оставя настрана малко да изстине.
Тази плънка се нарежда върху тестото, отгоре се начупва тук-таме синьо сирене и се пече в предварително загрята силна фурна за около 15-20 минути.






# 12
  • Мнения: 1 352
Гювеч с пилешко и бекон

Продукти:
150 гр. пушен бекон, нарязан на тънки ленти
зеленчуци, каквито имате, аз сложих:
праз лук
патладжан
морков
чушки
кромид лук
3-4 картофа
домати от консерва или доматен сок
1 кг. пилешко месо от бутчетата
червен пипер, 2 зрънца бахар, даф. лист, сол, чер. пипер
1 в.ч. бяло вино
1/2 в.ч. вода


Първо нареждаме бекона в гювеча. Той дава невероятен вкус на ястието:


След това задушаваме месото, нарязано на хапки и го изсипваме и него в гювеча.
В същия тиган задушаваме и всички зеленчуци, без картофите. Изсипваме и тях в гювеча, добавяме и картофите на кубчета.
Наливаме виното и  водата.
Добавяме доматите, червен пипер, солта, дафиновия лист, бахара и черния пипер. Разбъркваме доколкото можем, слагате капака и печете на слаба фурна около 3 часа. После махате капака и запичате.

Бекончето си пуска аромат и мазнинка, месцето става много крехко:





# 13
  • Мнения: 1 352
Пилешко по китайски

Продукти:
около 500 гр. пилешко филе, нарязано на кубчета
2- скилидки чесън
2 големи моркова
2 глави лук
около 100 гр. зеле, нарязано на лентички
2 чушки
около 200 гр. соеви кълнове
шепа кашу
сол
соев сос 3-4 суп. лъж.
уни сос  2-3 лъж.
бяло вино 3-4 лъж.
2-3 суп. лъж. зехтин
сладко-лютив сос
дългозърнест ориз, за гарнитура

Приготвяне:
Необходим ви е голям, дълбок тиган или уок.
Месото се запържва в зехтина, докато побелее. Става много бързо, след това се добавя филетирания чесън, кашуто, соевия сос, виното и уни соса. Добавят се всички зеленчуци, нарязани на едро и се запържва всичко за кратко. Зеленчуците трябва да останат хрупкави. Посолява се на вкус и е готово.
Отделно се сварява ориз. Една част ориз и две части вода се слагат в тенджера, когато водата заври, се намалява котлона и се оставя да ври на тих огън точно 10 мин.
Сервира се в дълбока чиния - първо се прави канапе с ориза, отгоре месото със зеленчука. За тези, които обичат люто препоръчвам да си добавят сладко-лютив сос.






# 14
  • Мнения: 1 352
Сладкиш с кадаиф и ванилов крем

С извинение за снимката, сетих се да снимам, когато почти беше изяден  Embarassed:

# 15
  • Мнения: 1 352
Публикувам тази питка, защото се прави лесно и е много сполучлива. Рецептата взех от Джемма, но автора е друг, да ме извинява, но незнам кой е. Направих някои допъления.

Питка с кисело мляко (без втасване на тестото)

1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца-единият жълтък отделих за намазване
3-4 сл олио
1/2 кубче прясна мая
1/2 чл сол
1 чл захар
100 мл топла вода,в която размивам маята+мъничко захар
брашното не съм го мерила,слагах,докато се образува на хубава топка

масло, разтопено
шарена сол
сирене

Аз месих на ръка, защото нямам машина. Всички знаете стандартния начин за месене, така че няма да се впускам в подробности. Тестото трябва да е меко. И така, след като замесих питката, разделих тестото на две. Разточих два блата, всеки блат намазах с масло, поръсих с шарена сол и сиренце. Наложих ги един върху друг, завих на руло, след това осуках и прехвърлих във форма за кекс (от онези с дупката в средата). Оставих да втаса около 40 мин. След това намазах с жълтък, смесен с малко олио и сложх да се пече само на долен реотан. Питката много се надува - утроява размера си, така че печенето трябва да е на умерена фурна. Към края включих и горния реотан, изпече се перфектно и равномерно.








