След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 438
  • 311
  •   1
Отговори
# 300
  • София
И общинската ясла не е заведение на държавна издръжка. Заведение на пълна държавна издръжка означава - заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Когато детето е настанено в детско заведение,независимо от формата на собственост, отпускът за отглеждане на дете до 2 год. се прекратява. Или би трябвало ако майката е добросъвестна и подаде документите. Също така много от ЧЯ не са ясли, а са регистрирани като детски центрове. В този случай, те няма да подадат уведомление към НОИ. Но дори да прекратите отпускът, имате възможност до навършване 2 г. на детето да получавате 50% от обезщетението. Тези 50% се губят само ако детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
ами не е баш така, ето какво пише на сайта на нои:
http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/1566-faqbenefits18

освен това, ако не се декларира от майката това, после има да връща.... Rolling Eyes

# 301
Кое не е баш така???

# 302
  • София
цитат от този линк от сайта на НОИ:

"Въпрос: Кои заведения попадат в групата на тези, в които настаняването на детето прекратява изплащането на обезщетение за отглеждане на малко дете?

Отговор: Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) - през време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164 от Кодекса на труда – не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение, вкл. детска ясла (вж чл. 53, ал. 4 от КСО). Имат се предвид всички видове детски заведения – целодневни и седмични детски градини, в т. ч. и такива, в които има яслени групи, и детските ясли – независимо дали отглеждането на детето в тях е на пълна държавна издръжка или не."

# 303
  • София

И общинската ясла не е заведение на държавна издръжка. Заведение на пълна държавна издръжка означава - заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

Как пък се закачи за пост от 2011г.? И правиш ли разлика между заведение на държавна издръжка и заведение на пълна държавна издръжка? Държавната яслата е заведение на държавна издръжка, частната - не.

# 304
# 305

Как пък се закачи за пост от 2011г.? И правиш ли разлика между заведение на държавна издръжка и заведение на пълна държавна издръжка? Държавната яслата е заведение на държавна издръжка, частната - не.
Закачили са се няколко потребителки преди мен:) И да правя разлика за разлика от други в темата.
Та с две думи, майчинството се спира ако детето се даде на ясла преди изтичане на 2-те години-закона не прави разлика между държавна и частна детска градина. Имате право на 50 процента до навършване 2 години -единственото изключение тук е ако е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, т.е дом,тогава не се изплаща. Ако настаните детето в частна градина, и не уведомите НОИ е възможно и никой да не разбере,тъй като голяма част от тези заведения са регистрирани като парти центрове. Ако всичко им е ОК и си подават данни към където трябва, ще връщате парите.

# 306
  • София
Не знам, аз като съм писала поста, се правеше разлика между частна и държавна ясла. Писала съм от опит и двете съм ползвала. За 3 години по-късно не мога да споря, ако има някой по - запознат да пише.
Тогава логиката беше, че понеже държавата субсидира държавната яслата, то майката губи майчинството (или поне половината, ако работи). Сега не знам как ще оправдаят подобно нещо при частната ясла? Peace

# 307
  • София
между другото според мен има и полза от възкръсването на темата, понеже около нас все още има майки които си мислят че като не подадат декларация всичко е ок и в един момент получават едни любезни писма от нои с едни суми и така...
така че дано повече мамчета я видят Peace

# 308
Анна, логиката е , че майката получава обезщетение за отглеждане на дете. Когато детето постъпи на ясла (частна или общинска) този отпуск се прекратява и няма право на обезщетение. т.е на майката се плаща да си гледа детето. Щом го гледат други - не й плащат. Не коментирам справедливо ли е, само обяснявам идеята.

# 309
Здравейте изчетох няколко страници назад, но не видях  отговор на моя въпрос затова ще потитам. Детето ми е прието на ясла от септември, но тогава ще бъде на 10 месеца. Въпросът ми е ако говоря с директорката и тя се съгласи да отложим тръгването поне докато стане на годинка (четох че съществува такъв вариант, но ще го проверя напрактика възможно ли е), трябва ли още от септември да си прекъсна получаването на обезщетението. Знам че това важи за обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст, но отнася ли се това и за до 1 годинка. Предполагам, че тълкуването е еднакво и за двете- въпросът е дали директорката ще се съгласи и дори да се съглааси дали наистина има разлика между това да се води в детската а в НОИ не. Как може наистина да се разбере дали даването на изследванията и всички документи към момента започване на посещаване на яслата е гаранция че то няма да си се води от септември. Малко ми е объркан въпроса предполагам, но ще съм благодарна ако някой сподели личен опит.

# 310
Ако е до годинка, не прекъсваш майчинството
Но нищо не пречи да звъннеш един телефон до НОИ- обикновено отговарят любезно

# 311
  • София
Ако е до годинка, не прекъсваш майчинството
Но нищо не пречи да звъннеш един телефон до НОИ- обикновено отговарят любезно
и аз щях това да кажа, по-добре им звънни.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт