СТРАСТИ - Градините в СОФИЯ

• 58 728
  • 1 808
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Момичета, как според вас трябва да се разпределят местата по квоти при обявени общо 13 бройки?
5 деца по социални критерии, 7 по общи и едно се пази евентуално за дете със СОП.

# 511
blueeyes , 40% от 13 места са 5,2 т.е. 5 места по соц. предимства, по общи критерии остават 8 места.

# 512
kikimora1, да направим ли сметка?
 Родителите (от "твоята" анкета)      -ПРОТИВ
 Родителите от организациите                  - ЗА
 Общината                                                   -ЗА
 Директорите                                               -ЗА
 Присъствалите неорганизирани родители- ЗА

Та,какъв предлагаш да е резултатът?

Ели-мод ти писа,че тук цяла година въртяхме анкети за най-различни критерии.
 Този критерий получи подкрепа.
 На срещите,случайно или не -ходихме само родители,подкрепящи този критерий.
 Никой не е попречил на противниците да дойдат и да го преборят.

blanc, има добри европейски практики, които са задължителни за общинската и държавна администрация. Преди почти 5 месеца се прие закон за конфликт на интереси, който беше променян и от скоро е в сила. Има и законопроекти за лобиране и т.н. Не ми се обяснява....какво разбирам аз.

Според тези документи ДИРЕКТОРИТЕ въобще не трябва да участват във взимането на решения, които водят до облага. ОБЛАГА е легално определение в Закона за конфликт на интереси.  Директорите могат само да кажат мнението си и да дадат становище. След това те трябва да станат и да излязат. Защо вярвате безпрекословно на твърдения на заинтересована група от хора?

Подигравате се с анализите ми...но вече в публичните политики се налагат практиките за програмни и организирани към резултати документи, които задължително се прилага анализ за необходимостта от дадено решение. Къде е доказана нуждата от привилегия за персонала. Не се отговори защо персонала не напуска за 700 лв. Ясно стана, че университетите произвеждат достатъчно кадри.

Разчетите за държавните поръчки се взимат след пълен анализ на необходимостта от пед. кадри в цялата страна. Събира се и се обобщава информация както от общинските, така и от държавните учебни заведения. И едни аналитици сядат и мислят и т.н.

Но пък става ясно, че вие сте гласували ЗА привилегиите в такъв случай е естествено да ме нападате. Обаче ясно е, че тотално се разминавате с интересите на майките.

Вие всички заедно събрани от твоята сметка сте в тотално малцинство спрямо гласувалите в анкетата. Вие родителите сте неорганизирани и без представителство, докато гласуването в "споменаваната от мен анкета" е официална и реална, защото е изпратена на реален имейл на реални родители на реални деца. Анкетите пуснати тук могат да се манипулират.

Последна редакция: сб, 16 май 2009, 14:57 от kikimora1

# 513

Преди няколко поста категорично натъртваше на факта, че сте отделни граждани неорганизирани и събрани на случаен принцип, а сега пък наопаки казваш, че сте се "организирали в т.н. инициативен родителски комитет". Съжалявам, но всеки път ти и ли някой друг ми казвате различни неща, а после арогантно ме обвинявате, че съм объркана, не съм чела назад, че не съм в час и т.н. Хайде моля!!! Да не се връщам постове назад, когато част от пишещите тук казваха, че са подкрепили критерия "персонал",  че е имало дискусия и спор за останали критерии и т.н.

Опитвам се да бъда коректна към вас и усилията ви, но уви не виждам каква позиция вие сте вземали на срещите и какво сте защитавали като обединени от някаква обща /ако щете компромисна за самите вас/ цел. Какво сте защитили, къде сте отстъпили, с какво сте се примирили, къде са ви прескочили. Само, че от твоите думи лъха хаос, за което разбира се аз със своите ограничени възприятия съм виновна.

Абре, пиле шарено, хайде се хвани и вземи някакво реално участие. Имаш дар слово, ентусиазъм-, време за писане (очевидно) впрегни го в нещо ползотворно, което ще доведе до реални резултати.

