Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 8

• 49 590
  • 589
  •   1
Отговори
# 75
  • София

Аз бих опитала всичко което мога да си позволя и имам препоръката на родители на дете минало дадена терапия . Ясно е че магическа терапия няма и няма хапче за излекуване. Малко от това + малко от онова +малко от третото...и накрая не знаем кое най много е помогнало.

Аз също  Mr. Green, но бих добавила, че задължителната формула е малко от това  + малко от онова..........., но никога само на едно нещо.

# 76
Росонери,

За него ви пиша вече повече от месец, дори мислех, че съм ви омръзнала с този метод Simple Smile
Завършихме първо ниво, Парапланерчето също е направила едно ниво, следващия месец ни предстои второ.

# 77
  • София

А и правете разлика между музико терапия по метода на Томатис и Томатис терапия. Едното е модифицирана терапия като в основата и стои метода - което не значи че не е ефективна, другото е оригиналната терапия - която да ме извинява mardj7 никой в БГ никога няма да може да си позволи - тогава този център който бил 1000 лева на месец ще си се струва смешни стотинки... Освен това като се работи с деца с А-м няма как да не се модифицира даден метод.
Да не говорим, че дори оригиналните школи на томатис са противоречиви - има такива които стимулират дясно ухо и се обосновават защо, другата отрича предната и стимулира ляво и т.н.

Не мисля, че някой отрича дадена терапия, а просто имаме въпроси. Аз не разбрах каква е разликата между всичките неща, не използват ли едно и също откритие? То не е ли патентовано? Как така си го използват ту като терапия, ту метод, за ляво, за дясно ухо.  Отделно не се препоръчва при епилепсия, а много от децата са имали мозъчни кръвоизливи и те са застрашени да отключат. Дали би могла терапията да провокира епи? Но това са си само мои въпроси и по никакъв начин не очаквам отговор от пишещите майки.  Все пак е важно да има повече гледни точки.

# 78

А и правете разлика между музико терапия по метода на Томатис и Томатис терапия. Едното е модифицирана терапия като в основата и стои метода - което не значи че не е ефективна, другото е оригиналната терапия - която да ме извинява mardj7 никой в БГ никога няма да може да си позволи - тогава този център който бил 1000 лева на месец ще си се струва смешни стотинки... Освен това като се работи с деца с А-м няма как да не се модифицира даден метод.
Да не говорим, че дори оригиналните школи на томатис са противоречиви - има такива които стимулират дясно ухо и се обосновават защо, другата отрича предната и стимулира ляво и т.н.

Не мисля, че някой отрича дадена терапия, а просто имаме въпроси. Аз не разбрах каква е разликата между всичките неща, не използват ли едно и също откритие? То не е ли патентовано? Как така си го използват ту като терапия, ту метод, за ляво, за дясно ухо.  Отделно не се препоръчва при епилепсия, а много от децата са имали мозъчни кръвоизливи и те са застрашени да отключат. Дали би могла терапията да провокира епи? Но това са си само мои въпроси и по никакъв начин не очаквам отговор от пишещите майки.  Все пак е важно да има повече гледни точки.

На тези  въпроси   трябва да отговори специалист.Но това което съм чела и от отзивите,на майките  самата  музикотерапия е една  солидна стимулация на мозъка,благодарение на която се подобрява слуховата преработка,разбирането ,има промяна в поведението и всичко това е към  добро...
Но в Бургас няма  Музикотерапия за съжаление, едва от  2 месеца  има Биофитбек  живот и здраве, като приключим  терапиите ще пиша дали има някакъв ефект Simple Smile
Хубаво е  детето да се води на тези  терапии  друг е въпроса  че всичко струва пари..и то не малки  ooooh!

