Има ли други майки, които смятат, че децата им не са от стъкло?

• 21 737
  • 288
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Значи в столчето за кола може, но в слинга не може, в шезлонга може, но седнал не може... Напрежението е почти същото навсякъде според мен... newsm78

много грешиш.

пробвай със себе си - излегни се в шезлонг, където тежестта на тялото се разпределя върху целия гръбнак и я поема конструкцията на шезлонга. след това просто си седни на задника, където цялата тежест на тялото се стоварва върху тазовите кости.

има разлика, нали?

изобщо, за да съветват всички лекари за срокове по отношение на сядане, ходене и т.н., значи има причини. не е нужно да откриваме топлата вода.

# 46
  • София
Ами, повечето време го държа мааалко по-изправен, което аз разбирам под "полуседнал", подпрян на мен. Това беше компромисен вариант, като ме поизплашихте (що ли очаквах друго... Wink )

Тъй или иначе като се замисля, той седнал в мен не седи повече от 2-3 минути, после пак го слагам някъде.

# 47
Подкрепям мнението на Ангелчето и на KatiABv.

# 48
  • Sofia
Моята дъщеря е на 2м. и половина и също изобщо не иска да е само легнала. Като я гушна в ръце, сама си напъва горната част на тялото, като че иска да седне. Аз я държа полуседнала, като позата в жезлонга и изобщо не мисля, че е толкова опасно и вредно. Вредно би било да я курдисаш на леглото и да я подпреш с възглавници да седи, но мисля, че autumnsphere не говори за такова сядане. Има деца, които се развиват по-бързо във всяко отношение и няма как да го насилваш да си чака определената от някой си възраст.

# 49
Ето какво каза ортопеда на нашия преглед на два месеца. Седнал облегнат в теб - ок. Слинг- супер(на различна  възраст и спрямо физическото развитие на детето се носи по различен начин). Подаваш пръст и бебето само се повдига до 45 градуса ок. Оттам нататък всичко, което прави само без помощ е ок. Аз не съм помагала, сама седна на 4-4,5 месеца. За мой ужас се изправи на крака на 6,5-7 месеца. Пропълзя на 7 месеца. Според педиатърката ни насила детето не е добре да стъпва на крака преди 9 месеца. За седенето- не се подпира, не трябва да стои приведено напред.

# 50
  • На бял кон в Pierrefonds
Специално за сядането аз съм чела (във френски и английски книги за отглеждане на бебе), че не е лошо да се слага по малко още от рано (1-2 месец), за да му заякват мускулите на вратлето и гърба. За подскачането също - то е част от гимнастиката за бебета.

Аз живея в чужбина и тук нито един лекар не говори за луксации или изкривявания. Мисля, че в България се прекалява с това. Не отричам, че може да възникне проблем, но причината едва ли е само в ранното сядане или държене на изправени крачета. За сметка на това проходилката е забранена. Сами си направете изводите.

Детето не е болен човек, който да лежи по цял ден. По-рано една майка беше писала, че детето й се е родило с проблем на тазобедрената става. Тогава съм 100 % за превенцията, но ако детето няма проблем не смятам, че трябва да се ограничава.

Дъщеря ми започна да проявява интерес към скута ми на около 3 м и половина. Изобщо не съм се замисляла да я ограничавам. Държа я точно така, както на ♣٠·˙♥Rbaby1♥˙·٠♣  бебчето.

# 51
Чудно ми е как успявате да накърмите бебе без да е полуседнало? Щото моето от новородено го държа леко сгънато, полуседнало докато суче. Сега вече го държа и почти седнал, разбира се, облегнат на мен. С ръце поемам по-голямата част от тежестта му и съм убедена че това не е проблем. Не бих го сложила седнал подпрян с възглавници, но когато аз го държа бих го държала във всякакви пози-все пак аз усещам колко мога да го отпусна... В слинг го нося от 2-рия му ден, понякога часове наред Simple Smile
Наред със статиите и лекарските препоръки аз се замислям и коя е природната норма. Дали за бебето е по-естествено да е в шезлонг или гушнато в ръцете на мама? Дали е правилно да лежи по цял ден на легло или да е гушнато в слинг или в ръце? Доскоро (до преди 200 години) не е имало педиатри, проходилки, шезлонги, колички, нормата е била-гушнато бебе, бебе в слинг, бебе в хамак. За мен това е доказалата се практика и е рисковано да не и се доверя-другите неща не са тествани достатъчно дълго.

Последна редакция: пн, 11 май 2009, 15:54 от yanast

# 52
Да, децата не са от стъкло, но и лекарите не са някакви си там тъпанари, които само дават съвети. Прочетох доста такива мнения тук, че "на лекарите им нямам доверие", "не ги слушам" и пр. Защо ли въобще има такава професия тогава?! newsm78

........
Детето не е болен човек, който да лежи по цял ден.
....
Не наистина не е болен човек, но е все още незрял в много отношения и то най-вече физически.
Зависи и колко е голямо бебето- дали едно малко бебе на 20-40 дни е нормално да седи? За мен не. Както не е нормално и едно дете на 9-10 м., което видимо проявява интерес да ходи, да бъде държано в количката, защото на майка му не й се занимава да го води за ръка.

