отвлякоха дете от баща му детето крещи за помощ .......

• 83 678
  • 3 057
  •   1
Отговори
# 1 875
  • София, откъм тъмната страна
Служителите не са нито чужденци, нито извънземни, в такъв смисъл казах, че те - това сме ние.

Тук съм съгласна, но просто има два вида хора - едните, които разбират механизма на живота и другите, които се носят по течението. Не знам защо, но наблюденията ми са, че отговорните постове се заемат именно от вторите.... Хора без адекватно образование, обща култура и почти никаква ценностна система.

# 1 876
"Българските власти" това сме самите НИЕ.
Те не са изолирани от НАС.

Тук мога да поспоря. Изолирани са и то доста. Един обикновен човек много трудно може да се добере до властите пък камо ли да получи адекватен и най-вече конкретен отговор на въпроса, който го интересува. Може и да получи някакъв отговор, който обаче е разстягане на локум във всички случаи и протакване на нещата.
Един човек вече много лесно може да се добере до властите. Има закон за достъп до обществена информация, а санкциите за длъжностните лица, незипълнили закона са много и бързи! Единственото, което трябва на един обикновен гражданин е - ДА ПОЛЗВА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ, когато му се налага да има вземане даване с властите. Да не се товари сам. Чувала съм, че гръка като получи писмо от чужбина, не бърза да го отваря, а първо тича при своя нотариус (щото те там имат нотариуси, адвокати имат само по наказателните дела), и нотариусът го отваря.....Европейците си знаят  - налага ли се вземане-даване с властите - първо тичат при този, който знае и може, при специалиста, както казах преди време - далеч са от поведението на българина в случай като му се счупи крак САМ ДА СЕ ГИПСИРА!

# 1 877
  • София

Но нали госпожа Дерменджиева не бива да е лицето на нашите институции в конкретния пример,нали не бива да се държат така все пак тези институции?   
Естествено, че обществото трябва да е коректив, никой не го отрича. Имаме и не просто имаме, а сме длъжни да изказваме мнението си и да търсим отговорност, но нашето не е упражняване на граждански права. Нашето е една нихилистична, анархистична, тотално дистанцираща се от институциите позиция, която ги изолира като някакво чуждо тяло, без оглед на разумните понякога решения.

# 1 878

Тук мога да поспоря. Изолирани са и то доста. Един обикновен човек много трудно може да се добере до властите пък камо ли да получи адекватен и най-вече конкретен отговор на въпроса, който го интересува. Може и да получи някакъв отговор, който обаче е разстягане на локум във всички случаи и протакване на нещата.
Един човек вече много лесно може да се добере до властите. Има закон за достъп до обществена информация, а санкциите за длъжностните лица, незипълнили закона са много и бързи! Единственото, което трябва на един обикновен гражданин е - ДА ПОЛЗВА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ, когато му се налага да има вземане даване с властите. Да не се товари сам. Чувала съм, че гръка като получи писмо от чужбина, не бърза да го отваря, а първо тича при своя нотариус (щото те там имат нотариуси, адвокати имат само по наказателните дела), и нотариусът го отваря.....Европейците си знаят  - налага ли се вземане-даване с властите - първо тичат при този, който знае и може, при специалиста, както казах преди време - далеч са от поведението на българина в случай като му се счупи крак САМ ДА СЕ ГИПСИРА!

Така е. И тук е грешката на таткото,че не е наел адвокат,и то добър,още от самото начало. И сега си плати жестоко за тази своя самонадеяност,глупост,наивност или както искате я наречете. Затова казвам,че монетата има две страни.
 Дориана,ти си юрист. Какво мислиш за това,че единствения свидетел,чийто показания са взети впредвид по делото ,е рускинята? Обективен ли е бил този съд?

# 1 879
  • София, откъм тъмната страна

Ти го знаеш, аз също, но колко от хората мислиш, че дори им минава през акъла да потърсят човек, който е запознат и може... Дори и бащата на децата както виждаш е седял и чакал, изпуснал бил срока за обжалване.. търсил бил не си спомням какво беше... Нацията ни е такава, по-лесно е да седим и да чакаме да видим дали ще отмине бурята, а не скачаме да се задействаме на секундата и да действаме както трябва.  

# 1 880
...българските власти винаги,или почти винаги,постъпват неадекватно. Защо е така?...

Очевидно е защо.
Щото "властите" не са пластмасови чаркове, а хорица. Само че хорица-мушмороци.
Изпълзели и наклякали по най-високото. Придобили  биография от момента на изпълзяването си и в същия тоз момент - самочувствие.

