ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 66 184
  • 1 596
  •   1
Отговори
# 1 410
  • София

Аз тук прочетох за майка, която не е дала разрешение за проверка в НОИ, не защото има да крие нещо, а защото не вярва на системата ИСОДГ и, че работещите с нея имат право да работят с лични данни. Това е съвсем различно. До сега от общината и директорите на ДГ на йота не са доказали, че заслужават доверие. И се получи логично - хората да подхождат предпазливо. Току виж някоя директорка види от системата на НОИ, че имаш високи доходи и после започне да те изнудва за пари за ДГ.

От друга страна проверката на връзкарския критерий е задължително морално задължение на общината, след като той се оказа най-компрометиралия се. Проверката не е свързана с високо ниво на достъп до лични данни /ако приемем, че е само представянето на акт за раждане/.
Kikimora, ти имаш ли представа как се осъществява една проверка в база данни? Май не, като чета какво си написала. Директорките нищо не могат да видят от данните на НОИ, най-малко доходите. Системата прави автоматична проверка, за статуса на съответният човек в НОИ, няма доходи, няма ръчно преглеждане от човек. Така че, да твърдиш, че някой ще ти види дохода и ще те изнудва е смешно. В същото време понеже ще ти избоде очите критерият баба/дядо, искаш той да се проверява едва ли не подо лупа. Това е мерене с двоен аршин. Аз съм за стриктна проверка на всяка информация, пък който отказва, ще се реди най-отзад.

# 1 411

Аз тук прочетох за майка, която не е дала разрешение за проверка в НОИ, не защото има да крие нещо, а защото не вярва на системата ИСОДГ и, че работещите с нея имат право да работят с лични данни. Това е съвсем различно. До сега от общината и директорите на ДГ на йота не са доказали, че заслужават доверие. И се получи логично - хората да подхождат предпазливо. Току виж някоя директорка види от системата на НОИ, че имаш високи доходи и после започне да те изнудва за пари за ДГ.

От друга страна проверката на връзкарския критерий е задължително морално задължение на общината, след като той се оказа най-компрометиралия се. Проверката не е свързана с високо ниво на достъп до лични данни /ако приемем, че е само представянето на акт за раждане/.
Kikimora, ти имаш ли представа как се осъществява една проверка в база данни? Май не, като чета какво си написала. Директорките нищо не могат да видят от данните на НОИ, най-малко доходите. Системата прави автоматична проверка, за статуса на съответният човек в НОИ, няма доходи, няма ръчно преглеждане от човек. Така че, да твърдиш, че някой ще ти види дохода и ще те изнудва е смешно. В същото време понеже ще ти избоде очите критерият баба/дядо, искаш той да се проверява едва ли не подо лупа. Това е мерене с двоен аршин. Аз съм за стриктна проверка на всяка информация, пък който отказва, ще се реди най-отзад.
newsm10 newsm10 Лошото е че ще им вземат "лъжливите" точки и ще продължат да кандидатстват по общия ред

# 1 412
Да бе да как пък не от НОИ ще дадат подробна информация, кой къде работи и колко получава. Това абсолютно няма как да стане. Лично съм се сблъсквал имахме ревизия от НОИ и трябваше да се коригират едни осигуровки. Като ги питахме да ни кажат колко на кого ни отрязаха и казаха хората лично да дойдат и, че тази информация само на тях може да представят и ако лицето евентуално реши би могло лично да ни е даде. Така, че много здраве.
Също така абсолютно съм за стриктна проверка на всички критерии, та нали ако не се провери всеки ще си пише, каквото си иска. И стига сте ревали за тия лични данни, че ви нарушавали правилата. Тази година има правила за прием, които са точно такива, който иска ги спазва, който не иска и счита че му нарушават някакви прави не кандидатства. Съвсем отделен е въпросът, че наистина трябва да има места за всички деца. Но като няма просто няма то градина не се строи за 2дни.
Другото, което е считам че критериите така не са никак лоши. т.е. дава се предимство на ангажираните хора (работещи и учещи)
не може аз и жена ми да работим и едвам да връзваме двата края и детето да няма, кой да го гледа , а на други децата им да са на градина, а те по цял ден да се чудят в кое кафе кога да отидат.
Между другото  в самото начало нямах никакво доверие на тази система, особенно когато не можах да регистрирам детето ми първия ден, но в последствие се коригираха и ми се струва че адекватно се работи.

