отровна ли е баклата

  • 19 620
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 627
Вчера купих бакла. Свекърва ми, като я видя, каза да не готвя на децата от нея, че била отровна за деца. Вярно ли е това? Чичко Гугъл нищо не казва по въпроса...

# 1
  • Мнения: 723
Струва ми се, че е опасна за хора, които не произвеждат някакъв специален ензим. Дали човек го произвежда, може да се провери само ако хапне бакла, явно. Дотук съм с информацията.

# 2
  • Мнения: 627
Благодаря ти,  Hug, няма да рискувам тогава...
Току виж и свеки се окаже права за нещо... Wink Laughing

# 3
  • Мнения: 1 085
Чак отровна не е, но е много силен алерген.

# 4
  • Мнения: 9 814
Чак отровна не е, но е много силен алерген.

Който често води до задушаване.

# 5
  • Мнения: 282
Чак отровна не е, но е много силен алерген.
И аз знам,че е така от лекар. Peace
 Възрастните хора казват,че не е хубаво да се яде от малки деца. И моята свекърва като се случи веднъж в годината да сготви такова ядене,не дава на децата да ядат от него.

# 6
  • Мнения: 5 228
Струва ми се, че е опасна за хора, които не произвеждат някакъв специален ензим. Дали човек го произвежда, може да се провери само ако хапне бакла, явно. Дотук съм с информацията.

Точно така е. Не съм чувала обаче да е алерген. Баклата съдържа вещества, които предизвикват разрушаване на червените кръвни клетки, което води до остра анемия и жълтеница. Нивото на ензима се повишава с възрастта, но при деца е рисковано, защото има вероятност при детето нивото на въпросния ензим да е ниско.

# 7
  • Мнения: 1 085
Не съм чувала обаче да е алерген.

По принцип всички високобелтъчни храни са потенциални алергени и бобовите спадат към тях.
Това за ензима не го знаех.

# 8
  • София
  • Мнения: 62 595
Не зная какво й е на баклата, но вкъщи такова чудо не готвим. Зная за цели семейства, които са се натровили. Всъщност не зная дали са се натровили или са получили някаква сериозна алергична реакция, но са се озовавали в болница като след отравяне с гъби.

# 9
  • Мнения: 3 804
Струва ми се, че е опасна за хора, които не произвеждат някакъв специален ензим. Дали човек го произвежда, може да се провери само ако хапне бакла, явно. Дотук съм с информацията.

Точно така е. Не съм чувала обаче да е алерген. Баклата съдържа вещества, които предизвикват разрушаване на червените кръвни клетки, което води до остра анемия и жълтеница. Нивото на ензима се повишава с възрастта, но при деца е рисковано, защото има вероятност при детето нивото на въпросния ензим да е ниско.
Фукла -абсолютно права си-тук баклата се готви доста често та и аз бях предупредена от свеки.

# 10
  • София
  • Мнения: 17 592
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=391422.75;topicseen

Много полезна информация може да се намери из форума - понякога на неочаквани места...

С бакла някъде съм чел нещо и ми е останало в главата, че не е чак толкова полезна та как я купих така и я оставих и не я готвих.

Малко офф топик да се включа: Дядо Хаджи баклата е едно от нещата, което не трябва в никакъв случай да се консумира от хора с Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит или G6PD. Синът ми е с такава недостатъчност (макар и  в много лека форма). Тук в Израел на всяко бебе още в родилният дом им правят задължително проверка и така откриха при него. В БГ едно лято лекарка му беше дала ефаралган (парацетамола не е проблемен, но опасна е една от съставките предаваща синият цвят) и му доведе тежък асматичен пристъп. Аз и бях казала че той е с G6PD, но тя не разбирала от съкращения и заради една температура ни изправи на нокти.
Идеята ми беше, че хора със силно изразен такъв дефицит могат дори и да починат ако консумират бакла (в Израел се казва фул- затова синът ми хумус- фул не е ял никога, няма и да яде).
[/i]

# 11
  • Мнения: 547
За пръв път чувам. Давала съм няколко пъти, но за щастие не е имало последствия.
Със сигурност няма да дам пак.

# 12
  • Мнения: 2 478
Мислех, че съм достаъчно информирана за недопустимите храни при децата, а сега много ме учудихте с тази бакла.
Не че я готвя, но е хубаво да знам.

# 13
  • Мнения: 5 539
Преди десетина дни една съседка почина, лека й пръст, казаха, че се е отровила с консерва от бакла.

