Майки, раждали с епидурална или спинална упойка, помогнете!

• 11 825
  • 83
  •   1
Отговори
# 45
Chili, не си напълно права - слагат спинална упойка за вагинално раждане и още как.  Peace
Освен това преди 5-6 см разкритие не слагат упойка.

# 46
  • София
Chili, не си напълно права - слагат спинална упойка за вагинално раждане и още как.  Peace
Мдаа, със спинална бях и при това не е имало никакви съмнения, че може да се наложи секцио в процеса на раждането. Пак повтарям, че не аз, а лекарят прецени с каква упойка да съм.

# 47
  • София
Първото ми раждане беше със спинална упойка, второто с епидурална. И двете ме хванаха веднага, въпреки че казват, че епидуралната лови по-бавно. Родих и двете деца много бързо, с два три напъна, въобще не е ставало въпрос за секцио. Едимствено при мен имаше страничен ефект от спиналната упойка-страшно главоболие. Така че препоръчвам епидуралната и хубаво да те налеят с физиологичен разтвор.

# 48
Едимствено при мен имаше страничен ефект от спиналната упойка-страшно главоболие.
O, да, няколко дни след раждането в продължение на седмица имах убийствено главоболие.  Sick Добре, че си имах бебче да ме разсейва.  Grinning

# 49
  • Временно
Започнах да раждам нормално и след 6 см разкритие ми сложиха спинална упойка.Болката изчезна,но след като стана ясно че се налага секцио и упойката започваше да ме пуска ми сложиха нова спинална.Главоболие,за радост,не съм имала въпреки 2-те упойки!

# 50
Може момичета, казвам каквото ми е казал лекаря, не претендирам да съм медицинско лице.Благодаря че ме поправихте Peace
Iveto_11- как си родила със спинална, доколкото знам с нея напълно се блокира долната част на тялото, дори и движенията.Докато със епидурала само чувствителност нямаш?
А за разкритието - категорично ми заявиха, че след 6-ия сантиметър мога да забравя за упойка, ако ще я слагам трябва да е между 4-тия и 6-тия.
Странични ефекти не съм имала, но за физиологичния .... напомпаха ме здраво Simple Smile

# 51
Iveto_11- как си родила със спинална, доколкото знам с нея напълно се блокира долната част на тялото, дори и движенията.Докато със епидурала само чувствителност нямаш?
И аз родих вагинално със спинална, та да отговоря - не се блокира долната част, имаш си чувствителност, това зависи от дозата. При секциото просто дозата е по-голяма, при вагиналното - по-малка.

# 52
  • гр.София
Разликата е в това, че спиналната те хваща веднага на секундата и се слага еднократно, дозира се според ръста. Епидуралната започва да действа около 15 мин. след поставянето й, слага се нещо като катетър ли не знам как се нарича, за да се подава по малко, ако се налага.  Ако имаш избор бих ти препоръчала спинална. И не се бой за усещането, има мед. персонал, като кажеш, че не знаеш кога да напъваш те ще ти казват, има си уреди.
Не съм съгласна. Цитирам това мнение не, за да се заяждам, ясно е, че всяка от нас ще отговори в зависимост от личния си опит. Аз родих вагинално, първо раждане, с две спинални упойки. Наистина, спиналната упойка започва да действа на мига, но , за разлика от епидуралната, е с ограничено действие във времето. Ако не родиш в този отрязък от време, когато си под упойка, ще се наложи да ти поставят втора упойка. Така стана при мен. Резултатът беше, че бях абсолютно обездвижена от кръста надолу, не усещах никакви напъни, не знаех как да напъвам и успявам ли изобщо да напъвам, защото не усещах нищо. Благодарна съм на опитната акушерка, която яко ме понатисна няколко пъти по корема, както и на лекарката, която ми направи епизиотомия. Акушерката ми каза после:"Аз ти родих детето" и наистина беше така.  Според мен спиналната упойка е по-подходяща при секцио, защото действа около час-час и половина, за това време могат да извадят бебето по оперативен път, но дали ще родиш вагинално за този период, никой не може да ти гарантира.

# 53
Еми ето. Именно за това се шашкам. Всеки казва различно, дори медицинските лица си противоречат, камоли ние 'невещите'. Днес например акушерката, която ни води лекциите в у-ще "Аз Ти То" (в София) категорично каза, че със спинална упойка се слага САМО при секцио, като според нейната инфо тя тоталко обезчувствявала долната част от тялото и посмъртно не можеш да родиш вагинално с нея.... Според акушерката хем момичетата, които казват че са родили със спинална, не знаели, че това всъщност била епидурална, хем  МОЯТ лекар НЕ знаел разликата между двете, щом искал да ми сложат спинална...... Аз останах ето така  Shocked Все пак става въпрос за АГ с многогодишна практика, член на борда на директорите на Тина Киркова! Как може лекар да не знае разликата?? Или пък как може тази жена да смята, че вие момичета, родили със спинална, всъщност не сте знаели с кво аджаба раждате???  Shocked  Rolling Eyes

Да се доверя ли на моя лекар или да си искам и настоявам за Епидурална, ако мога да избирам между двете разбира се... ?

# 54
Е, има си хас да не знам с каква упойка съм родила.  Shocked Laughing
И на лекциите на сп. 9 месеца, а и след всичкото ми разпитаване, 100 пъти ми казаха, че в Тина Киркова (за 2006 година иде реч) няма катетри за епидурална упойка и затова слагаха на всички спинална.  Peace

# 55
наложи ми се да родя секцио с епидурална упойка, хвана ме буквално за секунди
А за глсвоболието лекарите ми казаха,че 24 часа след упойката трябва да се изпият поне 2л вода мин. за да се "промие мозъка", и аз глевоболие нямах

# 56
Каквото и да ти кажем , и посъветваме все пак не сме много компетентни , така че щеш нещеш , ще трябва да слушаш лекаря си .
Аз като бях да раждам , никой не ме е питал каква упойка искам , а аз си казах '' Искам упойка '' и той , анастезиолога ми сложи епидурална. Може ли да има друга , или само такава не знам . Така и така ще бъдете в негови ръце , по добре му се довери . Колкото повече съмнения имаш , толкова повече ще се притесняваш от предстоящото . А има и вариант изобщо да  не се стигне до упойка и всичко да мине бързо и неусетно . Не го мисли толкова неродила жена няма .  newsm10

# 57
Не мисля, че пациента има право на избор - спинална или епидурална Naughty
Това се преценява от лекаря, който води раждането.
Съмнявам се да преразгледа решението си, ако се тръшнеш, че искаш едната, а не другата, както и да сама да си предпишеш системи с физ р-р.

За това са лекарите - не е работа на пациентката да взема подобни решения Peace

# 58
  • София
Еми ето. Именно за това се шашкам. Всеки казва различно, дори медицинските лица си противоречат, камоли ние 'невещите'. Днес например акушерката, която ни води лекциите в у-ще "Аз Ти То" (в София) категорично каза, че със спинална упойка се слага САМО при секцио, като според нейната инфо тя тоталко обезчувствявала долната част от тялото и посмъртно не можеш да родиш вагинално с нея.... Според акушерката хем момичетата, които казват че са родили със спинална, не знаели, че това всъщност била епидурална, хем  МОЯТ лекар НЕ знаел разликата между двете, щом искал да ми сложат спинална...... Аз останах ето така  Shocked Все пак става въпрос за АГ с многогодишна практика, член на борда на директорите на Тина Киркова! Как може лекар да не знае разликата?? Или пък как може тази жена да смята, че вие момичета, родили със спинална, всъщност не сте знаели с кво аджаба раждате???  Shocked  Rolling Eyes

Да се доверя ли на моя лекар или да си искам и настоявам за Епидурална, ако мога да избирам между двете разбира се... ?
Ние не сме малоумни, да не знаем какво ни слагат. Спиналната се слага еднократно с инжекция, а при епидуралната ти слагат катетър, закачен на рамото, няма как да ги сбъркаш. Пък и действието им е различно.

# 59
Моето раждане се проточи малко повече от денонощие и епидуралната упойка не ми спести много от болката за съжаление. След поставянето и спах като утрепана около 4 часа и като се събудих си  чувствах и контракциите и болката, но съвсем не толкова силна вече.Предполагам са дозирали упойката, така че да усещам напъните.

Общи условия

Активация на акаунт