Майчинството - счетоводно - 19

• 55 567
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 825
здравейте!
имам един въпрос болничните общо 135 дни които са на каква база се плащат, при положение, че ме осигуряват на 335лв(колко процента от 335 лв се изплащат),
и да уточня че като минат болничните след това ще вземам минималната рабтна заплата, защото само последния месец преди да изляза в 45 дни болничен ме осигуряваха на 335 лв, а преди това вземам стар трудов стаж.
Благодаря ви много!

# 826
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте!
имам един въпрос болничните общо 135 дни които са на каква база се плащат, при положение, че ме осигуряват на 335лв(колко процента от 335 лв се изплащат),
и да уточня че като минат болничните след това ще вземам минималната рабтна заплата, защото само последния месец преди да изляза в 45 дни болничен ме осигуряваха на 335 лв, а преди това вземам стар трудов стаж.
Благодаря ви много!

Обезщетението за периода на отпуска за бременност и раждане в  размер на 410 дни се получава като се вземе по-малката от двете суми:
- 90% от средно дневното брутно възнаграждение за последните 12 календарни месеца
- средно дневното нетно възнаграждение за последните 12 календарни месеца
Обезщетението не може да бъде по-малко от минималната работна заплата, която в момента е 240 лв.
Ако имате период от верме през последните 12 календарни месеца без осигуряване ви се взима в базата минималната работна заплата за страната.

# 827
Благодаря за отговора!
Значи и болничните и майчинството се изплащат на една и съша база  и тъй като на мен ще ми се вземат 240лв минималното то тогава трябва през двете години да вземам 240 лв.
Но сега за 13 дни ми изплатиха по 14.50 а това като се сметне за цял месец идва около 320 лева а не 240!Това не ми стана ясно и затова си помислих че болничните 45 дни преди раждане се изплащат на друга база- така ли е или не е така?

# 828
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря за отговора!
Значи и болничните и майчинството се изплащат на една и съша база  и тъй като на мен ще ми се вземат 240лв минималното то тогава трябва през двете години да вземам 240 лв.
Но сега за 13 дни ми изплатиха по 14.50 а това като се сметне за цял месец идва около 320 лева а не 240!Това не ми стана ясно и затова си помислих че болничните 45 дни преди раждане се изплащат на друга база- така ли е или не е така?

Досега всяка година се порменяше минималната работна заплата, незнам 2010 г. дали и с колко ще се промени. Също така и обезщетението за отпуска за гледане на дете до 2 год. беще обвързано с минималната работна заплата досега, но от догодина незнам.
За обикновените болнични базата е 6 календарни месеца назад.

# 829
Стики, това ми го каза човек, който не искам да споменавам, защото е длъжностно лице в НОИ... И тъкмо, защото като проверявам по ПИК и нещо не ми се връзват отникъде цифрите, продължавам да нищя... Сега ще искам пак преичисление и ще се разправям, защото така не може! Не мога да разбера от къде един път съм на 500, после на 150 и тем подобни като база....(то и хора, които разбират видяха разпечатката и са в шок и нищо не разбраха, за това търсих "връзки")Абе, мноооого е объркано. Понеже сега съм яко болна и това направо ме яде отвътре....Но болна-умряла, отивам в понеделник или най-късно вторник да ме преизчисляват, пък ако също се окаже грешката в моите мили работодатели, съм готова и до "Господари на ефира" да стигна!

Аз имам същия проблем,но го преглътнах,защото се оказа,че закона дава право на работодателя да осигурява на различни ставки! Например:за пенсия върху 600 лв./което ми излиза на  страницата на НОИ/,а за ОЗМ върху 300 лв.-така ме отразяват в Образец 1. И съответно майчинството ми е изчислено на база 300 лв.  #2gunfire  #Cussing out

Мога само да гадая за това какво са ви подавали като информация в Персоналния регистър.
А за да нямате осигуряване за ОЗМ, трябва да сте били на граждански договор, или по чл.114 от КТ.
За другите трудови правоотношения си се внасят пълните осигуровки и данък. Така че като сте подписвали договори или допълнителни споразумения, в тях трябва да е написано точно какви са.  Wink

# 830
Здравейте момичета  Hug
Благодарности за темата и за времето, което отделяте за да помагате   bouquet

Имам следното питане:
Мъжът ми е самоосигуряващо се лице (незнам дали е точно казано, от няколко години сам си плаща осигуровките). Имаме идея да го назначим във фирмата на брат му, за да му тече стаж. Как трябва да стане това? Какви документи трябва да се представят от него и от фирмата и къде? На каква заплата ще е най-удачно да се осигурява (тук предполагам отговорът е минималната) и какви ще бъдат месечните вноски?

