Как да приготвя вкусни спагети?

  • 87 754
  • 53
  •   1
Отговори
  • Мнения: 124
Здравейте на всички,
прияли са ми се спагети, но отдавна не съм правила. Затова приемам всякакви идеи.

# 1
  • Мнения: 5 001
Сваряваш спагетите в подсолена вода,отцеждаш ги и ги заливаш над чешмата в гевгир със студена вода,колкото да ги облее само.Изцеждаш и после гарнираш със някакъв сос ,който си решила,че ти се хапва
*пилешко месо със сирена и сметана
*задушен спанак с кашкавал и сметана
*кайма с доматен сос
*с пармезан
* с масълце и сирене

и още хиляди варианти...Ако нещо те интересува от тези варианти вече ще напиша подробно рецептичка...

# 2
  • София
  • Мнения: 7 077
Аз ги правя с доматен сос с чубрица и босилек, слагам гъби и шунка и като е готов соса слагам една малка кофичка заквасена сметана. Поръсвам хубаво спагетите с кашкавал и заливам със соса.

# 3
  • Мнения: 2 110
Аз ги обожавам  така: сварявам спагетите ,като сервирам слагам няколко лъжици от  доматен сос  задушен с гъби и кайма / с много подправки- босилек, чубрица,черен пипер.../,настърган кашкавал и майонеза.

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 56
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.

# 5
  • Мнения: 5 001
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)

# 6
  • Мнения: 2 382
От години правя спагетите само на фурна и стават божествени.
Сварявам един пакет спагети и ги охлаждам.Отделно задушавам една глава лук с 500 гр кайма, домати, черен пипер и кимион.Добавят се и други подправки на вкус.
След това изсипвам половината спагети в тава,покривам със соса, слагам натрошено сирене и задължително топено сирене поне 300гр.То е много важна съставка на крайния вкус.Освен това се разтапя и става много приятно.Добавям и нарязани маслини.
От горе слагам останалите спагети и заливам с 3 яйца + 1,1/2 к кисело мляко.Запича се до зачервяване.
Много е вкусно, ако се сервира с млечно-майонезен сос.

# 7
  • Мнения: 144
Наскоро една приятелка ми кажа интересна рецепта за спагети:Сваряваш си спагетите, отделно си правиш сос с доматено пюре, гъби, лук и кайма - в тавичка слагаш спагетите и ги заливаш със соса разбъркваш хубаво и след това си правиш сос Бешамел, с който заливаш спагетките да се получи като капаче запичат се и ставали много вкусни, аз още не съм ги пробвала, но при първа възможност ще ги опитаме и ще пиша за резултата и от личен опит.

# 8
  • Мнения: 5 183
Наскоро една приятелка ми кажа интересна рецепта за спагети:Сваряваш си спагетите, отделно си правиш сос с доматено пюре, гъби, лук и кайма - в тавичка слагаш спагетите и ги заливаш със соса разбъркваш хубаво и след това си правиш сос Бешамел, с който заливаш спагетките да се получи като капаче запичат се и ставали много вкусни, аз още не съм ги пробвала, но при първа възможност ще ги опитаме и ще пиша за резултата и от личен опит.

Майката на моя приятелка ги правеше така още по комунистическо време.
Казваше му на това Лазаня  Grinning

# 9
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Рецепта за спагети карабонара, запържват се в олио нарязан на ситно или още по- добре стрит чесън, бекон и малко сол.
Сварените спагети се изцеждат от водата без да се охлаждат и се слагат направо в тигана с чесъна и бекона, разбъркват се хубаво и към тях се прибавя на тънка струйка, като се бърка непрекъснато разбити отделно 2 жълтъка, сметана и настърган кашкавал или сирене пармезан.Бърка се около 1, 2 минути, докато жълтъците минат топлинна обработка и се сервират топли.
С дом.сос, кайма и гъби също стават много вкусни, но рецепти вече гледам има Peace

# 10
  • Мнения: 5 183
Ммммммммммммммм, Карбонарата е баш като за мен.
Благодаря 4е сподели, Линдита!

# 11
  • Мнения: 5 173
В последно време ги правя само със заквасена сметана и кашкавал + някакво пушено месо.
Ще пробвам тези с доматен сос Peace (това беше вместо запис Blush).

