Картофени рецепти

  • 57 311
  • 192
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 182
Любимата ми пролетна рецепта е задушени пресни картофки с копър

Нарязвам по-едрите картофи на 4, а най-малките оставям цели. Задушавам ги в олио и малко водичка. Най-добре в тефлонов тиган с капак. След като изври водата и картофите хванат златиста коричка, ги поръсвам с малко червен пипер и много копър. Разбърквам и вечерята е готова.

 

# 46
  • София
  • Мнения: 708
Момичета, рецептите които давате стават и с пресни, и със стари картофи, нали? Казвайте ако има някакви особености.

# 47
  • София
  • Мнения: 12 585
Момичета, рецептите които давате стават и с пресни, и със стари картофи, нали? Казвайте ако има някакви особености.

Моите две рецепти са със стари картофи.

# 48
  • Мнения: 5 001
Картофени кюфтета(правят се със стари картофи,по-вкусни са)...

# 49
  • Мнения: 539
 

Запеканка от кюфтенца, картофки и доматена заливка

Продукти:
5-6 картофа.

За кюфтенцата:
400гр. смляно месо,
1 червена чушка,
1 глава лук,
1 печурка,
1/4 връзка магданоз,
100гр. кашкавал,
кимион,
черен пипер,
сол, чубрица.
Доматена заливка:
300мл. доматен сок,
1 стрък праз,
2-3 стръка магданоз,
3-4 скилидки чесън,
1 с.л.брашно/ако използвате настъргани домати или домашен сок-при купените пюрета не е необходимо!/
сол, черен пипер.
Приготвяне:
Смесваме всички продукти за кюфтенцата, като зеленчуците предварително ги нарязваме на дребно, а кашкавалът настъргваме на едро ренде.
Омесваме добре съставките и оставяме на страни.
Картофите белим и нарязваме на дебели кръгчета.
В тавичка подреждаме кръгче картоф, кюфтенце с големината на картофът  и така докато "обиколим" тавичката.
Слагаме и ред в средата, заливаме с малко мазнина, ако е суха каймата с повечко и слагаме да се пекат в  предварително загрята на 230*С фурна.
През това време към доматеният сок добавяме нарязаните на дребно праз лук, магданоз, брашното, чесънът и подправките.Разбъркваме.
Когато картофите са поомекнали и почти готови заливаме с доматената смес и печем, докато остане сосчето на мазнина.
Поръсваме с магданоз и сервираме в чинии, докато е още горещо.Рендосваме малко кашкавал да се разтопи от високата температура/не запичаме!/ и сервираме!

Това е една мнохо хубава рецепта от "Гответе с мен".

# 50
  • Мнения: 1 313
 

Запеканка от кюфтенца, картофки и доматена заливка

Продукти:
5-6 картофа.

За кюфтенцата:
400гр. смляно месо,
1 червена чушка,
1 глава лук,
1 печурка,
1/4 връзка магданоз,
100гр. кашкавал,
кимион,
черен пипер,
сол, чубрица.
Доматена заливка:
300мл. доматен сок,
1 стрък праз,
2-3 стръка магданоз,
3-4 скилидки чесън,
1 с.л.брашно/ако използвате настъргани домати или домашен сок-при купените пюрета не е необходимо!/
сол, черен пипер.
Приготвяне:
Смесваме всички продукти за кюфтенцата, като зеленчуците предварително ги нарязваме на дребно, а кашкавалът настъргваме на едро ренде.
Омесваме добре съставките и оставяме на страни.
Картофите белим и нарязваме на дебели кръгчета.
В тавичка подреждаме кръгче картоф, кюфтенце с големината на картофът  и така докато "обиколим" тавичката.
Слагаме и ред в средата, заливаме с малко мазнина, ако е суха каймата с повечко и слагаме да се пекат в  предварително загрята на 230*С фурна.
През това време към доматеният сок добавяме нарязаните на дребно праз лук, магданоз, брашното, чесънът и подправките.Разбъркваме.
Когато картофите са поомекнали и почти готови заливаме с доматената смес и печем, докато остане сосчето на мазнина.
Поръсваме с магданоз и сервираме в чинии, докато е още горещо.Рендосваме малко кашкавал да се разтопи от високата температура/не запичаме!/ и сервираме!