# 53
Чудно ми е как успявате да накърмите бебе без да е полуседнало? Щото моето от новородено го държа леко сгънато, полуседнало докато суче.
Именно!!

Франческа, бебето не е необходимо да се води за ръка, за да се научи да ходи. Дори някои доктори твърдят, че не е добра идея. Спокойно може да се научи и съвсем само Simple Smile. Разбира се всеки сам си решава.

# 54
  • София
Яна, направо шапка ти свалям! Спомням си много отдавна, как ми беше казала, че не даваш вода, защото природата не е измислила начин бебето да я пие само. Grinning И аз се замислих, че всъщност Йоан вече е толкова дълъг, че както и да го държа, всъщност е полуседнал, само както ви показах е легнал, иначе няма как.

# 55
  • София
Прочетох доста такива мнения тук, че "на лекарите им нямам доверие", "не ги слушам" и пр. Защо ли въобще има такава професия тогава?! newsm78
мда.... и аз това вземам да се чудя...ако хич не хващат доверието ви тези лекари - за какво пък изобщо водите децата си по такива....чак на никой лекар, никакво доверие...доста ще ви е трудно занапред така особено с лекуването...

а за кърменето - от седнал до полуседнал има доста голяма разлика....то на 4 месеца му дигах за известно време и облегалката на количката...което не значи че съм го слагала седнал като Биси например, която на някои сники си седи право на д-то подпряна на облегалката на дивана..... а до 3-4 месец нямах проблем кърмейки го да съм го повдигнала под наклон целият, без да оставям тежест на д-то му Wink

и за ръка не съм го водила докато прохождаше...и да ви кажа нищо от това не е забавило развитието му по никой начин Wink

и това че не слагаме децата си седнали(часта която не го правим) хич не значи , че стоят нон стоп легнали Wink

Последна редакция: пн, 11 май 2009, 16:08 от Angel_Dust

# 56
  • София
И аз не съм се вманиячавала по никакви въпроси, свързани с детето.  На две седмици  го носих в кенгуру. Знам, че не бива да седи до 6м, но на два и нещо му повдигах леко облегалката на количката, за да може да гледа.Тежестта определено не е падала на кръста, а отново предимно на гърба. Никога не съм смятала детето си за стъклено, но пък и не съм издевателствала над него, например да го водя за ръчички "да ходи" на 7-8 месеца, каквито картинки съм виждала по парковете. Нито пък да го водя на каишки. Проходи съвсем сам на година и един месец. Преди това яко пълзеше и ходеше, подпирайки се.
Колкото до слинга, не вярвам, че може да му навреди, ако е сложено правилно.

# 57
  • София
Добре де, аз сега се чудя след всичко изчетено, нали имаме майчински инстинкт и всяка от нас знае, не чела е, не чувала е, а просто знае кое е добре за детето й и кое не, не какво иска то и какво не иска, а кое е правилно и кое не, та...когато една майка в село еди кое си да кажем, която няма достъп до интернет, не обича да чете и т.н. (не всяка майка гледа детето си по книга) има дете и реши да го оставя седнало в нея както е седнало сладкото момиченце на 4 месеца и нещо показано от някоя мама по-нагоре, но то е на 3 месеца, какво ще се случи...тези хора между другото не са чак толкова малко колкото някой може да си помисли, та всичките им деца ли са с луксации и ставни и костни проблеми...другото, което си мисля, как мога да питам винаги и за всичко, което правя с детето си, постоянно да вися в нет-а, да търся в гуугъл какво ли не, а детето кой ще ми го гледа, а Simple Smile Ако нещо е толкова опасно за детето ми, защо нито педиатърът му, нито ортопеда, при когото го водих, между другото бяха 2ма, защото имаме лек проблем, не е свързан с кости и стави, ми казаха да не го държа понякога седнал в мен като го придържам през гърдите, отнемайки част от тежеста му, не ми казаха да не го храня възможно най-изправен, защото повръща и няма начин, казаха ми да му правя упражнения за тазобедрените стави, да го обличам с широки панталонки, за да може да стои в любимата на всички бебета жабешка поза, да го нося с ръка между крачетата, за да стоят раздалечени...освен това искам да попитам нещо, кенгуруто е прието да се ползва от втория, третия месец, в стандартното такова детето стои седнало, вярно, достатъчно стегнато е, за да се отнема част от тежеста на гръбнака, но все пак е седнало, някой ще каже, че е право, ама не е точно така, защото тежестта му пада в точката, която се намира между краката му, значи не е чак такъв голям проблем...както съм тръгнала да си разсъждавам, не смятам, че майките, които не слагат децата си седнали или полуседнали смятат, че са от стъкло, но и не смятам, че това децата да се поставят седнали или полуседнали за известно време е сериозен проблем застрашаващ живота на детето ми, ако беше така, със сигурност нямаше да го направя...
Доре, между другото, според мен е по-добре да го държиш полуседнал в теб или малко по-изправен и облегнат на теб като го държиш с ръка през гърдите, за да му отнемаш тежестта, отколкото в тази поза, която си показала, защото в нея той не е под наклон, а главата му е изкривена нагоре, ако държиш на наклон, а не на седене, смъкни го по-надолу, така че да бъде напълно легнал и подложи под главата му и част от гръбчето нещо по-височко, въпроса е когато го повдигаш да поставяш и част от гръбчето на високата част, не само главата.

