След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 431
  • 311
  •   1
Отговори
# 240
dessita_y , Да,трябва да връщаш,след като детето ти се води записано там.Това,че реално е тръгнало друг месец,няма значение- в НОИ това няма откъде да го знаят

# 241
Франческа, така се процедира поне при нас, всички преди да тръгнат на ясла първо известно време вземат храна - обикновено около месец, за да свикне детето по-лесно да се храни там. При това аз всеки път я вземах с мен, показвах й яслата, говорехме си, и мога да кажа, че доста бързо свикна после, почти не е плакала. Това малко извън темата, де. На картона на детето, който взех след като вече бе изписана от яслата, пише - посещава от 16 януари (а аз още през декември бях спряла да вземам майчинство). Не знам, за мен би трябвало да е важно кога детето реално е тръгнало на ясла. Това, че съм вземала храна, не означава, че не съм я гледала по цял ден, а съм пиела кафета по барчетата. Разбирам, че в София с този ужасен недостиг на места не може да се помисли за такъв лукс, но при нас такава е системата, и аз поне не смятам, че съм ощетила някого.   

# 242
Десита, но и не само за теб, пускам линк към днешно инфо от интервю с Митрева, дано ти се изясни дали трябва да плащаш - http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/07/08/maikite-vryshtat-pari-s … lo-na-iasla.94116

# 243
Благодаря, nomadka. И аз го четох, но пак не ми става съвсем ясно, защото моето дете не е посещавало яслата и аз съм "го обгрижвала лично" (цитат от материала), но пък съм плащала хранодни, защото сме вземали храна. И аз самата се чудя дали съм в нарушение, по принцип не съм ангажирала персонала с детето си, но пък съм вземала храна. Може би трябва да се уточни каква част от таксата отива само за храната, а каква за заплати на персонала. По принцип не мисля, че съм взела нещо, което не ми се е полагало, но не знам доколко и от правна точка е така.

# 244
  • Варна
Франческа, така се процедира поне при нас, всички преди да тръгнат на ясла първо известно време вземат храна - обикновено около месец, за да свикне детето по-лесно да се храни там. При това аз всеки път я вземах с мен, показвах й яслата, говорехме си, и мога да кажа, че доста бързо свикна после, почти не е плакала. Това малко извън темата, де. На картона на детето, който взех след като вече бе изписана от яслата, пише - посещава от 16 януари (а аз още през декември бях спряла да вземам майчинство). Не знам, за мен би трябвало да е важно кога детето реално е тръгнало на ясла. Това, че съм вземала храна, не означава, че не съм я гледала по цял ден, а съм пиела кафета по барчетата. Разбирам, че в София с този ужасен недостиг на места не може да се помисли за такъв лукс, но при нас такава е системата, и аз поне не смятам, че съм ощетила някого.   
Според мен след като пише че детето посещава ясла от 16.01, преди това не се е водило записано и няма какво да връщаш.

# 245
Ако си взимала храната и си плащала такса само за яденето,детето не е било записано,съответно няма какво да връщаш.Обаче,ако си плащала и такса за яслата,с която си пазиш мястото на детето,то тогава се е водило записано и ще връщаш.Мои познати,първия месец,за да свикнат водиха децата до обяд,след което си взимаха и си гледаха те.Обаче пак трябва да връщат.Другата ми позната пък само плащаше,такса за да си пази мястото,детето не е стъпило и ден там,даже храната не му е взимала и пак има да връща.Така,че ще повторя- Ако детето ти се е водило там,когато си му взимала храната,ще имаш да връщаш

# 246
  • Варна
След прочетеното имам следния въпрос: Дъщеря ми започна ясла Юни'2009г. Аз започнах работа Март'2009г. За времето от Март до Юни (и до окончателното адаптиране на детето в яслата) бяхме наели детегледачка (не по програмата за безработните, ако това има значение). Понеже малката беше на 1.5г ми изплащаха по 120 лв месечно - половин майчинство за периода от Март до Декември'2009, когато тя навърши 2г. Аз трябва ли да връщам тези пари: 9х120 = 1080 лв?! newsm78

