И з р а е л 36

• 15 190
  • 286
  •   1
Отговори
# 210
  • T"A
Мимкис, негативно отношение имат първото поколение имигранти от Полша и то това са хора оцелели Холокоста или деца на оцелели или родени около тези събития. Второ, трето и т.н. поколение са просто откъснати от корените си - не знаят езика, не познават културата, не посещават страната. Мъжът ми е цабар по майчина линия от много поколения - т.е. и свекърва ми вече не помни някой в семейството и да е роден в Полша (знае кой е роден там, но става въпрос, че е назад в поколенията) - тя няма от къде да пази лош спомен. Да, но дълги години полските евреи, както и другите общности, са били затворени, браковете са с полски евреи, храната, традициите вътре в семейството, т.е. държи се връзка, но каква връзка - като от конец  Wink
По бащина линия е малко по-сложно да обясня, но накратко - по бащина линия са оцелели от Холокоста.

За лагерите и посещенията им като част от посещение на "корените" и т.нар. затваряне на кръга има много хубаво изследване на Джeки Фелдман, ако ти попадне, го препоръчвам (аз го имам написано само на иврит), на англ. спелуват името му Jackie Feldman, търсенето в Google ми даде този резултат:
Above the Death Pits, Beneath the Flag
Той анализира точно това - смисълът на тези посещения и фактът, че не се посещават места на живота, а места на смъртта. Идеята да заведа половинката си там ми дойде точно след лекция на Фелдман  Peace И то - да прекъснем традицията на израелците за връзка със смърта (не приемайте думите ми буквално, такава е терминологията в случая) и да изградим връзка с живото там... За това не планирам посещение на Аушвиц, въпреки че имах колебания дали няма да го отчета като пропуск в някой момент...
Спирам до тук, за да не става твърде антропологично  Grinning
"Затваряне на кръга" (сгират маагаль) в местната култура е посещението на местата, където са живяли предните поколения, преди преселването им в Израел, прави се на семейни начала  Peace Българските евреи нямат тази травма от Холокоста, при тях няма как да не е различно. Описаните процеси са най-вече за полските евреи, отчасти за унгарските, немските и австрийските.

# 211
Хехе,големи сладури са близнаците!И как се кефят на колелата  Grinning

Ама с тортите сме се разбрали  -  smile3513 имате си готварски....аз само се комплексирам с вашите кулинарни умения ,отгоре на всичко съм пощелива ....имайте милост де ...първо ми смазвате самочувствието,а после и стомаха ..... Confused

Пете
,хубаво ,че е добре детенце.Всеки път като са болни моите си казвам "Така е с деца","Дано това да са им болестите!" ....Не е лесно да си майка ....ама е и най-прекрасното нещо....ще спрат тези болести,после идва пубертет ....ох,пак го мислиш ...и те така !

И ние вчера бяхме цял ден по разходки  - на празник на СНБМ ,след това из парка.Времето беше разкошно ...ах,лято - нека да е лято   Nature Sunny  Ето и от нас малко снимки - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=342090&pid=12328581

# 212
  Ментуш, успяла си да намериш книгата онлайн, зачетох се аз

Вие кога пътувате всъщност? Разбрах, по различно е при вас положението с отношението към Полша( леле как се изказах ooooh!).   Laughing При нас е нещо средно, защото прабабата и прадядото на мъжа ми са загинали в Аушвиц, и ние плануваме вече няколко години да пътуваме до там, но все нещо се случва в последния момент и отлагаме. Но ако ходиме до Полша, в нашия случай вероятно ще е с кола. С хората нямаме проблеми, имаме роднини както вече писах,които живеят в Полша, и такива които не са там, но са поляци по произход Peace
       Татянка не се комплексирай така, аз съм на следния принцип- не мога да ги правя, ама най-много мога да изям Mr. Green

# 213
  • T"A
Това, което имам на иврит, е по-различно, но е по същата тема   Simple Smile
Ментов има само едно семейство роднини, но те са във Варшава, така че няма да можем да ги посетим. Пътуваме със самолет, на място ще ползваме градски транспорт, доколкото ще имаме нужда от такъв, иначе пеша... Пътуваме в петък рано сутринта  Peace
Иначе и аз отлагах близо 4 години, но ето, че дойде моментът  Grinning Ще видим какво ще бъде - миналия петък малко ми попариха ентусиазма  Confused

Танче, много сладки снимки  Hug И маген давид-а ти видях  Flutter
Но да знаеш - при нас е по-лятно, даже твърде лятно, в момента е почти 35о, а още не сме стигнали обедните жеги  Crazy

# 214
Бонжурно ,другарки и другари! Laughing

Танче,големи сладури са твоите деца,еле средното -голяма красавица! Laughing

Ментова,на теб,ей сега ще ти драсна на ЛС!

