Машина за сладолед – рецепти

  • 182 512
  • 371
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 6 746
Може ли рецептата за сладоледения йогурт?
има я на 4 стр. в темата. ето

снощи забърках сладолед от това, което имах в наличност като продукти (мисля, че имаше подобна рецепта вече постната тук).

малка кофичка заквасена сметана
ок. чаша - чаша и половина сладкарска сметана - разбива се с миксера
захар
3-4 праскови и 1 кайсия - пасирани

замразих направо във фризера в малки купички от Данонино и 1 силиконова форма-кола за кекс  Laughing (че децата искаха сладолед кола). сутринта го опитах, хареса ми, със заквасена сметана вместо кисело мляко е с по-плътен вкус и сякаш по-малко кисел. проблемът е, че когато ми стане гъста сместта няма натъпкване в машинката, той нали е един малък процеп и като е пухкава сместта изобщо не пада на дъното на контейнера. има ли и други с такъв проблем или е само при ТСМ-ските машини? защото при тях трябва да сглобя машинката и после малко по малко да слагам сместта за сладолед, ако изсипя сместта и после сложа бъркалката и капака не става - по стените веднага стяга и става на сладолед и бъркалката не тръгва.

# 76
  • Мнения: 399
Мерси Аня, преди 2h приготвих йогурт,като добавих и прясно мляко със сухата смес на Bioset и много малини.Сложих сместа в глинините  купички и ще бъде,надявам се като оргиналния йогурт.

# 77
  • София
  • Мнения: 6 746
супер, надявам се да ви хареса!  chef

# 78
  • Мнения: 383
Шербет от праскови (кайсии)
източник

700 гр. праскови (кайсии) без костилките
300 гр. захар
3 гр. желатин
10 гр. коняк

Плодовете се варят 5 - 6 минути и се пасират. Към пюрето се добавя захарта, накиснатия предварително в студена вода и разтворен на водна баня желатин и коняка. Разбърква се добре и като изстине се слага в камерата.

аз вместу коняк сложих уиски Simple Smile и вместу камерата я пуснах в машината  #Crazy

благодарим на Мариана за хубавата рецепта за сорбето  bouquet

Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 19:22 от Ердинч

# 79
  • Мнения: 383
Сладоледът - леденото изкушение
Със затопляне на времето все по-често прибягваме до различни методи, които да ни помогнат да понесем жегите по-леко. Едно от най-популярните сред тях е... да си хапнем сладолед. Заради сладкия му вкус и разхлаждащите му способности, той се превръща в неразделен приятел на всяко лятно удоволствие и вкусен спътник в горещите летни дни (и нощи).

Пътят на сладоледа през вековете е дълъг
Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия. Сладоледът покорява Европа благодарение на прославения венециански пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай. В Италия той бързо става любимо блюдо в знатните домове. Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. Страстта към сладоледа обхванала и немците и австрийците. Италианците, с тяхното неизчерпаемо желание да смесват най-невероятни продукти, измислили сладоледа-асорти с добавка на плодове, ядки, ликьор и парченца бисквити. В Америка рецептите за сладолед пристигнали с английските преселници. До XVIII век сладоледите се правели изключително от плодове. За първи път сметанов сладолед е споменат в Париж през 1774 г.

Същинското начало на промишленото му производство било през 1851 г., когато американският предприемач и търговец на мляко Яков Фусел създал в Балтимор първата сладоледена фабрика. С изобретяването на хладилните машини през ХІХ век били разработени и технологии за получаване и съхранение на лед. Сладоледът се разпространил масово. Именно тогава английският изобретател Томас Мастерс измислил машината за сладолед. През 1904 година в Сейнт Луис се провела международна изложба на сладоледа, на която бил демонстриран първият автомат за вафлени кофички за сладолед. Така се появил сладоледът в кофички или фунийки, наричан "кифличката на ескимоса".

В навечерието на Първата световна война в САЩ вече имало класификация на десет типа сладолед, от които се произвеждали стотици видове. През 1921 г. в Ню Йорк е патентован и знаменитият "ескимо", наречен от създателите си "The Eskimo Pie". Около 1926 година бил усъвършенстван първият успешно работещ фризер с непрекъснато действие, който позволил да започне масовото производство на този продукт.

Какво представлява сладоледът?
Сладоледът е най-популярният замразен десерт. Той обикновено се състои от млечен продукт (прясно мляко, сметана) и сладка или овкусяваща съставка (плодове, ядки, шоколад). Към промишлено приготвяните сладоледи се добавят стабилизатори и емулгатори, които подобряват структурата им. Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. В производството на сладолед се използват над 200 продукта.