Това е българският феномен - изпълзява и се запечатва във властта обикновеният

Само че, вече си вика как бил от "европейско" ниво.
Щом амбулантните търговци, продали страната на чужди чиновници, биват осребрявани най-официално от същите тези чужди чиновници пред смълчания поглед но всички останали, нужно ли е друго обяснение.

Вчера с хлапето, на детския празник, някаква личност напъха и на него и на мен лъскав плакат на Меглена Кунева - налагало се да я "изберем", вече и официално, с "глас народен", за мушморок. Та затова се сетих...

# 1 881
В България всичко, което не е в хармония с нашите чувства, емоции и лични интереси, е назаконно или неморално. Според НАС.
НИЕ винаги сме в плен на някакви страсти, които така или иначе не знаем как да впрегнем в нещо градивно, но затова пък умело ги развяваме като бойно знаме.
НИЕ никога няма да бъдем правова държава, защото не само не вярваме в институциите си, но и те не вярват в НАС. Защото ТЕ и НИЕ сме всъщност едно, което не си вярва. И не се уважава.

Заставам зад мнението ти.

Но нали госпожа Дерменджиева не бива да е лицето на нашите институции в конкретния пример,нали не бива да се държат така все пак тези институции? Защото на тази съдебна изпълнителка вече едва ли някой ще и възложи нещо за вършене,пък бил той и най-наивния и заблуден баща? Същото важи и за социалните служби,които Дориана, защо ми се струва,че иска да оправдае по някакъв начин. Дали е Държавна агенция за закрила на детето,доли е Отдел за закрила на детето,подчинен на въпросната Агенция,не е ли все тая? Как тези хора,скрити удобно зад това гръмко наименование,закриляха тези деца? Кака,ние дори не ги видяхме?  

Донякъде съм съгласна с теб! Но да не забравяме, че не съд.-изпълнител дърпаше детето, да не забравяме, че не майката удари бащата, а той разкървави носа някому и зверски ухапа жена си така, че после из чуждестранните медии показваха отхапаната буза на жената....Не искам да оправдавам нито соц.служби, нито полиция, нито съд.-изпълнител. Гледам просто от страната на правилата - спазвали са някаква процедура. Многократно съд.-изпълнител е приканвал за доброволно изпълнение, което пичът просто не е сторил. Нещо повече - последният път, когато са го увещавали - дни преди "случката", той е заявил на съд.-изпълнител да си ги взима ПРИНУДИТЕЛНО, а той щял да извикта телевизия....Как да постъпи в този случай държ.орган? Да не изпълни закона ли? Под страх, че ще го заснемат някакви медии, които манипулативно ще интерпретират всичко в публичното пространство? Ми тогава под страх от "медии" давайте както си щем да си нарушаваме законите....
Между другото гледахте ли интервюто на майката вчера по "БТВ". Видяхте ли Николета как я прегръщаше и целуваше и как разговаряше на полски с нея?????
Колкото до соц. служби - и те имат ограничени правомощия ПО ЗАКОН. За съжаление в БГ този закон ограничава соц.служби за сметка на онези органи, които могат да упражнят процесуална принуда.
Знаете лби какво е процесуална принуда? Във всяка държава я има - това е форма на поведение на държавен орган, когато спрямо нарушител са изчерпани всякакви други възможни средства и способи. Например като в този казус - изчерпани са средствата за ДОБРОВОЛНО изпълнение, държавата пристъпва към ПРИНУДИТЕЛНО. В самата дума "принудително" се съдържа основното. Няма държава по света, която да няма такава санкция като предвиден механизъм за предотвратяване на противоправно поведение на някой субект. Просто няма такава!!!! Или някой може да направи законодателно предложение за предвиждане на някакъв друг вид "стимули" така, че нарушителят сам да се откаже от противоправното си поведение?!?!?! Аз поне не се сещам.
В този ред на мисли се чудя, когато законът и правото са на страната на един субект, а друг възпрепятства това право, следва ли държавата да склони главица пред нарушителя????
Казвате - нарушени са правата на децата! Да, съгласна съм! Отвсякъде са нарушени! Именно с противоправното им задържане и невръщане от страна на бащата. Именно от страна на бащата, който и към момента продължава да има противоправно поведение, посредством което допусна, не - предивзика умишлено целият този цирк!
Той постави в риск физическото, психическото и моралното здраве на децата си. не държавните органи, участвали при съдебното изпълнение. Той, като неизправен длъжник в това изпълнително производство е трябвало да изпълни ДОБРОВОЛНО. Защото са му разяснили какво следва. Вместо това.......

