Машина за хляб - 17 част

  • 101 466
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
  • Мнения: 975
Lubopitko,виждам че Tannita вече ти е отговорила на въпроса аз когато правих кекса сложих продуктите в машината,тя започна да бърка през това време начупих шоколада и понеже не бях сигурна дали на тази програма имам звуков сигнал след начупването веднага ги изсипах и тях в останалата смес,едва след това последва звуковия сигнал.Моята кексова програма е 1.20 мин.

# 136
  • София
  • Мнения: 17 652
Тези които са с Мулинекс като мен,да ви споделя по съвет тук във форума оставих пляба след като се изпече да постои още половин час в машинката и кората му беше по тъмна.Опитаите ,защото може би бързаме да го вадим и затова е с бледа горна коричка.

Случвало ми се е да не съм си в къщи като стане и да го оставя - не е имало такъв ефект...

# 137
  • София
  • Мнения: 8 497
...
Все пак благодаря за посрещането  Flowers Rose     bouquet .

Добре дошъл колега, радвам се, че мъжете се увеличаваме в тази тема.
Рецепта за хляб са ти дали гледам, та аз ще се въздържа.
А да ... да се представя, аз съм бунтара на екипа.

Тези които са с Мулинекс като мен,да ви споделя по съвет тук във форума оставих хляба след като се изпече да постои още половин час в машинката и кората му беше по тъмна.Опитаите ,защото може би бързаме да го вадим и затова е с бледа горна коричка.

И аз съм останал с такова впечатление, но се замислям дали тая бяла кора не се получава повече при луксозните хлябове с яйцата и млякото.

# 138
  • Мнения: 622
Танитка, благодаря за пояснението  Hug, аз имам шоколадов кувертюр на капчици и смятам от него да сложа вместо шоколад. Моята програма за кекс е около два часа.
Дядо Хаджия, аз пък съм с друго впечатление- когато правя френски хляб от книжката, който е само с вода и брашно, коричката става супер бледа и за това си правя хляб по основната рецепта, оставям го да постои след края на програмата и коричката си става с хубав цвят. Веднъж правих хляб с прясно мляко и масло и цветът му беше разкошен.
Ех, как се зарибих с тоя кекс, и без това имам два неуспешни кексови опита, само да ми свърши диетата и другата седмица ще го направя!  Hug

П. С. Разгледах и другите рецепти на Танита за кексове и си ги преписах. Мдам, ще се пробват...  Thinking Мъжа ми ще е доволен.  Joy

Последна редакция: чт, 04 юни 2009, 21:11 от lubopitko

# 139
  • Русе
  • Мнения: 24
Благодаря момичета за рецептите и за отзивчивостта.
Колегата Ердинч, благодаря и на теб.
Посетих и сайта http://www.ekmeksanati.com/documents/109.html посочен от теб и чичко Гугъл ми превеждаше. Правих и пуснатите рецепти от теб за хляба от боксовата среща , дето в хладилника една нощ преспива, правих и бирения хляб, но имам проблем.
Не мога да направя хляб , на който горната му кора да е изпъкнала.
Почти винаги е вдлъбната , а в най-добрия случай остава на равно.
Опитах и обръщането на хляба надолу с главата по средата на печенето следвайки инструкциите от сайта. Има ефект, но трябва да се отстрани горната засъхнала част на хляба, което определено не ми се отдаде.
В стремежа си да спазвам точно рецептите, имах и няколко неуспешни опита.Оказва се, че в повечето рецепти, водата ми идва много. Рецептата която най-много правя е с 210 мл вода или мляко и с 470 гр брашно. Когато нямам мляко, към брашното добавям една сл сухо мляко . Масло или олио две сл. Ако е олио го наливам във водата , ако е краве масло, го нарязвам на парченца да поомекне и го нареждам отгоре върху брашното.
Сол 1 чл и захар 1 сл в ъгълчетата върху брашното.
Маята (от турската) слагам в чаша с лъжица топло мляко, щипка захар и лъжичка брашно. След 15тина минути е шупнала и я слагам в кладенче направено в средата отгоре върху брашното..
Този хляб съм пекъл на две програми. На основната, с продължителност 3:10 ч и на тая за френски хляб 4:00 ч. При тази за френския хляб тестото вероятно превтаса, защото се надигна много, излезе от формата и опря в капака (люка). И в двата случая обаче след започване на печенето буханката съществено спада и се получава вдлъбнат хляб.
Прави ми впечатление, че ако тестото след първото месене е с добра консистенция и твърдост, след като втаса , става доста меко и започва да лепне по бъркалката и да се маже отдолу. Налага се след това да добавям брашно. Ако пък поставя всичкото необходимо брашно наведнъж при първоначалното месене остават трохи по ъглите и тестото се разделя на няколко парчета.
Хлябът става вкусен, мирише апетитно, но не ме удовлетворява външният му вид.
Като гледам снимки на изпечени хлябове, ме хваща яд , че моят не е такъв.
Къде греша?
Моля за съвет  и предварително благодаря.