Според състава си сладоледът се класифицира като:

сметанов — с не по-ниска от 10% масленост и 16% захар;
млечен —  с 3,5-4% масленост и до 20% захар;
плодов — не съдържа мляко, а само натурални сокове, плодово пюре (20-30%) и захар (25-30%);
шоколадов —съдържа не по-малко от 6% шоколад или 2,5% какао;
орехов — с 6-10% орехи (ядки)

Как се приготвя леденото изкушение?
Съвременният сладолед представлява едновременно емулсия и пяна, която се състои от въздушни мехурчета, захариди, млечни протеини, стабилизатори, млечни мазнини, вкусово-ароматни вещества, емулгатори и вода. Съединяването на въздушните клетки в матрица по време на процеса на замразяване позволява на продукта да се топи по-равномерно и да бъде не толкова студен. Качественият сладолед притежава гладък и мек вкус, който се влияе от размера, разпространението, формата и броя на ледените кристали. Всеки път, когато има вероятност продуктът да се стопли, някои от ледените кристали частично се стопяват и след това при повторно замразяване те се движат и се свързват в по-големи съединения. По този начин продуктът става зърнест и леден на вкус. Този процес се нарича "топлинен шок" и се контролира с подходящ стабилизатор. Точката на замръзване на сладоледа се поддържа по-ниска от 0 градуса по Целзий със захариди като глюкоза, което е важно, защото при обичайната температура на сервиране от -15 до -18 градуса той трябва да остане достатъчно мек, за да може да се гребе с лъжица. При нормалната температура на сладоледа от -16 С само 72% от водата е замръзнала и той не е прекалено твърд за обработка и консумация.

Полезен ли е сладоледът?
Защо децата, пък и възрастните, обичат сладолед? Една от причините е, че леденото изкушение великолепно намалява стреса. Млякото и сметаната съдържат триптофан -  ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние. А що се отнася до шоколада, украсяващ любимото ни ледено удоволствие, то дълго време са смятали, че въздейства на мозъка подобно на наркотик. Откакто калифорнийският фармаколог Пианелли и колегите му откриват в какаовите зърна вещества, сходни с марихуаната, лошата слава дълго време преследва шоколада и какаото. Но в края на миналата година група американски учени "реабилитираха" шоколада: оказа се, че концентрацията на онези злощастни съединения е твърде ниска, при това повечето от тях се разграждат в стомаха, без да стигнат до мозъка. Затова пък други изследователи намират в шоколада вещество, сродно с андреналина. То повишава кръвното налягане, ускорява пулса и представлява природен стимулатор като кофеина.

Нови изследвания показват, че когато е част от балансирана диета, яденето на сладолед може да помогне за по-бързо изгаряне на мазнините, отколкото ако се въздържаме от мазнините и калориите получени от сладоледа. Една порция на ден може да помогне, като съхрани костите здрави и спомогне за по-ефективно изгаряне на мазнините, понижаване на високото кръвно налягане, облекчаване симптомите на ПМС, борбата с рак на дебелото черво, намаляване на риска от инсулт, повишаване на имунитета, предотвратяване на камъни в бъбреците. Ключът към сладоледената диета е умереността.

Интересни факти
Гениалната американка Нанси Джонсън създава прототипа на днешните фризери. Всъщност отначало това било метална кофа, обвита със сол и лед. Тя дори получила патент за уреда си, който се разпространил мигновено. Незнайно защо, тя продала правата над изобретението си за скромната сума от 200 долара на Уилям Янг, който спечелил много пари.
Сладоледът на клечка бил открит случайно. Смес за сладолед била оставена да замръзва, но невнимателен работник забравил пръчките за разбъркване в сместа. Всяко зло за добро. Вместо уволнение той получил повишение и радостта на всяко дете, което облизва лакомо сладоледената си пръчица.
Сладолед с вкус на водка е пуснат на пазара в Австралия преди около две години. "Упойващото" разхладително изкушение предизвиква както въодушевление, така и вълна от протести от страна на обществените организации. Активистите се опасяват, че сладоледът Illicit Vodka Cranberry Magnum ще превърне децата в алкохолици.
Опасен ли е сладоледът за фигурата?
Наличието на вкусотии в сладоледа като шоколад, карамел, ядки и др. го прави опасен за всички, които държат на стройната си фигура. Неудобството може до известна степен да се отстрани, ако се консумира плодов сладолед или като се избира обикновен сладолед без "подобрители". В него мазнините са сведени до минимум, но въглехидратите са доста. Обогатяването на сладоледа с плодове, съдържащи целулоза и пектин, също намалява калориите. Може да се приготвят и сладоледи с някои некалорични подсладители. И накрая, в духа на закачливото лятно настроение ви предлагаме кратък тест, с който можете да определите какъв тип човек сте според вашия любим сладолед:

Кажи ми какъв сладолед обичаш и ще ти кажа какъв си?

