Майчинството - счетоводно - 19

• 55 370
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 975
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ДейзиГ, благодаря за обяснението.
Дали правилно съм разбрала,че може и предварително да се подаде молбата,за да бъде парафирана с одобрение от работодателя и когато се подава в НОИ ида не се налага допълнително чакане на отговор за одобрение, а таткото вече да е в отпуск..?

Как ще се пусне заповедта като не се знае датат предварително. В НОИ се носят документите след като изтече месеца и са внесени дължимите осигуровки за него

# 976
  • София
Трябва ад ти изплати неизползваната до момента отпуска, трябва да е вписано в заповедта и ТК...иначе няма как ад докажеш, че ти ги дължи тези пари впоследствие. Ако в догооврът е уговорено предизвестие е по-добре с него. Иначе може и без предизвестие, но едва ли ти се губи една заплата.

Да разбирам ли, че може и да не ми плати отпуската /за 2-те години/?  За да ме съкрати с дете под 3 г. трябва да съкрати щата,  нали? Ще си погледна ТД, за да видя как е решен въпросът с предизвестието, че е от преди 5-6 години и не помня вече.

# 977
  • София-Младост
Трябва ад ти изплати неизползваната до момента отпуска, трябва да е вписано в заповедта и ТК...иначе няма как ад докажеш, че ти ги дължи тези пари впоследствие. Ако в догооврът е уговорено предизвестие е по-добре с него. Иначе може и без предизвестие, но едва ли ти се губи една заплата.

Да разбирам ли, че може и да не ми плати отпуската /за 2-те години/?  За да ме съкрати с дете под 3 г. трябва да съкрати щата,  нали? Ще си погледна ТД, за да видя как е решен въпросът с предизвестието, че е от преди 5-6 години и не помня вече.
Аз останах с впечатление, че ти искаш да си ходиш...той да те съкрати е по-трудно. Иначе да, винаги може да не ти плати нещо...затова не подписвай преди да имаш черно на бяло , че ти го дължи.

# 978
  • София
Аз останах с впечатление, че ти искаш да си ходиш...той да те съкрати е по-трудно. Иначе да, винаги може да не ти плати нещо...затова не подписвай преди да имаш черно на бяло , че ти го дължи.

Да, аз искам да си ходя.
НО предпочитам да ме съкратят. Шефът също иска да си ходя Всъщност иска да се отърве от плащането на осигуровки, не точно от мен. С някои колеги го постигна, но мен просто не ме устройва да работя без ТД по никакъв начин. Ако аз напусна, обезщетението от бюрото по труда е 4 месеца, а ако ме съкрати - на база трудов стаж, което при мен ще е 10-11 месеца. То е ясно, че почти веднага започвам да си търся работа, но предпочитам да имам малко по-дълъг период на относително спокойствие, защото знам, че в тази криза няма да ми е лесно.

Ала-Бала , благодаря ти за отговорите.
 Hug

# 979
Четох и се обърках.
Когато детето тръгне на ясла,майката има право на половин майчинство само ако се върне на работа,нали така.
Е аз като няма къде да се върна?
Септември пускам малкия на ясла.Фирмата,в която работех закри дейността си в моя град,там където бях аз.Реално погледнато аз все още се водя на работа в тази фирма,просто защото не могат да ме съкратят,уволнят и т.н.- за момента.Но когато пусна малкия на ясла и не съм вече отпуск по майчинство,съкращението ще е първото нещо,което ще направят шефовете.И аз губя и работата си и половината от майчинството си.
Някой може ли да ме посъветва нещо?

# 980
  • София-Младост
Четох и се обърках.
Когато детето тръгне на ясла,майката има право на половин майчинство само ако се върне на работа,нали така.
Е аз като няма къде да се върна?
Септември пускам малкия на ясла.Фирмата,в която работех закри дейността си в моя град,там където бях аз.Реално погледнато аз все още се водя на работа в тази фирма,просто защото не могат да ме съкратят,уволнят и т.н.- за момента.Но когато пусна малкия на ясла и не съм вече отпуск по майчинство,съкращението ще е първото нещо,което ще направят шефовете.И аз губя и работата си и половината от майчинството си.
Някой може ли да ме посъветва нещо?
Нямаш вариант да не се върнеш, освен ако не ползваш друг вид отпуск.

# 981
Аз бих искала да се върна,но няма къде.Мястото ми е закрито.Не искам да загубя половината майчинсто,защото макар и 120 лв,то ще ми е от полза докато си намеря друга работа.
Могат ли да ми откажат да ползвам отпуска-платена или неплатена.
Имам ли платен годишен отпуск,за времето,в което съм била по майчинство?

# 982
  • София-Младост
Аз бих искала да се върна,но няма къде.Мястото ми е закрито.Не искам да загубя половината майчинсто,защото макар и 120 лв,то ще ми е от полза докато си намеря друга работа.
Могат ли да ми откажат да ползвам отпуска-платена или неплатена.
Имам ли платен годишен отпуск,за времето,в което съм била по майчинство?
Имаш платена и за предходните години не би трябвало да ти я откажат, за 2009 могат.

