Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 320
  • 723
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Да си побутна въпроса за проверено място за нощувка в Паничище или Сепарева баня. Много предложения разгледах, но ще ми е ценен съвета на някой с опит.

# 616
  • София
Да споделя за неделното превземане на Мусала. Чудесно време за изкачване. Слънчево и топло с редуване на облаци. Гледките бяха възхитителни. По къси ръкави бяхме и дори поизгоряхме. Минахме по летния маршрут. Ето и малко снимки.

# 617
  • София
  Прекрасно преживяване. Може би ми хареса повече от Рилските езера.

# 618
Зелдичка, понеже ми е мечта отдавна и ми е включено в плановете изкачването на Мусала, ще дадеш ли малко повече подробности  Simple Smile
- за 1 ден ли го направихте
- лифта използвахте ли /колко струва-четох, че 10 лв, но .../
- като часове как беше разчетено и др.

# 619
  • София
Значи към 9 часа бяхме на Боровец. Паркинга пред лифта вече беше зает. Затова се върнахме надолу и там на един голям паркинг срещу 5 лв я оставихме. Опашката не беше много голяма и към 10 и 15 бяхме на Ястребец. Билета двупосочен е 10 лв като човек в рамките на 10 дни може да използва слизането. Ако се преспива горе. Не знам дали ясно го обясних. От лифта по равна почти и широка пътека(за мен си е направо път, по който зареждат хижите и заслоните) за около един час се стига до хижа Мусала и първото езеро. Там починахме малко и погледахме малките пъстърви, с които е пълно. Въздуха и гледката са прекрасни. След това поехме по десния маршрут. Маркировката е много добра  а и количеството хора достатъчно. Няма как да се обърка човек. Правихме доста почивки за снимки и не само. Не сме редовни туристи от този тип и си се уморявахме. За около 3 часа стигнахме до заслона Ледено езеро. Може и по-бързо, но на нас ни е за първи път и снимахме като невиждали. На заслона пихме хубав билков чай. Както казах времето беше само за такова изкачване. Нямаше мъгла и видимостта през цялото време беше голяма. Единия човек от групата прецени, че няма сили за нагоре и остана там а ние продължихме. До върха е около 30-35 мин, но е много стръмно и е малко трудно разминаването със слизащите. Трябва да се внимава доста. На върха гледката е уникална, но ние нямахме много време да се любуваме, защото трябваше да хванем лифта. Последното повикване за горната станция на лифта е 18 часа. Затова поседяхме 15-ина мин и хайде обратно. Надолу използвахме въжетат, защото бяхме с маратонки и се пързаляхме доста. 6 без 15 бяхме на лифта и така завърши това прекрасно изживяване.

# 620
  • София
Благодаря за разказа, Zeldichka.  bouquet
Много ми е полезна тази разбивка по часове. За съжаление няма да ни е по силите тази година, но е добре да знам как става.

# 621
И на мен ми беше много полезна тази подробна информация   Peace

Зелдичка, благодаря ти   bouquet

През лятото на всички желая нови подвизи  Hug

# 622
Да си побутна въпроса за проверено място за нощувка в Паничище или Сепарева баня. Много предложения разгледах, но ще ми е ценен съвета на някой с опит.
Ние се върнахме от Сапарева баня ,бяхме в вилни къщи Парка.Тип бунгала на два етажа,много зеленина в двора ,красиво спокойно ,можеш да им разгледаш сайта.На три дни сменят спално бельо и хавлии.Има барбекю за всяко бунгало,има кухни.Ние бяхме три семейства и ползвахме отделна кухня.Колите се паркират в двора на вилите.И аква клуб Котвата е на 5 метра от вилите .Там е супер.
Децата играят на воля.

# 623
Zeldichka,
Имали сте и късмет да случите на прекрасно време.
Хижата на първото езеро построена ли е вече?

# 624
  • София
Благодаря, pipsi!

Ние ще отложим тази дестинация. Колега споделил на съпруга ми, че август на езерата е много пренаселено, а аз предпочитам на планина да ми е спокойно. Искахме за два дни да посетим езерата и Скакавица, но ще почака малко.

# 625
  • София
Искам да препоръчам един не популярен обект за разходка. Северно от Враца и в близост до с. Лиляче, се намира един природен феномен - Божият мост. Това е скално образование, подобно на Чудните мостове в Родопите, но е по - малко. Реката е издълбала интересни вирчета и ако имате път в тази посока е интересно да се отбиете до там. Peace

# 626
  • София
Ябълка, ето така изглежда.

Не е пусната още в експлоатация. Явно остават вътре довършителни неща.

# 627
Да ви питам и аз:

Имате ли информация за екопътеката до пещерата Леденика? Четох, че е от някакво селце близо до Враца, но ще съм благодарна ако има някой, който я е минавал да каже една -две думи:" как се стига до нея, за колко време се минава, нивото на трудност, има ли хубава маркировка? Мерси много.

# 628
  • София
За Божият мост, в програмата ми е отдавна, утре пътувам към Враца и нататък, дали да не кривнем. Може ли малко упътване, като например: с кола стигаме до къде до село Лиляче ли и после как намираме Божия мост. Благодаря!

За пътеки до Леденика, има няколко. Има доста изкуствено прокарани маршрути в гората около самата пещера, та са подробно описани на карти там на място. О тях сме минавали само "Карст и биологично разнообразие" - има интересни информационни табели, много варовикови скали и коприва.

Има "Горска пътека на приказките: в противоположна посока до Горския дом, не беше лоша преди две години, сега не знам. Срещали сме змии на нея, но то къде ли няма ( не че са за подценяване, де).

Има пътека от село Згориград до водопада Боров камък, в програмата е, но не сме я минавали. Сега се съмнявам дали има вода на водопада, а и мисля Люлин писа, че изкачването си е екстремно и ще атакува отгоре, откъм хижа Пършевица. Но подробно, нека да каже, който е ходил.

# 629
Има пътека от село Згориград до водопада Боров камък, в програмата е, но не сме я минавали. Сега се съмнявам дали има вода на водопада, а и мисля Люлин писа, че изкачването си е екстремно и ще атакува отгоре, откъм хижа Пършевица. Но подробно, нека да каже, който е ходил.

Да, значи за нея четох, че може да се стигне до Леденика. Понеже нямаме собствен транспорт, а от Враца няма транспорт до Леденика, ни се налага да се качим до пещерата с кракомобила. А като знам какви скали са от враца преди пещерата...учудих се, че са направили там екопътека.

Иначе в програмата ми е и близката екопътека до Околчица, някой минавал ли я е да каже как е там?

Общи условия

Активация на акаунт