Последна редакция: пн, 25 май 2009, 18:06 от Bluevelvet

# 79
Лелеее, като ви чета с толкова много терапии и се депресирам. Ние май сме само с две ако диетата и хомеопатията изобщо  могат да се преброят като терапии Simple Smile. Не съм давала никакви добавки и витамини, никакви лекарства, даже от скоро започнахме и на логопед да ходим. Имаме вече десетина часа, три от които 'проспа'  Laughing. Голям напредък!!!

За диетата ще ми се смеете, ама като си похапне мляко и веднага терапевтите ме питат "Пак ли го нахрани с нещо което не трябва"  Embarassed За глутена  не виждам реакция. Но млякото определено му действа много зле - откъм реакция на опит за комуникация с него, слушане какво му говорим /не чува/ и т.н. т.е. поведението много се променя.

И при моят син е така. Оня ден хапна за първи път сладолед-сметанов. Даже не го изяде целия. Много беше смешен. Да видиш седем годишно дете как не знае да яде сладолед... Беше нещо средно между хапане и близане, и бръчкане на нос, че е студен. Не вярвах, че ще даде реакция или по-скоро ми се щеше след 4 г. и половина на диета да мога да му давам някои вредни лакомства като на всички деца . Уви, няма да стане явно. За два дни му се върна този 'виждаш през теб поглед' , загуби леко координация на движенията, започна да ходи и тича 'по-счупено'. Както казваш ти - не чува или по-скоро чува след ентия път какво го питаш, поизнерви се малко, пак започна да проследява с поглед(периферно зрение) и ръчичка движещи се обекти, някава нетипична леко наклонена поза на главата... Добре , че поне бързо се изчисти, че щях да се гръмна. Имам много силни подозрения и към шоколада и по-точно Киндер шоколадчетата, които са с повече мляко в тях и са мноооооого "полезни"  Confused Към глутен не съм виждала реакция в редките случаи които е ял нещо съдържащо глутен.

А Роберто Моралес продължава да ме изненадва непрекъснато "откривайки топлата вода"  Laughing . Ще взема да я прочета тази книга да видя откъде пак е попрочел и подочул разни 'негови" открития....

# 80
Надежда В.Л.  Hug
А за това какво мислите?
http://www.thelisteningprogram.com/
ПС.Аз пък виждам голямо подобрение в поведението на децата след ежедневен прием на Омега 3-6-9 и пробиотици( лакто-бацили)Едновременно както споменава и Катина.  bouquet

# 81

Ние в момента сме на тази програма. Наш логопед е Олга Георгиева. Тя е сертифицирана да провежда програмата в България.
Това, което в момента можа да кажа е, че детето е много по-социално и разбира много повече от говора и обясненията. Обръща внимание на братята си. По-инициативен е в отношенията в семейството. Търси ни не само за вода и храна, но и за игра, гушкане, утеха. Напредъкът в говора е минимален засега, по-скоро имаме епизодични срички и опити за повтаряне. Като свършим програмата ще ви пиша повече за резултатите.

# 82
Веселче,

Относно Listening program, съм се убедила, че всичко, което подпомага - подобряване на вниманието и концентрацията, подобряване говора, паметта, комуникацията, социалните умения, четенето, сонзорната интеграция, самоконтрола, баланса на тялото и координацията и контрол на височината на гласа, е истина.
За да има нужния ефект обаче, е необходимо да се изготви индивидуална програма за отделното дете. И силата на ефекта, също е различен за различните деца, някои се поддават и дърпат по- бързо, други- по- бавно. Наблюденията ми са, че се развива въображението, контрола на движенията на тялото особено силно и неща, които детето преди това не е можело да прави, поради тромавостта на движенията и тялото си, след такава стимулация, прави с доста по- голяма лекота. Подобрява се също и фината моторика, освен грубата. Нивото на комуникация, самоконтрол се подобрява, а стереотипните движения намаляват, според мене, поради по- доброто разбиране на околния свят.
За Омега- 3 също имам добри впечатления- в периода, когато го давах активно, се постигна първото рязко подобряване в поведенито.

# 83
  • в моя свят
Като стана въпрос за различните терапии с музика да попитам за това:
http://www.autizm.hit.bg/

Линка е от 1-ва страница,но от както се включих в темата не се е споменавало.Ако сте го обсъждали в стара тема не мога да го открия.

# 84
  • София
http://www.thelisteningprogram.com/ я обсъждахме в темата за дислексията. На мен ми харесва това, че се слуша по-малко минути, а по-дълго време. И си взимаш дисковете у дома, съответно се съобразяваш с настроението на детето. Но все още се чудя.

me4ta22, за тези занимания Анатоли Кръстев беше пуснал информация и тук. На мен ми се видя много интерсно, но за сега не съм ходила. Интересно дали някой е бил там?

# 85
А и правете разлика между музико терапия по метода на Томатис и Томатис терапия. Едното е модифицирана терапия като в основата и стои метода - което не значи че
Пък колко хора вярват и на Моралес, колкото и да е невероятен... дайте да го оплюем и него  Crazy  Ами ездата ? Делфинотерапията ?
Между другото здравните каси в Канада покриват Музикотерапиите /и не само тези по Томатис/, но не покриват ДАН!
Деси- има разлика между двете, точно заради това, че не всеки може да прави терапия. То е същото като правото да караш кола или правото да правиш марката телевизор. Има Панасоник и панасоаник. Но поне на втория пише какъв е и не ползва името на първия. И в двата случая трябва някой да те е научил. Това защитава правото на децата, затова по света касите плащат на хора които имат лицензи- но са и длъжни да си ги подържат и на хора, които имат право да учат други. Различно е когато някой ти каже аз съм психолог завършил специалност по ... и друг - елате при мен аз съм психолог по душа Wink. Или в случая за темата аутизъм небезизвесния Моралес, който също използва диетата и хелирането. Всички тук сме патили.
Катина - да трябва да се гледа информация по официалните сайтове - те са източник. Затова не случайно посочих не "списък", а точно правило кой може да прави Томатис и да ползва името му. Може би не сте разбрала точно. Официален има латински корен и значи - задължителен! Кезая - не смея да коментирам впечатленията ви просто споделих, че такива центрове каквито вие сте търсили и има в Истанбул и Гърция не са същите тук. Това обаче не е въпрос на пари а на чистата българска дума морал, защото става дума за частно отворени кабинети, които някой трябва да гарантира и какво да си мисли човек, когато не фигурира информация за това къде са се учили специалистите там. Това е психично здраве на деца.
Следващия ви коментар за детето ми просто е достоен за махалата.
Ако има майка, която иска да споделя за опита ми, терапията и резултата и др. информация с радост бих се запознала на лични съобщения.

# 86
ох. Не искам да вземам ничия страна, има много интереси на много страни - но бъди сигурна, че терапията на нивото което е в момента в БГ, е на същото на което е в тукашните ни ЛИЦЕНЗИРАНИ центрове, които по някаква причина ги няма на твоя сайт, но пък ги има като регистрирани официално в страната и имащи всички лицензи...също си и правят и изследвания и т.н. и официални публикации /интересно как ако не са легални или упълномощени/
В Бг няма терапевт, който да ти направи програма на детето - т.е. няма БГ терапевт. Има хора, които работят с детето след като му е изготвена персонална програма отвъм. И цената е смешна в сравнение с цената която би била ако всичко минаваше "лицензирано". Идеята е да се помогне на колкото може повече деца - с нещо с което децата в БГ нямат възможност да си позволят. Както и да е. Никой не казва, че това помага на всяко дете, че ефекта е супер, или че няма ефект ...  Всеки си има личните впечатления. При всяко дете терапията протича различно.
А за източниците - Ако искаш друг сайт:
http://www.familyfocus.co.za/partners.html ...ако на това вярваш Томатис центровете в ЮАР ги има от 1985г, а твоята патентована фирма от 2000г ... Е на кого да вярвам? На човек работил заедно с Томатис и обучен от него да основе център или на фирма появила се от някъде която заявява, че другите центрове виждаш ли не били легални.... А за различните течения и разновидности - Ами всеки терапевт си е сложил нещо от себе си. И става нова терапия.
Примерно тук на АБА не и се вика АБА ами СНАП .... и двете са модифицираши поведението терапии с едни и същи принципи.
Друг сайт : http://www.familyconstellationsbulgaria.org/zanas.html ...пак - повече от 10 години практика по Томатис....  пак повече отколкото фирмата която си посочила съществува...
А за името в БГ "продукта" се продава като музикотерапия,  а не като Томатис терапия.  Просто имате голям късмет, че програмите са направени от човек, който е работил по томатис, никого не обучава а прави програми за децата и терапевтите в БГ ги пускат на децата и контактуват с него за да ги променя. От цялото нещо само децата могат да спечелят. Ако в Бг дойде лицензиран терапевт никой никога няма да може да си позволи главозамайващите суми. Повярвай ми - всичко е направено за да може музикотерапията да е достъпна за децата, а не за да ти вземат самозванци парите.
Спирам, че почнах като рекламен агент да се оправдавам  Crazy 

