Ще имам близнаци! Тема с продължение....12

• 23 762
  • 421
  •   1
Отговори
# 300
Честито,sanitamm! Grinning
и поздравленияза кърменето-зная,че не е много лесно Hug

# 301
  • София
  Санитам радвам се че вече сте си вкъщи.Поздравления и за кърменето! Сподели ако искаш как протичат кърменията и колко наддавате. Може да има с какво да помогнем като съвет или трик при кърмене на близнаци  Simple Smile
  Да споделя  и че Едно_Момиче кърми младежите. Станахте вече голям брой кърмещите близнашки мами. Заедно и с Феникс и Жабче и мисля че има още доста други, скоро засякох и в кърмаческия тема на близнашка мама, която кърми, но май не съм я засичала в нашия подфорум.
  Към всички мами които чакат близнаци искам да кажа, че е възможно да кърмят изцяло или на смесено хранене близнаците. Хубаво е ако имате въпроси да питате сега докато имате време, защото после обикновенно не остава такова  Simple Smile Питайте каквото ви интересува, аз с удоволствие ще отговоря ако мога  Simple Smile

# 302
А и от нашата юнска отчетна освен едно_момиче(която вече се прекръсти на Близначкова Wink)кърми и КатеринкаМ,но тя май не пише много в този подфорум.
А иначе и в болницата,където раждах,имаше още една близнашка майка,която успешно кърмеше.Имаха и добавка,но се беше амбицирала постепенно да я махне.Тя май изобщо не пише във форума,де...но мисълта ми е,че има тенденция повече майки на близначета да кърмят,което си е супер Hug

# 303
Аз съм с двете ръце за кърменето - и двамата ми сина съм ги кърмила и освен, че е най-полезно е и най-лесно Simple Smile
За всеки случай (от страх) ще се запася този път, обаче, с добавка, но ще се опитам поне първите 4 месеца да са изцяло на кърма.
Благодаря на всички опитни близнашки майчета за предложената подкрепа - наистина е прекрсано, че ви има - бъдещите близнашки мами ще сме по-спокойни, когато знаем, че вие сте винаги до нас!
Поздрави!

# 304
EEEEEEE....... на това му се вика изненада!
Добре дошла отново при нас.
Толкова се радвам, че всичко е наред и сте си вече вкъщи!!!!
Ще чакаме с нетърпение да отскачаш от време на време при нас        
На теб, на цялото ти семейство и на бебетата най вече здраве, здраве, здраве !
Малките са пу пу пу пу пу пу .... големи сладури! да не им е уроки! Страхотни бебета!
  На кърмещите мами......само мода да адмирирам. Дай боже и ние да можем д се храним с кърма.
М/у другото като стана дума за кърма...миналата седмица, докато си мажех гърдите с крем и от едната ( натиска явно е бил по-силен) ми потекоха няколко капки течност -  бяла на цвят...
Нормално ли е толкова рано и признак ли е това че евентуално жовот и здраве бих имала кърма?

# 305
Добре дошла на  Санитам и на малките сладури адмирации и от мен за това че кърмиш близнаците.Много се надявам да имам с близнаците кърма и да мога да ги кърмя дори и на смесено хранене,тъй като с малкия не успях той беше мързелив и изобщо не ми помагаше а с цеденето не постигнах особен ефект и беше на АМ.

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 17:04 от baby_one

# 306
Добре дошла, Санитам!
Да споделя, че и ние продължаваме да се кърмим, но за съжаление не сме изцяло на кърма, а 50 на 50. Въпреки всички изцеждания, редовно кърмене и куп помощни средства, не можах да увелича лактацията повече от това, на което сме в момента. За 3 часа във всяка гърда събирам по около 50-60 мл, а за 5-6 часа - ако например сме били на разходка и съм пропуснала кърмене, събирам по около 100-120 мл от гърда. Но все пак децата все още се хранят на 3 часа... Спрях обаче да се разстройвам от това, че сме на смесено хранене, а не изцяло на кърма. Сега ще гледам да удържа фронта така по-дълго време. А на всички вас силно стискам палци да успеете да храните само от гърда!

