Майчинството - счетоводно - 19

• 54 841
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 255
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички!Искам да попитам само нещо и искренно се
надявам да може да ми отговорите:в момента съм в отпуска по
майчинство за отглеждане на дете до 2години.Септември ще си
имаме второ детенце и въпроса ми е:
-освен болничният,който е 45 дни преди раждане,нужно ли е да
подам още нещо на работодателя?От някъде чух за някаква молба,
която се подава,за да може да ми бъде изчислено платеното
майчинство,както с първото дете.
Има ли нещо такова?

Ей, какъв е този шрифт  Stop Все още виждаме задоволително добре  Mr. Green

Не - няма такава молба. Има молба за получаване на 1/2 от обезщетението за първото дете, която трябва да подадеш заедно б. лист за второто, а също и Приложение 12 - за промянана обстоятелствата, т. като ти се прекратява отпусът за гледане на първото дете.

# 256
  • София
Благодаря много!
Да, на постоянен договор съм, но и заместничката ще е на постоянен договор след третия месец. Просто се притеснявам да не стане така да не мога да се върна догодина на работа. Все пак ще сме 2 назначени за една и съща длъжност, за която няма как да има 2-ма души назначени.

Не знам какъв е замисълът на работодателя ти в случая - според мен той си създава сам затруднения. Може би, ако сметнеш за уместно, може да поговориш с него за плановете ти - например колко време смяташ да си гледаш детето у дома - 1 или 2 години.
Ами говорили сме, но той твърди, че за него така е по-лесно. Но аз няма как да съм сигурна дали няма да ме преметнат, че тази, която идва сега, е негова роднина. Та затова се притеснявам. Иначе и при другата ми колежка е така, заместничката си е на постоянен договор Rolling Eyes.

# 257
Благодаря много!
Да, на постоянен договор съм, но и заместничката ще е на постоянен договор след третия месец. Просто се притеснявам да не стане така да не мога да се върна догодина на работа. Все пак ще сме 2 назначени за една и съща длъжност, за която няма как да има 2-ма души назначени.

Не знам какъв е замисълът на работодателя ти в случая - според мен той си създава сам затруднения. Може би, ако сметнеш за уместно, може да поговориш с него за плановете ти - например колко време смяташ да си гледаш детето у дома - 1 или 2 години.
Ами говорили сме, но той твърди, че за него така е по-лесно. Но аз няма как да съм сигурна дали няма да ме преметнат, че тази, която идва сега, е негова роднина. Та затова се притеснявам. Иначе и при другата ми колежка е така, заместничката си е на постоянен договор Rolling Eyes.

Не твърдя, че има някаква скрита мисъл в това, но изобщо не му е по-лесно така, защото ако се назначи лице по заместване, то неговият договор автоматично се прекратява с твоето връщане, а на постоянене, ако е - не, има си срок на предизвестие и причина за съкращаването. Изплащане евентуално на обезщетение на лицето. Имай си едно на ум. А може би просто ще премести жената на друго работно място  newsm78

# 258
  • София
Има ли нещо такова?

Не - няма такава молба. Има молба за получаване на 1/2 от обезщетението за първото дете, която трябва да подадеш заедно б. лист за второто, а също и Приложение 12 - за промянана обстоятелствата, т. като ти се прекратява отпусът за гледане на първото дете.

Благодаря за светкавичния отговор и моля за извинение,но не съм
редовна в писането и съм го направила нарочно!  bouquet

Молбата е в свободен текст предполагам или си има образец?
И това Приложение 12 трябва работодателя да ми го даде,за да
го попълня.Така ли?

# 259
  • София
Много благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet

# 260
Има ли нещо такова?

Благодаря за светкавичния отговор и моля за извинение,но не съм
редовна в писането и съм го направила нарочно!  bouquet

Молбата е в свободен текст предполагам или си има образец?
И това Приложение 12 трябва работодателя да ми го даде,за да
го попълня.Така ли?

