ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 67 675
  • 1 596
  •   1
Отговори
# 615
ама то всичко се връща... след септември директорките сами ще почнат да се разместват, защото като напълнят групите със социални случаи, те и самите деца имат по-високи изисквания, някой са по-агресивни (расли без баща), други са по- беднички и травмирани, трети няма кой да ги прибира на време, четвърти нямат да отделят по 5 лева допълнително за нови придобивки и тържества, и т.н.

Такива изказвания от майки много ме притесняват. Няма ли капчица съчувствие у вас?
Ако едно дете се намира в неравностойно положение спрямо нашето (загубило родител/и, живее с тежко болен член от семейството, преживяло е малтретиране, налага му се да живее в приемно семейство) дайте да не му помагаме, а да го унищожаваме още повече, така ли?

Според мен социалните случаи не са толкова много. Поне за интересуващите ме градини направих справки и пресметнах, че те ще си се класират по първо и най-много по второ желание в специалната квота и дори за някои градини ще се освободят места от тази квота. А живея в квартал, където местата в детските градини са много кът.

Подкрепям.
Г-н Джонев каза,че децата от набор 2006 със сигурност ще успеят да се класират в рамките на квотота от 40%...
За набор 2007 и 2008 това не е сигурно, защото там приема е изклщчително малък.Тези деца обаче не им е чак токова наложащо да тръгнат на Дг, понеже има програми за обезщетение на родителите до навършване на 3г на децата и...просто по принцип ДЯ не са приоритет в момента..
Въпреки това, ако на родителите на тия деца наистина им се налага да тръгнат на работа аз лично ги съветвам да се обърнат към директорките на ДЯ, защото те са хора и могат да проявяват известна гъвкавост в преценката кой кандидатства само за да вземе 1т за следващата година и кой има реална нужда от мястото, за да тръгне на работа..

# 616
Мислено е..
Но..това ще се "включва" само за децата, които изобщо попадат в граничен случай..т.е..
Ако в една опашка на 23-ти децата с 8.2т са получили входящи номера от граничната си група, то..всички, които идват след тях на тази опашка, ще получават входящи номера с датата на следващото класиране в която тази гранична група участва...ако участва изобщо..
Защото..ако междувременно на опашката дойдат деца с 9т или с 10+т...то..ако изобщо има места на следващото класиране, то те ще се разпределят между тях, а не между децата от вече бившата гранична група..
САМО, ако не дойдат деца сповече точки, то...децата с 8,2т ще са вече подредени с входящите си номера, а новодошлите с 8.2т, АКО има такива в тази опашка, ще получават нови входящи номера и те дори да са по-малки, ще са с по-късната дата и съответно след децата от първоначалната гранична група..
Интересувам се за одз с 0 прием. Места ще обявят, като им направят пристройката - октомври, да речем. Обаче дотогава на тази опашка ще цъфнат всички неприети другаде Sad

Разбрах те прекрасно..
ДА...точно така ще се получи..
Няма да имаш никакво предимство,че си стояла там и по време на първото основно класиране..Нещо повече, ще се лишиш от шанс да ти приемат ЕВЕНТУАЛНО някъде детето..
Нищо не пречи да се преместиш на тази опашка , ако не ти приемат детето по всяко време, след като шансове за прием няма вече другаде..или..дори ако еприето другаде с идеята да го преместиш и спокойствието,че дори да не се класира там, вече ще има къде да ходи..
Все пак, решението как да постъпиш си е твое..
УСПЕХ

# 617
Ей сега намерих това:
"Цитат на: kg.sofia.bg в Понеделник, 13 Април 2009, 12:00
Цитат
Ако детето ми посещава яслена група в ОДЗ в момента, но искаме да кандидатстваме от септември за 1-ва група в друга детска градина, ползваме ли точка по К5?
Да. Ползвате точка, защото иначе бихте били неравнопоставени с тези, които ползват точка от самостоятелните ясли. Освен това, не намалявате общия брой на свободните места, а освобождавате едно и заемате друго."

Означава ли, че мога да активирам бутона за: К5. Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване – 1 т.?

Защото синът ми посещава ОДЗ. Как да разбирам самостоятелна общинска ясла?

Това и аз го прочетох, но....Специално пиши във формата за обратна връзка с ЕГН-то на своето дете, защото...при тази опция се активира падащо меню от където трябва да посочиш коя ДЯ посещава детето ти и със сигурност там не фигурират ОДЗ-тата..
Екипа ще те упъти какво точно да активираш и къде точно, така,че след това, ако детето ти бъде прието благодарение на тази точка, да не бъде отказано записване от страна на директорките..
УСПЕХ

# 618
Благодаря. Писах им. Надявам се на положителен отговор. После може да постна отговора и тук, за да няма и други, питащи, като мен.

# 619
  • София
Благодаря. Писах им. Надявам се на положителен отговор. После може да постна отговора и тук, за да няма и други, питащи, като мен.

Ин@, и аз имам същото питане, също им писах чрез системата. ако получиш отговор - моля те, пусни го тук. аз обещавам да направя същото.

още нещо по темата. КГ.София.бг сами си противоречат. в Ръководството за родители пише, че точката се дава само за самостоятелни ясли, тук във форума отговарят, че се дава и за яслена група от ОДЗ, а в секцията "Въпроси и отговори" от сайта им пише трето нещо, цитирам:

"12.2. Не е ли логично деца, които посещават градина (в яслена или градинска група) да получават допълнителна точка при преместване, както тези, които посещават самостоятелна детска ясла?

