Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 504
  • 723
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Моля за помощ и съвети за маршрути и екопътеки в Рила, не по-дълги от 4-5 часа, без раница. Ще ходим до езерата, но ми се ще и нещо различно да видим.

Туристическата карта на Рила от Домино е най-доброто, което можеш да използваш. Има маркировката, можеш да си набележиш маршрути и да потърсиш инфо за тях в Интернет.

Аз лично специално за планините използвам винаги туристическа карта първо. За да видя какво къде има и как да стигна до него, а и се придобива визуална представа за нещата.
Като е ясно къде са лифтовете, летните и зимните маршрути..можеш с малко проучване да си намериш оптималното за теб Simple Smile

# 301
  • София
Ние днес бяхме на Бели Искър и сме очаровани- идеална пътека за семейство кашкавал- туристи като нас. Blush Отидохме към 9,30тринта и бяхме буквално първата кола на паркинга. Когато към 14ч се върнахме беше пълно, но хората основно идваха , за да си изпекат нещо и да хапнат, а не да повървят. Тоест пътеката не беше натоварена откъм ходещи туристи, но всички места за почивка бяха препълнени.

# 302
  • Русе
 Току що се връщаме от хижа Мазалат. Оставихме колита на хижа Партизанска песен и с 3 деца от 6 до 8 години се качихме вчера на хижата. Много приятен маршрут. Хижата е чудесна.

# 303
  • Пловдив
Мислим да направим един преход по тоя маршрут:

от х.Дерменка до х.Рай по билото на Стара планина
продължителност: 5 дни

Изходен пункт: прохода Беклемето
1 ден: Пешеходен преход до х.Дерменка,която е разположена в резерват Стенето. - 2,30ч.
2 ден:Пешеходен преход до х.Добрила с изкачване на Разтегнатия връх (1713м). - 3ч.
3 ден: Пешеходен преход до х.Васил Левски с изкачване на трудния, скалист връх Купена (2169м). - 5-7ч.
4 ден: Пешеходен преход до х.Рай, разположена в Биосферен резерват Джендема през з-н Ботев и вр.Ботев. - 5-7ч.
5 ден: Пешеходен преход от х.Рай до Калоферски манастир и слизане в гр. Калофер - 3,30ч.

Някакви отзиви?
Познат ни е маршрута само от последния ден от хижа Рай до Калофер...
Някой бил ли е скоро по тия хижи? "Читави" ли са? т.е. стават ли за спане без да е нужно да си носим спалните чували? Предлагат ли храна по тях? Тежък ли е маршрутът? А дали бихме могли да прескочим х. Дерменка и да спим направо на Добрила?  newsm78

# 304
  • Бургас
Моля за помощ и съвети за маршрути и екопътеки в Рила, не по-дълги от 4-5 часа, без раница. Ще ходим до езерата, но ми се ще и нещо различно да видим.

Туристическата карта на Рила от Домино е най-доброто, което можеш да използваш. Има маркировката, можеш да си набележиш маршрути и да потърсиш инфо за тях в Интернет.

Аз лично специално за планините използвам винаги туристическа карта първо. За да видя какво къде има и как да стигна до него, а и се придобива визуална представа за нещата.
Като е ясно къде са лифтовете, летните и зимните маршрути..можеш с малко проучване да си намериш оптималното за теб Simple Smile

Благодаря ти!
Интересува ме обаче по-конкретно следното: тъй като не искаме да спим по хижите около езерата, има ли вариант езерата да се обходят за един ден, без преспиване там? В смисъл да стигнем с колата донякъде, след това да ги обиколим и да се върнем?
Иначе други маршрути еднодневни вече си набелязах, но ако някой се включи за езерата много ще ми помогне!

# 305
Tintina, това не е разходка в парка, горе при езерата и въздухът е доста по-друг, мен ме изморяваше допълнително.

Според мен бъдете на х. "Пионерска" на лифта много рано, с отварянето. За да имате време горе.
И после да слезете пак с лифта.
В нета пише много неща за този маршрут.
Успех!

Бенджи, питай общата ни приятелка.