# 12
  • Мнения: 5 462
Рецепта за спагети карабонара, запържват се в олио нарязан на ситно или още по- добре стрит чесън, бекон и малко сол.
Сварените спагети се изцеждат от водата без да се охлаждат и се слагат направо в тигана с чесъна и бекона, разбъркват се хубаво и към тях се прибавя на тънка струйка, като се бърка непрекъснато разбити отделно 2 жълтъка, сметана и настърган кашкавал или сирене пармезан.Бърка се около 1, 2 минути, докато жълтъците минат топлинна обработка и се сервират топли.
С дом.сос, кайма и гъби също стават много вкусни, но рецепти вече гледам има Peace

Тъкмо щях да препоръчам някоя италианска истинска рецепта , каквато е и на Линдита .
Нали е половин италианка , та така доверете и се и я направете по рецептата която е дала .
А аз понеже нямам време да пиша ще дам един линк с итал. рецепти със снимки .
Линдитка , ако и се превежда може да удари едно рамо на тези които им харесат рецептите от този сайт . Wink Hug
http://ricette.giallozafferano.it/Conchiglioni-ripieni-di-funghi … -besciamella.html
http://ricette.giallozafferano.it/Rigatoni-terra-e-mare.html
http://ricette.giallozafferano.it/Penne-al-ragu-di-verdure.html
А този сайт го намерих преди малко , сега и аз ще го разгледам .
http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=64e3d5480975948bd510af … &#entry646376

# 13
  • Мнения: 6 390
обичаме спагети в къщи...тук съм
Най-лУбими са карбонара

# 14
  • Разград
  • Мнения: 3 110
У дома най-се харесват спагетите с доматен сос с кайма.
Запържвам много лук+рендосано морковче,прибавям каймата,след като се запържи прибавям доматено пюре+малко лютеница,подправки по избор,може и гъби.Става много вкусно.Дъщеря ми си добавя в порцията и майонеза.

# 15
  • Мнения: 1 313
Ако приемаш още идеи, заповядай Peace

# 16
# 17
  • out of space
  • Мнения: 8 574
Рецепта за спагети карабонара, запържват се в олио нарязан на ситно или още по- добре стрит чесън, бекон и малко сол.
Сварените спагети се изцеждат от водата без да се охлаждат и се слагат направо в тигана с чесъна и бекона, разбъркват се хубаво и към тях се прибавя на тънка струйка, като се бърка непрекъснато разбити отделно 2 жълтъка, сметана и настърган кашкавал или сирене пармезан.Бърка се около 1, 2 минути, докато жълтъците минат топлинна обработка и се сервират топли.
С дом.сос, кайма и гъби също стават много вкусни, но рецепти вече гледам има Peace


Ядох в Милано спагети Карбонара- мой колега много ги хвалеше и направо си умираше за тях, по две порции си поръчваше. Обаче на мен грам не ми харесаха.... Пробвала съм спагети с домати, краставици, шунка, кашкавал и млечно-майонезен сос- еми пак нещо не е като хората. Явно съм консерва и ми харесват класическите с доматен сос.  Simple Smile

Следващия път ще сложа и сметана в сосчето по съвета от тук

# 18
  • Мнения: 5 462
Рецепта за спагети карабонара, запържват се в олио нарязан на ситно или още по- добре стрит чесън, бекон и малко сол.


Пробвала съм спагети с домати, краставици, шунка, кашкавал и млечно-майонезен сос- еми пак нещо не е като хората.
Това предполагам , не си го яла в Италия ??? Shocked newsm78

# 19
  • Мнения: 90
Аз приготвям спагети с риба тон,страхотни са и стават бързо за около 20 минути.
Слагам да врят спагетите,през това време задушавам лук,като поомекне добавям доматено пюре и 1 с.л. чушково пюре,обърквам хубаво след което слагам няколко скилидки пресован чесън и веднага след това риба тон от консерва заедо с олиото което е в консервата.Измивам вече готовите спагети със студена вода и ги сипвам в соса,който е все още на огъня,бъркам докато се загреят и са готови за консумация.Понякога нъстъргвам пармезан или друк вид кашкавал.Може да се добавят и скариди също се получава вкусотия.Магданоз,орегано може пожелание да се поръси.

