Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 813
  • 620
  •   1
Отговори
# 270
Аз имам списък "МЕТРО". Там два пъти годишно се купуват прах за пране, крем за ръце, пасти за зъби, шампоани, тоал. хартия, домакински ролки, течен сапун(5л) и др.; консервирана храна - грах,царевица; брашно, захар и др. подобни.
Неудобството е, че трябва да има място за съхранението им и че трябва да има заделена сума от около 250лв.
Удобството е, че отделяш  3 часа за пазаруване и после 6 месеца се купуват само хранителни продукти от пазара. Също така се спестяват не малко пари от покупка на артикули в големи разфасовки.
НЕ КУПУВАМ вафли, снаксове и т.н. При тях големите разфасовки те карат да консумираш повече - купете си 20вафли кашонче и вижте как ще свършат за три дни Mr. Green.Такива неща се купуват на бройка и най-вече за детето, когато наистина е необходимо.

# 271
Здравейте Simple Smile
Темичката ви е страхотна и с удоволствие установявам, че повечето неща вече ги практикувам, въпреки че съм ги въвела несъзнателно.

Като цяло не може да се каже, че пестим целенасочено, защото за момента сме само двама, а заплатите ни са добри и все пак съм въвела някои практики и откакто стана това спестяваме дори повече:
1. Всеки месец като дойде заплатата(получавам я по сметка) директно прехвърлям определена сума в друга сметка, която ми е срочен депозит и не тегля от нея(най-малкото защото трябва да се разкарвам до банката да тегля парите, а нямам толкова време). Аз го правя това на заплата, милото - на аванс.
2. В дебитната ми карта винаги поддържам една прилична сума, която да знам, че ми е за харчове до края на месеца и за спешни нужди. Съответно към тази сума включвам и аванса, който ми е изцяло за дневни харчове.
3. Винаги като тегля пари си заделям едни 20-тина лева (повече или по-малко зависи от случая), които пъхам в едно мноооого закътано отделение на портфейла. Тези пари си ми седят там за много, ама много неотложни нужди, когато няма от къде да взема пари, а ми трябват спешно. После гледам да ги възстановя. Често се сещам тези пари когато ми трябват пари, но първо се замислям дали не мога да отложа покупката за която ми трябват или пък дали не мога да намеря от къде да изтегля за да не ги харча. Ако успея да не ги изхарча тези пари са ми остатък в края на месеца.
4. На аванс, който обикновенно заделям за редовни харчове, винаги слагам една сумичка в едно пликче далече скрито в някой шкаф. Така всеки месец се натрупват и ако трябват спешно парички имам в наличност. После гледам да ги възстановя при първа възможност. Ако станат в повече - излишъка отива в депозита и не се пипа.
5. В магазина оставям предимно милото да плаща, защото плаща с карта и после си води отчетност колко сме изхарчили. В един ексел се записва всичко - харчове за колата, ток, вода, в магазина и т.н. (това ни е по-скоро информативно за момента, но иначе може лесно да се проследи къде отиват повече пари)
6. На хладилника имам едно листче, в което си записвам всичко, което ми свършва или е напът да свърши. После с една разходка до Метро попълвам запасите и така не ми се налага да ходя до кварталния магазин за по-големите неща. Също така от Метро пазарувам в големи расфасовки и после в къщи разпределям по торбички колкото за едно готвене и в камерата съответно с дата на прибиране. Освен това за филета също могат да се замразяват ако се вземе голяма расфасовка (замразявала съм пуешко филе - режа на по части колкото обикновенно бих си купила и в камерата). Замразени зеленчуци също купувам от Метро в големи разфасовки, риба също и замразявам.
7. В магазина за дребните неща винаги отивам със списък и гледам да не се отклонявам много от него. Освен това, преди да си купим някоя глезотийка задължително се замислям кога точно ще я изядем, за да не седи в хладилника и да я хвърлим после. Ако преценя, че тази седмица няма да имаме възможност да я изядем, оставям покупката за следващата седмица (така понякога и отпада).
8. Храна гледам да не готвя за повече от 1-2 яденета, но ако случайно остане може да се замрази във фризера за по-късно когато ме мързи да готвя или нямам време. За съжаление рядко се сещам да го правя, а и не всичко става за замразяване и затова ми се случва да върлям храна, но се старая да не готвя толкова големи количества вече.
9. Дрехи купуваме много рядко, принципно и двамата не обичаме да ходим по магазините - само когато се налага наистина и съответно ходим където знаем че е по-евтино (когато сме имали време сме ходили и на Илиянци) и разбира се, пазаруваме по списък
10. Козметика ползваме много малко, гледам да не купувам излишни кремове и прочие, които само да ми седят в шкафа.

