Майчинство и детски за близнаци - 6

• 64 244
  • 798
  •   1
Отговори
# 690
на мен ми казах аза тези 2 по 1200лв, а не знах и жената ми обясни, че имам право на тях, като еднократна помощ за близнаци.
Явни си зависи от служителя.

# 691
  • София
Здравейте момичета,искам да попитам колко майченство се взима при близнаци едно или две,дават ли се допълнително пари ако някой ти помага при отглеждането.
За да сме точни, помощта която се получава в размер 2х 1200лв. е сумата от 2х 12х100лв. (така решиха от Парламента), което трябваше да е помощ през времето когато се получава т.нар. майчинство от 240лв. месечно. Има програма за детегледачки, условията трябва да провериш, тогава държавата плаща заплатата и осигуровките на детегледачката.

Момичета защо в социалните служби не казват за тази помощ 2х1200 за близнаци, трябва да се молиш ли. Аз все още не съм родила очаквам близнаци, но имам позната която роди преди месец близнаци  и въобще не са и казали че има право на такава помощ , а само на 2х600.
Изненадана съм, че продължава да има негативизъм от страна на служителите към тези трудно и заслужено извоювани помощи.
Но пък ние затова сме тук да се информираме  Peace
Като насърчение, продължавайте да си искате парите и не забравяйте детските  Laughing

# 692
  • Пловдив
я
Има програма за детегледачки, условията трябва да провериш, тогава държавата плаща заплатата и осигуровките на детегледачката.

да,има програма отнова на работа,но с нея се плаща 240 лв на детегледачката,а майката трябва задължителлно да се върне на работа

# 693
Момичета чувала съм,че след 2-рата година можеш да отидеш на борсата за няколко месеца и да взимаш пари,дали има нещо такова.Мисълта ми е след като свърши майчинството

# 694
  • Пловдив
Момичета чувала съм,че след 2-рата година можеш да отидеш на борсата за няколко месеца и да взимаш пари,дали има нещо такова.Мисълта ми е след като свърши майчинството

да,има такова нещо
напускаш или те съкращават от работа-второто е по-благоприятно за борсата
и се записваш на БТ-аки с инапуснала взимаш 4 м по 140 лв
ако си съкратен аобезщетението е според осиг доход и според общия ти стаж

# 695
  • Варна
Така е, но мисля, че майка с дете до 3 г. възраст може да бъде съкратена само с разрешение на инспекцията по труда и затова обикновено прекратяват договорите по взаимно съгласие.

# 696
Да,това е много хубаво,защото иначе всеки ще гледа да съкращава майките в момента ,в който се върнат на работа под предлог,че n години не са спомогнали за просперитета на фирмата.
Добре, е че го има този закон.

# 697
  • София
Здравейте,
 Дойде ред и на нас да подаваме документите за майчинство и детски. Въпреки че изчетох всичко по темата, изпринтила съм си всички бланки, сега като тръгнах да ги попълвам имам два въпроса  Sad
1. За еднократната парична помощ за отглеждане на близнаци - една молба-декларация ли трябва да се попълни или две?! Нали в молбата пише Деца, за които се иска помоща и ги пиша там близнаците,  защо трябва още една молба  newsm78 Питам защото в коментарите пишеше, че служителката трябва да даде 4 декларации - за 2х1200 и 2х600
2.  За детските надбавки - пак същия въпрос , дали трябва да са два броя молби

И удостоверението за родствени връзки трябва ли да му правя копие или може да се приложи едно и за двете бебки.

Hug благодаря предварително за помоща

# 698
  • София
Лизи, ние като подавахме за племенниците - 1бр. молба за 2х1200, 1бр. молба за 2х600.
За детските пак - 1бр. където се пишат и двете деца, на моите двама НЕблизнака детските им изтичат по едно и също време, и също попълвам само една молба - има място за 5-6 деца в нея.   Laughing Общо 3 бланки попълнихме.
Удостоверението за родствени връзки - само едно дадохме - оригинала, не са искали копие.  Peace
Личните ви карти ви трябват при подаването, оригинални актове за раждане /които задържат при тях до месец и ви ги връщат подпечатани отзад/ и копия на актовете им за раждане.
За детските - трябват ви служебни бележки за доходите ви за година назад. Примерно ако можете да се организирате до края на март - в бележката ви за доход трябва да е включен и февруари.
Ако през някой месец нямате доход - попълва се една Декларация, готова бланка е и там описваш какво и защо в 2-3 реда.
Също така за детските - вече искат бележка от педиатъра на децата, че имат всички ваксини. Peace
Ако искаш да ти ги преведат в определена твоя сметка - трябва да минеш през банката ти и да си поискаш справка за ИБАН-а, която да приложиш към документите и отделно на всяка бланка да го попълниш същия този ИБАН. Ако нямаш претенции - те ще ти открият служебно сметка.

# 699
  • София
 Hug Ника благодаря ти за отговора
Значи имам всички необходими документи. Извадих си и удостоверение от банката за банковата ми сметка, което също ще приложа. Утре пращам половинката ми да ги пдоава тогава  Grinning

# 700
Здравейте момичета,може ли малко помощ,че нещо съвсем се обърках  newsm78
Значи:помощта за близнаци 2 по 1200 лв се взима независимо от размера на бъдещото ти майчинство-дали е 240 или 800 лв? Отиваш ти или мъжа ти в НОИ и пускаш необходимите декларации,така ли? Като те се изплащат еднократно?!
Освен това с необходимите документи пускаш бланките и за майчинство? Уф....
И още нещо,при мен аз съм управител на фирма-това има ли някакво значение за тези помощи или не?
И последно мислите ли че ще е някакъв проблем че с таткото имаме граждански брак,но по лични карти живеем в два различни града?!
Ох много въпроси,съжалявам
Благодаря предварително   bouquet  bouquet  bouquet

# 701
  • Пловдив
Здравейте момичета,може ли малко помощ,че нещо съвсем се обърках  newsm78
Значи:помощта за близнаци 2 по 1200 лв се взима независимо от размера на бъдещото ти майчинство-дали е 240 или 800 лв?да,имаш също 2 по 600 лв,ако едното близначе е второто дете в семейството Отиваш ти или мъжа ти в НОИ и пускаш необходимите декларации,така ли?не,тези помощи се отпускат от социалните.отиваш в районната социална служба.някъде искат присъствие и на двамата при подаване-питай как е при вас  Като те се изплащат еднократно?!-да,енократно с пощенски запис или по банк сметка-както предпочиташ
Освен това с необходимите документи пускаш бланките и за майчинство?-болничните и декларациите за майчинство се подават в нои,а не в социалните.не бъркай двата щата  Wink Уф....
И още нещо,при мен аз съм управител на фирма-това има ли някакво значение за тези помощи или не?-няма значение
И последно мислите ли че ще е някакъв проблем че с таткото имаме граждански брак,но по лични карти живеем в два различни града?!-не е проблем.док се подават в соц служба по ЛК на майката
Ох много въпроси,съжалявам
Благодаря предварително   bouquet  bouquet  bouquet

# 702
Elfita много ти благодаря  smile3501 smile3525 smile3501

# 703
  • София
Здравейте,
И на мен от много грижи по бебетата не ми остава време да прочета всичко написано тук.Извинявам се ако има коментар на въпроса ми, който е следния: Има ли възможност втората година от отглеждането на децата ми някой друг (майка ми-пенсионер или мъжът ми) да получава определена сума като майчинство, а аз да се върна на работа?За съжаление в края на лятото трябва да започна работа и търся варианти ако не ни приемат в ясла.И още един въпрос имам- въобще никаква сума ли не ни се полага за детски и занапред, при условие,че дохода на член от семейството ни е над 500 лв?Дано не ви се сторят глупави въпросите ми,но съм доста далеч от тази материя, а и няма към кой да се обърна.Благодаря ви предварително.

# 704
  • Пловдив
Здравейте,
И на мен от много грижи по бебетата не ми остава време да прочета всичко написано тук.Извинявам се ако има коментар на въпроса ми, който е следния: Има ли възможност втората година от отглеждането на децата ми някой друг (майка ми-пенсионер или мъжът ми) да получава определена сума като майчинство, а аз да се върна на работа?За съжаление в края на лятото трябва да започна работа и търся варианти ако не ни приемат в ясла.И още един въпрос имам- въобще никаква сума ли не ни се полага за детски и занапред, при условие,че дохода на член от семейството ни е над 500 лв?Дано не ви се сторят глупави въпросите ми,но съм доста далеч от тази материя, а и няма към кой да се обърна.Благодаря ви предварително.

баба/дядо/бащата могат да поемат майчинството ти и ще получават 240 лв,ако имат 12 м осиг стаж и работят

може да подадеш док за детски и ще ги получаваш в момента,в който доходът на човек ви падне под или е равен на 350 лв бруто.
ако надвишавате,нямате право на заветните 105 лв

Общи условия

Активация на акаунт