# 20
  • Мнения: 804
Моята идея за спагети - най-често ги правя с доматен сос:сварявам спагетите в подсолена вода,измивам ги леко със студена вода и ги оставям настрана.В тиган запържвам кайма,когато се розтроши на парченца добавям кубчета кисели краставички,царевица и рулца раци.Позапържвам и наливам доматен сок,прибавям 1с.л.захар и оставям на слаб огън да покъкри.Посолявам,подправям със шарена сол и магданоз,натрошавам малко сирене.Готовият сос изсипвам при готовите затоплени спагети и обърквам добре.Сервирам с настърган кашкавал.

# 21
  • Стара Загора
  • Мнения: 56
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)

Благодаря, ще се пробва задължително.

# 22
  • София
  • Мнения: 10 858
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)

Благодаря, ще се пробва задължително.

И аз ще я пробвам тази рецептичка, че никога не съм правила спагети с нещо различно от кайма. А много ми се иска  Heart Eyes

# 23
  • Мнения: 5 001
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)

Благодаря, ще се пробва задължително.

И аз ще я пробвам тази рецептичка, че никога не съм правила спагети с нещо различно от кайма. А много ми се иска  Heart Eyes
Виве,няма да сбъркаш  Laughing Laughing Laughing
Аз си я откраднах от пицария "Мис Каприз"...само,че там го правят с талятели....
Който е ял в къщи-ушите му плющят  Joy Joy Joy Joy

# 24
  • Мнения: 4 435
А аз само ще мина за един съвет- за вкусни спагети, не използвай български такива. Те нямат нищо общо с хубавите истински спагети.

# 25
  • Мнения: 5 462
А аз само ще мина за един съвет- за вкусни спагети, не използвай български такива. Те нямат нищо общо с хубавите истински спагети.
Peace

# 26
  • Мнения: 144
А аз само ще мина за един съвет- за вкусни спагети, не използвай български такива. Те нямат нищо общо с хубавите истински спагети.

Да абсолютно вярно аз купувам само спагети с дупчица в средата много са хубави.

# 27
  • Мнения: 678
Ние в къщи ги предпочитаме със зеленчуци-в тефлован тиган задушавам на ивички морков,пипер и тиквички,след това добавям течна сметана и топено пушено сирене ,разбърквам и след като се сгъсти изсипвам в/у вече изцедените спагети или макарони.Разбърквам отново и след това разпределям в чинии,настъргвам и кашкавал.

# 28
  • Мнения: 454
Интересна тема.Записвам се да следя.

# 29
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 468
Страхотни идеи  Hug Аз най- често правя спагети с кайма и доматен сос, че е най- лесно  Blush Но пък тук откривам много изкушаващи рецепти, така че смятам да разнообразя готвенето на спагетите  Grinning

# 30
  • Мнения: 115
Ще запиша тук една рецепта за спагети с сирена.За колкото човека толкова къдрави спагети(не им помня името но са от тези които са на порции в пликчета)Приготвят се както пише на опаковката като се оставят да поемат цялата вода.Взима се крема сирене,обикновенно сирене,топено или пушено сирене,кашкавал,майонеза+същото количество кисело мляко1/1,бекон или пушени гърди(или каквото обичате),маслинки(обезкостени).Като се сварят спагетите се слагат всичките тези неща още докато са топли да се по стопят.Сваряват се отделно яйца и на порция се слага отгоре по жълтък.Стават хубави,ние в нас много ги харесваме само че стават бели няма допълнителен сос.Не съм писала от кое по колко грама защото всичко правя на око.Вървят идеално с студено бяло винце  chef

# 31
  • София
  • Мнения: 10 858
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)

Благодаря, ще се пробва задължително.