Grinning
А защо мислиш, че на съпруга ти не му тече стаж?
Самоосигуряващите имат осигурителен стаж, който се вписва в осигурителната книжка, която се заверява всяка година.  Simple Smile

# 831
Здравейте! При мен проблема е следния: От 2007г. имам фирма ЕТ, но започнах да се осигурявам за ОЗМ от този януари. В момента сме бременни и термина е 03.10.10г. , т.е. 45 дневния болничен преди раждане ще започне ноември месец- т.е. този месец няма да влиза за осигурителен и ще останат само 10 месеца осигуряване за ОЗМ.  Какво става от тук нататък с майчински и т.н ?
Четох във форума , че се гледал и 12 мес. трудов стаж. Когато собственик на фирмата трябва ли да ходя някаде и по някакав начин да регистрирам този стаж?
 Много ще съм благодарна на всички отговори!!!

За трудов стаж се говори в много редки случаи - за обезщетения, пенсии и т.н. значение има осигурителният стаж.
Който ти очевидно имаш щом от 2007г. имаш фирма.
За месеците, когато си се осигурявала на ниския процент, в базата ще имаш МРЗ за страната.

# 832
Здравейте!
Предстои ми да изляза в 45-дневния отпуск за бременност и раждане на 6 август. В момента ползвам платен годишен отпуск и той свършва на 29 юли. Ако не се върна на работа, а си взема болничен от 30 юли до 5 август, това значи ли, че юли месец няма да влезе в изчислението на майчинството, което ще получавам? В този случай за 12 месеца назад ще ми се вземат доходите от август 2008г. до юли 2009 включитено или от юли 2008г до юни 2009г.?

Благодаря! Hug

# 833
Бременност и раждане е нов болничен и се изчислява като такъв - базата винаги му е 12 месеца преди месеца на насъпване.

Почва ли август 2009, базата ще му е август 2008 - юли 2009. Независимо колко време преди това сте били в болничен, за патологична бременност или друг.  Simple Smile

# 834
  • София
Здравейте! При мен проблема е следния: От 2007г. имам фирма ЕТ, но започнах да се осигурявам за ОЗМ от този януари. В момента сме бременни и термина е 03.10.10г. , т.е. 45 дневния болничен преди раждане ще започне ноември месец- т.е. този месец няма да влиза за осигурителен и ще останат само 10 месеца осигуряване за ОЗМ.  Какво става от тук нататък с майчински и т.н ?
Четох във форума , че се гледал и 12 мес. трудов стаж. Когато собственик на фирмата трябва ли да ходя някаде и по някакав начин да регистрирам този стаж?
 Много ще съм благодарна на всички отговори!!!

За трудов стаж се говори в много редки случаи - за обезщетения, пенсии и т.н. значение има осигурителният стаж.
Който ти очевидно имаш щом от 2007г. имаш фирма.
За месеците, когато си се осигурявала на ниския процент, в базата ще имаш МРЗ за страната.

Благодаря за този отговор. Само неразбрах с майчинството как точно седи въпроса - както сам написала няма да имам пълни 12 мес. осигуряване за ОЗМ ( само 10 мес. ) преди 45-дневния болничен. Ще започнат да ми плащат след набиране на още 2 месеца за сметка на първите болнични или как?

# 835
Да, трябва да имаш 12 м. осигуряване за ОЗМ. Извинявай, не те разбрах точно!
Ако не си работила другаде, ще трябва да мине 2009г. за да ти превеждат обезщетения.  Sad

# 836
  • София
Здравейте момичета  Hug
Благодарности за темата и за времето, което отделяте за да помагате   bouquet

Имам следното питане:
Мъжът ми е самоосигуряващо се лице (незнам дали е точно казано, от няколко години сам си плаща осигуровките). Имаме идея да го назначим във фирмата на брат му, за да му тече стаж. Как трябва да стане това? Какви документи трябва да се представят от него и от фирмата и къде? На каква заплата ще е най-удачно да се осигурява (тук предполагам отговорът е минималната) и какви ще бъдат месечните вноски?

Grinning
А защо мислиш, че на съпруга ти не му тече стаж?
Самоосигуряващите имат осигурителен стаж, който се вписва в осигурителната книжка, която се заверява всяка година.  Simple Smile

Стики, благодаря ти мила   bouquet А за необходимите документи и това къде трябва да се занесат, можеш ли да помогнеш?  Praynig Може и линкче само, че търсих, ама нищо не намерих Sad

За мен, предполагам, че е по добре да се запиша в социалните като безработна, така ли е?

# 837
Благодаря ти, Стики! Hug
А къде мога да погледна как се изчислява майчинството, което ще получавам?

# 838
В първото мнение!  Wink

# 839
Стики, благодаря ти мила bouquet А за необходимите документи и това къде трябва да се занесат, можеш ли да помогнеш?  Praynig Може и линкче само, че търсих, ама нищо не намерих Sad

За мен, предполагам, че е по добре да се запиша в социалните като безработна, така ли е?

За кои документи ме питаш - за да назначат съпруга ти ли?

А при теб - като ти прекратят договора да те назначи деверът в неговата фирма. Защото на борсата майчинство не дават. Само обезщетение за безработица.
Макар максималното да е колкото майчинството. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт