Има ли други майки, които смятат, че децата им не са от стъкло?

• 21 741
  • 288
  •   1
Отговори
# 30
Според мен разбираш грешно понятието "седнало". Тук става въпрос да се остави да седи само, да го подпреш някъде само отзад на гърба и да го оставиш.
Това е различно от това да седи седнало в тебе, или полу седнало в количката. Тогава гръбначния стълб не поема цялата тежест на детето, коео всъщност е основния проблем. Едва ли има майка, която до 6-ия месец да си държи детето само легнало хоризонтално. Няма такава. Моите никога не са били напълно легнали дори в количката, като новородени са били под ъгъл около 15о.

Има резон в думите на Бояна Ламбер, не скачайте така, вслушвайте се в думите на хората с повече опит, не е излишно. Действително пораженията от това как се гледа детето се виждат на по-късен етап и тогава е много, много тежко, като виждаш как с лека ръка си пренебрегнал нещо важно. И аз се водя по децата - на 7м. им постилах по едно одеало на пода и от там се справяха сами - сами се научиха да се изправят, да пълзят, да ходят. И двете проходиха на 11м. сами. Но до 7м. има време, проблемът на повечето майки на първо дете е, че не могат да чакат. Те бързат - да почне да ука, да се усмихва, да седи, да лази, да ходи, да яде храна, като нашата...
За всичко си има време и ако прекарваме първите  години в опити да научим детето да говори, то следващите се прекарват в опити да му затворим устата. Та нека не бъразаме.

# 31
  • София
За всичко си има време и ако прекарваме първите  години в опити да научим детето да говори, то следващите се прекарват в опити да му затворим устата. Та нека не бъразаме.

Ето това е голямата истина. Естествено никоя майка за първо дете не вярва в това - включително аз самата - сега обаче ...ми дойде на главата  Mr. Green

# 32
http://ramirezz.blog.bg/drugi/2008/03/07/profilaktika-na-luksaci … vorodenoto.170594 ето ти мнението на доктор със съветите.  поствам само два от тях              3.     Забранено е дондуркането – много любима игра на баби, лели и въобще на цялата рода. Но запомнете : Детето не иска да скача!. Това е неволево движение, рефлекс на изтласкване. Тази наглед невинна игра може да доведе до луксация, особено при по-едри деца. Най-риксова е възрастта 5-6 месец, защото тогава развитието на мускулатурата изпреварва развитието на ставата. Тази забрана важи докато детето не успее само, без чужда помощ, да се хване, да се изправи, да се научи да пада, да се научи да пристъпва,  да пази равновесие и да проходи.

Целта е детето да проходи само, най-добре е това да стане след 1 годинка. Нормата е до годинка и половина. Не насилвайте детето да тръгне на 9-10 месеца. Това само ще му създаде проблеми.

6. Не учете детето да сяда. Не го хващайте за ръцете, за да  го дърпате. Това може да създаде следния проблем – детето не може да пази равновесие и за да се изправи в седнало положение то си усуква гръбнака, а това не е правилно. Детето трябва да разчита на себе си за всяко едно движение. Затова трябва да го прави, когато е готово, а не, когато вие решите. Помнете, че не винаги биологичната възраст отговаря на календарната. Понякога децата изглеждат по-големи отколкото са в действителност.

# 33
Темата е хубава и много актуална.Но и аз може да съм от по-консервативните и не смятам,че бебе на 3 месеца трябва да се слага често да седи или в полуседнало положение.Това,че се кефи не означава,че е полезно..Важно е гръбнакът да не се натоварва,а при момеченцата и тазобедрените стави. HugВъпреки,че например моето свеки-тя е англичанка/ми каза,че още  в болницата сестрата й показала как да оригва бебето-слагала го да седне в скута й и го навеждало напред с леко потупване по гърба Shocked Shocked ShockedИди разбери

# 34
  • София
jujavka newsm20

Такова нещо търсех. Simple Smile

# 35
Ми не е трудно- Чичко "Гугле"  знае всичко  Laughing.  Надявам се да си отговориш на въпросите и да не останеш с лошо чувство към нас, които направо те нападнахме  Heart Eyes

# 36
  • София
Хаха, и по-зле съм била нападана... Очаквах го. Simple Smile

Аз търся решение, самата аз не съм сто процента сигурна в нищо. Тогава остава един последен вариант, вие ще кажете дали е ОК, току-що го снимах моя хубостник:

# 37
Е то това не е седнало?!
Според мен никой не те напада,а изказваме мнение,нали ни питаш.

# 38
  • Варна
Да се включа и аз като майка на дете родено с дисплазия на тазобедрената става (това е когато ямката на ставата е по-отворена и има опасност след време да се вади костта). Мартина е много жизнена и подобно на вашия син искаше от много малка да сяда, да пълзи, виреше глава още на 2-3 седмици, започна да се преобръща от корем на гръб на 2 месеца!
НО!
Именно заради проблема със ставата сме обиколили не 1 и 2 ортопеди. На твоя дето ти е казал да не носиш детето в слинг до 5 месеца можеш да му кажеш да си завре дипломата където слънце не пече! Слингът е най-доброто за бебето! Аз съм носила дъщеря ни в слинг даже докато беше с ортопедични гащи на Фрейка. Това което казваш за стъклото си е вярно, напълно съм съгласна и никога не съм я пазила твърде много, но искам да ти кажа, че специално за костите трябва да се внимава повечко, за да не страда след години детето. Например наскоро четох, че в има връзка между остеопорозата и връзването на краката на бебето при повиване (навремето момиченцата са ги стягали повече, за да им били прави краката ooooh!).
Не искам да прозвучи като даване на акъл, но въпреки че е най-добре да се ръководиш от детето, имай си едно на ум - не говоря за ограничаване, а по-скоро за подкрепяне на кръстчето, за съкращаване на времето на седене, за по-честа смяна на позите, в които седи и т.н... И последно: Мартина започна да се опитва да сяда на 3 месеца и на 6м и 2 дни успя да си седне и да седи без подкрепа от никъде и без да се катурва нанякъде. Така, че не се притеснявай, че е твърде малкък да седи сам - вероятно и той ще си седне чак след 5-тия месец, ако не го насилвате Simple Smile

# 39
  • София
Е то това не е седнало?!
Според мен никой не те напада,а изказваме мнение,нали ни питаш.

Е, ще падна вече... Имате много интересни понятия за седнало... На снимката всичко му е право освен лекият наклон на вратлето!

# 40
Май не се изразих правилно,ама така е като пиша с бебе на ръце.
Исках да кажа,точно това,че НЕ Е седнало.Просто си му повдигнала главата и явно му харесва да гледа.Сладур.

# 41
Така за мен си е ОК.  Изобщо лек, ама наистина лек, наклон си е ОК Peace

# 42
autumnsphere ти това ли имаше пред вид под "седнал"?! На снимката е легнал с изправена главичка. newsm78
Под сядане разбирам това,Биси сяда така :
http://www.bebealbum.bg/picture.php?id=68966

# 43
Я, какъв е сладур!   bouquet

На мен лично, обаче би ми се схванал врата, ако седя така повече от 10мин.

# 44
  • София
 ♣٠·˙♥Rbaby1♥˙·٠♣ не, мисля, че това е имала предвид със седнал Wink
това си е ок...то детето си е легнало...най-много да му стане неудобно на врата така...но ще си съобщи подобаващо ако има нещо такова предполагам Wink

Общи условия

Активация на акаунт