Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 505
  • 723
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе
  Люлин, там е. Аз колкото пъти ходим седя отвън с детето, че не смея да го пусна още, но всички излизат чвого домолни и казват,че е чудесно.

Куркума, от как са отворили кльона,ходим почти вська година в този рйон и сме почетни гости, като първите туристи залутали се да търсят извора на Арда. Но ме е срам да кажа ,че освен до измора на Арда и една Пещера стигаме само до Узуновия камък и до кръчмата на Горна Арда на сладка приказка с кмета.  Embarassed Този конак къде е ?

# 286
Amber, мерси.
Според мен Куркума говори за конаците в Могилица. Знам, че познава България отлично. Да не би и в Буката да има конаци?
Отварят ги при запитване на някакви мобилни телефони, дадени на вратата. Но е толкова запуснато...

Последна редакция: нд, 24 юли 2011, 23:21 от Люлин

# 287
  • Пазете Гор
В село Буката е конакът, за който говоря, а не за комплекса в Могилица (Агушеви). Тръгва се от входа на Могилица откъм Смилян, с почти обратен завой наляво. Старо трикатно жилище на бей, с тикли и кукли, и масивна чешма с ледена вода. Над селото човек може да си набере малини, гъби, дренки, да си купи фасул колкото палец.

# 288
Хубав маршрут за Смолян е Червената стена. Вижда се Смолян, като на длан. Тръгвате в посока Девин от Смолян и след разклона за Пампорово има един друг разклон, на който може да оставите колите си.
Красиво е и да се качите на Кайнадина.
От Рибката към Белия камък е лек и хубав маршрут.

# 289
  • София
Страхотни сте! Благодарности към Amber, и Куркума, и Люлин.
Аз мислех, че съм ги водила на доста места, обаче вие сте на светлинни години напред.
Като ми дойде нова възможност и идея, ще се допитвам до вас.
Засега дишам праха в мръсна София и въздишам по чудните Родопи.

# 290
  • София
ябълка, благодаря, копирам си ги и няма да пропусна.

# 291
ябълка, благодаря ти.
Намерих повече подробности http://www.rozhen.com/bg/tourism/tourist_destination.php
Yana a n, и аз така мисля, че сме ходили на много места. Обаче след всяко завръщане у дома ми се струва, че местата за посещение се увеличават. Joy
Куркума, благодаря ти за информацията. Дай повече информация от кой по-точно да се купи фасула, защото, както сме си коментирали, има и "фалшив" в района.  bouquet

# 292
  • Пазете Гор
Не е важно колко и какви са местата, а дали имаме очи за тях, Люлин. В този смисъл местата са винаги малко, ако имаш очи, а и обратното.

Какво да му гледам на еди кое си? - питат слепородените.

От няколко места съм купувал фасул. И там, а и в Турян, и в Горово. Аз не купувам често от сергии,  ами питам по дворовете, през октомври-ноември, когато го шушпят и сушат. Една уличка се изкачва вдясно от конака, след две-три къщи вляво май вземах, ама може и да греша. Имаха теленца. Е, то не беше вчера, де.

Имат интересен, макар и заключен мюсюлмански молитвен храм, вековен, с арабески и изящна вътрешна украса. Свято място е.

# 293
  • София

Yana a n, и аз така мисля, че сме ходили на много места. Обаче след всяко завръщане у дома ми се струва, че местата за посещение се увеличават. Joy

Увеличават се, да, че и елемент на алчност долавям у себе си. Laughing

Какво да му гледам на еди кое си? - питат слепородените.

Като в онзи виц за мутрата: От тези дървета никаква природа не се вижда...

# 294
  • с/у ОколоМръсТното
... Само за Боров камък никой не писа, моля чакаме пресни отзиви!

Месец май я минахме, но не през Згориград, а от Пършевица. Може и изцяло пеш от хижата (но ходенето е 2-3 часа, ако не бъркам), може и с кола да се спуснеш надолу по асфалтов път и и след това е ходенето (40-50мин.). Има 2-3 стръмни участъка (стълби са), но с внимание се минават.

# 295
Ние днес бяхме по пътеката на Бели Искър. Времето леко ни притесни малко преди шестия мост и се върнахме. Но беше фалшива тревога и после с колата стигнахме до последния, осми мост. Там пешеходци нямаше. Grinning Надолу край реката на всички възможни маси и места за огън се приготвяше скара. Simple Smile Хареса ни, но понеже пътеката се движи успоредно на пътя миризмата от ауспусите е често доловима.

За следващо ходене смятам да набележа Черната скала край Боровец. Днес видяхме изходния пункт за нея. Някой да сподели нещо интересно за маршрута?

П.П. "Черпя" с порция природа от Рила  Simple Smile: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2996/418275453182223601613120 … SNAAJk6TQA8mt.JPG

Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 20:33 от Люлин

# 296
   Миналата събота ходих до Боров камък през Згориград.Не бях подготвена за екстремното изкачване, каквото се получи.Планувах с децата да ида,но добре че не ги взех Simple Smile Не знам другите водопади как са в този сезон,но този определено не беше пълноводен.По-вълнуващо ми беше изкачването по стръмните мостчета, отколкото гледката когато стигнах до водопада и .... малко ме разочарова.Може би защото имах други очаквания....През пролетта имах щастието да ида в Хърватия до Плитвичките езера....и след приказно красивите водопади там сега всичко ми бледнее.Но ако обичате екстремното изкачване, то водопад Боров камък не е за изпускане Simple Smile А ако искате да се наслаждавате на самия водопад...определено сезона за посещение е през месец май, а не сега през горещините(нищо че в последните дни много дъжд се изля в БГ)   

# 297
Момичета, интересува ме екопътека около Рибарица или някакъв лек маршрут с малко дете /1г и 7м/. Водопад красив имало в района, но откъде се тръгва за него?

# 298
  • Бургас
Моля за помощ и съвети за маршрути и екопътеки в Рила, не по-дълги от 4-5 часа, без раница. Ще ходим до езерата, но ми се ще и нещо различно да видим.

# 299
Здравейте! Моля, тези, които имат инфо да ми кажат дали екопътека Бялата река все още е затворена- намерих такава информация в интернет от май 2011. 

Общи условия

Активация на акаунт