Re: ВЪПРОСИ към хомеопати - ТУК - 3

• 145 392
  • 1 754
  •   1
Отговори
# 555
Благодаря Nial  bouquet

И аз да се самоцитирам много ви моля някой който знае да сподели.

Цитат
Колко струва обучението за Хомеопат в България?И колко време продължава?И каква е разликата между Боаронската хомеопатия и другата?

Няма "друга" хомеопатия.

Хомеопатията е една и нейните принципи са разписани от Ханеман.
Който спазва принципите на хоемопатията е хомеопат, който не ги спазва - не е хомеопат.
Фармацефтичната фирма Боарон провежда експресни курсове за лекари, след което те се наричат хомеопати; започват да предписват хомеопатични лекарства, без да спазват принципите на хомеопатията. За да се разграничат от тази практика много от спазващите принципите на хомеопатията започнаха да се наричат "класически хомеопати" - т.е следващи класическите принципи; другите пък започнаха да ги наричат боаронски хомеопати.

Личната ми позиция, при все да изглежда радикално, е много проста.
Щом спазваш принципите на хомеопатията си хомеопат. Щом не ги спазваш, дори и да изписваш хомеопатични лекарства - не си хомеопат.
Не лекарството прави хомеопатията, а философската парадигма от която се гледа на човек и на това що е здраве и що е болест.
....и е жалко, когато широката общественост приема за хомеопати тези които НЕ спазват принципите на Ханеман, а тези които ги спазват, сиреч  са хомеопати са просто.....другите  Tired

По въпроса за обучението - отговарям ви за курсовете организирани от Асоциация Българско Хомеопатично Общество,  в качеството си на член на УС на същата асоциация.
Продължителността на курса е 2 години и половина, на базата на международна програма, съобразена с изискванията на Европейския сентрален съвет на хомеопатите (Хомеопатично общество е член на този съвет, заедно с още 22 страни от европейския съюз - http://www.homeopathy-ecch.org/ ).  Лекции се провеждат всеки месец в рамките на един уикенд, преподавателите са от Хомеопатично общество, както и чуждестранни лектори. Три пъти в рамките на целия курс се провежда т.нар. "лятно училище" - това е едноседмична лектория, практикум и супервизии.

Изучават се следните дисциплини:
Хомеопатична философия
Материя медика (около 200 лекарства)
Реперторизация
Снемане и водене на случая
Хомеопатична фармация
Практически занимания и супервизии

И така, ако обобщим - Базовото обучение е 30 семинара за две години и половина. Всеки семинар се състои от 8 лекции и протича за един уикенд.
Таксата за новия 10ти курс, който стартира месец март е 70 лв. за семинар. Калкулирайте и ще получите сумата.

Към тази сума добавете и закупуването на няколко материи медики (цената им варира от 30-40лв за теи които са на български, до около 440$ - например 11 томната Материя медика вива на Витулкас ). Добавете още и закупуването на реперториум - цената варира в зависимост от формата на изданието; новият Synthesis 9.1 струва 225$. Добавете още такси за семинарите с участие на международен лектор - около 150 лв. за един такъв семинар. Ако решите да се обурудвате с компютърна програма за реперторизация (ще ви трябва такава, ако възнамерявате да работите като професионален хомеопат) - около 1000$ - 1500$. Ако решите да се обурудвате с шкаф хомеопатични лекарства, най -често предписваните около 100, всяко поне в 4 потенции 30С, 200С, 1М, 10М - това са 400 позиции, умножете по 7 лв. (ценат акъм момента за едно хомеопатично лекарство в аптеката Чаталджа 13) и..... сумирайте. Ще получите относителната инвестиция която правите в себе си. Ако сте решили да изучавате хомеопатия за да сте полезни на себе си и своите близки и нямате намерение да работите професионално, разбира се - спестявате си хомеопатичния софтуер и шкафа с лекарства, или поне ще го минимизирате  Grinning Добрата новина е, че не се плаща всичко наведнъж.  Grinning

Курсът на Хомеопатично общество е базово обучение. След приключването му, има допълнителни програми за следдипломна квалификация.

Повече информация, може да получите в офиса на Хомеопатично общество на ул. Пиротска 97, тел. 02/8229246
Много добро обяснение,но Боарон продава чудесни, стандартизирани продукти. Провежда клинични и изследвания. Аз лично се бих доверила повече на лекар-хомеопат,отколкото на човекбез медицинско образование.

Разбира се - суверено е правото на личен избор.  Grinning

Аз виждам нещата така:
1/ решавам, че искам да се лекувам с хомеопатия
2/ запознавам се с принципите на науката в общи линии
3/ търся специалист който практикува по принципите на тази наука

Има много лекари, които са класически хомеопати. Има много немедици които са класически хомеоати.