# 247
  • София
След прочетеното имам следния въпрос: Дъщеря ми започна ясла Юни'2009г. Аз започнах работа Март'2009г. За времето от Март до Юни (и до окончателното адаптиране на детето в яслата) бяхме наели детегледачка (не по програмата за безработните, ако това има значение). Понеже малката беше на 1.5г ми изплащаха по 120 лв месечно - половин майчинство за периода от Март до Декември'2009, когато тя навърши 2г. Аз трябва ли да връщам тези пари: 9х120 = 1080 лв?! newsm78
Не. Защото работещите майки имат право на половин майчинство. Само тези, които си седят вкъщи, а детето е на ясла, само те трябва да връщат пари.

# 248
  • София
Категорично не, щом си работила ти се полага половин майчинство, независимо дали детето ти е на ясла или не.  Peace

# 249
  • Варна
Много ви благодаря за отговорите, момичета! Камък ми падна от сърцето. Аз съм си чиста пред съвестта, че не съм ощетила никого, но като знам в каква държава живеем вече всичко допускам, че може да се случи...

# 250
Не съм плащала такса, а и не се е налагало да пазим място, защото тогава поне все още нямаше проблем с местата, дори самата директорка ме подкани да започнем да вземаме храна. Плащахме само храната, която сме вземали. Детето не съм го оставяла изобщо в яслата, нито до обед, нито следобед. Тръгна реално на 16. 01., както пише в картона й (тогава беше вече на 2 г. и 1 мес.). Предполагам, че преди това не се е водела записана. И на мен съвестта ми е чиста, че не съм ощетила никого, но дано е така и според закона.

# 251
  • София
Момичета,аз имам друго питане!
Детето ми посещава ясла,и аз  взимах майчинство въпреки това,
не съм ходила  на  работа,но съм студент,
това има  ли значение,или пак  ще  трябва да връщам пари на  държавата?

# 252
Здравейте!
И аз да попитам нещо,детето ми навършва две години на 12 май, а майчинството ми започна на 25 май,на коя дата трябва да се върна на работа,когато навърши 2 години или на 25-ти  Rolling Eyes
Също ме интересува кога трябва да го запиша на ясла,защото аз не искам да го записвам по-рано от 2 години,но ако го запиша сега и чакам дали ще го приемат  спират ли ми майчинството от ной,защото така съм чувала,че щом го запишеш независимо дали посещава ясла или дали е прието го спират. Общо взето не съм наясно изобщо,а пък да не изпуснем сроковете все пак  Rolling Eyes от Плевен съм да поясня Simple Smile

# 253
  • София
За Ной съм чувала, че построил затворен кораб, в който да приюти двойка зверчета от всеки вид... Но обезщетението за гледане на малко дете, привеждано от НОИ, което вероятно те интересува, се спира, когато детето започне да ПОСЕЩАВА ДЗ. Не автоматически при приемането му.

# 254
Привет. Приеха ни на ясла. Просто не очаквах. Голям късмет. Сега се двоумя и троумя какво да правя. Някой знае ли дали след записването ще ми спрат майчинството и трябва да се върна на работа? Благодаря.

Да трябва да се върнеш на работа, но можеш да ползваш платен отпуск. Този който ти е бил по време на майчинството имаш парво да го ползваш. И си подаващ молба за изпащане на 50% от майчинството.

Моята дъщеря я записах на 25.11 и тръгна официялно на 03.12 платения отпуск ми е 36 дни и е в сила от 03.12. И от яслата трябва да ти дадат бележка че детето посещава яслата с датата на тръгване а не на записване тоест при мен е с дата 03.12.

Дано съм помогнала а не да съм те объркала повече.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт