Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 492
  • 723
  •   1
Отговори
# 315

Интересува ме дали ден преход можем да го направим с дете на 1г.8м.?

Ако ползвате лифта и без последните две езера, към които е по-стръмно, а детето го носите със самар - да. Peace  Макар че не знам дали ние бихме тръгнали с нашето на 1г и 7м. Тя е лека и става за носене в кенгуру, но няма да кротува, ще иска ту да слиза и да си върви по нейни пътища, ту да я носим и не знам дали си струва толкова пари за лифт /за нас не са малко/  за разходка само донякъде.

# 316
  • София
Лифтът към Рилските езера открит ли е?
Интересува ме дали ден преход можем да го направим с дете на 1г.8м.?

Отверен е лифта и няма никакви проблеми за един ден. Ние видяхме мнооого бебета, още не проходили... но ще трябва и носене, особено между бъбрека и сълзата Simple Smile

# 317
от Рибарица с кола се стига до хижа Вежен и до Момина поляна.
Благодаря. С обикновена кола сме, не с джип. А до х. Вежен донякъде било асфалт и после трошено-каменна настилка, татето няма да иска да кара, а май не е малко път за пеш. За х. Момина поляна продължавам да търся инфо, но май и дотам само с джип можело.

И освен това е забранено, защото е национален парк  Peace

Иначе по въпроса, ето това намерих:
http://www.teteven.bg/index.php?option=com_content&view=arti … d=226&lang=bg

За водопад не знам, но има така нареченото Кървавото кладенче:
http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?&city=87&gty … 0&searchsub=1

# 318
Водопад Скока - писано е назад в темата, не ми се повтаря..лесен, достъпен.. 20-30 мин пеш покрай реката, мостчета и красоти.. много подходящ за малки деца.. до началото на пътеката се стига по хубав асфалтов път.. кървавото кладенче е на река до рибарица... лобното място на виден революционер.. от там покрай реката също е хибаво за разходка..другата река минаваща през Рибарица същодава възможност да се разхождате по течението и докато стигнете до вододайната зона - оттам нататък е забранено.. Докато сте в Тетевен посетете Изторическия Музей - задължитено с беседа.. любимия ми музей в Бг.. Също препоръчвам да идете до Глоенския манастир - гледката е прекрастна... стига се с кола, нопътя е тесничък.. все пак добър.. Съева Дупка също препоръчвам.. от там ще ви упътят и към фермата с щраусите.. всичко това е подходящо за малки деца.. по сериозните преходи не ги знам.. определено ще се върнем в района като поотрасне малкия да поскитаме още из планината.. Тетевенския край е любимо мое място..

# 319
cama, sky*, благодаря! Hug

# 320
Днес се връщам от вр. Ботев и х. Рай. Невероятно място! Единият ден хванахме супер време, но на другия няма такъв дъжд... Въпреки всичко ми хареса Simple Smile

# 321
  • София
Водопад Скока - писано е назад в темата, не ми се повтаря..лесен, достъпен.. 20-30 мин пеш покрай реката, мостчета и красоти.. много подходящ за малки деца.. до началото на пътеката се стига по хубав асфалтов път.. кървавото кладенче е на река до рибарица... лобното място на виден революционер.. от там покрай реката също е хибаво за разходка..другата река минаваща през Рибарица същодава възможност да се разхождате по течението и докато стигнете до вододайната зона - оттам нататък е забранено.. Докато сте в Тетевен посетете Изторическия Музей - задължитено с беседа.. любимия ми музей в Бг.. Също препоръчвам да идете до Глоенския манастир - гледката е прекрастна... стига се с кола, нопътя е тесничък.. все пак добър.. Съева Дупка също препоръчвам.. от там ще ви упътят и към фермата с щраусите.. всичко това е подходящо за малки деца.. по сериозните преходи не ги знам.. определено ще се върнем в района като поотрасне малкия да поскитаме още из планината.. Тетевенския край е любимо мое място..

Връщам се днес от обиколка из страната. Успяхме да посетим Тетевен, водопад Скока и Историческия музей, и черквата. Горещо препоръчвам!

Водопада го хванахме два дни след големите валежи, е няма такава красота. Ние доста обикаляме по водопади, засега по-ниските, този определено един от най красивите. И пътеката е чудна, новичка, на сянка, с хубави мостчета. Очарована съм!

Музея за съжаление без беседа, малката не може още да внимава и за да е по-бързо, минахме сами. С радост установих, че голямата вече става човек, поробно разгледа всичко и пита за повечето неща. Наближава ни времето за посещения на музеи и етнографски комплекси.

