За имената и за бебетата отново

• 9 270
  • 163
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Като реши дас е омъжваш за синето на тати не си ли помисли как, с какво и къде ще живеете?
След като човека дава заплата  без скъпия да работи - веднага бих кръстила детето както иска. Дано и за всяка буква кихне поне по 1000 Е.
Другия вариант - изнасяте си и се издържате сами, ама маминия син дали ще може да ви осигури като свекъра?
Прецени кое е по-добре за детето. Името не е определящо, нали все пак звучи  прилично?

# 46
Зависими в смисъл, че има семеен бизнес, оборотен и свекъра движи всичко, мъжа ми включва в редки случаи с помощ, но получава заплата дефакто от баща си  Confused

Е, т'ва е.
Или кръщават детето на свекъра, или той врътва кранчето и на мамин сладък ще му се наложи да работи постоянно и редовно, за да си храни детето.

# 47
А при вас ако има такава ситуация как ще действате? Ще се примирите ли и ще влезете ли в кръга на семейната традиция или ще се възпротивите и ще покажете, че си имате мнение по този, а после и по много други въпроси?
Чакам съветите ви!
Благодаря, че ме изчетохте.
  bouquet

Ще бъда абсолютно честна! Ще питам мъжа ми ще живеем ли заедно, иска ли да сме семейство и ще кръстя детето както аз искам. Wink
Ситуацията ви е доста трудна, не е лесно човек да е зависим от друг. В случая свекърите.... ooooh!
Успех ви желая! Hug

# 48
  • Sf
Като гледам постинга ти, написан изцяло от първо лице, май само ТИ си пред дилема, не ВИЕ. Ако мъжът ти наистина е неутрален и не взема страна по въпроса, кръсти детето на свекъра. Защото ако заедно се изправите срещу семейството е едно, а ако си само ти, е съвсем друго. Да не те изритат после барабар с детето (кръстено както ти си пожелала), а за синчето да потърсят по-сговорчива снаха.

Ако мъжът ти не те подкрепя, не си в позиция да се противопоставяш. Освен ако не си способна да издържаш себе си и детето сама, което би било вече съвсем друга песен.

# 49
хаиде бе за едно име то не прави човека,чак пък толкова!поискаи повече пари в тая криза си е плюс Joy

# 50
Виж сега, явно не сте от вчера на това дередже. Няма начин да не си забелязала още преди да забременееш, че синко живее на гърба на тати. Имало е време да промениш нещата или поне да поискаш промяна, за да видиш дали ще се справи мъжът ти с това да се грижи сам за себе си. Сега, на този етап, аз не Стойко, ами Ламби ще го кръстя ако трябва, по-добрият вариант е от това да се окажа на улицата, с бебе на ръце и безпомощен мъж, неспособен да си гледа семейството, който тепърва ще се учи да го прави и най-вероятно ще ти натяква на ставане и лягане, че си му развалила рахатлъка с това име Confused.
Исканията на свекъра ти са абсурдни и са си чисто изнудване, но вие сами сте се насадили на тези пачи яйца.

А ако има двама сина как се процедира с имената според традицията? Simple Smile

# 51
  • София
Направо се втресох. Как се вкарвате в такива ситуации?! В случая просто не ви виждам, ако кръстите детето с име по ваш избор. След като сте се докарали дотук, явно нямате сили да си вземете живота в ръце, затова не си разваляйте битуването с ненавременни прояви на лично мнение. Съжалявам, ако съм груба, но това е моята гледна точка. Пък вземете си направете изводите и си стъпете на краката, един живот имате - на свекър ти ли ще го подчините?

# 52
Няма да кажа нищо по-различно от другите. Ти сама си знаела как стоят нещата в това семейство от по-рано - т.е. било ти е добре, когато тати дава парите, а мъжлето ти стои до полата ти, без да си мърда пръста; виждам, че си наясно и със семейните традиции. Т.е. сключила си сделка и имаш 2 варианта: 1. изпълняваш си задълженията по сделката и кръщаваш детето, както иска дядото и продължавате да му лапате парите /хубавите имена пазите за другите деца - стига свекър ти да разреши да ги имате, че може да се притесни да не се разпилее наследството сред повече наследници/; 2. опълчвате се с мъжа ти, хващате се за ръчичка и си събирате багажчето; заживявате самостоятелно, като нормално средностатистическо семейство и си кръщавате детето по ваш вкус...
И изобщо, като не можете сами да се грижите за себе си и чакате на някой от родителите ви, къде сте тръгнали деца да правите?

# 53
Е добре де, ти не я ли знаеше тази зависимост съпруг-свекър? Какво те учудва сега?
Аз не ги разбирам тези "семейни" отношения и не мога да си представя да съм в твоята ситуация, затова не чакай съвет от мен.
Ама акъла не ми го побира, как ще се омъжа за мамино синче, дето ще чака на парички от татко, а пък аз ще им играя по свирката.
Всяко нещо си има цена, дори и името на детето ви. Платете си вашата и живейте в мир със себе си или с паричките на "тати".

# 54
Хем сърби,хем боли!
Съжалявам,че така ще се изразя,ама ти като си го взела този мъж и си поживяла малко с него,сигурно ти е направило впечатление,че лежите изцяло на плещите на баща му! Вината е в теб,защото като гледам ти  е било лесно,докато си била финансово осигурена,без да работиш,мъжа ти също да не работи,а да си имате дом и пари. И сега,когато свекъра ти,който има желание да кръстите сина си на него(което за мен е нещо логично,но не искам да натрапвам) ти не щеш,щото те настъпва по мазолчето,че отново иска той да командва парада! Еми щом сте му показали на бъдещия дядо,че той е човека,който дърпа конците,ще играте неговия театър. Другия ви вариант е съпругът ти да се откъсне от баща си,да намери друга работа и съответно друго жилище,за да ти начеша крастата!
И само от любопитство да попитам-какво е бъдещото име на бъдещето ви дете,и това,което ти искаш дали се връзва с бащиното и фамилното му име?
Щото според мен Петко Стойков Петков би звучало 300 пъти по-добре от ( да речем,както сега е модерно с чужди имена) Антонио Стойков Петков  newsm78 Laughing

# 55
Ако парите на дЕдото са чаааааааааааак толкова важни, единствения приток на пари в семейството, ще си помисля, че аз съм си за бой, че съм взела мъж, който не може да си храни детето, ще въздъхна тъжно и ще кръстя бебето Стойко-Даниел (примерно, щото ние с бащата на бебето, или само аз, сме решили, че детенцето трябва да се казва Даниел.
И така Стойко-Даниел Петков Стойков ще се казва така по документи, но всички ще му викат Дани (освен дЕдото  Mr. Green)
Не е прекрасен вариант, ама аз така се измъквам от положение, ако съм успяла все пак да се намърдам в толкова абсурдна ситуация, че млякото и памперсите на детето ми да зависят от името му...
Ето това е един добър вариант, другият е, наистина да се примириш, все пак, който плаща, нали знаеш?

# 56
Ще пиша като гост по ясни причини.
.................................

Te тия неща се мислят и усещат преди да се набуташ в брак с Петко или Стойко.
А какво става, ако не дай Боже, родиш момиче? Свекървата ли идва с тоягата?

# 57
  • Няма такава държава!
Опа, точно вчера критикувах едни хора като вас, дето лежат в Испания на ръцете на свекърва и вече второ дете правят, а само свекървата работи - значи жената сама издържа себе си, сина си, жена му, внука си и сега още едно е път. Казах, че след като има дете / деца таткото да се стегне и да си намери работа. Нямало, разбираш ли, рецесия било и там, пъок той работел в строителството, дето съвсем замряло. Ми ще си намери друга работа, бе - голям мъж, глава на семейство, пък му е ок мама да го издържа. Бях натирена с думите, че който не му е до главата, може да критикува така. Е, да, ама и на мен ми е идвало до главата и знам за какво говоря. Сега - на пръв поглед вашият случай не изглежда същия, но по същество се отнася за същото. Финансовата независимост е чудесно нещо, но трябва да се постараеш за нея - не пада от небето. Вие сте помислили, че сте изключение от това, но ето че дойде време да се плати сметката, и като си помислиш, цената не е чак толкова голяма. Когато аз се омъжвах, попаднах в подобно семейство - две мъжки имена се сменяха в поколенията. Съгласих, че ако бебето е момче, ще бъде кръстено на свекъра, не само защото мъжа ми така искаше, но и защото човекът е свестен. Добре, обаче се роди момиче и ние си избрахме името, имаше някаква драма и там, но го пуснах покрай ушите си, защото ние си бяхме /и още сме / финансово независими + мъжът ми ме подкрепи, а не се ската като мамино момче. Вие обаче сте се накиснали доста по-дълбоко и сега, както са казали преди мен, имате само 2 варианта. Тях също са ви ги описали по-горе. Това е положението. Съжалявам, но безплатен обяд няма - рано или късно всеки си плаща за гяволъка.

# 58

А какво става, ако не дай Боже, родиш момиче? Свекървата ли идва с тоягата?

Аааа, никакви такива! Ще ражда всяка година, ако трябва, до Стойко. А ако се амортизира преди да осъществи мечтания внук - ще я сменят с по-нов и мощен модел.  Laughing

# 59
1. изпълняваш си задълженията по сделката и кръщаваш детето, както иска дядото и продължавате да му лапате парите /хубавите имена пазите за другите деца - стига свекър ти да разреши да ги имате, че може да се притесни да не се разпилее наследството сред повече наследници/; 2. опълчвате се с мъжа ти, хващате се за ръчичка и си събирате багажчето; заживявате самостоятелно, като нормално средностатистическо семейство и си кръщавате детето по ваш вкус...
И изобщо, като не можете сами да се грижите за себе си и чакате на някой от родителите ви, къде сте тръгнали деца да правите?
A, де. И аз това се питам.

Общи условия

Активация на акаунт