# 87
  • София
mardj7 , аз пак не разбрах кой ви препоръча музикотерапия на вашето дете.Може ли неговия сайт, а вие видяхте ли лицензите му?

Ако има майка, която иска да споделя за опита ми, терапията и резултата и др. информация с радост бих се запознала на лични съобщения.

Това не го разбрах - защо приканвате майките да се поучат от вашия опит, и терапия - имате ли сайт, и защо на лични - нека да проверим вашата терапия в сайтовете - те са източник нали  Thinking

# 88
Заяждаме се една с друга. Това на никого не помага.

Всички сме прави. Естествено е да търсиш за какво си даваш парите. Естествено е и да опитваш всичко което би могло да помогне на детето ти.
Ама хайде да се съсредоточим срещу това което помага, а не една  срещу друга.
mardj7, тук е мястото където споделяме опит, споделяме болката си и успеха свързан с децата ни.  Всяка една от нас е съпричастна малко или много в живота на децата на другите пишещи. Ако искаш да споделиш нещо - не го прави на лични - защото може и да има нещо което някой от нас още не е опитал. Дали лицензирано или не няма значение. Тук сме за да си помагаме, за да се подкрепяме, както и да се вразумяваме взаимно, когато някоя от нас реши да купи последното чудо на тениката за Н-милиона лева, което щяло да и излекува детето.....
Всички сме наясно, че децата ни имат състояние което ще продължи цял живот, но всяка една от нас вярва, че това не е вярно.

# 89
Помните ли, бяхме си говорили преди, как можем да разберем дали детето ни е "излекувано" или възстановено от Аутизма. Предположихме, че когато се слее с връстниците си и започне да не се отличава от тях.
Сега разбирам какво за мене означава, а то е- Доверието. Въпреки белите, които и сега съществуват, започнала съм да му имам повече доверие- когато пресичаме улицата, не го придърпвам към себе си, крещейки за по-сигурно, когато минаваме край дълбок ров, отново не го придърпвам и в това отношение поведението ми към детето, се е променило, като към приятел. Започнали сме всички вкъщи да му разказваме разни случки от моето детство, което за мене означава, че се превръща в равноправен член.
Когато седнем в заведение, се опитвам да говорим непрекъснато и да играем на игри с думи, за да ангажирам вниманието му и да няма възможност да прави старите лошотии, и успявам. А в парка го насърчавам да търси помощ от децата и да му показват къде и как да се катери, той тме слуша и търси активно помош от децата, и изпълнява.
Вдъхвам му вяра, като му казвам, че е спортен тип- ходи на плуване и езда и трябва да има най- голямото самочувствие от момчетата и да вдига главата и разширява перките, той се опитва и търси погледа ми за одобрение.
Май до този извод стигнах- доверието!

Общи условия

Активация на акаунт