Изобщо Балкана около Тетевен е голяма красота, а това лято е и много свежо и зелено.

Пътеката при Панега отново не я успяхме, тръгнахме, но беше залята от реката след обилните дъждове. Остава за в бъдеше заедно с пещерите около Карлуково.

# 322
Днес се връщам от вр. Ботев и х. Рай. Невероятно място! Единият ден хванахме супер време, но на другия няма такъв дъжд... Въпреки всичко ми хареса Simple Smile
Много се радвам, че ти е харесало. Дано и съветите за екипировката са били полезни.
Това първият поход от такава трудност ли ти е?

# 323
  • Русе
  Тази седмица сме на хижа Перелик. Прекрасни маршрути. Направихме прехода до хижа Ледница, Каньона на водопадите. Днес правим Перелик - Турлта - параклиса - Св Панталеймон. Прекрасни пътеки, поляни,огромно количество малини,ягоди,боровинки и гъби.

# 324
ябълка , това ми е първият поход въобще, на мен ми дай да се излежавам по 6-8 часа на плажа  Mr. Green Но съвсем честно твърдя, че никак не ми се стори сложен. Само последните 30мин. до върха наистина бяха мама мия, но дъжда беше повече от ужасен, много се чудихме дали да не се върнем, но бях прекалено ентусиазирана. Там и душичката ми излезе. Имах дъждобран, екипировката ми се състоеше от яке, анцуг и 6-7 кила раница, бях с маратонки, което вече наистина си беше минус, но не можах да отделя пари за хубави обувки... Съответно краката ми бяха близо 6 часа мокри и джвакаха  Laughing Имаше буря горе, четох, че на връх Ботев точно на 11 август, когато бях там, валяло най-много в цялата страна - 113л/кв.м... Хубаво приключение беше, препоръчвам  Peace

# 325
бях с маратонки, което вече наистина си беше минус, но не можах да отделя пари за хубави обувки... Съответно краката ми бяха близо 6 часа мокри и джвакаха  Laughing Имаше буря горе, четох, че на връх Ботев точно на 11 август, когато бях там, валяло най-много в цялата страна - 113л/кв.м... Хубаво приключение беше, препоръчвам  Peace
С маратонки е опасно защото е и хлъзгаво. За дъжда не Ви ли предупредиха от хижата? Странно. #Crazy
Радвам се, че ти е харесало.

# 326
Ние тръгнахме при хубаво време в 8ч. и към 11ч взе да се разваля, но вече бяхме почти горе. Връщането беше по-опасно, но трябваше да се внимава. Затова минахме през Заслона, а не през Тарзановата. Горе беше някакви си 8 градуса мисля... Поседяхме час, за да видим дали няма да се пооправи, но уви... Иначе евала на хората от хижата! В 17ч се прибрахме, свалихме мокрите дрехи, един бърз душ с дъждобраните до банята  Mr. Green и си полегнахме. И в 18.30, когато навън беше буря, която съм виждала само по филмите, нахълтаха две момчета в стаята и питаха дали ние сме хората тръгнали от Заслона, защо не сме се обадили, че сме се върнали, щели да ходят да ни търсят... Ама те вряха и кипяха в столовата и ние премръзнали, хич не се сетихме  Blush

# 327
Върнахме се от Родопите, но изобщо не ни се тръгваше.
Писах някои неща в други две съответни теми.
В тази да напиша за пътеките:
В Баните има инфоцентър, в който работи невероятен човек, много отзивчив и ще ви обясни всичко. Има пътеки около селото, да ги кажем 4.
Може и за изпускам някоя.
В Загражден обаче имало много дълга и хубаво направена екопътека. До нея не стигнахме.
Днес бяхме на едната пътека над село Борово (Кръстова гора).
Там маршрутите са направени от нашите домакини, къща за гости "Бориките".

Докато в Баните кипи труд и живот, за съжаление в Борово не е така, въпреки близостта с Кръстова гора. Sad

Днес докато бяхме горе на скалите и се чу жесток тътен, разтресе земята. Самолет било. Хората твърдят, че ги обгазяват с Нещо?! С реактивни самолети?

# 328

Докато в Баните кипи труд и живот, за съжаление в Борово не е така, въпреки близостта с Кръстова гора. Sad

А може би това е начина да се запази духа на мястото.

# 329
Духа на мястото, ОК, но става дума, че вечерно време не работи уличното осветление дори, че повечето къщи са безлюдни и няма хора, нито местни, нито туристи.

Общи условия

Активация на акаунт