Като е будна суче през 10 минути...

• 793
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, не знам дали всъщност е проблем дългото сукане, но не знам и колко е нормално. Като е будна и все е на гърда, суче 5-10 минути и почва да се унася, разбужам я /не винаги се получава/ пак суче и пак се унася, изправям, уригвам... сменям памперс ако се налага и ако пак даде вид на гладна - кърмя или оставям в креватчето. И след 10 - 20 минути отново зов за папане и така по 3-4 часа. Например вчера от 19ч. до 12 през нощта... е после спа до 5ч. сутринта... ама се чудя дали някъде не бъркам. Кърмя си на поискване и не изцеждам след кърмене, то тя изцежда всичко май  newsm78
И още един въпрос - ужасно ме болят зърната при кърмене, опитвам да я накарам да поеме по-голяма част от ареола, но дори да успея, в един момент тя си се намества нещо и пак суче основно зърното... и от 1-2 дни болките станаха едни пробождащи и след кърмене си болят доста време, а рагади вече нямам... Мисля че правилно я слагам, с корема към мен, на нивото на гърдите ми, под нея слагам възглавница....

# 1
Ако не поема хубаво част от ареолата, а не само зърното, бебето не може да суче ефективно и за тези 3-4 часа сукане, да изяде кърма като за едно хранене. Това е според мен проблема. Опитай да я "откачаш" от гърдата и пак да я слагаш, колкото пъти трябва за да суче добре  Peace Откачаш я като си мушнеш пръста в ъгълчето на устата й, за да се развали вакуума, който бебето прави докато суче и да не ти дърпа гърдата, като я махаш. Опитвай докато стане. Не е важна само позата, важно е и бебето да захапе хубаво  Peace Когато се настаниш в удобна поза за кърмене, вземаш бебето и буташ по бузката или устничката и го чакаш хубаво да отвори уста, все едно се прозява и тогава го слагаш на гърдата, не се опитваш да напъхаш гърдата в устата му, а бебето поставяш отгоре  newsm78 леле как го обясних, дано ме разбра. Тук има статия по въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45914.0 
Иначе бебето преглъща ли докато суче, виждаш ли го да преглъща, чуваш ли звук от гълтане ?

# 2
  • вкъщи
буди  да се насуче хубаво

# 3
Роси, чувам да преглъща, но това е най-вече в началото, после като задреме не преглъща много-много. Всъщност като е гладна много си захапва добре и гълда здраво, а следващите пъти сякаш просто иска да си дъвче нещо ... ей сега я кърмя пак от към 8 и нещо и вече почна в момента в който захапе затваря очите, дръпва два пъти и заспива.

# 4
Здравей, чудесно е че се кърмите на поискване и че се съобразяваш и наблюдаваш нуждите на бебето. Когато бебето суче винаги когато пожелае и толкова дълго, колкото то иска, кърмата се регулира според бебето и обикновено няма нужда от изцеждане.

Може ли да споделиш как наддава бебето: колко се роди, колко го изписаха и колко е сега? Колко напишани памперси има и колко често ака?

Понякога (най-често късния следобед или вечерта), бебетата биха могли да сучат много продължително или на много кратки интервали, а после да направят по-дълга почивка. Нарича се cluster feeding или кърмене накуп. А при новородените е още по-голяма вероятността да сучат начесто, тъй като стомахчето им е още твърде мъничко.

В случай, че бебето не поема добре гърдата Роси е дала чудесни идеи. Мога да допълня с още една, за да си отваря по-добре устичката и да поема по-добре ареолата и зърното. Когато я поставяш на гърда и си се наместила удобно, без да усещаш никакъв дискомфорт, опитай зърното ти да сочи към върха на носленцето и. Така тя ще си надигне инстинктивно главичката нагоре и ще си отвори добре устичката.

Ако усещаш болезненост на зърната, би могла да се опиташ да промениш позата за кърмене. По този начин бебето ще поема гърдата от друга страна и ще дадете възможност на нараненото място да си отпочине и/или да заздравее.

# 5
Щом си хапва добре детето и в началото суче ефективно всичко е наред, може би после просто иска да си суче за комфорт, т.е. мама играе ролята на биберон  Laughing Бебето има нужда да си задоволи сукателния рефлекс. Това продължава в началото по - продължително време, после започва да намалява времето за сукане /това в общия случай разбира се/. Моя Марти в началото сучеше около 30 минути от едната гърда и ефективното сучене беше около 15 минути, другите бяха спейки, без да гълта, то просто се усеща различно. Сега суче 10 минути, ефективно около 5, другите за да замести биберона  Mr. Green
Ако детето си  пълни памперсите, не се притеснявай  Peace Я виж тук една статия: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13421
 Да те питам и по - подробно за болката след кърмене: само зърната ли те болят, а гърдите, вътре в тях болка усещаш ли ? По време на кърмене боли ли ? А колко време след кърмене продължава болката и по  друго време появява ли се ? По принцип щом нямаш рагади, не трябва да имаш болка, възможно е още да са ти чувствителни зърната и от това да е, с помпа като цедиш - има ли болка  ?

Последна редакция: вт, 19 май 2009, 00:59 от rosy_bosy

# 6
Благодаря за съветите на всички Simple Smile
Иви, малката се роди 3 700, изписаха 3 500; за 2 седмици беше станала 3 680 (мериха я, защото бе вдигнала съмнителна температура и я водих по лекари, нищо не се установи в крайна сметка); а иначе памперси пълни - по 4-5 пъти на денонощие; пишка си също добре,поне така мисля: понякога са по-тежички памперсите, друг път лекички... различно.
Мисля че проблема ми идва от това, че не успявам да я накарам винаги да захапе повече от ареола, а и понякога се извърта или изпуска и пак си суче зърното.... Опитвам се точно така да насоча зърното към нослето, за да отвори повече устичка, но тя бързо я затваря ... А и май й харесва да ме ползва за биберон също, защото обича да дремва захапала зърно и както я оставя се разбужда Simple Smile

# 7
В такъв случай си вземаш един слинг, носиш бебето и ако иска да яде - яде, ако иска да спи - спи. А ти си вършиш твоята работа  Peace Но продължаваш да я поправяш в захапката при сукане, дори да си играе бебето и да не яде, то пак си отваря хубаво устата.

# 8
Риана здравей, от това което виждам от изписването до първото теглене бебето е качило 180 грама. Средното наддаване на тегло при кърмените бебета от 0 до 4 месеца е 170 грама на седмица. Би било добре 5-7 дни след последното теглене пак да изтеглите бебето и да видите как наддава. Твърде възможно е бебето да качва добре и да има разлика между кантара в болницата и този при педиатъра, но все пак е хубаво да го претеглите отново и да видите как се развиват нещата. Педиатъра каза ли нещо за теглото на бебето или за общото и състояние?

Междувременно може да продължиш да коригираш бебето, да поема правилно гърдата, да я кърмиш честичко, да се гушкате/кърмите кожа до кожа, за да те усеща по-добре и ти нея. Ако искаш опитай да я поставяш в поза, в която главата на бебето да е добре подпряна и приближена до гърдата. Може да я сложиш върху възглавница примерно, да опиташ да смениш позата, важното е и на двете да ви е удобно и тя да поема правилно гърдата, за да суче ефективно.

Пиши как сте  bouquet

# 9
  • Пазарджик
Здравей!

Момичетата са ти дали страхотни съвети. Важно е да обърнеш внимание на наддаването, както ти е писала Ivy и да проследите, колко е качила в следващите няколко дни.

Искам да ти кажа, че бебетата са различни и уникални - някои имат нужда в началото да усещат мама 24 часа - топлината, аромата, ритъмът на сърцето - всичко това им напомня познатата утроба. Това ги успокоява и ги кара да се чувстват защитени в този нов огромен свят. А кърменето им дава идеална възможност за това. Ако за теб не е проблем, отдай се изцяло на бебчето, гушкайте се, спете. Осигури си спокойствие - най-добре ще е, ако може някой друг да поеме за малко основните грижи по баткото и домакинството, ако не - опитай се да намалиш малко оборотите.

Ако можеш да си намериш слинг, както те е посъветвала rosy_bosy, ще ти е много удобно - хем бебето ще е постоянно до теб, хем ще  може да обръщаш внимание на баткото и да си вършиш нещо друго.

Ще чакаме да пишеш.

# 10
Здравей,
и малко идеи от мен относно кърменето, дано ти влязат в употреба. Опитай се да смениш позата. Може бебка да не се чувства удобно и за това да пуска и да захапва само зърното. Аз например така и не се научих да кърмя седнала, и то защото като я сложех седнала почваше да се върти, да се обръща по гръб и да пуска цицата. Ние вече 8 месеца се кърмим само легнали. Така и на двете ни е много удобно. А за да захапе хубаво и помагам като придържам гърдата по напред и се опитвам да й сложа в устенцата повече от ореолата, защото гърдите ми са много големи, а особено в началото устенцата й бяха много мънички. За да я накарам да отвори широко уста и погалвам със зърното горната и долната устна, последователно няколко пъти и в момента, в който отвори широко уста бързо и бутам цицата вътре. Това със кърменето в слинг аз много не го харесвам, защото постоянното дърпане на зърното ми разраняваше гърдите и ужасно ме заболяваше гърба. Научих я да суче биберона, но това чак след като ми се регулира кърмата и имах достатъчно да я нахраня. В началото и моята бебка искаше постоянно да суче, наддаваше стремглаво и все беше гладна (то за това сега е вече 11 кила). Така, че това си е нормално за новородено. За болките в гърдите - и сега понякога имам такива. Това е от многото стоене на бебето на гърдата и дърпане на зърното. В един момент обаче, когато ти слезе  много кърма и тя започне да суче, кърмата слиза много бързо и тя направо ще се дави дори и няма да иска да стои постоянно на цицата. Сега й харесва, защото те ползва за биберон. Дори и сега моята бебка се опитва да ме ползва за биберон, но когато се е наяла, а млякото не свършва, а тече много, тя ме пуска, защото и идва в повече и си търси бибката.

Общи условия

Активация на акаунт