# 14
  • Мнения: 417
Със сигурност не бих дала на детето си да яде бакла.Чела съм в няколко книги за това че е опасна,и че някои нейни сортове съдържат вещества,които предизвикват разрушаване на червените кръвни клетки и причиняване на  анемия  . Също знам, и че не всички деца се отравят с бакла, а само тези на  които не достига някакъв важен ензим в кръвта, макар и здрави да са.С възрастта нивото на този ензим в кръвта се повишава и възрастните за това по-рядко се отравят.Фактора е и наследствен и по-често се случва при момченцата.
Според мен баклата няма никакви предимства пред други подобни бобови и безопасни храни, като граха и  зеления фасул.

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 11:08 от boboblina

# 15
  • Варна
  • Мнения: 634
Като деца и двете със сестра ми сме се натравяли с бакла . С престой от около седмица в болница. Баща ми също се е натравял като дете 3 пъти  ooooh! . Явно е наследствено при нас .

# 16
  • Мнения: 4 296
Не знаех, наистина. Яла съм бакла само веднъж и си спомням, че никак не ми хареса. И през ум не ми е минало да купя и сготвя и се радвам за което.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 634
Пропуснах да напиша, че при нас това се случи когато сме я яли сурова . Като по-големи сме опитвали по малко от готвено и няма проблем. А и до колкото знам и от майка ми като сме лежали по болници лекарите са казвали, че това се получава само от суров "черен боб " ( така му казват в нашия край ) .

# 18
  • Мнения: 830
Ако знаете колко бакла съм изяла/сготвена обаче/  ooooh! пък как я обичам, добре, че нищо ми няма.

# 19
  • Мнения: 24
О-о аз не знаех.По принцип бакла не готвя,но във замразените зеленчуци ,които обаче купувам,съм виждала,че има...

# 20
  • Мнения: 7 640
разбира се, че не е отровна! И за алерген не съм чувала да е Thinking


Писано е по-нагоре, да добавя и аз-
Опасна е са хора, страхащи от рядко хематологично заболяване
Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит

, което е наследствено и обикновено се знае за него в семейството.

Дала сън някакъв линк, не се шашкайте толкова.

# 21
  • Мнения: 5 577
Оня ден баба донесе едно бурканче супа бакла, и каза по-малко да ядем, че е отровна.  Laughing Малкия я изяде

# 22
  • София
  • Мнения: 13 211
Какво е бакла? Нахут ли? или нямат нищо общо  Rolling Eyes

# 23
  • Мнения: 24
Какво е бакла? Нахут ли? или нямат нищо общо Rolling Eyes
Kaзват им още космати чушки,на вид нещо между зелен фасул и люта чушка,само че са мьхести

# 24
  • София
  • Мнения: 13 211
Какво е бакла? Нахут ли? или нямат нищо общо Rolling Eyes
Kaзват им още космати чушки,на вид нещо между зелен фасул и люта чушка,само че са мьхести
Ааа, значи не е нахут. Отдъхнах си, защото много го обичам. Погледнах в гугъл изображения, май се сещам, че съм го виждала, ама не съм го яла или поне не знам да съм яла.. А като го гледам може да се сбърка с един сорт фасул такъв тъничък и много вкусен Wink

# 25
  • Испания и Стара Загора
  • Мнения: 1 036
Ето това е бакла

# 26
  • Мнения: 11 823
Какво е бакла? Нахут ли? или нямат нищо общо Rolling Eyes
Kaзват им още космати чушки,на вид нещо между зелен фасул и люта чушка,само че са мьхести
Ти май се бъркаш с бамя - http://www.gotvetesmen.com/images/products/thumbs_200/info_products_8.jpg!? А баклата е точно това, което е показала anita29.

# 27
  • София
  • Мнения: 13 211

Благодаря, Анита!
 Има един сорт зелен фасул дето не е плосък, а е тънък и кръгъл. Аз го харесвам повече от плоския. Та таз бакла много прилича на него.. Rolling Eyes

# 28
  • В мечтите
  • Мнения: 639
Какво е бакла? Нахут ли? или нямат нищо общо Rolling Eyes
Kaзват им още космати чушки,на вид нещо между зелен фасул и люта чушка,само че са мьхести
Thinking космати чушки...това за първи път го чувам

# 29
  • Мнения: 7 821
Още една снимка, за да добиете представа каква е разликата с фасула, много по-едра е баклата.

И още нещо
Цитат
Отравяне с бакла (фавизъм). В миналото се считаше, че отравянето с бакла се дължи на съдържащи се в нея токсични вещества. Понастоящем е известно, че се касае за своеобразна реакция на свръхчувствителност, която води до разпадане на червените кръвни клетки — хемолиза.