РОГЧЕ
Този тип сладолед се предпочита от хората със силни чувства, които не се лишават от нищо. Огризват и хрупкавата част на вафлената фунийка. Който предпочита този тип сладолед, е капризен човек.

НА КЛЕЧКА
Който обича този сладолед, е предприемчив и любознателен човек,  обичащ промените. Освен това този тип хора обичат винаги да имат нещо, с което да си играят (клечката).

ЛЕДЕН НА КЛЕЧКА
Подсказва за независим характер, за човек, който обича да вкусва от новото веднага, убеден, че не трябва да се чака. Или с други думи, предпочита се от хората, които не обичат да чакат.

БИСКВИТКА
Почти наподобява закуската за училище, приготвена от мама. Предпочита се от хората, които имат нужда от обич и от непрекъсната сигурност.

КУПИЧКА
Това е единственият сладолед, който не е в свободен и разлят вид. Предпочита се обикновено от хората, които никога не оставят нещата без контрол, които не обичат да мърсят ръцете или дрехите си, които предпочитат винаги добрите маниери пред всичко останало. Това е сладоледът на вечно самоконтролиращите се хора.

НА ХАПКИ
Сладоледът на хапки е характерен за хората, които действат по метода "опитай и бягай", както и за онези, които вечно бързат. Този вид сладолед е синоним на модерни и забързани личности.

Под лъчите на жаркото лятно слънце оставяме на вас решението кое от всички вкусни сладоледени изкушения да опитате.

Източник: Сладоледът - леденото изкушение http://www.bb-team.org/articles/3565/#ixzz14VtWSyku

Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 19:21 от Ердинч

# 80
  • Мнения: 383
OffRoad Сладолед
източник: www.offroad-bulgaria.com

Продукти:

3 яйца
150 г пудра захар
300 мл готварска сметана 35 %

Приготвяне:

• Белтъците се разделят от жълтъците.
• Пудрата захар се пресява в жълтъците и се разбиват до бял цвят.
• Готварската сметана се разбива и внимателно се прибавя към жълтъците.
• Разбърква се внимателно.
• Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят към жълтъците.
• Разбъркват се добре.
• Сместа се изсипва в машината.

Ягодов сладолед

• Ягодите (2 кг) се пюрират и се прибавят към сладоледа.



# 81
  • София
  • Мнения: 6 746
много интересно, благодаря за труда! Simple Smile
особено това с кой човек, какъв е, и какъв сладолед обича. Simple Smile

# 82
  • Мнения: 383
време е   Laughing

сладолед само за 5мин








и още много други

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 07:52 от Ердинч

# 83
  • Мнения: 383
интересна рецепта за Кайзершмарен на Ваня

В някой заведения в Пловдив предлагат така наречения десерт "Кайзершмарен"

Продукти:

6 яйца
200 гр. брашно
Щипка сол
Пудра захар 1-2 с.л.
Прясно мляко около 150 - 200 гр. (преценям на око)   
Ванилия 2 бр.
Натрошени орехи
Сладолед
Стафиди
Топинг карамел

Приготвяне:

Отделят се желтъците от белтъците и белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват със останалите продукти и накрая се прибавят внимателно белтъците. Сместа трябва да стане доста по гъста и въздушна от нормалната смес за палачинки.
Загряваме тигана с малко масло на дъното. Сипваме от сместа и разстиламе като дебела палачинка.  Веднага отгоре поръсваме една шепа  натрошени орехи. Когато е готова отдолу обръщаме и запичаме и другата страна.  Преди да я извадим още в тигана разкъсваме палачинката на едри парчета. Прибавяме  1- 2 лъжици кристална захар + шепичка стафиди. Бъркаме малко да се карамелизира захарта и вадим от тигана. Изсипваме в чиния и украсяваме по желание.
В заведенията в които аз съм го консумирало го предлагат с топки сладолед в средата на чинията, отстрани е разкъсаната палачинка. Отгоре е поръсено с пудра захар и гарнирано с  топинг карамел.



ИЗТОчНИК

# 84
  • София
  • Мнения: 849
Здравейте, приемате ли и нови лакомници  Flutter

попаднах на темата случайно (а може би не  Blush), но само за 5 минути видях толкова хубави неща, че започнах да слюноотделям обилно  Laughing

да споделя и рецептата на моя любим сладолед:
2 банана
300-350гр ягоди
1 кофичка кисело мляко (4,5%)
1 малка кофичка сметана
2 с.л. мед (може да добавите и повече)

плодовете пасирам (но ако предпочитате парченца, може да отделите част от тях и да ги смесите с вече готовия сладолед), после добавям меда, млякото и сметаната и хвърлям всичко в машината за около 20-30 минути, и воала  Hug

# 85
  • Мнения: 383
добре дошла и благодарим за споделената рецепта  Hug

Цитат
Домашен сладолед от прясно мляко

Ароматизира се с ванилия,украсява се с плодове

Необходими продукти:
Половин литър пълномаслено прясно мляко,
3 яйца,
чаена чаша захар,
2 пакетчета ванилия.

Начин на приготвяне:
Млякото се сварява, яйцата се разбиват със захарта и се добавят двата праха ванилия.
Яйчената смес постепенно се прибавя към млякото, като сместа се бърка непрекъснато докато заври и леко се сгъсти.
Снема се от огъня, оставя се за изстине, като периодично се разбърква.
Охладената смес се изсипва в купа и се разбива с миксер.
Сладоледът се слага в камерата на хладилника или във фризер за да се замрази.
Периодично се изважда и се разбива отново за да не се образуват кристали, а да се получи хомогенна смес.
Млечният сладолед се  поднася със сладко, плодове или топинг по избор.

източник


1 доза за машина:

прясно мляко ............275мл
яйца .........................100г
захар ........................120г
ванилия.....................1бр

Последна редакция: чт, 07 юли 2011, 17:33 от Ердинч

# 86
  • Мнения: 383
Цитат
Ягодов сладолед от кисело мляко
Продукти:
2 чаени чаши ягоди,
килограм кисело мляко,
2 чашки захар.

Начин на приготвяне:
Киселото мляко се изсипва в тензухена торбичка или кърпа и се отцежда 1-2 часа.

Ягодите се почистват, измиват, нарязват и се посипват с половината от захарта за 1-2 часа. Киселото мляко се подслажда с останалата захар, разбива се добре и се разбърква с ягодите. Получената смес се поставя в съд, подходящ за хладилна камера. По време на замразяването се разбърква два-три пъти.

Плодовият сладолед се отгребва със специална лъжица и се сервира с украса по желание. Към него може да се прибави разбита сметана- 100 г. сметана със супена лъжица захар. Вкусът на сладоледа е превъзходен и е ниско калоричен.

източник


1 доза за машина:

кисело мляко ............300мл
ягоди .........................60г
захар ........................130г

Последна редакция: чт, 07 юли 2011, 17:37 от Ердинч

# 87
  • Мнения: 383
Обикновен млечен сладолед с ванилия.
източник



Цитат
Продукти за 12 порции:
6 яйца
350 г захар
1 л мляко и ванилия.

Приготвяне
Разбъркват се жълтъците и към тях се прибавя кипящото мляко в което предварително е разтопена захарта. С бъркане се сгорещява на огъня до момента на завирането. Сваля се от огъня и се охлажда, след което се ароматизира. Изстуденият течен сладолед се сипва в машина и се върти, докато замръзне. При липса на машина сладоледът може да се приготви в два различни по големина съда. По стените на големия съд се слага ред лед, ред морска сол. В средата се оставя дупка, в която се поставя съдът с течния сладолед, който е почти студен. Съдът със сладоледа се върти с ръка. За няколко минути по стените на съда се образува замръзнал сладолед, който се отделя с лъжица. Падналите замръзнали сладоледови парчета не се разбъркват. По такъв начин всяко едно от тях кристализира около себе си течен сладолед. Другият течен сладолед се полепва по стените на съда и по такъв начин сладоледът замръзва. За да се задържи сладоледът по-дълга време замръзнал, съдът със замръзналия сладолед трябва да се сложи в геврек, приготвен от зебло или чувал, в който се слагат бучки лед и сол. Чувалът е лош проводник на топлината и не позволява да се топи ледът, а солта поддържа ниска температура и ледът не се топи. Замръзналият сладолед се поднася в чашки, чинии и др. За да се поднесе във форма, замръзналият сладолед се сипва в намокрена с вода форма. Сладоледът се притиска с лъжица, за да няма в него въздух. Така натиснатият сладолед се държи в кофа с лед и сол или хладилник. Замръзналият сладолед се обръща с помощта на хладка вода, като формата със сладоледа се потапя набързо във водата, за да се отдели самият сладолед. Поднася се гарниран най-различно.

1 доза за машина:

прясно мляко ............300мл
яйце .........................90мл(1 + 1/2 бр)
захар ........................105г
ванилия .....................5г

Последна редакция: чт, 07 юли 2011, 17:38 от Ердинч

# 88
  • Мнения: 383
идея:
 newsm12 за по плътен и качествен сладолед препоръчвам да се пълни кофата само до средата или 3/4 но не и повече, опитайте и newsm81


 Hug

# 89
  • София
  • Мнения: 6 746
хм, интересно, а каква е логиката?

Общи условия

Активация на акаунт