Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 821
  • 620
  •   1
Отговори
# 255
В банката трябва да обменят, стига да не попаднеш на някоя служителка, която не й се броят стотинки.
Аз това с касичката го практикувах преди (имам си прасенце-касичка Grinning).

И ние касичка, обаче тя е за многократна употреба и отдолу се отваря. И ние пускаме днес отгоре, а след ден-два вадим от долния край и все не успяваме дори да покрием дъното със стотинки   Joy Май ще трябва да го заковем  Laughing

# 256
Обаче...къде ще приемат да ми обменят толкова много жълти стотинки?Никой не ги ще.Май даже не се смятат за пари вече... Laughing
Та,затова смятам да бутам в бурканчето левчета. Flutter

Аз си мисля, че в аптеки биха могли да ги вземат, както и разни бързооборотни хранителни магазинчета в квартала Simple Smile!
Все не им достигат стотинките Wink ...
да, и аз ги давам в супермаркета до нас. Simple Smile

# 257
 И аз събирам монети в касичка, но е на детето и паричките след това отиват за играчка. Малчо даже сам иска стотинки за да ги пуска вътре Mr. Green

# 258
Хайде да не оспамваме полезната тема с касичките на децата. Whistling

# 259
  • sofia
но без спонтанни покупки от сорта "докато се прибирах видях, че в един магазин имат намаление, пък аз така си ги харесах тези обувки, нищо че са ми петият чифт за сезона".
Това ми е основният проблем  Laughing
Мъжа ми чат-пат се опитва да го докара на съвест и ми казва "Щом имаш нужда...", с подходяща интонация.
Той харчи пари накуп и по много, дребни разходи няма при него, докато аз точно обратното, дребни суми почти всеки ден.

# 260
За дрехите си стават нещата с малко планиране.
Има и един много приятен начин - отваряш гардебора, мериш всички дрехи, подреждаш ги комбинирано /закачалка комплект - панталон, пола и блуза, които си отиват/ и виждаш за сезона колко дрехи имаш. Всичко старо, омаляло се разчиства и си планираш какво ново ти трябва. Смяташ какви пари ти трябват, събираш пари, ако нямаш налични и чакаш намаленията. След това по списък /много е важно/ тръгваш и купуваш. Ако си предвидиш 200-400лв. за един сезон за намаленията, нещата не са така страшни, ако тръгнеш на сляпо и издумкаш всичко налично и/или изпразниш наличностите от кредитните карти. Аз тоя номер го прилагам като пазарувам на този принцип, но на два пъти. Примерно: 200лв. за обувки за двама на намаления. После около 200лв. за панталони и/или блузи за двама. Имаме си и една любима промоция в Кенвело "Купи за 200, плати 100". Пазаруваме за цял сезон дребните неща - дънки, тениски, кецове или чехли. Ние ходим спортно облечени почти всеки ден, но като се замисля, дори за официални дрехи тази система върши работа.

# 261
  • Варна
И ние си имаме "буркан" - една метална кутия от парфюм.  Mr. Green  Събираме там само по 1 лв. и за 5 месеца и половина имаме 260 лв. Което според мен си е супер.  Peace Мацката, която ме светна за събирането си е купила по този начин климатик и съдомиялна.
Темата е много полезна!   bouquet

# 262
Хайде да не оспамваме полезната тема с касичките на децата. Whistling
Изобщо не я оспамвам. Детето ми е на 3 години и стотинките като се съберат, не виждам как ще ги харчи само. На месец се събират около 40-50лв, които са за книжка, играчка и дрехи. Все пак  част от семейния бюджет отива за детето.

# 263
С най-добри чувства, обаче това не е разпределение на бюджета!!! Naughty И баб азнае да пуска стотинки в касичката.
Въпросът основно беше да преразпределим разумно паричните потоци.

# 264
Аз пък си умирам от кеф като продам някоя ненужна вече дреха или вещ в Продавалника и после веднага да вложа парите в нещо нужно. Наскоро си продадох повечето дрехи от преди забременяването,защото и не очаквам да ми станат скоро и купихме бънджи и столче за колата за детето. Grinning

# 265
Много полезна тема!  bouquet
Моят доход е чисто 820лв. на месец. С тези пари помагам на майка ми и малкия ми брат т.е 400лв. отделям само за тях. За мен чисто остават 420лв., не се ограничавам от нищо, но нямам и спестени. От този месец съм решила и аз да пестя, дано на края на месеца да мога да се похваля.   Grinning
При мен проблемът идва от дрешките и козметиката. Например този месец си купих рокля за 43лв., която реално погледнато не ми е от първа необходимост.  Blush

# 266
Има и един много приятен начин - отваряш гардебора, мериш всички дрехи, подреждаш ги комбинирано /закачалка комплект - панталон, пола и блуза, които си отиват/ и виждаш за сезона колко дрехи имаш. Всичко старо, омаляло се разчиства и си планираш какво ново ти трябва. Смяташ какви пари ти трябват, събираш пари, ако нямаш налични и чакаш намаленията. След това по списък /много е важно/ тръгваш и купуваш. Ако си предвидиш 200-400лв. за един сезон за намаленията, нещата не са така страшни, ако тръгнеш на сляпо и издумкаш всичко налично и/или изпразниш наличностите от кредитните карти. Аз тоя номер го прилагам като пазарувам на този принцип, но на два пъти. Примерно: 200лв. за обувки за двама на намаления. После около 200лв. за панталони и/или блузи за двама. Имаме си и една любима промоция в Кенвело "Купи за 200, плати 100". Пазаруваме за цял сезон дребните неща - дънки, тениски, кецове или чехли. Ние ходим спортно облечени почти всеки ден, но като се замисля, дори за официални дрехи тази система върши работа.

Тази практика звучи доста добре на думи, ако някак си успея да я приложа на практика сигурно ще забогатея даже. Но винаги се появява нещо, което страшно много ми харесва и след като го купя бива облечено 1-2 пъти. В това отношение съм пълна прахосница и доста трябва да поработя над дисциплината си.
Аз от началото на месеца си водя записки и гледайки нещата до тук на хартия (на файл имам предвид Grinning) накрая на месеца ще излезе че 50% процента от постъпленията ни потъват в перо "абсолютно излишни и ненужни работи". Но ще почакам края на месеца и тогава ще правя анализи.

# 267
имам си таблица на Excel за следене на разходите по пера. който иска да му я пратя, да пише на лични.(е-mail адрес)
Важно е да се знае колко се харчи и за какво. След два-три месеца съвестно описване на разходите  лесно се вижда по кое перо изтичат парите, тогава се решава каква мярка да се предприеме.

Последна редакция: чт, 09 юли 2009, 10:52 от _olla_

# 268

Тази практика звучи доста добре на думи, ако някак си успея да я приложа на практика сигурно ще забогатея даже. Но винаги се появява нещо, което страшно много ми харесва и след като го купя бива облечено 1-2 пъти. В това отношение съм пълна прахосница и доста трябва да поработя над дисциплината си.
решението поне в началото е да спреш да обикаляш по магазините.

# 269
Аз от началото на месеца си водя записки и гледайки нещата до тук на хартия (на файл имам предвид Grinning) накрая на месеца ще излезе че 50% процента от постъпленията ни потъват в перо "абсолютно излишни и ненужни работи". Но ще почакам края на месеца и тогава ще правя анализи.

За съжаление, изкушенията са доста, но пък можеш предварително да си набелязваш модели и да отиваш с точно пари в определен магазин или най-много 40-50лв. извънредни за такива ненужни покупки.

Общи условия

Активация на акаунт