# 307
  • София
Aila тъкмо от твоя съвет имах, но не смеех да си го поискам. Храним се на около 3 часа, но бебчета са ми като че ли вяли и бързо се уморяват. Мерим се  преди и след хранене - около 50-60 грама само хапват. От както сме се прибрали наддаваме само с по 10 грама, а това като, че ли не е  достатъчно. Даже вчера Маги показа, че е върнала 20 грама от теглото си (но може и не правилно да сме я измерили). Безпокоя се, че ни ги храня правилно и достатъчно и затова не наддават. Опитах се веднъж да ги дохраня с добавка, обаче не искаха.
Зайо, а редуваш ли кърмене с добавка или ги дохранваш след всяко кърмене?

# 308
  • София
М/у другото като стана дума за кърма...миналата седмица, докато си мажех гърдите с крем и от едната ( натиска явно е бил по-силен) ми потекоха няколко капки течност -  бяла на цвят...
Нормално ли е толкова рано и признак ли е това че евентуално жовот и здраве бих имала кърма?
  Съвсем нормално е да имаш капчици коластра за г.с в която си. И не не означава по никакъв начин дали ще имаш или няма да имаш кърма  Simple Smile Обикновенно почти всички жени нямат проблем да произвеждат кърма, независимо дали са имали коластра по време на бременността или не, количеството се определя от множество фактори и съвсем малък процент около 5 процента от жените имат проблеми заради които не могат да имат достатъчно количество за да изхранят изцяло едно детенце, но пак могат да кърмят смесено в повечето случай.
   Основното което бих искала да кажа е да започнете да кърмите или в случая с близнаци поради това че често в началото майката и бебенцата са разделени, да изцеждате колкото се може по-скоро след раждането. Първите няколко дни и седмици са в голяма степен определящи за количеството кърма, което ще се произвежда по нататък. Аз лично бях секцио и двата пъти  и двата пъти от момента в който ме преместиха заедно с бебчетата спрях да давам АМ и започнах да къмя колкото се може по-често. Резултата и в двата случая не закъсня и много бързо ми слезе кърмата, което е много важно за добър старт. Реално бебенце на ден, два има нужда от съвсем малко количество коластра, именно толкова колкото произвеждат гърдите ви. Обикновенно количеставта които се предлагат като АМ са малко завишени. Ето статия която показва размера и капацитета на стомахчетата на бебенцата първите дни  и седмици - От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми?
   Зайобайо 50 на 50 си е много добре за близнаци. Реално ти имаш за да изхраниш едно детенце изцяло. Смесеното хранене е от голямо предимство за  бебчетата защото кърмата спомага за по-доброто усвояване на АМ, а и си има всички защитни съставки  Simple Smile

# 309
  • София
Aila тъкмо от твоя съвет имах, но не смеех да си го поискам. Храним се на около 3 часа, но бебчета са ми като че ли вяли и бързо се уморяват. Мерим се  преди и след хранене - около 50-60 грама само хапват. От както сме се прибрали наддаваме само с по 10 грама, а това като, че ли не е  достатъчно. Даже вчера Маги показа, че е върнала 20 грама от теглото си (но може и не правилно да сме я измерили). Безпокоя се, че ни ги храня правилно и достатъчно и затова не наддават. Опитах се веднъж да ги дохраня с добавка, обаче не искаха.
Зайо, а редуваш ли кърмене с добавка или ги дохранваш след всяко кърмене?
   Здравей, ако искаш може да се чуем по кюто или скайпа също така и да си поговорим по-подробно. Кюто ми е 149438888. Скайпа ми е Aila_24
   Бих искала просто да те разпитам първо повечко за организацията на кърменето, колко са родени малките, колко дни преди термин, на какви кг са изписани и тн.
   Иначе засега мога да кажа следното. Мисля че бяхте родени преди термин поне няколко седмици, така че е напълно нормално бебчетата да сучат по-вяло и лесно да се изморяват. Обикновенно когато достигнат гестационната си възраст, тоест възрастта на която е трябвало да се родят може да очакваш да почнат да сучат както едно доносено бебче. Дотогава при кърмене те сучат по-кратко с по-големи паузи и лесно се изморяват. Единия вариант е да не ги оставяш да се изморяват на гърдата, тоест да стоят само докато сучат ефективно и да ги кърмиш по-начесто или след като са сукали първо задължително от гърдата да дохранваш след това. Най-добрия вариант е да дохранваш с изцедена кърма и в двата случая предвид недостатъчно ефективното сукане от страна на бебчетата често  при близнаци е важно да се изцеждаш след кърмене.
  Ако избереш метода с дохранване с изцедена кърма, това само докато заякнат и почнат да сучат по-ефективно е хубаво да използваш шишета от които млякото не тече много лесно. Другите съвети за дохранване с шише за да се минимизира риска от отбиване са следните. Първо погалваш бебчето с шишето както с гърдата и чакаш хубаво и широко да си отвори устичката, така както прави за кърмене и тогава ми даваш шишето като биберона трябва да е дълбоко поставен. Кърменето е в поза в която бебето е изправено под наклон, а не напълно легнало, например да си го хванала в сгъвката на лакътя или да си си вдигнала краката сгънати в колената и то да лежи на тях, като главичката му е нагоре и гледа към теб, така имаш добър контрол. Шишето е почти хоризонтално като съвсем леко го накланяш така че биберона да не е дори напълно пълен. Не се притеснявай от колики, с оригване повечето въздух се изкарва. Целта е всичко да наподобява максимално къремнето, за да се запази кърменето от гърда и объркването да  е минимално. Ако бебчето спре да дърпа може дори леко да издърпаш шишето и после пак да го поставиш, тоест да спазваш норманите почивки които бебенцата правят по време на сукане.
   След малко ще ти пусна нещо като информация от колко кърма се нуждаят бебчетата според кг и според възрастта. При вас по-определящи ще са кг на бебчетата.
   Нормално трябва да качват около 25 грама на ден, като долната граница е 15-20 грама. Кърмените бебета обаче наддават скокообразно, тоест може няколко дни да не наддават или да задържат теглото и после да наваксат.
       Количество кърма необходима за денонощие в грамове