Да, логично е. Дирекция „Образование” потвърдиха, че децата, които посещават детска градина, но искат да се преместят в друга ще получат 1 т. допълнително. Има ограничение, че допълнителната точка за преместване важи само за кандидатстване в текущи градински групи, не в яслени. Това е служебна точка извън правилата за прием, защото тя касае вече приети деца, които не намаляват общия брой свободни места. Допълнителната точка ще важи след септември месец - т.е. когато групите станат текущи."

аз се обърках напълно. сега се чудя какво да правя, за да не се окаже внезапно, че сме излъгали, ако посочим точка по К5 и да ни декласират.

Последна редакция: нд, 17 май 2009, 14:22 от jam

# 620
  • София
Г-н Джонев изглежда четете и отговаряте в тази тема, така че аз продължавам да си питам (писала съм и през системата, но отговор няма):

Кога ще махнете от списъците за набор 2007г. точките заявени по К5 т.е. посещаване на общинска ясла?

Остават малко дни преди класирането, а след като се премахнат точките нещата ще изглеждат по съвсем друг начин! Не е коректно да обърквате родителите и трябва да оправите списъците!

Ако трябва ще питам това на всяка страница пък дано го видите и отговорите!

В момента датата е 17 май, родителите имат възможност да променят кандидатурите си до 21 май. Остават 4 дни, а все още в списъците за набор 2007г. фигурират точките по К5! Много родители са в заблуждение и аз продължавам да питам ...

# 621
в Ръководството за родители пише, че точката се дава само за самостоятелни ясли, тук във форума отговарят, че се дава и за яслена група от ОДЗ, а в секцията "Въпроси и отговори" от сайта им пише трето нещо, цитирам:

"12.2. Не е ли логично деца, които посещават градина (в яслена или градинска група) да получават допълнителна точка при преместване, както тези, които посещават самостоятелна детска ясла?

Да, логично е. Дирекция „Образование” потвърдиха, че децата, които посещават детска градина, но искат да се преместят в друга ще получат 1 т. допълнително. Има ограничение, че допълнителната точка за преместване важи само за кандидатстване в текущи градински групи, не в яслени. Това е служебна точка извън правилата за прием, защото тя касае вече приети деца, които не намаляват общия брой свободни места. Допълнителната точка ще важи след септември месец - т.е. когато групите станат текущи."

аз се обърках напълно. сега се чудя какво да правя, за да не се окаже внезапно, че сме излъгали, ако посочим точка по К5 и да ни декласират.

Според мен, ако декларираш К5, ще ти декласират детето, НО..след септември, ще имаш право да напишеш НЯКЪДе, че искаш преместване на вече прието дете и..тогава СЛУЖЕБНО ще получиш точка, която няма нищо общо с К5...
Надявам се от Сирма да се включат с пояснение..

Няма голямо противоречие с това,което е питала Ина, защото..нейното дете ще кандидатства за ГРАДИНСКА група , а не за друга яслена група..
Т.е...става въпрос, че за местене от яслена в яслена група това не важи в рамките на ОДЗ-тата, а важи само за градинските или яслена-градинска..
Дано съм успяла да разтълкувам правилно...

# 622
  • Отвъд алеята зад шкафа

Ин@, и аз имам същото питане, също им писах чрез системата. ако получиш отговор - моля те, пусни го тук. аз обещавам да направя същото.

още нещо по темата. КГ.София.бг сами си противоречат. в Ръководството за родители пише, че точката се дава само за самостоятелни ясли, тук във форума отговарят, че се дава и за яслена група от ОДЗ, а в секцията "Въпроси и отговори" от сайта им пише трето нещо, цитирам:

И аз имам същия въпрос - моето дете в момента посещава яслена група на ОДЗ, но кандидаства за по-близка градина. Досега не съм активирала в критериите, че посещава яслена група, защото разтълкувах написаното в сайта на общината като ДЯ, а не ОДЗ.

# 623
  • София
Момичета, моля ви съвсем се омешах вече  #Crazy
Сега след като брояча отпадна (а при него всички трябваше да получат номер с прикачена дата, за да може в седмицата от 25 май да имаме номер, който после да ни дава предимство пред деца които кандидатстват след това - септември, декември, догодина... дори да са с повече точки) сега остава случайното число генерирано от системата само за граничните. Дотук права ли съм?
Всички които не са гранични ще получат ли номер с дата и ако ДА - само един ли независимо от бр. кандидатури, и ако НЕ - какво ще ни дава предимство по дата в последствие?
Дано сте ми разбрали въпроса  newsm78

# 624
  • София
В 51 ОДЗ има дете 2007 с 10+ точки. Знам, че не са реални. Майката каза, че работи по въпроса, детето да се уреди от Общината Rolling Eyes Мисля да кажа на директорката, че ще следя изкъсо какво се случва Naughty

# 625
  • София

Чакам да построят градината до нас, за да се пробваме евентуално в нея за преместване (догодина), това по-горе регламентирано ли е за тазгодишния прием, или е само тълкование на кг.софия.бг?

# 626
И аз знам за едно дете, което дори в гранична група не попада, но баща му се хвали, че детето е вътре, защото фирмата му снабдявала градината с продоволствие, а персоналът почивал във фирмената им/ведомствена база.
И аз държа случая изкъсо, но директорката все още не знае  Wink

# 627
  • София
Aми аз мисля да я предупредя навреме, че после ще е трудно отписването Rolling Eyes

# 628
Днес май няма да има обновяване на списъците, да не говорим за индикация за шанса.  newsm78
От понеделник ли, що ли?

# 629
  • София

Няма голямо противоречие с това,което е питала Ина, защото..нейното дете ще кандидатства за ГРАДИНСКА група , а не за друга яслена група..

същият е и нашият случай.

Общи условия

Активация на акаунт