# 16
  • Мнения: 1 352
Мекички със сода

Много сполучливи, пухкави у меки.

Продукти
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко - 250 гр.
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
брашно за меко тесто - около 500 гр.

Разбъркваме яйцата. Содата гасим в киселото мляко и добавяме при яйцата. Слагаме и солта и захарта. Започваме да добавяме брашно и замесваме меко тесто. От тестото оформяме топчици като за пинг-понг и ги оставяме 15-ина минути. След това от тях оформяме мекички и пържим в сгорещено олио. Мекичките не поемат почти никаква мазнина при пърженето.


Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 10:23 от Marieta

# 17
  • Мнения: 1 352
Пърленки

Тесто се меси с мая като за питка. Аз го правя всеки път различно. Този път ми беше останало тесто от мекиците.
Късат се малки топки, разточват се тънко. Оребрен тиган и добре нагорещен се маже с масло и се слага пърленката. Като се изпече от едната страна се обръща от другата и изпечената страна се маже с масло, натърква се със скилидка чесън, поръсва се с малко настърган кашкавал и шарена сол. Стават много бързо, много ефектни са за гости и са страшно вкусни, докато са още топлички.


# 18
  • Мнения: 1 352
Принцеси по рецепта на Иван Звездев

На 100 гр. кайма се слага 1 яйце.
Подправките са:
червен пипер
шарена сол
чубрица
сминдух
сол
чер. пипер

Всичко се обърква с ръце хубаво, маже се на филии стар хляб, отгоре се поръсва настърган кашкавал и се пече.




Питка-тутманик

Рецептата е на Ruve и много ми допадна, страшно вкусна и лесна питка:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=535847.0







Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 10:01 от Marieta

# 19
  • Мнения: 1 352
Коледна пуйка

Продукти
1 пуйка
1 голяма водна чаша ориз, добре измит
1 голяма глава лук
1 морков
200 гр. пресни гъби
червен пипер, сол, чер. пипер, сух джоджен
масло
150 г. бекон на лентички
кисело зеле
зелев сок

Първо се прави плънката - задушават се лукът и морковът, добавят се гъбите, да поомекнат и те, следва оризът. Сипва се една чаша вода, сол, червен пипер и джоджен и се оставя оризът да поеме водата:


През това време може да си нарежете киселото зеле в тавичката. Поръсва се червен пипер и се сипва зелев сок, почти да покрие зелето:


Пуйката се пълни с плънката, зашива се и с помощта на малко ножче се правят разрези навсякъде, в които се слага масло:




Опиперява се и се слага в тавичката:


Отгоре се нарежда беконът:


Завива се с фолио и се пече на умерена фурна. Моята пуйка беше 3.5 кг. и се стана готова за 2ч. и половина. Ако е по-голяма печенето се удължава:


Беконът слагате при зелето и запичате още 10-ина минути, да хване загар:


Месцето става много крехко и сочно.

# 20
  • Мнения: 1 352
Мексикански такос с телешка кайма

Нужни са ви такива питки:


и фикс за каймата:


Каймата е около 250-300 гр. Запържва се в тиган с фикса:


За гуакамолето:
1 авокадо
1 скилидка чесън
малко лимонов сок
чер. пипер, сол
2 лъжички майонеза
малко сладко лютив чили сос (последните две неща по принцип не се слагат в гуакамолето, но аз го правя така, че да стане нещо като сос)
Авокадото се намачква и се добавят останалите продукти:


Останалата плънка е по желание, аз слагам това:
червен лук:


доматки, краставички:


салата айсберг:


Всички продукти се нареждат на масата и всеки си слага каквото поиска:

# 21
  • Мнения: 1 352
Чудни палачинки с кисело мляко

Чудни палачинки с кисело мляко

# 22
  • Мнения: 1 352
Тиквички бюрек

Тиквичката я срязвам на половина и след това на филийки - около половин см., посолявам и запичам леко от двете страни на грил тигана.
Правя смес от сирене и яйце и от нея слагам върху една филийка, захлупвам с друга, овалвам в брашно, след това в яйце и пържа. Може да си направите и чеснов сос към тиквичките.

