Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 374
  • 723
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте , мами!

Обръщам се към вас с една молба . Организираме си поход до Боянския водопад . Четох, че имало табели , екопътеки и знаци . Но не зная от къде да започна  Embarassed . На едно място чета Княжево – Копитото – Боянският водопад . На друго , че трябва да започна от Боянската църква  Confused . Някой има ли представа?

# 106
Kalentina, има няколо начина да се стигне до Боянския водопад. Със сигурност може от Бояна - покрай Боянската църква, Боянското езеро и накрая водопада. По този маршрут ние сме ходили само до езерото. Изкачването е приятно. От Бояна има стръмна и по-полегата пътека в ляво, която е маркирана. Най-лесно ще ви е да попитате при навлизане в гората. До водопада ние сме ходили от Златните мостове, през Момина скала и към водопада е спускане. Малко е стръмно, но ходенето е по-малко. Със сигурност може през Княжево и Копитото, но от там маршрута не ми е познат.

# 107
Mur , благодаря .  Simple Smile А когато стигна Боянската църква накъде? Нагоре към планината ли? Някакви улици ...?

# 108
Нагоре към планината, покрай реката и вододайната зона. Като навлезете в гора има табели. Пътеката върви леко в ляво. Приятна разходка  Hug

# 109
# 110
  • София
Привет и от мен !
Да питам , някой има ли впечатления от Вазовата екопътека , тръгваща от с. Бов ?
Ходили сме по нея от двете и посоки - от Бов и от Зеселе. От Бов е основно изкачване. Ако целта ви е да видите водопада, трябва да отидете през пролетта, защото сега няма да има вода изобщо. Иначе по реката има вирчета и малки водопадчета и е прохладно.

Ние ходихме на тази пътека през юли.
Ето моя снимка на водопада:

Независимо, че не е много пълноводен,
абсолютно си заслужава човек да отиде
там. Природата е изключително живописна,
разкриват се страхотни гледки към Искърското
дефиле.

# 111
До Аладжа бях ходила преди поне две години.. то си е горска пътечка.. влизаш от входа и по пътя в ляво..

От Аладжата тръгват 4 маршрута, не знам кой какви аналози прави, първите са много леки, но приятни за лек преход с интересна информация за срещаните в района дървесни и животински видове, но има и един доста сериозен/не съм ходила по него/, до Куманово мисля или до Кранево и си е сериозен туристически преход. Много пъти съм ходила по леките, с продължителност около час, и съжалявам че съм го вземала като даденост, малко чист въздух на няколко минути път извън Варна, за да правя снимки.

# 112
През седмицата правихме няколкодневна обиколка из Рила.
На път за Рилския манастир се намира  село Стоб, където има еко-пътека до т.нар. "Стобски пирамиди". Представляват интересни скални образувания:
http://estet.log.bg/article.php?article_id=23890
Според мен пътеката е от трудните, в по-голямата си част е изкачване, но гледката си заслужава. Simple Smile

# 113
Тези дни опознахме следните маршрути:
с. Орехово - Скакалото - лесно и бързо, да не кажа и с кола достъпно. Това е началото на големия преход към Персенк и Чудните мостове.
Каньонът на водопадите край Смолян. Голяма красота. Последният мост е пропаднал, да знаете, но се минава. Жива душа не срещнахме по пътеката!
с. Речани - изворите на Арда. Ей този маршрут душата ни взе. Първо, защото кучето на хазяите щеше да ни е водач, пък ни заведе в един пущинак. После си намерихме пътеката. Но пак се отклонихме от нея и съм уверена, че се разходихме из гръцко. В крайна сметка се добрахме до верния път и стигнахме извора, където природата е като из целите Родопи прекрасна. Кучето беше немска овчарка адски умно куче и ни беше приятен спътник. Слезнахме по друга пътека, до една от махалите на с. Горна Арда.
Ардино - Дяволският мост. И за това място липсват подходящите думи. И също думите за хората, оставили там купища боклуци, също ми липсват... Най-хубаво е да се остави колата още като свърши асфалта. Ние продължихме още 2 километра надолу, но е доста рисково за лек автомобил.

# 114
  • Пазете Гор
Люлин, а от Дяволския мост (Шейтан кюприя) може да се продължи към село Гълъбово, община Баните. Просто пресичате моста и хващате вляво. Около 5 км е, доста стръмно е в тази посока. Може би по-удачният маршрут е от Гълъбово - Дяволски мост - Дядовци. Стига да има кой да мести колата, де. Например: отиваме до Гълъбово с кола, оттам някой се връща с нея през Баните и Ардино до Дядовци и там чака туристите.

По описаната пътека има останки от много древни градежи, срещат се диви животни, костенурки, има билки и плодове. Село Гълъбово  е красиво, с уникална панорама от почти всяка точка. Не отвсякъде се вижда Арда, но бумтежа и ви следва през почти цялото време. Има и маркировка, и пътеката е видна.

# 115
Куркума, много добра идея даваш за някое следващо ходене до там, но би ме учудило, ако ми се случи скоро.  Sad Прибирахме се вчера и ми (ни) се ревеше.....

# 116
Люлин, бях на Каньонът на водопадите край Смолян 21 и 22 август-пълно беше с хора  Simple Smile И нека, защото наистина си заслужава  Peace
  Добре, че си писала за Орехово и това Скакало, понеже скоро смятам точно там да намина, но знаех само за римския път  Simple Smile

# 117
Clivia, като излезеш от селото през моста се върви нагоре по един черен път. Хубав е. Под първия параклис има пътека, която според мен ще те изведе на пътя малко преди Скакалото. Но ние си вървяхме по пътя. Минаваш още няколко параклиса и една чешма. Гледаш за табелка вляво на теб, която си е за основния маршрут, обаче някой на нея с флумастер е добавил "Скакалото",  Grinning, спускаш една къса пътечка и си там. Ако, вървейки по пътя, стигнеш обаче до един стръмен склон срещу теб, по който започва да се вие пътеката, значи сте пропуснали да се отбиете.  Peace И приятно изкарване!

# 118
Люлин, всичкото хубаво, само дето смятам да тръгнем от Лилково през хижа Персенк за Орехово и тогава как ще я намеря тая табела  Laughing Явно ще трябва бая озъртане  Laughing

# 119
  • София
В началото на септември ще сме за 4 дни в Хисаря.
Мислим да посетим Бяла река. Четох, че индивидуалните посещения са от 11 ч. и от 14 ч. Това вярно ли е?
И освен тази екопътека има ли и други интересни в района?

Общи условия

Активация на акаунт