И защо смяташ, че или сме организация или не?  Laughing Има и средно положение.  Laughing Ние нямаме нищо общо с критериите, освен това, че всички имаме различни виждания за тях- карахме се преди време и спорехме точно така, както  и ти сега. Ако се хванем да спорим всичките от инициативният комитет ще си изподерем очите  Laughing
И след дълги спорове ни дойде мъдрата идея, че ако имаше места нямаше да се караме и спорим за очевидно шантавите критерии. Ето така се обединихме и направихме този инициативен комитет. Станахме силни, защото обединихме целият този негативизъм към системата и критериите, и недоволството ни от това, че няма места за децата. И с този иницитивен комитет тръгнахме с рогата напред, писахме писма, жалби до кого ли не и вдигнахме цялата тази джабала, която се вихри по медиите. Разясни ли се сега? Разбра ли защо един път не сме, а другият път сме обединени?
И как събираш мисли и сили да пишеш толкова много, когато не си в течение на нещата, отказваш да проумееш и да прочетеш какво се е случвало през месеците.  ooooh!

Отговорът е пост-два по-нагоре от други форумни членове, които твърдят обратното.

# 514
Не съм в София до вторник.
 Учениците са в миниваканция.
 Но вие се съберете.

Вие учителка ли сте? Ако да - ясно е!

# 515
В 73 ОДЗ Люлин местата за набор 2007г. са разпределени в полза на социалната квата, а именно:

18 места свободни от септември;
8 места по социалната квота;
10 места по общите критерии.

Аз също не смятам, че 7, 2 би трябвало да се закръгля на 8, но уви не аз решавам.

# 516
Гласували сме ЗА заради много причини, за мен осносвната е че тези деца така или иначе ще влязат по един или друг начин, най- вече като специални случаи над нормалната бройка за групата. Според мен не е редно групата да се раздува до безкрайност, а специалните случаи да са назовани възможно най- изчерпателно и да се точкуват, да се доказват, да си се приемат по нормалния ред и групите да са с нормална бройка. А усилията ни да се насочат към увеличаване броя места, за да може след време тези критерии да служат само да се определя кой къде точно ще влезе, а не кой да влезе и кой да остане навън.
Ето поради тази причина сме изброили например : деца сираци, деца на служители в детската градина и т.н. Имало е дискусии във връзка със самотни майки, социално слаби и т.н.За повечето неща сме писали подробно в доста теми през цялата година. Посещаемостта им беше малка, само от няколко човека.Тогава беше времето да се реагира за критериите. Сега вече е...леко късно и безсмислено. За сметка на това точно сега е момента да се действа за нови места в градините.Тогава няма д аимаме проблем.

# 517
  • гр.София

Не съм в София до вторник.
 Учениците са в миниваканция.
 Но вие се съберете.

Вие учителка ли сте? Ако да - ясно е!

Не е  ясно  Joy
 Благодаря за учтивата форма
 По-голямото ми дете е ученик. Не съм учителка.

# 518

Кикимора, първо да ти кажа, че кога и къде съм се ограмотила не е твоя работа, обаче е факт, което не може да се каже за теб.

Пиши си колкото искаш за критериите, но тук не е правилното място, нито ние сме хората, които взимаме решенията. Що не пишеш до Общината и до СОС,а! Занимаваш ме сега с нещо, което беше актуално преди месеци! СЕГА е актуална борбата за достатъчно места, това разбираш ли го?
И още: Колко пъти трябва да ти повтарям, че на срещите на Раб. група не сме ходили = позиция не сме заемали = нищо не сме защитавали = не сме имали изобщо обща цел по онова време.
Няма как да стоим зад 2383 човека, нали ...ние сме едва 5-6 родители... Laughing - дори не знам как са гласували в анкетата останалите, никога не сме го дискутирали, защото никой от нас не е вземал на сериозно въпросната анкета.
Целите, както ти ги наричаш, е всъщност една цел, едно искане към Общината и държавата, което ни събра и ни обединява днес: искаме достатъчно места за всички желаещи деца в детските градини в София. Дай предложение как си представяш допълване/изменяне/еволюция на нашата цел, така че да съвпадне с твоята.
И последно: КАКВО всъщност искаш от нас (инициативния комитет на протеста)?