# 23
  • Мнения: 1 352
Тирамису

бишкоти
5 яйца
1 ч.ч. захар
500 гр. маскарпоне
1 кофичка бита сметана (400 гр.)
силно кафе, ром или някакъв друг подходящ алкохол

Яйцата се отделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта на крем, белтъците на сняг с другата половина захар. Жълтъците се смесват с маскарпонето и тази смес се добавя към белтъците. Разбърква се леко, след което се добавя сметаната.

Кафето не трябва да е много горещо, нито пък студено. В него се капва малко ром и всяка бишкота се топи в кафето и се нарежда в тава. Отгоре се сипва половината от крема, следва пак ред бишкоти и се завършва с другата половина от крема.
Тирамисуто се оставя в хладилника за една нощ, при поднасяне се поръсва с натурално какао.

# 24
  • Мнения: 1 352
Домашен катък

1 кофичка цедено кисело мляко
1 пак. масло, разтопено
2 скилидки чесън
около 300 гр. сирене, настъргано на ситно ренде
сол
сминдух

Всичко се разбърква добре и е готово за консумация. Варианти за консумация много - с топла питка или препечена филийка, като пълнеж на домати, краставици, рулца от шунка, варени яйца.
Сминдухът придава много приятен аромат на катъка. Идеята за него откраднах от един ресторант.

# 25
  • Мнения: 1 352
Солен кекс

3 яйца и един белтък, който ми беше останал от една застройка
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. бяло брашно
кисели краставички, кашкавал и бекон, нарязани на кубчета

Всичко се бърка в посочения ред, намазва се форма с масло, изсипва се сместа, отгоре се слага още някоя бучка масло и се пече около 30 мин.

Царевичното брашно  е добре да е финно смляно. То дава много нежен вкус на кекса. Ако не искате този вкус да преобладава, сложете 1/2 ч.ч., останалото количество брашно ще стане 1 и 1/2 ч.ч.,  или пък го направете само с бяло брашно.



# 26
  • Мнения: 1 352
Драно пиле

Рецептата знам от свекърва ми. Много вкусно става.

Продукти:
1 пиле
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
масло
подправките по принцип са на вкус, а де факто - сол, червен пипер, чер. пипер и сух джоджен

Освободете вътрешнта част на пилето от кожата, като оставите долните кълки и крилцата ( за по-естетичен вид след това)


месото сварете и нарежете на ситно:


в тенджерка задушете лук и настърган морков с масло, добавете месото да се позапържи и то, след това ориза. Накрая налейте 1ч.ч. от бульона, където е вряло месото и оставете оризът да поеме водата. Сложете подправките и разбъркайте:


зашийте отвора за гушата и напълнете кожата с плънката, зашийте и отдолу. Намажете с масло, червен пипер и сол:


намажете и тавата с масло и печете около час в предварително загрята фурна (аз пекох само на долен реотан):


ето така изглежда като се разреже:


чудесно върви със свежа салатка:

# 27
  • Мнения: 1 352
Тестена закуска

Бързам да запиша тестото, докато не съм забравила, защото имрповизирах и се получи много пухкаво и мекичко.

Продукти за тестото:
1/2 кофичка кисело мляко + 1/2 пакетче бакпулвер, оставя се да шупне
1/2 кубче мая + 1ч.л. мед + 2 суп. лъж. брашно, разтворени в купичка(около 200мл.)  хладка вода
един белтък
2-3 суп. лъж. олио
1ч.л. сол
брашно пое около 800 гр.