# 272
Брех, Краставичка, та ти си квинтесенцията на цялата тема ! Hug
Как постигна тази перфектност! Peace

# 273
за перфектността то е ясно - ама с толкова много заделени пари - не казвай къде живееш,че виж какво се случва с известните богати хора - да не ти думнат спестяванията  Hug

# 274
  • София
Лелеее! Shocked Откъде толкова енергия и подреденост!

# 275
  • София

Хайде сега, това са съвсем елементарни неща.
Колко ти коства да пишеш списък и да пазаруваш по него?

Аз също никога не пазарувам без списък и бюджет, независимо за какво става въпрос.

# 276

Хайде сега, това са съвсем елементарни неща.
Колко ти коства да пишеш списък и да пазаруваш по него?

Аз също никога не пазарувам без списък и бюджет, независимо за какво става въпрос.

абе и аз въвъдох списъците вече (основно защото ми омръзна да се прибирам без половината необходими неща, щото съм ги забравила), ама нямам пликчета с пари тук и там... а би било хубаво Sad Единственото налично са няколко банкноти във валута, които са ни оставали когато се върнем от някъде.
Готвя за двама напоследък, защото ми омръзна да изхвърлям храна. Пазаруваме седмично основните неща - месо, мляко,сирена и т.н, а плодове и зеленчуци купувам ежедневно, за да са свежи.
И аз започнах да водя статистика точно от един месец, за да имам някаква представа къде са основните ни разходи. Уви - цигари, кръчми и таксита Sad

# 277
  • София
На мен ми е странно това с да се слагат пари на сто места, както и списъка в хладилника. Вярно, моят списък обикновено е в главата. И разфасоването и замразяването на продукти и готови манджи е точно обратното на моите разбирания за качество на храната.

Всъщност, да, не е кой знае колко трудоемко, но написано и описано така изглежда доста тежичко за изпълнение. Особено това с вечното следене къде какви пари се слагат, откъде се вземат и кога се връщат.

# 278
  • София
По отношение на замразяването - и аз не го правя.
Правила съм го, но вече мисля, че изкарваме достатъчно, за да не се налага.

Пък за парите на различни места - не знам, и при нас са на различни места парите за различни цели, на мен дори така ми е по-лесно  Peace

# 279
А няма ли да е по-лесно остатъка от парите в края на месеца да са спестените т.е да не се налага да се слагат пари тук и там и после пак същите да отиват при спестените? Разбира се на всеки, както му е удобно, но за мен лично така има по-малък разход на енергия.  Mr. Green

# 280
  • София
Ами едното е спестовна сметка - там идеята е, че бухаш и не пипаш.
Другото е кеш за по-дребни неща, които като се понасъберат и си купуваш нещо като нов тостер например Simple Smile

# 281
краставичка, без думи съм  Embarassed честно казано, това дори не мога да си представя, че е възможно, недоумявам как го правиш...

# 282
Другото е кеш за по-дребни неща, които като се понасъберат и си купуваш нещо като нов тостер например Simple Smile

Аха, сванах идеята. Мерсаж за разяснението!   bouquet

# 283
Наистина не е толкова трудно. Нещата могат да се въведат едно по едно и с практиката то става навик. Някои от нещата, които съм изброила още ги доусъвършенстваме, защото са скоро въведени, но и с тях ще свикнем Simple Smile

На всички спестяващи пожелавам успех в начинанието и дано да съм била полезна Simple Smile

Ще следя темичката за още хубави идеи - например сега мисля да въведа бурканчето със стотинките Wink

Последна редакция: чт, 09 юли 2009, 20:33 от краставичка

# 284

Да, точно това е идеята - забелязала съм, че парите наръка лесно свършват. Затова гледам да ги държа в карта и да тегля когато ми трябват (това беше когато си получавах заплатата наръка). А иначе човек се разпростира според колкото има - като заделиш пари в сметка от която трудно ще ги изтеглиш започваш да си правиш сметка само за останалите. Разбира се, първо трябва да се определи с колко пари може да се живее нормално без да се ограничава човек (тук помагат екселчетата и разните други програми) и останалите отиват за спестявания и във фонд "Непредвидени".

Общи условия

Активация на акаунт