Това е една мнохо хубава рецепта от "Гответе с мен".



Ива, много се радвам, че ти е допаднала тази моя рецептичка и я представяш и тук!Хубава е много, да, опитайте! Peace

# 51
  • Мнения: 492
Любима рецепта вкъщи: Гювече с пролетни картофи по Иван Звездев
1 килограм пресни картофи се почистват и запичат до полуготовност с малко масло и олио(аз ги правя вместо в отделни гювечета в една йена).След това се заливат със смес от 500 гр.заквасена сметана, 2 натрошени пилешки бульончета, 200 гр.настърган кашкавал, 2 стръка наситнен пресен лук и няколко стръкчета наситнен копър и се допичат.

# 52
  • София
  • Мнения: 10 858
Любима рецепта вкъщи: Гювече с пролетни картофи по Иван Звездев
1 килограм пресни картофи се почистват и запичат до полуготовност с малко масло и олио(аз ги правя вместо в отделни гювечета в една йена).След това се заливат със смес от 500 гр.заквасена сметана, 2 натрошени пилешки бульончета, 200 гр.настърган кашкавал, 2 стръка наситнен пресен лук и няколко стръкчета наситнен копър и се допичат.

Я, това чудничко звучи  Peace За утре ще го направя  Peace Ще гарнирам с ребърца  Heart Eyes

# 53
  • Мнения: 310
Картофена салатка, но със задушен кромид лук променя се вкуса много ми харесва /когато лука е суров има мирис и всук който не ми харесва/.
На сварените и нарязани на кубчета картофи им добавям кромид лук който предварително е нарязан на лунички и е задушен до омекване, поръсен с мъничко червен пипер. Накрая я поливам със сока от лимон и копър.

# 54
  • T"A
  • Мнения: 2 515
И аз много обичам картофи  Heart Eyes Правя нещо като картофен кекс, когато искам да разнообразя:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=391422.msg11172927#msg11172927

А когато са ми останали варени картофи (напр. сварила съм повечко за салата, но не съм сложила всички), ги стържа на едро  ренде и ги правя в омлет. Най-любими са ми картофените кюфтета и крокети, като пак, за да разнообразявам, правя картофените кюфтета от варени стари картофи (смлени на пюре) и попарен спанак  Grinning

# 55
  • Мнения: 852
Любима рецепта вкъщи: Гювече с пролетни картофи по Иван Звездев
1 килограм пресни картофи се почистват и запичат до полуготовност с малко масло и олио(аз ги правя вместо в отделни гювечета в една йена).След това се заливат със смес от 500 гр.заквасена сметана, 2 натрошени пилешки бульончета, 200 гр.настърган кашкавал, 2 стръка наситнен пресен лук и няколко стръкчета наситнен копър и се допичат.

Я, това чудничко звучи  Peace За утре ще го направя  Peace Ще гарнирам с ребърца  Heart Eyes



Това също трябва да се пробва  chef

# 56
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Любима рецепта вкъщи: Гювече с пролетни картофи по Иван Звездев
1 килограм пресни картофи се почистват и запичат до полуготовност с малко масло и олио(аз ги правя вместо в отделни гювечета в една йена).След това се заливат със смес от 500 гр.заквасена сметана, 2 натрошени пилешки бульончета, 200 гр.настърган кашкавал, 2 стръка наситнен пресен лук и няколко стръкчета наситнен копър и се допичат.
Ще пробвам и аз.  chef

# 57
  • София
  • Мнения: 1 832
една много приятна салата
картофи /става и с пресни и със стари/
лук /пресен или червен/
чесън /пресен - 2-3 стръка-само бялата част или 4-5 скилидки/
копър
оцет балсамико
горчица
сметана заквасена
сол
Картофите се сваряват в подсолена вода и още горещи се заливат със сос от:
счукан чесън, към него се прибавят горчицата, балсамикото и сметаната. Всичко се разбърква добре.
Когато изстине се прибавят нарязаните лук и копър.
Може да се сложи и люта чушка или да се поръси с лют или черен пипер.

# 58
# 59

Общи условия

Активация на акаунт