Боарон нямат нищо общо с хомеопатията и нейните принципи, освен че произвеждат хомеопатични лекарства. Както вече съм писал многократно в този форум, това че някой предписва хомеопатични лекарства, но НЕ го прави съобразно хомеопатичните принципи НЕ го прави хомеопат.

"Клиничните изследвания" на Боарон са в сферата на соматичното. Лекарствата се разбират едностранчиво. Психоемоционалното е пренебрегнато, т.е пренебрегнато е цялото, а ХОМЕОПАТИЯТА РАЗГЛЕЖДА ЧОВЕК КАТО ЦЯЛО.

# 556
Смятам, че лекарите хомеопати/ класически/ по един или друг начин са обременени, от алопатичното си обучение и практика и не могат да бъдат пълноценни хомеопати. Виж в Индия нещата стоят по друг начин, където след 2 год. общо обучение - анатомия и физиология ,те се профилират само по Аюрведа или хомеоптаия....но там е Индия ,тук България. Лично аз посетих класически хомеопат лекар за себе си и своето семейство/ всъщност единствените в града с много масирана реклама/ и отношението , което получихме не беше по-различно оттова , което се случва в кабинета на всеки алопатичен лекар и тъй като нямаме база за сравнение ние започнахме лечението.
Едва по-късно, когато имах възможност да наблюдавам работата на класически -хомеопат аз установих, колко нехомеопатичен е бил подхода към мен и децата ми. Вече от година се лекувам при истински хомеопат и самата аз имам желание  да изучавам хомеопатия.

# 557
  • Пловдив
Мисля че мога да дам пример за резултат от боаронско предписание.

При мен последователността беше друга.
1 - се запознах с идеята на хомеопатията, 2- започнах плахо да самоназначавам по Боаронски подход - имаше ефект, но съвестта ме изгаряше, че може и да не правя нещо както трябва и детето ще пострада. 3- Намерих педиатър-боаромец и споделих отговорността. 4- потърсих хомеопат, но се оказа, че повече действа като Боаронец - имахме няколко предписани неща със схеми... а ефект не виждах. Тук е и примера - забелязах, че детето се промени в емоционален план - стана много по-раздразнителна и дори околните забелязаха, че има промяна. 5 - Потърсих класически хомеопат- оправяхме бакиите на предния.

До тук всичко е наред, но ми липсва нещо, което някой наскоро писа за самолечението (извинявам се, че няма да се върна назад и да цитирам точно).
От една страна и аз съм точно на същото мнение, че поемането на отговорността на самолечението се изостря интуицията. А от друга... поне на този етап се чувствам като с вързани ръце. Едва ли не нямам право да предприема някакви мерки на своя глава, въпреки, че вътрешния ми глас ми крещи в ушите. Всичко трябва да е сългасувано и издиктувано.... Аз съм човек, кото не обича да изпуска контрола от ръцете си и... последните ми разсъждения са в тази насока. Може би аз съм тази, която трябва да преодолее това  Rolling Eyes
 Mr. Green Другата алтернатива е да изкарам курса. Но за момента нямам възможност да инвестирам нито време, нито пари....  Дано занапред да успея  Mr. Green

# 558
здравейте отново,този път се обръщам лично към Александър, моля Ви да ми препоръчате класически хомеопат в софия,благодаря Simple Smile

# 559
Може ли прием на Тонзилотрен да предизвика обрив по стъпалата?

# 560
  • София - Варна - Бургас
здравейте отново,този път се обръщам лично към Александър, моля Ви да ми препоръчате класически хомеопат в софия,благодаря Simple Smile

Здравейте!

Ще Ви отговоря, по същия начин, както отговорих на hudojnik на предишната страница:

Цитат
Координати на който и да е, се дават само на "лични" и се надявам там да получите нужната Ви информация.

# 561
  • София - Варна - Бургас
Може ли прием на Тонзилотрен да предизвика обрив по стъпалата?

Може всичко да се очаква от една механична смес от 5 хомеопатични лекарства, по един не-хомеопатичен начин

Състав 1 таблетка съдържа:

Atropinum sulfuricum trit D5 12,5 mg
Hepar sulfuris trit D3 10,0 mg
Kalium bichrornicum trit. D4 50,0 mg
Mercurius bijodatus trit. D8 25,0 mg
Siliceatrit D2 5,0 mg

# 562
  • София - Варна - Бургас
Неудобно ми е, но ще питам........
От известно време (около година) либидото ми по скалата от 1 до 10 е 1, 2 макс 3, нямам никакво желание за секс, а това ми пречи много, на 30 години съм. Имах доста грижи и може би съм била в депресия.
Приятелят ми си идва след 2 седмици и от сега планува наваксване, аз се правя, че и аз така (не е той причината да нямам желание, никой мъж не ме вълнува).
Искам да знам чрез хомеопатия мога ли да си помогна??
Мерси предварително.  bouquet

Действай на принципа: апетита идва с яденето.  Grinning

Където има "софтуерен" проблем - там хомеопатията "плува в свои води"!
Така че - напред, към добър хомеопат!

