След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 411
  • 311
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, моят въпрос касае прекратяването на майчинството с тръгването на детето на ясла. Когато синът ми тръгне на ясла, ще е навършил 2 годинки, т.е. обезщетения от НОИ няма да получавам, това ясно. НО- ще мога ли да си ползвам шесте месеца неплатено майчинство, или трябва задължително да се върна на работа?
Или, ако реша, освен натрупалият се отпуск по време на майчинството, мога да ползвам така и неплатения такъв, полагащ се за всяко дете до навършването му на определена възраст. Във втория случай как се процедира, какви документи се подават към работодателя (знам само, че той не може да ми откаже ползването на този вид отпуск)?
Благодаря.

И аз се интересувам от това какво се случва с неплатеният отпуск за гледане на дете до 3 години? Освен тези 6 месеца мисля, че и таткото имаше право на още 6 месеца неплатен отпуск, които можеше да се прехвърлят на майката. Има ли все още таково нещо и може ли таткото да прехвърля полагащия му се неплатен отпуск на майката, ако детето е записано на ясла ?

Можете да си ползвате дори платения отпуск които ви се е натрупал за тези 2г когато сте били по майчинство  Hug
И да можете да ползвате вашия неплатен и на таткото неплатения така стават 12 месеца неплатен отпуск за гледане на дете  Hug

# 271
  • София
Здравейте, моят въпрос касае прекратяването на майчинството с тръгването на детето на ясла. Когато синът ми тръгне на ясла, ще е навършил 2 годинки, т.е. обезщетения от НОИ няма да получавам, това ясно. НО- ще мога ли да си ползвам шесте месеца неплатено майчинство, или трябва задължително да се върна на работа?
Или, ако реша, освен натрупалият се отпуск по време на майчинството, мога да ползвам така и неплатения такъв, полагащ се за всяко дете до навършването му на определена възраст. Във втория случай как се процедира, какви документи се подават към работодателя (знам само, че той не може да ми откаже ползването на този вид отпуск)?
Благодаря.

И аз се интересувам от това какво се случва с неплатеният отпуск за гледане на дете до 3 години? Освен тези 6 месеца мисля, че и таткото имаше право на още 6 месеца неплатен отпуск, които можеше да се прехвърлят на майката. Има ли все още таково нещо и може ли таткото да прехвърля полагащия му се неплатен отпуск на майката, ако детето е записано на ясла ?
За прехвърлянето - ако имате граждански брак, таткото не може да прехвърли полагащият му се неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години.

# 272
Да имаме граждански брак, следователно таткото не може да ми прехвърли неговият отпуск . Правилно ли съм разбрала? Има ли значение дали детето посещава детско заведение или не ?

# 273
Вече няма неплатен отпуск за отглеждане на дете до тригодишна възраст (старата разпоредба на чл.165 от КТ). Сега след изтичане на майчинството(отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст) може да се ползва отпуска по чл.167а от КТ. http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121

# 274
Здравейте, моят въпрос е следния-В началото на януари подадох документи за ясла с уговорка детето да тръгне февруари или март, когато на мен ще ми се наложи да се върна на работа.В момента имат свободни места и това е възможно.Вчера ми се обадиха, че трябва да запишат детето или сега, до края на месеца, или чак септември.Не било нужно да тръгва в момента, само да бъде записана, и да плащам еди-колко си процента от таксата на месец.На въпроса ми трябва ли да прекъсна майчинството си, отговора беше-не, докато не тръгне реално на ясла.Те подавали към НОИ информация за реално присъствени дни.Засега не ни искат никакви изследвания-чак когато реша да я пусна.
Така ли е наистина, или трябва да прекратя майчинството от деня на записване?

# 275
  • София
Щом детето е записано в яслата, майчинството трябва да се прекъсне. Това, че реално не посещава заведението, няма никакво значение.

# 276
Щом детето е записано в яслата, майчинството трябва да се прекъсне. Това, че реално не посещава заведението, няма никакво значение.

Да, и аз мисля така, но ми е странно как записват детето без нужните изследвания. newsm78Нали при записването се подават някои документи?

# 277
  • София
Вчера имаше татия във в."Сега" по въпроса. Та там някаква експертка обясняваше, че почват да засичат детето, когато има един ден посещение, колко после отсъства не ги интересува. Записването не се отчитало, а само първото реалното посещение в яслата. Ама щом искат да плащаш някаква такса, нищо чудно да го водят посещаващо по някакъв начин и да дойде честитка от НОИ.