Брашното се пресява, прави се кладенче, в него се сипва киселото мляко с бакпулвера, белтъкът, олиото, солта, шупналата мая. Замесва се гладко и меко тесто (не трябва да лепне). Оставя се да втаса, след това се разделя на равни топки, с големина горе-долу колкото една малка ябълка. Всяка топка се разплесква като мекица, слага се плънка загъват се всички краища и се нареждат в намаслена тава с краищата отдолу. Изчаква се пак да втасат, но не много и се слагат в незагрята фурна, на средна температура да се пекат. Питките се изпичат бързо и е добре да се следи да не се препекат.

Плънка със сирене:
сирене
1 белтък (жълтъкът се оставя за намазване)
2 с.л. гъсто кисело мляко
питките с тази плънка се намазват с жълтък и се поръсват със сусам

Плънка със салам:
салам, нарязан на кубчета
доматен сок
чубрица
тези питки се намазват отгоре с доматен сок и се поръсват с чубрица

# 28
  • Мнения: 1 352
Пиле с броколи и Чедър

Рецептата я беше пускал някой тук. Не си спомням кой беше и моля да ме извини.

Продукти:
500 гр. пилешко филе
едно броколи (става и с карфиол или брюкселско зеле)

За бешамела:
50 гр. масло
50 гр. брашно
500 гр. прясно мляко

150 гр. сирене Чедър (аз използвам листчета, които са за сандвичи)
сол

Пилешкото филе се сварява и се нарязва на хапки. Броколито се накъсва на розички и се сварява. Важно е да не се вари много, за да запази свежестта си, 5 минути са достатъчни.
Прави се сос бешамел по следния начин:
брашното се запържва до златисто в маслото, добавя се млякото и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.
В тавичка се слагат пилешкото, броколито, сосът, посолява се на вкус. Отгоре се настъргва сиренето Чедър. Не го заменяйте с друго, защото точно Чедъра прави вкуса на това ястие.
Запича се за кратко и е готово.



# 29
  • Мнения: 1 352
Шоколадов пай

По принцип започнах да правя пая по тази рецепта, която е на Берина: http://berina-berina.blogspot.nl/2009/10/blog-post_09.html, но се наложи тотално да изменя крема, защото шоколадът, който използвах беше ужасно горчив.
Та ето го моят вариант, взаимстван от Берина.

Продукти за блата:
1бр.-яйце
125гр-чисто масло /на стайна температура/
150гр.-захар
1бр.-ванилия
1с.л.-бакпулувер
брашно колкото поеме
В рецептата на Берина има и кисело мляко, но аз не сметнах за необходимо да слагаm, не ми се връзва на маслено тесто. Блатът стана уникално вкусен!

За крема:
100 гр. черен шоколад
200 мл. течна сладкарска сметана
3 белтъка
3 суп. лъж. захар

Замесва се тесто от посочените продукти, оставя се в хладилник за 30 мин да стегне. Замесването на маслено тесто е много лесно и бързо, няма начин да не се получи.
Тестото се разточва на блат с дебелина около 1 см. и се прехвърля с помощта на точилката в много добре намаслена и набрашнена форма. Моята мисля че е 24 см. Притиска се добра, височината е около 3 пръста, излишното се изрязва с нож. Набожда се с вилица. Отгоре се слага фолио и боб, за да уплътни блата. Пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна, около 30 мин. След това се изкарва и се оставя да изстине добре.

Кремът - 100 мл. от сметаната и шоколадът се разтопяват на водна баня. Изчаквате да изстине добре и започвате да разбивате с миксер на бавни обороти. Постепенно добавяте останалите 100 мл. от сметаната, получава се пухкав крем. Белтъците със захарта се разбиват отделно на сняг и се добавят много внимателно към шоколадовата смес. Получава се много пухкав и въздушен мус.

Студеният крем се сипва в студения блат. Отгоре може да се украси с разбита с пудра захар заквасена сметана. Добре е да престои една нощ в хладилника.



Общи условия

Активация на акаунт