# 1 413
всеки един би могъл да провери в база данни НОИ осигурителния си статус, както и статуса на всяко друго лице, на което знае ЕГН-то!
никъде няма посочен нито доход, нито работодател или друго основание породило осигуровките.... Така, че "тайната" се разкрива и няма нищо притеснително... този сайт се ползва и от личните лекари по НЗОК.... съвсем достъпно е за всеки,

http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_15_out.asp  

ако не можете автоматично да си отворите от тук сайта - първо задължате ctrl и след това клик с мишката

ПП: видях, че може и без ctrl

# 1 414
Благодаря много.
Да разбирам ли, че след като целта е да се докаже, че лицето е осигурено, няма проблем?

Въпросът е, че той НЯМА доходи като физическо лице, а дивиденти. Доколкото ми обясни счетоводителката.
И се представя копие от декларация по чл. 92, а не за доходите на физическите лица.

Може би вече са ти отговорили, но нямам време да прочета всички старници...
Осигуровки се плащат само върху доходи, получени от положен труд (трудов договор, граждански договор, договор за управлнеие и контрол и тн). Върху дивиденти, наеми и други НЕтрудови доходи - осигуровки не се плащат. В случая, дивидентът е доход от инвестиция. Така че, ако мъжът ти няма други доходи, освен дивидентите, то той няма статут на "работещ" и не дължи осигуровки..В този смисъл, може да имате проблем при записването Cry, ако си го посочила като работещ родител.

# 1 415
Аз не разбирам каква е тази проверка от НОИ като искат служебна бележка от фирмата в която работиш на всички.  Логично беше да се искат такива бележки от хора на който не съвпадат данните при проверката !
И какво, ако аз работя, а не са ми плащали осигуровките от фирмата, няма да ми запишат детето ли ?
Да не коментирам колко познати имам на който изобщо договорите им не са заведени в НОИ, а работодателите им са обещали такива бележки за градините, та какъв е критерия  не разбирам за доказване на критерия "работещ родител", някой да ти напише бележка, да имаш заведен договор в НОИ или да имаш платени осигуровки, защото само всичко заедно според мен е доказан критерий, но очевидно няма да е точно така !!!

# 1 416
Благодаря много.
Да разбирам ли, че след като целта е да се докаже, че лицето е осигурено, няма проблем?

Въпросът е, че той НЯМА доходи като физическо лице, а дивиденти. Доколкото ми обясни счетоводителката.
И се представя копие от декларация по чл. 92, а не за доходите на физическите лица.

Може би вече са ти отговорили, но нямам време да прочета всички старници...
Осигуровки се плащат само върху доходи, получени от положен труд (трудов договор, граждански договор, договор за управлнеие и контрол и тн). Върху дивиденти, наеми и други НЕтрудови доходи - осигуровки не се плащат. В случая, дивидентът е доход от инвестиция. Така че, ако мъжът ти няма други доходи, освен дивидентите, то той няма статут на "работещ" и не дължи осигуровки..В този смисъл, може да имате проблем при записването Cry, ако си го посочила като работещ родител.

Всъщност, сега като се зачетох пак, ако мъжът ти има фирма, и тя е получателя на дивидента, а не той като физическо лице, тогава няма да имате никакъв проблем и ще предоставите декларация по чл.92 Peace

# 1 417
Момичета, сега излизам. Стискайте палци за срещата следобяд и публичното класиране да мине добре. Тъй като вероятно няма да се прибера веднага след това, ще пиша по-късно вечерта или утре рано сутринта. Щурчо също ще бъде там и може би ще успее първа да ви информира.

Успех на всички.