# 278
Здравейте, моят въпрос е следния-В началото на януари подадох документи за ясла с уговорка детето да тръгне февруари или март, когато на мен ще ми се наложи да се върна на работа.В момента имат свободни места и това е възможно.Вчера ми се обадиха, че трябва да запишат детето или сега, до края на месеца, или чак септември.Не било нужно да тръгва в момента, само да бъде записана, и да плащам еди-колко си процента от таксата на месец.На въпроса ми трябва ли да прекъсна майчинството си, отговора беше-не, докато не тръгне реално на ясла.Те подавали към НОИ информация за реално присъствени дни.Засега не ни искат никакви изследвания-чак когато реша да я пусна.
Така ли е наистина, или трябва да прекратя майчинството от деня на записване?

За яслата не съм сигурна, но записаните деца в ДГ се обявявават за вписване в базата данни на МОМН три пъти в годината - края на септември, края на декември и февруари (ако не бъркам). В момента, в който това се случи за всяко дете се начислява и превежда сума от държавния към общинския бюджет и всеки може да го "засече". Присъствеността принципно се гледа за това дали групата не пада под определения минимум и трябва да се закрие. Не се изплащат бюджетни средства на базата на този показател.

Така че не знам какво обясняват разни експерти, но в ДГ децата се засичат от момента, в който влязат в базите данни на МОМН, а предполагам че и МЗ имат подобна. А не от момента на първото посещение. Затова искат и да се плаща такса, защото детето се води записано и посещаващо.

# 279

Да, и аз мисля така, но ми е странно как записват детето без нужните изследвания. newsm78Нали при записването се подават някои документи?

Те могат да го запишат, но винаги при проверка да се оправдаят че не са го допуснали до ДГ поради непредставянето на въпросните документи. И ако детето няма присъствени дни, номерът ще мине. Въпросът е че присъствените дни (според мен) не са определящи в случая.

# 280
Благодаря на всички за отговорите!
То е ясно, че от яслата ме натискат сега да запишем малката, за да си увеличат бройките на децата.И аз хем не мога да си позволя да отложа записването чак за септември, хем е желателно да отложа прекъсването на майчинство с около месец(докато не приключи преструктурирането в службата ми).Май е по-добре евентуално някой ден да връщам майчинство за месец, отколкото да рискувам да ме съкратят  newsm78.

# 281
  • София
По принцип си защитена от съкращения, докато детето ти навърши 3 години. Мисля, че не трябва да се притесняваш. Могат да те съкратят само с разрешение от инспекцията по труда, което няма да им е никак лесно.

# 282
  • Cambridge, UK
Здравейте дами,
имам питане - надявам се да ми помогнете. На 14-ти октомври детето ми навършва 2 години, прието е в ясла и уговорката с директорката е да го пусна от 15-ти септември (тъй като цяло лято сме извън София и чак от 1-ви септември ще мога да задействам документите.) Директорката ме предупреди да си оставя един месец за адаптация през който да взимам детето наобед. Планирам този месец да бъде и последния от 2-те години майчинство които ми се полагат. Въпросът ми е трябва ли веднага да уведомявам работодателя си и НОИ при положение, че аз реално няма да мога да ходя на работа?

# 283
  • София
Здравейте дами,
имам питане - надявам се да ми помогнете. На 14-ти октомври детето ми навършва 2 години, прието е в ясла и уговорката с директорката е да го пусна от 15-ти септември (тъй като цяло лято сме извън София и чак от 1-ви септември ще мога да задействам документите.) Директорката ме предупреди да си оставя един месец за адаптация през който да взимам детето наобед. Планирам този месец да бъде и последния от 2-те години майчинство които ми се полагат. Въпросът ми е трябва ли веднага да уведомявам работодателя си и НОИ при положение, че аз реално няма да мога да ходя на работа?
Да, веднага трябва да уведомиш НОИ, срока ти е 3 дни. За времето на адаптацията можеш да си пуснеш платения годишен отпуск, по време на двете години майчинство си натрупала поне 40 дни отпуск.  Peace

# 284
  • Cambridge, UK
благодаря ти

Общи условия

Активация на акаунт