# 1 882
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=36383&st=0&s … d=a&start=280

Цитат,от друг форум:

И като колега ме изумява, но това вече го уточних. Да не разводняваме темата, само ще замоля да се придържаме към правната и
страна- психо портретите- в бг. мама.

Laughing

Те следят нашата темичка,ние-тяхната. Laughing

# 1 883

Така е. И тук е грешката на таткото,че не е наел адвокат,и то добър,още от самото начало. И сега си плати жестоко за тази своя самонадеяност,глупост,наивност или както искате я наречете. Затова казвам,че монетата има две страни.
 Дориана,ти си юрист. Какво мислиш за това,че единствения свидетел,чийто показания са взети впредвид по делото ,е рускинята? Обективен ли е бил този съд?
Четох и двете съд.решения - никъде не се споменава да е участвала някаква рускиня като страна в процеса. Това според мен са клюки!

# 1 884
Служителите не са нито чужденци, нито извънземни, в такъв смисъл казах, че те - това сме ние.

Тук съм съгласна, но просто има два вида хора - едните, които разбират механизма на живота и другите, които се носят по течението. Не знам защо, но наблюденията ми са, че отговорните постове се заемат именно от вторите.... Хора без адекватно образование, обща култура и почти никаква ценностна система.

Това трябва да се напише под всеки предизборен плакат !! А не глупостите че гласове не се пордават - дрън дрън !! И дрога не се продава ама ...  #Cussing out

# 1 885
  Дориана,не си обективна,извинявай. Не така.

Децата бяха взети от една руския,не от съдебна изпълнителка,не от социални,не от полиция. От външен човек! Къде го пише това в закона? Надникни във форума на колегите ти,нима не си чела?
  И не е този начина на принудително отнемане,нека не се заблуждаваме. Имало е начини съдебната изпълнителка да действа,след като е била заплашена от бащата с медии и неподчинение. Знаеш го,трябвало е да иска съдействие от прокурор. Защо не го е получила?
  Не мога да се съглася с никой,който твърди,че това,което видяхме по телевизията,е законния и единствен начин да се постъпи в тази ситуация! И дори е нелепо да се твърди подобно нещо!

Сега ще намеря съдебното решение,и ще копирам частите от него,които казват,че именно приятелка на майката,гражданка от руски произход,е основния свидетел по делото. Има го това и в интервю на бабата и дядото,публикувано в пресата.

Да,права е Дориана,че не пише свидетелката да е рускиня. Пише само Й.Я., съседка и приятелка на майката. В другия форум коментират,че това е същата жена от деня на отнемането,но не знам откъде имат тази информация. Тук не съм права.

Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 12:14 от maraidara

# 1 886
  • Варна
Цитат на maraidara във Вторник,02 юни 2009:  Именно,у нас могат да направят само шокиращ и безумен репортаж като този,който разтърси всички ни из основи. Нищо друго не могат! Антихуманно и срамно за нас като общество е както допускането на тези събития,така и тяхното заснемане и излъчване пред цяла България!  Тук никой не мисли за децата,как те ще пораснат,и вместо да забравят за този преживян ужас,ще го имат завинаги документиран,подробно,озвучено,с подобаваща публика....[/

Абсолютно не съм съгласна!!!
Като няма кой друг да се намеси адекватно,поне медийте да разгласят за случилото се.
Репортажът подбуди обсъждане на безполезността на държавните институции.
Говоренето не е най-доброто,но е по-добро от мълчанието,защото има някакъв шанс да
дойде момент,в който от говорене да се мине към някакво действие.
А що се отнася до горките деца,репортажът им е най-малкият проблем по пътя към
забравянето на ужаса и в сравнение с това,което им предстои.

Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 13:09 от Lora-Di

# 1 887
 Дориана,не си обективна,извинявай. Не така.

Децата бяха взети от една руския,не от съдебна изпълнителка,не от социални,не от полиция. От външен човек! Къде го пише това в закона? Надникни във форума на колегите ти,нима не си чела?
  И не е този начина на принудително отнемане,нека не се заблуждаваме. Имало е начини съдебната изпълнителка да действа,след като е била заплашена от бащата с медии и неподчинение. Знаеш го,трябвало е да иска съдействие от прокурор. Защо не го е получила?
  Не мога да се съглася с никой,който твърди,че това,което видяхме по телевизията,е законния и единствен начин да се постъпи в тази ситуация! И дори е нелепо да се твърди подобно нещо!