# 306
Tintina, за езерата, ако ползвате лифта, може би 5 часа ще ви стигнат. По спомени 8 часа ни отне прехода х. Пионерска /там оставихме колата/ – х. Рилски езера – х. Седемте езера – Сълзата /най-високото езеро/ и обратно. Не сме бързали, правили сме паузи. Тогава лифт беше в строеж и се радвам, че го нямаше. Сега би ме домързяло да се качвам от х.Пионерска до х. Рилски езера пеш. Досадно е. Без раница... поне вода, сандвич, фотоапарат, връхна дреха...
Преди няколко години бяхме отседнали в Бели Искър. Оттам отивахме до някъде с колата и си правехме преходи. Че спането по хижи и външна 00 вече не е за мен. Редувахме лека разходка с по-сериозна. Така през ден се качихме на Мусала, Седемте езера и Мальовица. Като за Мусала ползвахме лифта и признавам, че аз останах на заслона, последните метри ми се сториха много и се притесних заради мен да не изтървем лифта надолу. Следващия път. Най-трудно е качването на Мальовица и слизането оттам. Макар и последен преход, едва след него имах мускулна треска. Там искам пак и в ясно време. Искам пак да видя Рилския манастир от високо. Но това определено не са екопътеки. Но примерно до х. Мальовица, до х. Мусала можете да си направите разходки, които да броите за екопътеки.

И пак, с надеждата някой да пише нещо, да питам за леки и кратки до 2 часа разходки с бебе около Рибарица. Praynig

# 307
  • Русе
 от Рибарица с кола се стига до хижа Вежен и до Момина поляна.

# 308
  • София
Интересува ме обаче по-конкретно следното: тъй като не искаме да спим по хижите около езерата, има ли вариант езерата да се обходят за един ден, без преспиване там? В смисъл да стигнем с колата донякъде, след това да ги обиколим и да се върнем?
Иначе други маршрути еднодневни вече си набелязах, но ако някой се включи за езерата много ще ми помогне!

Миналият месец ползвахме за първи път лифта до Рилските езера. Определено се спестява доста ходене Peace

Отива се с колата до долната станция на лифта - там има платен "паркинг" - бариера, на която плащаш след нея може да паркираш отстрани на пътя. С лифта до хижа Рилски езера, оттам до хижа Седемте езера, покрай всички езера до Сълзата и обратно до лифта.
На нас разходката горе ни отне около 4 часа - но сме в доста добра форма, ходим бързо, не спираме да почиваме. Само на Сълзата постояхме може би 20-30 мин.
Лифтът работи до 19 часа в момента - така че спокойно може да се обиколи за един ден. Според мен е задължително раничка с вода, нещо за хапване, яке, дъждобран... Планина е все пак Peace

# 309
от Рибарица с кола се стига до хижа Вежен и до Момина поляна.
Благодаря. С обикновена кола сме, не с джип. А до х. Вежен донякъде било асфалт и после трошено-каменна настилка, татето няма да иска да кара, а май не е малко път за пеш. За х. Момина поляна продължавам да търся инфо, но май и дотам само с джип можело.

# 310
Миналото лято се качихме на езерата с лифта и пообиколихме. Цената му определено ни изненда неприятно и затова на връщане слезнахме пеша. Отне ни 50 мин бърз ход. Като водехме и сина, който е на 12 г. сега. Има страшно много хора и понякога се извиват сериозни опашки за лифта. За слизането билет се купува от хижата, освен ако не се вземе отиване/връщане. Като цяло не ме кефи това, че толкова народ има горе, но пък вече е възможно да се обиколят всички езера за един ден. Но си е много ходене без много, много подмотаване.

# 311
  • Бургас
Люлин, Ева Луна, Майя, bubchen - много ви благодаря момичета, страхотни сте!   bouquet
Мисля, че ще се справим, защото имаме опит в ходенето, пък и ще се екипираме както трябва.
Майя, каква е цената на лифта?

# 312
  • София
Люлин, Ева Луна, Майя, bubchen - много ви благодаря момичета, страхотни сте!   bouquet
Мисля, че ще се справим, защото имаме опит в ходенето, пък и ще се екипираме както трябва.
Майя, каква е цената на лифта?

Не съм Майя, ама да кажа Mr. Green

Двупосочния билет е 15 лв, за деца до 12 години и пенсионери е 12 лв. Еднопосочните са съответно 10 и 8 лв.

# 313
Лифтът към Рилските езера открит ли е?
Интересува ме дали ден преход можем да го направим с дете на 1г.8м.?

# 314
  • с/у ОколоМръсТното
Понеже инфото за екопътеките е синтезирано, линквам:

http://www.bulgarian-mountains.com/bg/eko-pateki/index_html?b_start:int=0&-C=

Естествено, че форумското описание е по-пълно и надеждно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт