СТРАСТИ - Градините в СОФИЯ

• 59 000
  • 1 808
  •   1
Отговори
# 1 635
Здравейте!
Кандидатствах във всички възможни градини в района, където живеем, но се оказа че градините от 1-во и 2-ро желание /където имаме най-голям шанс/ са обявили 0 бройки. Не разбирам как става това и какво означава. Това реално прави невъзможно класирането на сина ми.  Може ли някой да ми го обясни и изобщо какво мога да направя. Ще мога ли да сменя местата на желаните градини?

# 1 636
аз имах предвид кандидатстването за детска ясла ....

За яслите става с предварително записване на место в яслата - най-добре се разходи до най-близката ясла и попитай  Hug
Трябва да подадеш молба в писмен вид свободен текст.Молбата е от твое име с точен адрес, Трите имена на детето, ЕГН  и копие от акта за раждане. След това чакаш.......дълго. Ние сме №175, а местата от септември 50. Забравих да уточня - трябва да живееш в същия район.
Успех!!!

# 1 637
защо ми се струва, че тези дг заприличаха на часпром
приети са само деца на персонала и истински социални случаи...ами тогава да ги направят като университетите... има си общинска поръчка и еди колко си места, а останалите са платени
...

Еми аз доста отдавна зададох въпроса, но така и никой не ми отговори - дали не е редно да сезираме някоя инстанция, че приетите критерии са форма на дискриминация!!! Откъде накъде моето дете ще има по-малоко точки защото аз не работя в ДГ???

Аз обаче чак сега виждам въпроса ти, трудно ми е да следя всички теми за градините, а напоследък съм се концентрирала само върху протеста.
Значи инстанцията е Комисията за защита от дискриминация. Преди месеци, в края на януари -февруари, преди още Правилата за прием да бяха приети (бяха в проект), направихме петиция против дискриминационните критерии. Инициативата пак тръгна тук от този форум. Тази петиция се подписа от 300 и няколко човека, аз лично я внесох в Общината и в Народното събрание (Комисия за жалби и петиции на граждани) и я изпратих на Комисията за защита от дискриминация. После в края на март СОС прие Правилата. Ефектът от петицията беше, като че ли, че критерият за брат/сестра, който явно дискриминира еднодетните семейства, не го включиха в общите критерии в Правилата, а го "промъкнаха" в доп. критерии, решени уж от Педагогическите съвети. Това дотук е предисторията. Седмици по-късно получих отговор от Комисията за защита от дискриминация, стандартно писмо, където ми обясняват, че трябва да подам жалба/сигнал до тях, официално, като изложа писмено всички обстоятелства по случая и тогава те имат основание да открият производство по случая. Аз се консултирах с lawRY, понеже той е адвокат, и той каза, че има смисъл да подам сигнала. Аз, за съжаление, до момента не съм намерила време да напиша този сигнал, но не съм се отказала.

# 1 638
Бих искала да знам какво ще рече ето този текст от сайта

Тази обществена услуга (разработката на софтуера за класиране, системната интеграция и комуникация, половината изчислителни ресурси, администрацията на данните, поддръжката на родителите и директорите) се финансираше на граждански начала досега.

# 1 639

Тази обществена услуга (разработката на софтуера за класиране, системната интеграция и комуникация, половината изчислителни ресурси, администрацията на данните, поддръжката на родителите и директорите) се финансираше на граждански начала досега.

Тия дейности никой не е предполагал че ще се налага да се извършват когато е правен търг и избор на изпълнител за системата и не са били включени в заданието и оттам в договора, т.е. на практика никой няма задължението да ги извършва. Към момента няма избран нов изпълнител, а в договора на настоящия такива неща липсват.

# 1 640

Тия дейности никой не е предполагал че ще се налага да се извършват когато е правен търг и избор на изпълнител за системата и не са били включени в заданието и оттам в договора, т.е. на практика никой няма задължението да ги извършва. Към момента няма избран нов изпълнител, а в договора на настоящия такива неща липсват.

ето това обяснява много неща около критерии и точки... и кой е приет
аз знам че безплатен обяд няма... или да им вдигнем паметник на сирма, а може и някое площадче на тяхно име да кръстим

# 1 641

аз знам че безплатен обяд няма... или да им вдигнем паметник на сирма, а може и някое площадче на тяхно име да кръстим

Имаш нещо конкретно или просто изпускаш парата срещу когото дойде. Щото по презумпция всички са виновни за нещо.