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 21:58 от Aleksander

# 563
Мили мали и хомеопати, кажете нещо за засилване на имунната система на дете на 1 год. и 7 месеца... Чела съм доста за клеевата тинктураа, но ще не смея да я приложа! Според това което аз разбирам за нея е, че трябва да давам 3 по 2-4 капки дневно! Някой прилагал ли го е и има ли ефект? Колко време може да продължи това?
В момента ми каза личната да давам Есберотокс, но малката не го харесва  и го повръща.

# 564
Aлександър, всичко ли може да се лекува чрез хомеопатия?

# 565
jabka_28, нито клеева тинктура, нито Есберитокс са хомеопатични продукти.. въпросът ти не е за тази тема.. това което аз мога да те посъветвам е да се обърнеш към класически хомеопат.. когато лекуваш детето си по този начин, имунната му система няма нужда от подсилване.. защото болестите не се подтискат и прикриват, а се лекуват наистина..

# 566

Въпросът е отправен към Александър, ама ще си позволя и аз да кажа нещо...

От скоро проявявам интерес към хомеопатията като метод за лечение. Какво ми направи впечатление като порових малко из гугъл... в повечето форуми е пълно с изказвания, констатации и умозаключения по адрес на хомеопатията от хора, които нямат и най-бегла идея от тази наука. Дотук нищо странно - и аз като много други хора до преди няколко години я свързвах с билколечение и тем подобни. Но ме изненадва това как може в дадена тема десетки хора да поставят едни и същи въпроси, чиито отговор могат да намерят ако не малко по-нагоре в същата тема, то на второто изречение в кой да е сайт, статия или книга за въведение в хомеопатията.

На мен поне ми се ще да чета смислена и полезна информация, а не половината въпроси и отговори да са от рода на "Препоръчайте ми лекарство за еди какво си..." / "Хомеопатията не лекува симптомите, а самия човек...". Предполагам и на другите посетители на форума, които са си направили труда да се ограмотят поне мъничко, им се иска същото...

Конкретно на въпроса - ето кратко извлечение от един сайт (http://www.homeopathybg.org):

За да бъде лечението успешно е необходимо наличието на три условия:

* Болестта да е довела до функционални (обратими) изменения в тъканите и органите.
    * Организмът да има запазена реактивна способност.
    * Да може да се намери хомеопатично лекарство, което при изпитване върху здрави доброволци да е довело до патологията, наблюдавана у пациента.

За повече информация разгледай сайта.

В същото време съществуват редица други смислени въпроси, по които не съм видял отговори или съм видял, но противоречиви такива. Като например:
    - Може ли да се каже, че ниските потенции са по-лесни (или по-трудни) за антидотиране от високите или потенцията не е фактор?

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 00:14 от straw

# 567
Ето нещо, което ми направи впечатление веднъж, докато четох една статия...

Цитат
Hahnemann noted clearly that too large a dose (too many pills) will cause an aggravation even if the potency is correct.

(Което в превод ще рече нещо такова "Ханемен ясно отбелязва, че твърде голямата доза (твърде много таблетки) ще предизвикат влошаване дори и потенцията да е правилна.".)

Но в същото време се срещат и твърдения, че няма никакво значение какво е количеството лекарство при прием, тъй като е важна единствено информацията, а за предаването й е достатъчна само една капка/таблетка. Къде ли е истината?

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 00:11 от straw

# 568
Да, и на мен ми е интересно в тази връзка има ли всъщност предозиране в хомеопатията, дори и да не е точно в общоприетия смисъл на думата, а нещо по-различно като проявление?  

- Може ли да се каже, че ниските потенции са по-лесни (или по-трудни) за антидотиране от високите или потенцията не е фактор?
И аз зададох този въпрос неотдавна и ми е интересно да разбера как стоят нещата!

* Да може да се намери хомеопатично лекарство, което при изпитване върху здрави доброволци да е довело до патологията, наблюдавана у пациента.[/color][/i]
Да разбирам ли, че може да не се открие такова лекарство, т.е. няма лекарства за всичко и/или за всеки (както е по-правилно да се каже)?

Има нещо, което ме човърка от известно време. Бях прочела в темата изказване, че всеки хомеопат (класически) ще назначи според своите знания хомеопатично лекарство, т.е. че, ако отида при няколко в даден период, ще ми изпишат различни лекарства или най-малкото е възможно това да се случи. Така индивидуалният подход в хомеопатията не се ли превръща в чисто и просто субективен такъв? Къде остава обективната оценка на състоянието ми, правилното хомеопатично лекарство за мен, т.нар. единствено, къде е истината всъщност?

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 05:06 от desi_sunshine

# 569
  • София - Варна - Бургас

Всичко, но само до там, докъдето патологията е обратима.

Общи условия

Активация на акаунт