# 1 418
  • София
Момичета, сега излизам. Стискайте палци за срещата следобяд и публичното класиране да мине добре. Тъй като вероятно няма да се прибера веднага след това, ще пиша по-късно вечерта или утре рано сутринта. Щурчо също ще бъде там и може би ще успее първа да ви информира.

Успех на всички.

Ели, благодаря ви отново, че отделяте от времето си.   bouquet Ще чакаме новини, успех на всички!  Peace Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

# 1 419
Ели, успех. Ако можех, щях да дойда. Разчитаме не теб за инфо още тази вечер, защото съм сигурно, че вечрерта много майки няма да могат да спят. И аз в това число.
Успех и благодаря ти!

# 1 420
успех Ели!!!!
дано има смисъл от цялото това време което нееднократно отделяш ....

# 1 421
 Re: ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010
« #1421 Петък, 22 Май 2009, 09:56 »  

--------------------------------------------------------------------------------

Аз не разбирам каква е тази проверка от НОИ като искат служебна бележка от фирмата в която работиш на всички.  Логично беше да се искат такива бележки от хора на който не съвпадат данните при проверката !
И какво, ако аз работя, а не са ми плащали осигуровките от фирмата, няма да ми запишат детето ли ?
Да не коментирам колко познати имам на който изобщо договорите им не са заведени в НОИ, а работодателите им са обещали такива бележки за градините, та какъв е критерия  не разбирам за доказване на критерия "работещ родител", някой да ти напише бележка, да имаш заведен договор в НОИ или да имаш платени осигуровки, защото само всичко заедно според мен е доказан критерий, но очевидно няма да е точно така !!!  

Много ясно, че проверката е в НОИ , то всеки може да извади служебна бележка, че работи някъде , пък и фалшив печат за нула време, а то може и такава фирма въобще да няма. Чудя се обаче дали наистина не е излишна бележката от работодател, след като аз съм заявил в система, а те са проверили в нОИ, друг е въпроса наистина ли се прави проверка в НОИ и каква точно. Защото ако е това, което си мисля ми се струва че се бърка в досието на човек за информация, която е само за него.
Би ми било интересно ИСОДГ да опевестят по какъв начин става проверката.

# 1 422

Ами аз го разбирам по следния начин.След като направиха така,че с критерия за постоянен/ настоящ адрес община и държава ще си направят по най лесния начин статистика,защо да не проверят и колко от фирмите са регистрирали честно персонала си в НОИ.Всички знаем колко много хора работят без да имат договори и да им се плащат осигуровки и данъци.Ето това е най лесния начин чрез издадените бележки да направят връзката с НОИ дали за даднео лице от дадена фирма се превеждат осигуровки.Така поне мисля аз.Според мен всичко е добре обмислено,проверките вече са направени и тези документи са само формалност,която трябва да я има в досието на всяко дете.

# 1 423

Анна, аз само повторих изразеното опасение на една майка. Аз лично съм дала съгласие за проверка, но честно казано доста се колебах. Ако е било така безвредно, то защо НОИ и ЕСГРАОН отказаха съдействие на общината? А на банките дават? Явно нещо в изградената система куца и е възможен пробив. Все пак кой прави проверка? Служителите на Сирма?

И да твърдиш, че ровенето в системите на ЕСГРАОН и НОИ е същото като проверка на връзкарския персонал е крайно несериозно.
Говорим за връзкарския критерий, който облагодетелства 100% от една малка групичка, който се оказа най-противен за болшинството родители и, с който най-безкрупулно се злоупотреби.
Най-вече говорим за елементарна проверка, която общината като работодател трябва да извърши над собствените си служители без да ровичка из бази данни.

# 1 424
ако не ви се четат постове и не ви се отварят линкове - ето отново го правя  -  това излиза като справка от НОИ

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

--------------------------------------------------------------------------------
/имената на лицето и ЕГН/

По пациентска листа на НЗОК за месец МАЙ 2009 година:

Лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права

СПРАВКА КЪМ 21 МАЙ 2009 ГОДИНА  

ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Общи условия

Активация на акаунт