# 58
Добре де, аз сега се чудя след всичко изчетено, нали имаме майчински инстинкт и всяка от нас знае, не чела е, не чувала е, а просто знае кое е добре за детето й и кое не, не какво иска то и какво не иска, а кое е правилно и кое не, та...когато една майка в село еди кое си да кажем, която няма достъп до интернет, не обича да чете и т.н. (не всяка майка гледа детето си по книга) има дете и реши да го оставя седнало в нея както е седнало сладкото момиченце на 4 месеца и нещо показано от някоя мама по-нагоре, но то е на 3 месеца, какво ще се случи...тези хора между другото не са чак толкова малко колкото някой може да си помисли, та всичките им деца ли са с луксации и ставни и костни проблеми...другото, което си мисля, как мога да питам винаги и за всичко, което правя с детето си, постоянно да вися в нет-а, да търся в гуугъл какво ли не, а детето кой ще ми го гледа, а Simple Smile Ако нещо е толкова опасно за детето ми, защо нито педиатърът му, нито ортопеда, при когото го водих, между другото бяха 2ма, защото имаме лек проблем, не е свързан с кости и стави, ми казаха да не го държа понякога седнал в мен като го придържам през гърдите, отнемайки част от тежеста му, не ми казаха да не го храня възможно най-изправен, защото повръща и няма начин, казаха ми да му правя упражнения за тазобедрените стави, да го обличам с широки панталонки, за да може да стои в любимата на всички бебета жабешка поза, да го нося с ръка между крачетата, за да стоят раздалечени...освен това искам да попитам нещо, кенгуруто е прието да се ползва от втория, третия месец, в стандартното такова детето стои седнало, вярно, достатъчно стегнато е, за да се отнема част от тежеста на гръбнака, но все пак е седнало, някой ще каже, че е право, ама не е точно така, защото тежестта му пада в точката, която се намира между краката му, значи не е чак такъв голям проблем...както съм тръгнала да си разсъждавам, не смятам, че майките, които не слагат децата си седнали или полуседнали смятат, че са от стъкло, но и не смятам, че това децата да се поставят седнали или полуседнали за известно време е сериозен проблем застрашаващ живота на детето ми, ако беше така, със сигурност нямаше да го направя...
Доре, между другото, според мен е по-добре да го държиш полуседнал в теб или малко по-изправен и облегнат на теб като го държиш с ръка през гърдите, за да му отнемаш тежестта, отколкото в тази поза, която си показала, защото в нея той не е под наклон, а главата му е изкривена нагоре, ако държиш на наклон, а не на седене, смъкни го по-надолу, така че да бъде напълно легнал и подложи под главата му и част от гръбчето нещо по-височко, въпроса е когато го повдигаш да поставяш и част от гръбчето на високата част, не само главата.

Мнението ми се припокрива с твоето,така че няма да повтарям  Peace

# 59
И аз смятам ,че детето ми не е толкова крехко(разбира се не си правя експерименти де Whistling).Смятам ,че имам достатъчно майчин инстинкт ,за да не навредя на бебка.А за вземането на малката в поза,където е облегната на мен с гръбето..охоооооо,че аз от около 2мес си я държа така.Не нарочно,но просто много се радва когато е обърната с лице и облегната към мен.Също така страшно много се дразня,когато ми казват познати и непознати да придържам главичката на Нати.Аз от около половин месец не придържам толкова старателно,защото тя сама си я държи.Според майка ми трябва всичко около нея да е супер стерилно,супер чисто...е да ама не мога да чистя през 5 мин.До толкова се е вманиачила ,че ми звъни 10пъти на ден да не я държа в стая с телевизор или компютър,тъй като се облъчвала #CrazyА тя малката сама си търси телевизора.Също на мен ми казаха ,че не трябва да слагам бебето за повече от 2-3ч в бебешки шезлонг,но тя малката през деня не иска да стои другаде...Не смятам също ,че като не слушам педито за всичко съм лоша майка.Именно тя ми каза да давам сок на 45-я ден,а аз "на своя глава"не дадох. Peace

Общи условия

Активация на акаунт