Относно готварските ми умения,преди готвех,защото трябваше да се яде,но от едно известно време,започна да ми харесва!Мога да кажа,че съм добра готвачка  chef,то си личи и по килограмите на моя мъж Mr. Green

В тази връзка,някоя от Вас,да е приготвяла сърна?Хич не го долюбвам този дивеч,ама какво да го правя!

# 215
сърната върви с гъбки и лук в тенджерата под налягане.Бързо и вкусно

# 216
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте и от мен Hug
Близнаците, на патерици ЧРД на майчето ти, да е жива и здрава до 120 години Peace
Радвам се, че ти е харесала тортата, тя търпи всякакви промени според вкуса на всеки.Сигурна съм,че и твоята е станала много вкусна Peace.
Пете, как е Саги?оправили се вече? вчера и ние ходихме по доктори с Роби, че нещо го боля коремчето, но слава богу не беше нищо сериозно и днес е добре.
На всички лек ден  bouquet

# 217
  • Някъде там...
Прибирах се от Улпан точно в най-голямата жега На всичко отгоре мъжо сега ми звъни да съм отидела до магазина и да съм купила друго сирене,че това не му харесва...Какъв го отнесе няма да ви казвам
Танче,големи са сладурки  Hug
Друго забравих какво щях да пиша,така че отивам да ям  Peace

# 218
  Ох, много хубави снимки и на близнаците , и на Танчето! Нямам време за компа и минах по диагонал на форума ! Жегите  идат , дръжте се !

(Боряна , зарибявка са тези смайлита)

# 219
  Ох, много хубави снимки и на близнаците , и на Танчето! Нямам време за компа и минах по диагонал на форума ! Жегите  идат , дръжте се !

(Боряна , зарибявка са тези смайлита)
Ей тъй,искам да се пльосна в някой басейн! Joy Joy

# 220
Кьортуш-ът е много вкусен (поне този, който правят в Израел)  Grinning И е много ефектен за поднасяне  Peace

Взехме с различни вкусове (иначе са от козуначено тесто), сложихме ги на масата изправени (бяха като кули) и си подавахме чинията и всеки си отчупваше (за да не ги режем) - беше много весело  Grinning
Menta, това ако не се лъжа е нещо като коричка на козунак, всъщност най-вкусната част от козунака. Мои приятели се опитват да го пуснат в България (в София) и го наричат колач, но за сега не е много популярно и върви трудно. А е адски вкусно. До колкото знам някой се е опитал да го предлага и във Варна, но се е провалило заради липса на интерес. Sad
Благодаря за линковете за Сарваш, полезно ще ми е. Hug
На изложбата....не присъствах, защото заминахме с Кари в Еленския балкан. Имахме възможност да пътуване и предпочетох да използвам слънчицето и чистият въздух. И наистина ни се отрази много добре.
Жаки, Елена вече изяви желание за Сарваш. Аз все още незнам дали да я насърчавам или обратното, но може да споделим мнения и да решим дружно как да постъпим. Дали на са мънички още, а?
Танче, Близнаците, много готини снимки, много сладки деца. Танче, струва ми се че мъничкото много много много прилича на теб.

# 221
   Инче, то така си се казва сладкиша на унгарски  Kürtőskalács (Кьортоушкалач), иначе на сръбски Kolać, означава сладко,сладкиш  Wink Hug

# 222
И в близост до мойта работа продават такива колачи, но нямям представа какво е на вкус определено е нещо ново за бг.

# 223
Мимкис,  Peace да, предполагах, че е така!!!
Съничка, те май са някъде на бул. България. Може и да греша. ?????

# 224
Инче не грешиш точно там са на бул. България /където е билла в подлеза долу/ правят форнети и колачи  Grinning офиса ни е на един хвърлей разстояние и всеки ден като ходиме за обяд и минеме от там сме подложени на нечовешки изкушения  smile3505 не се търпи

Последна редакция: пн, 18 май 2009, 17:43 от suni4ka

Общи условия

Активация на акаунт