# 519
Няма места за всички деца в градините и това е факт.
В това видео http://vbox7.com/play:314aaac7  има  коментар за 120 деца приети извън системата миналата година с УЖАС установих, че дори родители от работната група са записали децата си така. Ако на някой не му се гледа цялото видео да превърти до около 8,15 от оставащото време на видеото и да чуе коментара.
Ха сега ми кажете кой за какво се бори и кой е виновен ?

# 520
Гласували сме ЗА заради много причини, за мен осносвната е че тези деца така или иначе ще влязат по един или друг начин, най- вече като специални случаи над нормалната бройка за групата. Според мен не е редно групата да се раздува до безкрайност, а специалните случаи да са назовани възможно най- изчерпателно и да се точкуват, да се доказват, да си се приемат по нормалния ред и групите да са с нормална бройка. А усилията ни да се насочат към увеличаване броя места, за да може след време тези критерии да служат само да се определя кой къде точно ще влезе, а не кой да влезе и кой да остане навън.
Ето поради тази причина сме изброили например : деца сираци, деца на служители в детската градина и т.н. Имало е дискусии във връзка със самотни майки, социално слаби и т.н.За повечето неща сме писали подробно в доста теми през цялата година. Посещаемостта им беше малка, само от няколко човека.Тогава беше времето да се реагира за критериите. Сега вече е...леко късно и безсмислено. За сметка на това точно сега е момента да се действа за нови места в градините.Тогава няма д аимаме проблем.

Да издигнеш неравенсто/привилегия в официална норма/правилник и да споменаваш за отделни нерегламентирани случаи - това е тоталитарно мислене.

Срещу нерегламентирания прием можеше да се борите така както в момента ще се борите за проверки и засичяния срещу стринки, племенници и др. данни. Открехвайки вратата за привилегии вия я отворихте цялата и злоупотребата е налице. Във всяка детска градина пълно с роднински деца- и всички във детскоградинска възрат. И наблюдавйте как и след 7 години в дадената ДГ пак ще си има 10 деца. Тез деца на персонала никога няма да пораснат.

Сега тези връзкарски деца са бетонирани и никой не може легално да се бори с тях.

# 521
  • София
kikimora, имаш претенции , че познаваш добре нормативните уредби и закони, и само за това пишеш. Е то на хартия е лесно, на хартия и аз ги знам учат се във ВУЗ, поне аз там ги научих, от много специалности. Има и написани учебници и книжки разни,  но на практика е друго нещо, особено когато става въпрос за България - Страната На Чудесата, тъжно но факт.
И аз се ядосвам и аз се опитвам да променя  и тепърва ще се опитвам да променя нещо в нашата мила родина, но ми е дразнещо на моменти отношението  ти към персонала в ДГ и към майките в темата , които наистина се опитват да правят нещо по въпроса за липсата на места в ОДЗ и ЦДГ в София и на практика , не само на думи по клавиатурата от вкъщи.

П.С. И пак с тези критерии, ми има ги , за едни са хубави , за други не - то все някакви ще има , като реално няма места за децата ни.
И моето дете няма да влезне тази година е и......какво трябва да направя ... ми единственото нещ,  което мога,  да си търся правата , но не от инициативни комитети и майки и системи , а от ОБЩИНАТА И ДЪРЖАВАТА - всеедно кой е на власт , не ми пука , пука ми ние да имаме шанс да работим и децата ни да имат шанс за детски градини , ако реша, че няма да работя и ще си я гледам си е мое виждане , но искам да имам шанс и право на избор. И това зависи от всички нас и майки и бащи и всички, може днес да не стане , но ако сме настоятелни и постоянни , може и да стане.

Последна редакция: сб, 16 май 2009, 15:25 от nellyani

# 522
Няма места за всички деца в градините и това е факт.
В това видео http://vbox7.com/play:314aaac7  има  коментар за 120 деца приети извън системата миналата година с УЖАС установих, че дори родители от работната група са записали децата си така. Ако на някой не му се гледа цялото видео да превърти до около 8,15 от оставащото време на видеото и да чуе коментара.
Ха сега ми кажете кой за какво се бори и кой е виновен ?

Благодаря за видеото!
Значи, имало механизъм за хуманност, а....като че ли е хуманно 8000 деца да останат извън детските градини! Нямам думи вече....Само съд му е майката, няма други законни механизми за възмездие...

# 523

Кикимора, първо да ти кажа, че кога и къде съм се ограмотила не е твоя работа, обаче е факт, което не може да се каже за теб.

Пиши си колкото искаш за критериите, но тук не е правилното място, нито ние сме хората, които взимаме решенията. Що не пишеш до Общината и до СОС,а! Занимаваш ме сега с нещо, което беше актуално преди месеци! СЕГА е актуална борбата за достатъчно места, това разбираш ли го?
И още: Колко пъти трябва да ти повтарям, че на срещите на Раб. група не сме ходили = позиция не сме заемали = нищо не сме защитавали = не сме имали изобщо обща цел по онова време. Няма как да стоим зад 2383 човека, нали ...ние сме едва 5-6 родители... Laughing - дори не знам как са гласували в анкетата останалите, никога не сме го дискутирали, защото никой от нас не е вземал на сериозно въпросната анкета.
Целите, както ти ги наричаш, е всъщност една цел, едно искане към Общината и държавата, което ни събра и ни обединява днес: искаме достатъчно места за всички желаещи деца в детските градини в София. Дай предложение как си представяш допълване/изменяне/еволюция на нашата цел, така че да съвпадне с твоята.
И последно: КАКВО всъщност искаш от нас (инициативния комитет на протеста)?

Три-четери поста по-нагоре други съвфорумци твърдят обратното и те опровергават.
Продължаваш с лични нападки, а това е признак на слабост и неувереност да не кажа нещо по-силно.

Като целта ви е само достатъчно места в ДГ и като е ясно /мисля именно ти използва израза патова ситуация/, че тази година, а и другата това е непостижимо защо ходите по работни групи, на които се решават текущи въпроси, касаещи тазгодишната приемна кампания?

5-6 родители участват във взимането на обратни решения, касаещи 2383 души, които не са им дали подобни правомощия. Трябвало е да я вземите предвид, след като към нея се твърди, че ще се представи в СОС и е разпратена до родителите на техни лични имейли. Отговорност носиш, защото дейността ти носи последици за хиляди. Особено за безработни семейства в икономическа криза.

Предложение дадох, но то се отхвърли. Същото предложение беше застъпено и в коментара на в. "Сега" /не че имам нещо общо с този коментар. Просто това е работещо решение, което и другите виждат/, застъпвано е и на други места от други КОМПЕТЕНТНИ хора. Вие го отхвърлихте със лични примери какво форумката Х предпочитала пред Y. Така не се постъпва. Винаги се търси решение, което удовлетворява максимален брой хора и е относително справедливо, а и ако може да не нарушава свободи.

# 524
kikimora, имаш претенции , че познаваш добре нормативните уредби и закони, и само за това пишеш. Е то на хартия е лесно, на хартия и аз ги знам учат се във ВУЗ, поне аз там ги научих, от много специалности. Има и написани учебници и книжки разни,  но на практика е друго нещо, особено когато става въпрос за България - Страната На Чудесата, тъжно но факт.
И аз се ядосвам и аз се опитвам да променя  и тепърва ще се опитвам да променя нещо в нашата мила родина, но ми е дразнещо на моменти отношението  ти към персонала в ДГ и към майките във темата , които наистина се опитват да правят нещо по въпроса за липсата на места в ОДЗ и ЦДГ в София и на практика , не само на думи по клавиатурата от вкъщи.

Именно защото в България е пълно с безобразия не е необходимо и ние да влизаме и участваме в тях. И ако правилата не се спазват, трябва ние като граждани, като майки, които сме пример за децата си - трябва да настояваме за тяхното спазване. Иначе безобразията ще се увеличат още, и още, и още. За това аз се възхищавам на битката, която се води тук, но това не означава да се примиря с едно безобразие, което е било пропуснато и е минало ей така още повече, когато смятам, че сте били подведени и излъгани.

Общи условия

Активация на акаунт