И аз ще я пробвам тази рецептичка, че никога не съм правила спагети с нещо различно от кайма. А много ми се иска  Heart Eyes
Виве,няма да сбъркаш  Laughing Laughing Laughing
Аз си я откраднах от пицария "Мис Каприз"...само,че там го правят с талятели....
Който е ял в къщи-ушите му плющят  Joy Joy Joy Joy


Хептен ме запали сега ... Тия дни ще ги направя  Hug Hug Hug Hug

# 32
  • Мнения: 153
Спагети Карбонара
 Спагетите се варят по стандартния начин.
За соса:
 1 гл. стар лук, нарязан на кубчета
 1 скилидка чесън
 250-300 гр. бекон
 400 гр заквасена сметана
 1-2 яйца
 магданоз

 Лукът се задушава в малко мазнина, като омекне се добавя беконът и накрая се слага сметаната. Яйцата се разбиват отделно и готовият сос, заедно със суровите яйца се изсипва в отцедените от вода спагети, но задължително да са горещи. От топлината на спагетите яйцата се сваряват без да е нужно да се слагат на котлона.
Магданоза се слага накрая.
Много са вкусни! Даже ги приготвяме в момента и като са готови ще приложа и снимка;)

# 33
  • Мнения: 153
ето я и обещаната снимка

# 34
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Това е моето предложение за вкусни спагети http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=258128.msg10006055#msg10006055

# 35
  • Мнения: 6 390
Да се отчета с Карбонарата от 1.стр - вчера се омете за отрицателно време   bouquet

# 36
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Да се отчета с Карбонарата от 1.стр - вчера се омете за отрицателно време   bouquet

Радвам се че са ти се харесали Hug
Вчера пък по новините казаха че не се слагала сметана в спагети карабонара защото отнемала от вкуса, ние досега винаги сме ги правили със сметана, да вземем да пробваме Wink



Друга моя любима рецепта за спагети са с кюфтенца с дом.сос.Правят се кюфтенца по стандартната рецепта, аз ги правя като омесвам кайма с яйце, подравки, сирене пармезан настъргано и магданоз, но се правят по -малки от стандартните, изпържвам ги и после ги оставям да къкрят в дом. сос. После сервирам спагетите, може и да са от по- широките и отгоре слагам от сместа с кюфтетата. Изглеждат ето така

Последна редакция: пт, 15 май 2009, 14:32 от Lindita

# 37
  • космополитно
  • Мнения: 941
[link=topic=396245.msg11207607#msg11207607 date=1242294350]

... аз купувам само спагети с дупчица в средата много са хубави.

!?  newsm78Аз пък винаги съм си мислела, че спагетите нямат дупчица; че тя е характерна за дългите макарони... и именно по това се познават едните от другите! Thinking

# 38
  • Разград
  • Мнения: 2 102
Аз също не съм купувала спагети с дупка в средата. Дори не съм и виждала такива /или не съм се заглеждала достатъчно/.

У нас са любими спагети със сос болонезе.

# 39
  • Мнения: 250
Спагетите с дупка са т.нар. Букатини / тип дълга паста/.

# 40
  • Мнения: 4 435
И аз не купувам с дупчица, както е казала Danito_t , това са букатини. Просто не купувам Бг спагети, защото гадно тесто не ми се яде. Фиде, кус-кус, макарони, споагети, всичко е едно към едно еднакво  Sick. Тия хора не са добре.

Записах си няколко истински рецепти от темата, мерси момичета.  bouquet

# 41
  • София
  • Мнения: 117
Супер тема..всички обичат стапеги. При нас се ядат най-много с доматен сос,чубруца,босилек,кашкавал,гъби и чесън .Избягваме да има месо в соса.  chef

# 42
  • Мнения: 84
В нашето семейство са на почит спагети на фурна. След сваряване се разбъркват със соса и съставките /няма значение какви ще са/ и накрая ги слагам в тавичка, правя си дупки като гнездо и в тях чуквам яйца,  след това покривам гнездото със спагети. Не ги чакам много , колкото яйцата да са готови.

# 43
  • Мнения: 1 777
Печени спагети



1 пакет спагети/макарони
сос за спагети по избор
гъби(по желание)
моцарела
колбас или запържена кайма

Сваряваме спагетите изцеждаме водата.В голяма купа разбъркваме спагетите със колбаса и соса.Изсипваме в тавичка и поръсваме хубаво с кашкавала.Запичаме до зачервяване на кашкавала.
За тези спагети съм използвала сос който направо си е с гъби и кайма.