Не е свободен текст, а е Приложение 4:

Ето ги от сайта на НОИ:

http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc

http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc

# 261
  • София
Момичета имам следния въпрос към вас. Прехвърлила съм майчинството на свекърва ми. Не е по програма в подкрепа на майчинството, а аз си я осигурявах като пенсионер, прехвърлих го и тя сега получава 240 лв. До кога ще получава тя тази сума - до навършване на 2 годишна възраст на детето или до 3 години?

Бях чула/чела някъде, че ако бабата гледа детето получава до 3 години обезщетение, но това да не би да се отнася само когато е по Програмата на МТСП в подкрепа на майчинството (или там как беше точно не помня)!?

При прехвърляне от майката се получава само до 2 години на детет, до 3 е по Програмите на МТСП.
Благодаря за отговора, в такъв случай мога ли преди да изтекът двете години да кандидатствам по програмата на МТСП или това се прави още в самото начало?

# 262
Момичета имам следния въпрос към вас. Прехвърлила съм майчинството на свекърва ми. Не е по програма в подкрепа на майчинството, а аз си я осигурявах като пенсионер, прехвърлих го и тя сега получава 240 лв. До кога ще получава тя тази сума - до навършване на 2 годишна възраст на детето или до 3 години?

Бях чула/чела някъде, че ако бабата гледа детето получава до 3 години обезщетение, но това да не би да се отнася само когато е по Програмата на МТСП в подкрепа на майчинството (или там как беше точно не помня)!?

При прехвърляне от майката се получава само до 2 години на детет, до 3 е по Програмите на МТСП.
Благодаря за отговора, в такъв случай мога ли преди да изтекът двете години да кандидатствам по програмата на МТСП или това се прави още в самото начало?

Можеш, но бабата вече трябва да е само пенсионерка, т.е. да я освободят от работа или да наемеш някое безработно лице.

# 263
  • Луната ни пази
Здравейте, момичета! Може да е малко тъп въпроса, но.... Моля ви, кажете ми какви документи трябва да попълня след изтичането на 410-те дни, за да отглеждам детето си до 2 годишна възраст?

# 264
  • София
Можеш, но бабата вече трябва да е само пенсионерка, т.е. да я освободят от работа или да наемеш някое безработно лице.
Чудесно, сигурно ще го направя, но като наближи ще видя кое как става! Много ти благодаря за изчерпателния отговор.

# 265
Здравейте, момичета! Може да е малко тъп въпроса, но.... Моля ви, кажете ми какви документи трябва да попълня след изтичането на 410-те дни, за да отглеждам детето си до 2 годишна възраст?

Заявление-декларация Приложение 3. Има го в сайта на НОИ. Прилага се и копие от акта за раждане на детето ти.

# 266
  • Луната ни пази

Заявление-декларация Приложение 3. Има го в сайта на НОИ. Прилага се и копие от акта за раждане на детето ти.
Благодаря ти мнооого за насоката, намерих я Simple Smile Hug  bouquet

Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 15:51 от [X]megelinka

# 267
  • София
Здравейте помагащи момичета, моля да ме ориентирате за следното: В отпуск за отглеждане на дете до 2 год. съм и имам вариант да започна работа по 2-ри труд.договор при друг работодател,различен от този при когото съм излязла по майчинство,възможно ли е това и ще получавам ли в този случай 240 лв или 50% от тях? Ако е възможно то тогава 2-ят труд.договор може ли да е на 8 часа или трябва да е на 4 часа?
Благодаря!

# 268
Здравейте помагащи момичета, моля да ме ориентирате за следното: В отпуск за отглеждане на дете до 2 год. съм и имам вариант да започна работа по 2-ри труд.договор при друг работодател,различен от този при когото съм излязла по майчинство,възможно ли е това и ще получавам ли в този случай 240 лв или 50% от тях? Ако е възможно то тогава 2-ят труд.договор може ли да е на 8 часа или трябва да е на 4 часа?
Благодаря!

Може да сключиш 2-ри трудов договор / ако нямаш забрана за това от основния работодател/ и едновременно с това да получаваш цялото обезщетение при първия работодател. Договорът може да е на  часа.

# 269
Моя приятелка се интересува какво обезщетение ще получава,когато даде детето си на ясла в периода,когато е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години-50% или цялото.Тя не работи и не смята да започва работа.

Общи условия

Активация на акаунт