Болестните прояви залочват 1—2 часа след консумацията на баклата — втрисане, повишаване на температурата, главоболие, обща отпадналост, гадене, повръщане, диария. Заболяването бързо прогресира и след няколко часа възникват белезите на остър хемолитичен процес — побледняване и пожъл-тяване на кожата (вследствие анемията), тъмна урина. Понякога болният може да изпадне в шоково състояние.

До идването на лекаря се прилагат посочените вече спешни лечебни мерки — предизвикване на изкуствено повръщане, даване на медицински въглищен прах, английска сол или рициново масло (30—40 г), клизма. Заболяването изисква обезателно болнично лечение.
от тук

# 30
  • Мнения: 24
Да,обърках се,аз си мислех за бамя

# 31
  • Мнения: 2 082
ако знаете колко сурова бакла съм изяла като дете....  ooooh!късмет съм извадила,че не ми е станало нещо...

# 32
  • Мнения: 574
Да,обърках се,аз си мислех за бамя
И аз се бях объркала с бамята, добре, че видях снимките Peace Успокоих се, такова нещо не сме яли у дома Simple Smile И зелен боб не обичаме, та няма как да ги объркам.

# 33
  • Мнения: 627
Момичета, страхотни сте, благодаря ви от сърце  Hug Hug Hug
Толкова неща научих от вас!!!
А баклата изхвърлих на боклука

# 34
  • Мнения: 7 821
Момичета, страхотни сте, благодаря ви от сърце  Hug Hug Hug
Толкова неща научих от вас!!!
А баклата изхвърлих на боклука
И на свеки да благодариш  Wink.

# 35
  • Мнения: 627
И на свеки да благодариш  Wink.
[/quote]

М..да Grinning, макар, че тя не знае нищо за ензимите.... И като и казах, че първо ще прочета, пък после ще реша какво да правя, взе, че се нацупи - "поне веднъж вземи, че ми повярвай".... Викам добре де, първо ще потърся информация, недей да се сърдиш.... Laughing

# 36
  • Мнения: 1 085
Момичета, страхотни сте, благодаря ви от сърце  Hug Hug Hug
Толкова неща научих от вас!!!
А баклата изхвърлих на боклука

Всъщност, добре че беше ти, че да научим за ензимите. Темата се оказа много полезна и интересна, благодаря!

# 37
  • София
  • Мнения: 5 606
Да,обърках се,аз си мислех за бамя
И аз се бях объркала с бамята, добре, че видях снимките Peace Успокоих се, такова нещо не сме яли у дома Simple Smile И зелен боб не обичаме, та няма как да ги объркам.
И ние. А и бакла като се замисля май освен на снимките от предишната страница, другаде не съм виждала.  Embarassed

Последна редакция: ср, 03 юни 2009, 09:16 от tzvety26

# 38
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Днес готвих. Първо питах мъжа ми дали съм яла Wink
После решихме да не даваме на детето, нали тук не се правят тестове, нямам намерение да разбера по рискования начин.
На вкус е като зелен боб - но не е така крехка.

Много хора не знаят за ензима и за риска, но поне не е популярна храна.

# 39
  • Мнения: 2 274
Това ми е любима храна от малка  Heart Eyes. Баба ми я гледа специално за мен. Сурова само съм опитвала веднъж и не ми хареса, а и майка ме предупреди, че е отровна в сурово състояние. Иначе съм готвила много пъти, яли сме я на яхния всички в къщи освен малчо. На него не смея да давам, защото прави алергични реакции от някои храни. За баклата си знам от години, че е алерген и не ми се рискува.

# 40
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Като беше малък племенникът на мъжа ми като идваше в нас все ядеше сурова бакла от градината. Сега е голям мъж и нищо му няма.

# 41
  • Мнения: 113
 Всички вкъщи я ядем, включително малката. Проблем не е имало. Сега за пръв път чувам за това и се постреснах.

# 42
  • Варна
  • Мнения: 3 896
Лелеее, разбихте ме! Аз толкова обичам бакла на яхния... Преди десетина дни готвих, и малкият яде и много му хареса. Никога не съм чувала да вреди. Знам обаче, че се изкисва в сол преди да се готви, да й изтече черното (малко като с патладжана).

# 43
  • Мнения: 3 695
Като деца с брат ми сме изяждали промишлени количества сурова бакла.

Общи условия

Активация на акаунт