Възраст на бебето       Мин кол   Мак кол   Ср кол
0-3 седмици                 400            800           600
3 седмици-2 месеца     600           900           740
2-6 месеца                680           1130           910
6-9 месеца                680           910           800
9-12 месеца                510           910           710

Ако вашето бебе на яде никаква твърда храна, тоест е само на мляко, правилото е да му предлагате по 70 мл на всеки 454 грама от теглото му всеки ден.
Тоест ако бебето ви тежи 2,700 кг то се нуждае от 425 грама мляко за 24 часа.

# 310
Санитам, най-добрите съвети можеш да ги получиш от Айла и другите майчета на близнаци, които са кърмили рожбите си дълго време. Аз самата се допитвам редовно до Айла, тя много ми помогна в началото, когато бях доста стресирана, че не се получава, както ми се иска.
Иначе как ние процедираме. Правилото е първо на гърда, после изцедена кърма (ако има такава в момента) и накрая АМ. Доскоро почти изцяло така се хранехме. Но напоследък режимите във всяко отношение ни се пообъркаха, та голяма част от храненията са по тази схема, но има и такива само на кърма, както и такива само на АМ. Последните са, ако сме някъде на разходка, както и последното за деня и евентуално, ако има хранене в средата на нощта. Нощните вече ги правя по този начин, защото след цяла доза АМ се успокояват и спят много добре поне 4 часа. С кърмата огладняват по-бързо, поне с моите е така. Иначе сме на 2 до 3 часа вече,най-често 3 (в началото спяха много, ама вече не е така), а ако хапнат по-малко и на час и половина. Което е убийствено направо. Има нощи, в които спя и храня едновременно и колко спя, колко храня - нищо и половина накрая. И понеже не съм им полезна така, затова въведох нова схема. 1-2 късни хранения на АМ, после 1-2 изцяло на кърма. Важно уточнение обаче - ползваме бибероните на Авент, които са с много малки дупчици и сме на най-малкия брой дупки - 1 за кърмата и 2 за АМ (давам им от гъстото Аптамил Комфорт). Вероятно затова все още не са се отбили, си мисля. Щото с тези биберони не вярвах, че е възможно да продължи кърмене толкова време.