# 983
Момичета здравейте отново! Simple Smile
Аз съм малко заплетен казус, но ще съм благодарна ако някой може да ми помогне.
Работя на трудов договор и се осигурявам като земеделски производител.(на високия % както му казват в  НАП ДОО-16.5%, ЗО 8% и ДЗПО -5%) Самоосигурявам се на 900 лв като всеки месец си внасям паричките до 10-то число а до 20 си подавам Декларация обр.1. Ето го и въпроса : от 1.07.09 мисля да изляза в болничен , но не знам за колко дни ще- искам да питам какви вноски трябва да направя? Всички осигуровки ли да платя, само здравната ли и ако само тя на колко лева на 900 или на 240 ? И ако болничния не за цял месец как да процедирам?
Моля помогнете ако можете, доста се забатачих в тия рботи, а няма към кого да се обърна Embarassed

# 984
 Когато сте в болнични работодателят внася САМО здравни осигуровки в размер на 12.48лв. месечно за 2009г.

# 985
  • София-България, Израел - където си поискам
Момичета здравейте отново! Simple Smile
Аз съм малко заплетен казус, но ще съм благодарна ако някой може да ми помогне.
Работя на трудов договор и се осигурявам като земеделски производител.(на високия % както му казват в  НАП ДОО-16.5%, ЗО 8% и ДЗПО -5%) Самоосигурявам се на 900 лв като всеки месец си внасям паричките до 10-то число а до 20 си подавам Декларация обр.1. Ето го и въпроса : от 1.07.09 мисля да изляза в болничен , но не знам за колко дни ще- искам да питам какви вноски трябва да направя? Всички осигуровки ли да платя, само здравната ли и ако само тя на колко лева на 900 или на 240 ? И ако болничния не за цял месец как да процедирам?
Моля помогнете ако можете, доста се забатачих в тия рботи, а няма към кого да се обърна Embarassed
ако няма да си болничен цял месец, ще трябва да се изчислят  вноските на база работни дни, а за болничния само здравни.
Когато си вземеш болничния, пиши  Peace ще измислим нещо  да ти помогнем:lol:

Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 12:09 от jakinik

# 986
Здравейте отдавна не съм влизала в тази тема, но тоглеждането на малката ми отнема цялото време.По тази и причина не съм много в час с това, което ме вълнува.От септ.2009г.отиваме на ясла и понеже ще сме едва на 1г.и3мес. ми се искаше да позабавя малко нещата.До колкото разбирам от информацията на първа страница при пускане на детето на ясла съм задължена да се върна на работа по закон, да ползвам отпуск платен или неплатен или да ползвам болничен, който не може да бъде повече от 20 или 40дни, защото иначе се отива на комисия.Така ли е?От друга страна в детската градина директорката ми обясни, че няма как да ми пази мястото и единствения за мен начин  бил да си вземем болничен, но и за дете доколкото знам не може да е безкраен болничния. А мен ме интересуват 2мес.и половина докато детето стане на година и половина. Та това е, ако имате някаква друга информация по темата която ме вълнува ще ви бъда благодарна да ми я споделите. Когато голямата ми дъщеря преди 7год.тръгна на ясла на същата възраст, като малката, аз не се върнах веднага на работа, а пет мес.по-късно и въпреки това продължавах да си получавам цялото майчинство и се водех в отпуск по майчинство, но изглежда сега парламента е въвел някакви промени в закона за майчинството и ситуацияте не може да бъде същата.Извинявам се, ако съм досадила.Хубав ден на всички

# 987
Благодаря за отговора!  Hug Ще пиша като взема болничния!

# 988
Моля,ако някой може да ми обясни подробно.
Забременях и на третия месец от бременността ми започнах да се осигурявам.Докато родя ще имам 6 месеца осигуровки.Ще може ли след този период да спра да ги внасям и да получавам майчинство 2 години,или ще трябва да продължа докато стане 1 година и тогава ще започнат да ми го изплащат?Защото една позната ми каза,че е нужно само 6 месеца да имам осигуровки,за да получавам мин. работна заплата,а ако съм искала 90% от заплатата,тогава трябвало да се осигурявам 1 година.Дано не съм го написала много объркано!

# 989
  • София-Младост
Здравейте отдавна не съм влизала в тази тема, но тоглеждането на малката ми отнема цялото време.По тази и причина не съм много в час с това, което ме вълнува.От септ.2009г.отиваме на ясла и понеже ще сме едва на 1г.и3мес. ми се искаше да позабавя малко нещата.До колкото разбирам от информацията на първа страница при пускане на детето на ясла съм задължена да се върна на работа по закон, да ползвам отпуск платен или неплатен или да ползвам болничен, който не може да бъде повече от 20 или 40дни, защото иначе се отива на комисия.Така ли е?От друга страна в детската градина директорката ми обясни, че няма как да ми пази мястото и единствения за мен начин  бил да си вземем болничен, но и за дете доколкото знам не може да е безкраен болничния. А мен ме интересуват 2мес.и половина докато детето стане на година и половина. Та това е, ако имате някаква друга информация по темата която ме вълнува ще ви бъда благодарна да ми я споделите. Когато голямата ми дъщеря преди 7год.тръгна на ясла на същата възраст, като малката, аз не се върнах веднага на работа, а пет мес.по-късно и въпреки това продължавах да си получавам цялото майчинство и се водех в отпуск по майчинство, но изглежда сега парламента е въвел някакви промени в закона за майчинството и ситуацияте не може да бъде същата.Извинявам се, ако съм досадила.Хубав ден на всички
Ами така е, нямаш право на този отпуск, ако детето е записано в детско заведение-ясла или градина. Преди 7 г. нещата бяха различни просто. За болничния не съм съгласна само, личния лекар има право да издаде за 7 дни след това се отива на ЛКК за следващите.

Общи условия

Активация на акаунт