ЧСИ е съставила протокол, че ще извърши изпълнението на 27.05.2009 г. от 11 . като от 10 до 11 с децата ще разговаря психолог. На длъжника е връчена призовка за принудителното изпълнение.
ЧСИ е поискала съдействие на полицията като им е обяснила, че при опити за осуетяване на изпълнение на решението следва да задържат лицата, които пречат то да се изпълни. Те са заявили, че могат да го сторят само при прокурорско решение, поради което ЧСИ е посетила дежурния прокурор в РП, Асеновград, който е отказал да издаде такова, тъй като няма данни, че бащата препятства изпълнението на решението.
Така, че - ЧСИ (съд.изпълнител) не му е оказано съдействие в този случай. Друг е въпросът за участието на т.нар. "рускиня" (или каквато и да е там). Не оправдавам нейните действия. Опитвам се сега да се поставя на мястото на майката. След като ЧСИ ме е информирала, че съпругът ми няма доброволно да ми предаде децата, което е мое право....а аз съм чужда гражданка, какво ще направя? Отивам си при посланика и искам съдействие. Викам и някой роднина на моя страна, защото вероятно моят "съпруг" също ще е извикал такива....А сега да погледнем от страната на бащата - той кого е извикал в своя подкрепа. Кой легна пред полицейската кола - сам ли беше? Нима нямаше майка и баща, които да му помогнат (независимо, че тая помощ отново се явява извършване на някакъв вид нарушение). Нима не беше извикал цялото съседско войнство, което, апропо дори не знаеше точно за какво става въпрос?
Всъщност...няма значение какво ние обясняваме тук и нищим.
Мен ме е яд на този човек, защото не е употребил до края гражданските си права, когато е имал възможност - още в Полша. Вместо де взима децата и да бяга в БГ е трябвало да се разведе на място там....Тогава Хагската конвенция няма приложение....(освен ако ....много сложно ще стане ако тръгна да обяснявам какво е могло да се случи!)

# 1 888
Доста свидетели има по делото, не започвайте пак с полуистините. Прочетете пак съдебното решение. По един въпрос е взето мнението на един, по друг на други, търсила се е истината. Съдът е бил обективен. Където не е било ясно кой лъже, кой маже, не взима категорично становище. това, че не ви харесва решението му е ясно, но не го прави неправилно.

Бащата Е обжалвал Stop Първото решение е от есента на 2008, последното, от март 2009, е след обжалването.

Цитат
КЛОНКА в Вторник, 02 Юни 2009, 11:23
В България всичко, което не е в хармония с нашите чувства, емоции и лични интереси, е назаконно или неморално. Според НАС.
НИЕ винаги сме в плен на някакви страсти, които така или иначе не знаем как да впрегнем в нещо градивно, но затова пък умело ги развяваме като бойно знаме.
НИЕ никога няма да бъдем правова държава, защото не само не вярваме в институциите си, но и те не вярват в НАС. Защото ТЕ и НИЕ сме всъщност едно, което не си вярва. И не се уважава.
Peace

Случилото се в Асеновград, причина за всички тези страсти, размисли и спорове, е върха на айсберга. Това е последното действие на трагедията. Началото й е някъде в Полша, завръзката е когато нашият българин е решил, че стои над законите, че може да отнеме децата на една майка и да ги лиши от нея просто ей така, защото ТОЙ така иска. Дали и тогава децата не са имали права и те не са били погазени!?

За съжаление, една несправедливост често се поправя с друга несправедливост. Това е животът, на това сме свидетели в момента и, наречете ме жестока, оправдавам го. За да отстраниш тумор, трябва да режеш! В противен случай драмата щеше да остане нерешена и голямата несправедливост ненаказана.

И да, служителите (социални, полиция и изпълнителна власт) се оказаха неподготвени да се справят добре с тази ситуация, но те няма и как да бъдат. Просто нямат опит. Опитът се натрупва в практиката. Дано не го натрупаме.

Съвсем обективна е Дориана Peace

А що се отнася до горките деца,репортажът им е най-малкият проблем по пътя към
забравянето на ужаса и в сравнение с това,което им предстои. 
А ти откъде знаеш какво им предстои. Съседка си с тях в Полша?

# 1 889
Репортажът подбуди обсъждане на безполезността на държавните институции.

Добрата страна на жадните за драми медии.
Ако го нямаше репортажа, дали подобно "отнемане" нямаше да стане практика?

Общи условия

Активация на акаунт