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 21:43 от zaiobaio

# 311
  • София
  ЗайоБайо от опит тук в темичката съм забелязала, че при смесено хранене обикновенно ако се отбиват става към 4-5 месец обикновенно. Но има и майки които хранят смесено по годинка, така че нищо не се знае. Прочети и ти ако искаш съветите за хранене с шише, позата на бебето и шишето и широкото отваряне на устичката, така че да не забравят да го правят и при къремне.
  Само да кажа, че освен заради отбиването съвета да се кърми първо от гърда и после АМ е че е по-полезно всяко едно хранене да е смесено, а не едно изцяло кърма, а друго АМ защото кърмата спомага за по-лесното усвояване на АМ. И да често бебетата хранени с кърма се будят по-често защото тя се усвоява напълно до около час, докато обработката на АМ е по-трудна и спят по повече. Аз също го бях забелязала с каките, когато дохранвах първия месец.
   Много е важно, че си намерила удобния за вас начин с малките и че засега не отказват гърдата. Пускала ли си скоро снимки на малките, ако да съм изпуснала и бих помолила за снимчици  Simple Smile

# 312
Ох, дано да устискаме повече.
Мисля, че качвах скоро снимки от погачата, но ще проверя и ще пусна отново линк

# 313
Привет двоини дебеланки! Hug Laughing Heart EyesНе съм писала от доста време,но на един дъх ви изчетох!Синът ми беше болен,а и аз кашлям-като магаре Laughing,даите някоя идея как да облекча кашлицата,че получавам контракции от нея! Praynig
Бяхме на ЖК тея дни-бебоците са добре,развиват се напълно симетрично-единя е с 2 дена по-малък,но доки каза,че е напълно нормално.Така шаваха,че док се измъчи на ехото да ги премери! JoyКаза,че са застанали много лошо-главичките им били една до друга и ако останат в това положение-нормално раждане ще е невъзможно! SadНо има време до септември! PeaceАз съм решена да си ги износя до края,колкото и налудничаво да звучи Naughty JoyВсеки път като влезна в кабинета и все едно и също и е в устата на тая докторка,имам чуство,че все едно и също говори-аиде да ги изскараме до 1 септември-ех аман! Crossing ArmsА и попитах я за шииката на матката,докато ме преглеждаше н аехографа,а тя ми отговори,че не може да я види-трябвало да ми е бил много пълен мехура,или да ме прегледа с вагиналния или да ме тушира,но не посмя та да не прокървя!От вас съм чела,че на ехото може да се види шииката? newsm78
А и да ви питам,ако някой знае-в 4 месец док ми даде направление за хоспитализация-аз не отидох и документите са у мен-дали имат някакъв срок? newsm78

# 314
Мимчетоо, бързо да оздравяваш! За кашлицата може да пробваш с хомеопатичен сироп Стодал, капки Цитросепт, чай от мащерка, също така настърган кромид лук и мед в съотношение1:2 (пие се 7-8 пъти дневно по една чаена лъжичка).
На мен всеки път само на ехограф са ми казвали състоянието на шийката, ноне съм чувала да е от значение дали е пълен пикочния мехур или не.
Направлението за хоспитализация важи 1 месец. Мисля, че дори и да не си го използвала, не е необходимо да го връщаш на лекаря, който ти го е издал.
Браво на бебоците- все така да се развиват! Те двуяйчни ли са?
Относно кърменето- съм твърдо за, само дето ме притеснява това, което имам като опит със сина си. Кърмих го до 7мия месец, имах много кърма, но той сучеше по 30тина минути, след това заспиваше, а след 1 час се събуждаше и се почваше рев и мрънкане по 1-2 часа. понеже наддаваше по 1,5 кг. първите три месеца, след това по 900- 1000 гр., не съм имала повод да мисля, че е недохранен. Но се гушкахме, пеехме му, занимавахме го, возехме го с баща му с количката, дори и вътре, а той не и не, много беше неспокоен. Оттам се изнервих и аз, все смятах, че може би на последното кърмене не се е наял както трябва, че може би не му е достатъчно калорична кърмата и други такива мисли в този дух! Изобщо докато кърмех, се чувствах много мизерно, мислех си, че не правя достатъчно за детето си ooooh!. След 1та му годинка, детето се успокои и сега е много спокойно и добро момче!!!
Сега се изкушавам с помпа за кърма да изцеждам необходимото количество на бебките, като се родят, и да ги храня от шише, поне ще виждам какво количество изяждат и ще съм спокойна, ако плачат, дали е от глад или не!
Хубав ден на всички! Поне е хладно и ще се чувстваме по- добре!

Общи условия

Активация на акаунт