Меню за Погача на бебе?

• 44 700
  • 18
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте милички,

Благодарение на чудесните рецепти с извара от форума бебка успя да порастне достъчно докато беше в коремчето на мама и сега е време за Погача!

Може ли да споделите идеи/рецепта за това, което се сервира на този специален за бебка ден? Намерили сме кой да ни направи питката, но останалото трябва да е от нас....

Благодаря много!

# 1
Сладки работи да има. Иначе - солетки, соленки, сладки, саламчета, кашкавал... такива мезенца по чинийки, нищо специално не е нужно  Peace

# 2
записвам се да следя,4е след 10 дни близка приятелка ще прави-знам,4е се носят сладки неща от гостите-аз за дъщеря ми бях поръ4ала торта-имаше мезета на масата и дребни сладки-понеже е сутрин и пове4ето гости пият кафе и не желаят алкохол Rolling Eyes
zнам също,4е питката се прави от неомъжено моми4е-в нашия слу4ай поради липса на такова ще я правя аз Laughing

# 3
Наскоро бях на погача и диколкото разбрах не трябва нищо специално. Менюто трябва да е основно от сладки неща- баклава , еклери , торта, пасти и каквото се сетиш друго , а и мед за питата . На мен ми обясниха че не се сервира нищо солено , защото целта била на детето живота да му е сладък  Peace .

# 4
По принцип традицията е да са само сладки неща, но..... Традициите не са това, което бяха Simple Smile
Когато аз правих, имаше сладки, соленки, ядки, сухи мезета и сирене, кашкавал. За самия ритуал знам това - питката се меси от девствено момиче...но нашата я поръчахме във фурна. Къде ти девствени момичета на днешно време дето да могат да месят  hahaha Мед за питката е задължителен. Гостите носят слядко на майката - в повечето случай носят бонбони. Погачата се разчупва от 2 момичета с живи родители. Последните две неща, които знам са, че майката не изпраща гостите (а те като си тръгват трябва да оставят под възглавницата на бебето конец от дрехите си или стотинки) и нищо от масата не се изнася извън къщата. Дори и на следващия ден. Това знам за погачата, но не съм спазвала всичко на 100%. Весело изкарване.

# 5
  • София
И при нас в нашите традиции на погачата всяка жена носи нещо сладко на майката. Виж за разчупването на погачата при нас не се е следяло дали има живи родители защото тя се разчупва от майката и кумата (която се приема,че ще е кръстница на детето).

Виж друг интересен обичай имаме. Свекървата или тъщата застава на вратата и не пуска на погачата жени, които са в дамски цикъл. Сега ... там е един много интересен ритуал дето една пита, па другата отговаря примерно че не е в дамски цикъл и т.н.

# 6
И при нас в нашите традиции на погачата всяка жена носи нещо сладко на майката. Виж за разчупването на погачата при нас не се е следяло дали има живи родители защото тя се разчупва от майката и кумата (която се приема,че ще е кръстница на детето).

Виж друг интересен обичай имаме. Свекървата или тъщата застава на вратата и не пуска на погачата жени, които са в дамски цикъл. Сега ... там е един много интересен ритуал дето една пита, па другата отговаря примерно че не е в дамски цикъл и т.н.

Извинявай къде е това у нас. Виждам , че си от София ама аз това не съм го чувала  newsm78

# 7
А това за цикъла го забравих. И аз го знаех, но да не мислите че някой е седял на вратата и е питал коя е в цикъл и коя не?

# 8
  • София
Извинявай къде е това у нас. Виждам , че си от София ама аз това не съм го чувала  newsm78

Да в София съм, но в моето семейство се преплитат традиции от панагюрско, сливенско и радомирско и ми направи впечатление, че навсякъде следят за това (което според мен си е чиста формалност, щото и да разпитваш и да не разпитваш се тая).

Вметнах го просто като любопитен факт и понеже няма нищо общо с менюто за погачата не мисля, че е от важно значение.

# 9
Повечето неща са ти ги написали до тук - питката трябва да е от сладко тесто, с повечко захар, да сладни, да има мед и всеки да си вземе парченце натопено в меда.
 Освен това от гостите се слагат парички върху кърпа на питката, като задължително трябва да има и стотинки. След това кърпата се връзва на кръст, не много стегнато, за да не е стиснато бебето и се слага на високо.
Сервират се сладки неща задължително, а другото е по желание.
Питката при нас се разчупва от две жени с живи родители над главата на бебето и майката, като за да не падат трохи двете баби или други гости държат кърпа над главите им.
За цикъла - поверието е, че жена в цикъл трябва сама да си каже на майката при влизането, за да не излизат пъпки на бебето след това.
Всичко това са поверия разбира се. Спомням си на моята погача, че след като си отидоха всички, малката се обрина с едни ситни пъпчици. Е, не съм следила кой е в цикъл и така и не се разбра от какво е, мина й бързо Simple Smile
Приятно изкарване  bouquet

# 10
Идеята на авторката беше за менюто, не за ритуала Mr. Green
При нас погачата беше поръчана. Имаше много сладки неща - торта, сладкиши, кексове, сладки, т.н
Беше в неделя следобяд и бях приготвила много видове солени хапки: скариди на клечка, чери доматчета с моцарела и маслини, краставици с Филаделфия, малки кюфтенца със сос, малки хлебчета с хамон, сирена и сьомга... Тъй като имаше над 30 жени Crazy, го направих нещо като коктейл, не на маса, с плата във всички стаи. Имаше бар с напитки, предимно дамски-мартини, бейлис, бяло вино. Навсякъде бях сложила малки чинийки и салфетки за удобство. Стана много приятно следобедно женско парти Flutter

# 11
  • Под звездите
Малко в страни от темата да попитам след калко дни или месеци след като се роди бебето се прави погача.

# 12
кога се прави тази погача за бебе Blush
когато проходи или когато се роди newsm78

# 13
По принцип се прави на 40-ия ден от раждането, но не е фатално ако е преди или след това. Идеята е да се съберат близките приятели и роднини (жени) и да видят бебето Grinning

# 14
кога се прави тази погача за бебе Blush
когато проходи или когато се роди newsm78
аз знам,4е то4но на 40- тия ден-и се ходи сутрин в църквата и попа 4ете някаква молитва на бебето -тогава би трябвало да е първото излизане на майката и детето от дома им-но това разбира се никой ве4е не спазва

Общи условия

Активация на акаунт