# 44
  • Мнения: 1 650
Страхотни рецепти, момичета! Аз обичам болонезе, но ще пробвам и от ваще.

# 45
  • Den Haag
  • Мнения: 1 846
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)
Дали ще станат със замразен спанак и с каква мазнина задушаваш? Също за заливането на спагетите каква мазнина използваш и приблизително колко количество на един пакет спагети?  Flutter

# 46
  • Мнения: 5 001
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)
Дали ще станат със замразен спанак и с каква мазнина задушаваш? Също за заливането на спагетите каква мазнина използваш и приблизително колко количество на един пакет спагети?  Flutter
Мазнината е олио Grinning
Количеството за 1 пакет спагети...Около 4-5 с.л.
Спагетите трябва само леко да се намазнят,за да не залепват и за да са по-вкусни.После има заквасена сметана,която е доста маслена...

Спанака е винаги пресен.Със замразен пак става,но не е същият свеж вкус...За задушаването пак олио 1 с.л.+малко водичка.

# 47
  • Den Haag
  • Мнения: 1 846
TheNMaster Благодаря ти   bouquet

# 48
  • София
  • Мнения: 10 858
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)
Дали ще станат със замразен спанак и с каква мазнина задушаваш? Също за заливането на спагетите каква мазнина използваш и приблизително колко количество на един пакет спагети?  Flutter
Мазнината е олио Grinning
Количеството за 1 пакет спагети...Около 4-5 с.л.
Спагетите трябва само леко да се намазнят,за да не залепват и за да са по-вкусни.После има заквасена сметана,която е доста маслена...

Спанака е винаги пресен.Със замразен пак става,но не е същият свеж вкус...За задушаването пак олио 1 с.л.+малко водичка.

Правих ги аз тези спагети  Hug Страхотни са, уникални!
отгоре с настъргано кашкавалче, а в спанака сложих и една кутийка топени пикантни сиренца ...
Леле страшни станаха  Crazy
Мерси мила, за страхотната рецепта, вече ще ги правя редовно   bouquet  bouquet 

# 49
  • Den Haag
  • Мнения: 1 846
Може ли тази рецепта със спанака, че ми стана интересно, защото много обичам спанак.
Разбира се  Hug
Спанака се задушава и се пасира.
Сварените спагети се заливат с гореща мазнина и се добавя 1 кофичка заквасена сметана,объркват се добре,добавя се спанака и се наръсва обилно с кашкавал(или пармезан)
Дали ще станат със замразен спанак и с каква мазнина задушаваш? Също за заливането на спагетите каква мазнина използваш и приблизително колко количество на един пакет спагети?  Flutter
Мазнината е олио Grinning
Количеството за 1 пакет спагети...Около 4-5 с.л.
Спагетите трябва само леко да се намазнят,за да не залепват и за да са по-вкусни.После има заквасена сметана,която е доста маслена...

Спанака е винаги пресен.Със замразен пак става,но не е същият свеж вкус...За задушаването пак олио 1 с.л.+малко водичка.
И аз ги правих снощи, много са вкусни, но ми се получиха някакси сухи, дали съм сгрешила някъде  newsm78, как трябва да е самия сос?!?
Иначе на един пакет спагети сложих 2 малки кофички заквасена сметана  Rolling Eyes.

# 50
  • София
  • Мнения: 10 858
Хм, на мен не ми бяха сухи ...
Но аз правих половин пакет спагети с една голяма кофичка сметана и една кутийка топени сиренца. Може би трябва повече сметана за един пакет спагети  newsm78

# 51
  • Den Haag
  • Мнения: 1 846
Хм, на мен не ми бяха сухи ...
Но аз правих половин пакет спагети с една голяма кофичка сметана и една кутийка топени сиренца. Може би трябва повече сметана за един пакет спагети  newsm78
Може и това да е, а може и малко мазнина да съм сложила  Rolling Eyes, другия път ще промена количествата  Peace.
Иначе добавих и сирене и кашкавал и си ги хапнахме с удоволствие  Flutter

# 52
  • Мнения: 115
  само да вметна набързо-сварявам спагетите с един бульон+една-две лъжици олио или зехтинец Peace
 и у нас най-много се хапват тези с доматен сос и кайма,но ще опитам и от вашите...
  благодаря за идеите,особено за КАРБОНАРА   bouquet

# 53
  • Den Haag
  • Мнения: 1 846
В къщи са на почитно място с 4те вида сирина, обожаваме ги  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт