Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 330
  • 723
  •   1
Отговори
# 210
Прекрасна тема!  Hug
Набелязах си доста местенца за посещение, дано успеем с малкото туристче да ги покорим.
Пътеката до Овчарченския водопад за дете под 2г. подходяща ли е?

# 211
  • София
Тия дни ходихме  до екопътека Горица и Овчарченския водопад.МНого красиво, много лесно достъпно и подходящо за разходка с малки деца. Събирам идеи за други подходящи места за посещение с малки деца.Държа да уточня че сме  " кашкавал- туристи" Blush, така че нека  е нещо  лекичко и не много  дълго като маршрут Wink
Не съм изчела цялата тема, та може и да сте обсъждали, но екопътеката в Лозенската планина е чудесно място за разходка. По нея може да отидете до манастира св Спас.
Също и Дивотинския манастир е наблизо, може да се направи разходка пеша, има полянки за игра.
Това вместо запис. Grinning

# 212
Пътеката до Овчарченския водопад за дете под 2г. подходяща ли е?

Пътеката е силно казано "еко-пътека". За 5 минутки се стига до водопада като се тръгне от тепавицата в горния край на селото.  И 5 минутки връщане - значи около 10 минутки е разходката по тази пътечка. Нищо чак толкова впечатляващо, спокойно може и да се пропусне.

# 213
Наистина до Овчаревския водопад се стига от валявицата за 15 минути мах и после връщане - даже и по-бързо  Simple Smile Няма нещо атрактивно освен самия водопад. Така и ние го ходихме, че ходихме и до Сапарева баня - гейзера и Стобските пирамиди.
Ние минахме и в двете посоки по пътеката, но иначе може и да се слезе долу до реката.
Ето и едни уникални снимки от там: http://blog.raskoll.com/2010/10/2704
Интересен е водопада е, но да се бие път до там само за това - не си заслужава  Wink
Съчетано със Скакавишкия водопад, с Рилския манастир, Рилските езера или със Стобската екопътека - струва си времето  Peace

Валенце, ние ходихме на Дивотинския манастир, но той е до с. Михайлово - горната махала на Банкя, не е близо до Лозен. Манастира е впечатляващ, но реката се опитва да го превземе все повече... Църквата на манастира е много интересна, а и монасите.
А екопътеката от Лозен стига до Пасарел (доста дълга е 11 км) - ние тръгнахме от ВЕЦ-а Пасарел до мостчето при ВИП ресторанта и стига до Долни Лозен (ама ние не минахме и половината  Blush че с малкия е трудно). Ето за ориентир: http://www.guide359.com/article/2195/
Иначе е наистина прекрасно място  Hug

Бих препоръчала като близка дестинация и Етрополския манастир, като близо до него е и красивия водопад Варовитец (на 15 км от Правец е). Ходенето до водопада не е много, а съчетанието между природа и духовно наследство е чудесна  Peace
http://bulgariaturism.blogspot.com/2009/05/blog-post_19.html

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 22:34 от M_Nik

# 214
  • София
M_Nik , не съм се изразила правилно сега като се прочетох- имах предвид, че Дивотинския манастир е близо до София. Grinning

# 215
  • Пловдив / София
И аз да се включа в една идея за екопътека  - край Смолян - Каньонът на водопадите.
Страхотно място, но за съжаление се знае от малко хора... Отнема 2 часа за качване от скалната площадка, от където се вижда част част от града. Винаги съм обичала тази планина - носи ми особено очарование.
Препоръчвам!

Тъй като почнах да чета темата, обаче малко е дългичка, та може ли малко по-подробна информация за тази екопътека.
Имате ли идеи за екопътеки в близост до Пловдив. На ок.100км., за да става разходка за 1 ден без преспиване, че повечето пътеки са все в Северна България. Засега се сещам за Бяла река и попаднах от темата на информация за Южнородопската и Струилица.

Иначе аз съм била само на Крушуна. Както и почти всички пишат, мн. е неприятна частта с ъс скарите в подножието и сергиите. И много хора имаше. Страшно много. Ние ходихме мин. август. Иначе като природа ми хареса.

# 216
Че каква  екопътека има при етрополе newsm78 Водопада си е  в задния двор на манастира Simple SmileИначе- наистина е чудесно място.
За Горица- наистина е  като разходка в парка.Simple SmileАма аз и  не търся екстремни изживявания.Отчитам че не сме способни на подвизи  и геройства.Не и на този етап

# 217
  • Русе
  Преди две седмици правихме преход от хижа Кашана над Етрополе до Витиня. Маршрута е чудесен. Срещнахме семейство с 10 месечно бебе,които бяха тръгнали от Мургана и спряха на хижа Чавдар.

# 218
Неда, мисля си, че "Звук и светлина" го пускат някой като плати. Тоест не е регулярно. Но в топлите месеци поне е често.  Simple Smile Ние нямахме много "звук", "светлината" преобладаваше.  Simple Smile
За Елена единственото, което мога да ти кажа, е че в момента има оферта в my offer за 10 лв. на човек на вечер, ако искаш виж им условията.

# 219
Neda, аз съм изтървала питането ти.. Звук и светлина със сигурност има на 22 септ.. за Елена имах файл у дома.. ако искаш дай мейл да ти пратя.. иначе Хотнишка екопътека и Еко пътека Христоски водопад.. имаше още една до язовир йовковци.. там има и чудесно място за отдих.. но като цяло в Елена има много  хубави места

# 220
fam, има една пътека над село Средногорово, южно от Бузовград.
Не сме я минавали цялата, но е слънчева, в частта, която видях. Приятно за разходка.
На Смолянската бяхме миналото лято, отбелязала съм се някъде в темата.  Simple Smile
В общи линии ако си с джип ще стигнеш до една постройка, което ще спести много ходене по един разбит и слънчев път. Но се преживява. На мен много ми хареса там! Heart Eyes

# 221
  • Юпитер- Сатурн
А екопътеката от Лозен стига до Пасарел (доста дълга е 11 км) - ние тръгнахме от ВЕЦ-а Пасарел до мостчето при ВИП ресторанта и стига до Долни Лозен (ама ние не минахме и половината  Blush че с малкия е трудно). Ето за ориентир: http://www.guide359.com/article/2195/
Иначе е наистина прекрасно място  Hug
Горещо подкрепям този маршрут. Макар, че моя любим започва от кметството на Долни Лозен и до Пасарел. Няма човек, който да съм завела там и да не е харесл разходката. Включително синът ми.
Колкото до манастира над Лозен, местноста е уникална, също толкова уникално заядливи са и монахините. Поне така беше преди 4 години, дано сега да са се променили.

# 222
Здравейте.
Искам да попитам дали сте запознати с тази информация, че екопътека Бяла река е затворена?
http://www.kalofer.com/stranitsi/sights%20and%20activities/ekopoteka_bg.htm
Дали някой е ходил скоро натам?

# 223
  • София
Аз също се интересувам за състоянието на Еменската еко пътека? Моля, ако някой е ходил скоро да даде мнение.

# 224
Чудесна тема! Благодаря за споделеното!!  bouquet Още малко да порасне малкия и тръгваме по вашите стъпки! Водя си прилежно записки. Wink

Общи условия

Активация на акаунт