Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 839
  • 620
  •   1
Отговори
# 225
пък за да ми се посмеете докрай - от няколко дни и аз си имам бурканче, ма е малко от детски пюрета и не е залепено, та в него си събирам стотинки за мен - е вече мога да си купя боя за коса без да ощетявам семейния бюджет с това. Blush

# 226
пък за да ми се посмеете докрай - от няколко дни и аз си имам бурканче, ма е малко от детски пюрета и не е залепено, та в него си събирам стотинки за мен - е вече мога да си купя боя за коса без да ощетявам семейния бюджет с това. Blush

Аз с едно от моите бурканчета си купих обувки на намаление за 60лв., само по-често трябва да пъхаш пари, които остават. А ако не остават, прави рестрикции - от някоя вредна храна, от която се откажеш /пробвала съм с чипс, замразена пица, някакви рибешки боклуци за паниране/. Изненадата в края на месеца е приятна, а и си пазиш и линията при разни вредни пориви.  Wink

P.S. Малък пример за "спестовност": преди 20 минути издумках 135лв. за две ленени панталончета и едно рокле на намаление. Просто цената беше супер и ми станаха от раз. Милото ги одобри как ми стоят, плати с картата на фирмата. На излизане се проведе разговор:
- Леле, колко пари опуках за 10 минути.  Embarassed
- Споко бе, тая седмица няма да вземеш заплата.  Grinning
- Ми, добре. Ще харча от твоята.  hahaha

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 14:59 от Анонимен

# 227
Аз пестя от:
маникюр,педикюр,козметик ,солариуми и прочие...Просто защото не ползвам такива услуги.Предпочитам да си купя хубава козметика за вкъщи.Един път,но качествена.
Пестя и от боя за коса-такава не ползвам. Grinning

# 228
Не,нееее..не става въпрос за това в темата..ти не можеш да пестиш от нещо,което по принцип не ползваш..това не е пестене...все едно аз да кажа,че съм спестила като не си карам яхтата този  месец....ама аз като нямам яхта ,за какво става въпрос? /Да не се обидиш,аз най -приятелски го казвам... Hug/

# 229
А  не,не се обиждам.
За яхтата....Аз мога да отида на козметик,ако поискам(но не го правя),но ти не можеш да се возиш на въображаемата яхта,дори и да искаш(освен ако нямаш такава).Та....това ми беше идеята Simple Smile

# 230
Не четох другите, може вече някой да го е написал, но аз си имам ехел файлове за всеки месец, където по колони сам разпределила неща като: храна+домакински принадлежности, наем+ток+газ..., забавления, спестявания и така нататък. Отдолу се вижда сумата за всяка колонка. И имам в една клетка колко мога да похарча за месец и колко ми остава. Малко ми беше досадно преди година като го започнах, но после свикнах.

Можете да опитате, някои раз ходи вероятно ще ви учудят, после сами ще разберете от какво можете да спестите и дали искате да го направите.

# 231
Странно, а някой не спря ли цигарите, които са сериозно перо в месечния бюджет.Или всички във форума са непушачи?

# 232
Ние не сме спрели цигарите.Но внесохме някои промени-аз пуша по-евтини цигари,а мъжа ми си купува тютюн,който излиза много по-евтино.

# 233
  • София
Нещата не са кой знае колко трудни като разпределяне. Първо се отделя за най-важните плащания - наем/заем, режийни разходи и други ежемесечни вноски (например такси за курсове на възрастните и децата и т.н.), които са дългосрочни и критични. Нататък каквото остане е за храна, лекарства и най-належащите дрехи, обувки и подобни, но без спонтанни покупки от сорта "докато се прибирах видях, че в един магазин имат намаление, пък аз така си ги харесах тези обувки, нищо че са ми петият чифт за сезона".

От разходите най-добре да се отрежат парите за луксове - цигари, алкохол, вестници, ресторанти, кафенета. Само да не започнете да ми обяснявате сега как цигарите не са лукс, а пък човек не може да живее без да ходи по кръчмите и кафенетата! Ползване на колата и разходи за нея - при по-внимателно проследяване може да се окаже, че понякога можете да отидете и пеша или с градския транспорт донякъде, вместо да палите колата. Ако хладилникът или миялната не са изгърмяли, никакаква подмяна на домакинска техника или купуване на черна такава. Все пак не е толкова належащо да са се обзаведете с ново ДВД.

Обаче сега идва трудната част - финансовата дисциплина. Заради нея както семейства, така и цели компании и държави са фалирали! Някой тук каза, че остатъка от парите трябва веднага да се спести. Вярно е, но все пак по време на криза хората са със свити доходи и гледат да запазят основните неща.

# 234
Странно, а някой не спря ли цигарите, които са сериозно перо в месечния бюджет.Или всички във форума са непушачи?
моят мъж ги спря Peace

# 235
  • София
Ех, ами ние двамата сме непушачи Simple Smile, тъй че не можем да спестим.

# 236
И моя,а аз не съм пушила никога.

# 237
И моя,а аз не съм пушила никога.
абе аз след като спрях да кърмя се правех че пуша, ама то си беше смешна история - с една кутия цигари изкарвах по половин месец - палех вечер след вечеря за компания на мъжо. сега като той ги спря и аз ги "отказах"  Laughing

# 238
 А, голямо мерси на Бърди и табличката й.  Hug   Качих си я с огромно удоволствие   bouquet. Четох и съседната тема с таблиците, но тази ми се видя най-удобна - нямам възможност да попълвам всеки ден.

Само си допълних едно редче след крайния разход за седмицата - ако е под допустимият определен максимум за седмицата ми вика ОК, ако е над - крещи в червено "ATTENTION".  Simple Smile

# 239
  • София /Абсурдистан
Къде е тази табличка?

Общи условия

Активация на акаунт