# 1 642
  • в центъра
Аз обаче чак сега виждам въпроса ти, трудно ми е да следя всички теми за градините, а напоследък съм се концентрирала само върху протеста.
Значи инстанцията е Комисията за защита от дискриминация. Преди месеци, в края на януари -февруари, преди още Правилата за прием да бяха приети (бяха в проект), направихме петиция против дискриминационните критерии. Инициативата пак тръгна тук от този форум. Тази петиция се подписа от 300 и няколко човека, аз лично я внесох в Общината и в Народното събрание (Комисия за жалби и петиции на граждани) и я изпратих на Комисията за защита от дискриминация. После в края на март СОС прие Правилата. Ефектът от петицията беше, като че ли, че критерият за брат/сестра, който явно дискриминира еднодетните семейства, не го включиха в общите критерии в Правилата, а го "промъкнаха" в доп. критерии, решени уж от Педагогическите съвети. Това дотук е предисторията. Седмици по-късно получих отговор от Комисията за защита от дискриминация, стандартно писмо, където ми обясняват, че трябва да подам жалба/сигнал до тях, официално, като изложа писмено всички обстоятелства по случая и тогава те имат основание да открият производство по случая. Аз се консултирах с lawRY, понеже той е адвокат, и той каза, че има смисъл да подам сигнала. Аз, за съжаление, до момента не съм намерила време да напиша този сигнал, но не съм се отказала.

Ами добре - не може ло някой, който действително им юридечско образование да го формулира грамотно и да го внесем.
Така или иначе вече се разбра, че тази година хората са си нанасяли всякакви роднински връзки - не само на майка/баща, баба/дядо (и аз имам подозрението, че директорите ще им приемат документите на принципа "гарван гарвано око не вади"), догодина ще вземат и да си легализират. #Cussing out

# 1 643

Аз също мисля, че безплатен обяд няма и се интересувам, защото не ми е приятно да ми се натяква, че за мен (макар и не в частност) е направено нещо което не съм си платила. Според мен се спекулира с това. Освен това - може би аз съм тъпа - ама какво значи финансиране на граждански начала? Аз съм чувала за извършване на работа на доброволни начала - т.е. ти извършваш нещо безвъзмездно и доброволно. А, щом има финансиране -  аз го разбирам все едно гражданите са ги финансирали - ако въобще този израз има тълкувание бих искала да го знам

# 1 644
  • София
rreni,съгласна съм с теб за всичко.
 За ясленчета-поддържах критерия,без да ме касае.
 но гледам статистиката за точките-с 9 точки са приети 2 300 деца.
 Сега,моля,да отворят градини и за неясленчета!
Blanc, така подадена статистиката от Сирма е малко подвеждаща. Нека кажат колко от тези с 9 точки са ясленчета. Защото при различни комбинации пак могат да се получат 9 точки, без детето въобще да е посещавало ясла. Иначе така както са го написали излиза, че почти целият набор 2006 (при 3756 свободни места 2300 е повече от 60%) е приет от яслите, което няма как да е вярно. А за другите набори точката за ясла не важи.

# 1 645
  • София
Миналата година имаше опция за следене на записванията. Тази година ще има ли?

# 1 646
  • София, под Карлсон
Привет!
Ясно е, че не сме приети и затова имам питане, на което не успях да намеря отговор по-назад... Буквално в последния момент копирах списъка с децата, които кандидатстват за нашето ОДЗ. Може би допуснах грешка като не копирах абсолютно целия списък, а само тези с равни или повече от нас точки. И сега с голяма изненада виждам, че има класирано детенце, което е с над 10 точки, но неговото име не присъства в списъка с кандидатите. как става това?

# 1 647
  • гр.София
rreni,съгласна съм с теб за всичко.
 За ясленчета-поддържах критерия,без да ме касае.
 но гледам статистиката за точките-с 9 точки са приети 2 300 деца.
 Сега,моля,да отворят градини и за неясленчета!
Blanc, така подадена статистиката от Сирма е малко подвеждаща. Нека кажат колко от тези с 9 точки са ясленчета. Защото при различни комбинации пак могат да се получат 9 точки, без детето въобще да е посещавало ясла. Иначе така както са го написали излиза, че почти целият набор 2006 (при 3756 свободни места 2300 е повече от 60%) е приет от яслите, което няма как да е вярно. А за другите набори точката за ясла не важи.
Знам,разбира се Laughing Това е моя интерпретация,за повече драматизъм.
 По много начини могат да се получат 9 т.
 Но има райони,дето децата с 8 т са тотално отрязани ,за 7 да не говорим. А пък за циганетата-хептен.
 Ще ме прощават всички ,но това са наборчета на дъщеря ми,които след време може да заплашват живота й. Говоря за престъпност.

# 1 648
Привет!
Ясно е, че не сме приети и затова имам питане, на което не успях да намеря отговор по-назад... Буквално в последния момент копирах списъка с децата, които кандидатстват за нашето ОДЗ. Може би допуснах грешка като не копирах абсолютно целия списък, а само тези с равни или повече от нас точки. И сега с голяма изненада виждам, че има класирано детенце, което е с над 10 точки, но неговото име не присъства в списъка с кандидатите. как става това?

Това е възможно принципно - ако то в последния момент си е променило подредбата на желанията или се е регистрирало по късно - между 15-18 ч.
До колко е вярно това вече е друг въпрос, но все пак със сигурност е имало родители които в последния момент са си преподредили желанията с цел да имат по-голям шанс

# 1 649
  • На края на вселената!
Привет!
На гражданския контрол на 22 май са казали, че в последният момент са помогнали на някои родители, с които не са могли да се свържат по-рано по тел, и в последния момент са направили кандидатстването.

Общи условия

Активация на акаунт