# 140
  • Мнения: 4 916
Иво,
може бъркалката да не се заваща добре и след втасването да започне да се вдига нагоре при второто месене. Така ти се струва, че маже под перката, но всъщност тестото си е ОК. Пробвай един път да не добавяш допълнително брашно и виж как ще стане хляба.

# 141
  • Русе
  • Мнения: 24
Иво,
може бъркалката да не се заваща добре и след втасването да започне да се вдига нагоре при второто месене. Така ти се струва, че маже под перката, но всъщност тестото си е ОК. Пробвай един път да не добавяш допълнително брашно и виж как ще стане хляба.
Никак не ми се вярва проблема да е в бъркалката.
Падам си техничар и бих забелязал проблема. Още повече, че съм го проверил като махна тестото , а и самото тесто го усещам вече , че е доста меко. Меся на ръка и пека пити във фурната , такива каквито и вие показвате тук във форума. Приятелките на жена ми са полудели да ме питат за рецептите.  Ама с машината нещо бъркам.
Между другото и това с оставянето на тестото в този му вид, без да добавям допълнително брашно съм опитвал.
Надига се много, но след това толкова много спада и хляба става клисав.
дядо хаджия
Цитат
Добре дошъл колега, радвам се, че мъжете се увеличаваме в тази тема.
Рецепта за хляб са ти дали гледам, та аз ще се въздържа.
А да ... да се представя, аз съм бунтара на екипа.
Благодаря, ще се радвам някога да се срещнем.
Член съм на една друга форумна общност, но там имаме удоволствието да си организираме национални срещи поне два пъти в годината.
А  за млякото в хляба казват, че допринася за добрия карамелен цвят на кората на хляба.

Последна редакция: чт, 04 юни 2009, 22:00 от ivodoc

# 142
  • Варна
  • Мнения: 975
Моят хляб винаги се е надигал (с изключение на няколко неподходящи за машинки рецепти  Mr. Green),но за разлика от теб аз слагам първо всички мокри съставки(вода,мляко,олио и т.н.т.)след това сол,захар,сухо мляко и най на края брашното в центъра на което правя кладенче и цоп маята вътре.Но предимно ползвам суха мая(по лесно ми е),с прясната процедурата ми се струва леко сложничка.

# 143
  • Мнения: 248
Благодаря момичета за рецептите и за отзивчивостта.
Колегата Ердинч, благодаря и на теб.
Посетих и сайта http://www.ekmeksanati.com/documents/109.html посочен от теб и чичко Гугъл ми превеждаше. Правих и пуснатите рецепти от теб за хляба от боксовата среща , дето в хладилника една нощ преспива, правих и бирения хляб, но имам проблем.
Не мога да направя хляб , на който горната му кора да е изпъкнала.
Почти винаги е вдлъбната , а в най-добрия случай остава на равно.
Опитах и обръщането на хляба надолу с главата по средата на печенето следвайки инструкциите от сайта. Има ефект, но трябва да се отстрани горната засъхнала част на хляба, което определено не ми се отдаде.
В стремежа си да спазвам точно рецептите, имах и няколко неуспешни опита.Оказва се, че в повечето рецепти, водата ми идва много. Рецептата която най-много правя е с 210 мл вода или мляко и с 470 гр брашно. Когато нямам мляко, към брашното добавям една сл сухо мляко . Масло или олио две сл. Ако е олио го наливам във водата , ако е краве масло, го нарязвам на парченца да поомекне и го нареждам отгоре върху брашното.
Сол 1 чл и захар 1 сл в ъгълчетата върху брашното.
Маята (от турската) слагам в чаша с лъжица топло мляко, щипка захар и лъжичка брашно. След 15тина минути е шупнала и я слагам в кладенче направено в средата отгоре върху брашното..
Този хляб съм пекъл на две програми. На основната, с продължителност 3:10 ч и на тая за френски хляб 4:00 ч. При тази за френския хляб тестото вероятно превтаса, защото се надигна много, излезе от формата и опря в капака (люка). И в двата случая обаче след започване на печенето буханката съществено спада и се получава вдлъбнат хляб.
Прави ми впечатление, че ако тестото след първото месене е с добра консистенция и твърдост, след като втаса , става доста меко и започва да лепне по бъркалката и да се маже отдолу. Налага се след това да добавям брашно. Ако пък поставя всичкото необходимо брашно наведнъж при първоначалното месене остават трохи по ъглите и тестото се разделя на няколко парчета.
Хлябът става вкусен, мирише апетитно, но не ме удовлетворява външният му вид.
Като гледам снимки на изпечени хлябове, ме хваща яд , че моят не е такъв.
Къде греша?
Моля за съвет  и предварително благодаря.

Аз имах същия проблем и направо се бях побъркала, но пробвай да смениш брашното или добави още брашно по време на месенето и нещата ще се получат! Брашната са с различно качество и различна влажност-от там идва проблема, поне според мен. Дано успееш!!!

# 144
  • Мнения: 1 116
ivodoc , виж табличката с проблемите в началото на темата. Хлътването може да е от много вода, малко брашно, много мая или гореща вода.
Според мен проблема е в маята. Направи няколко опита с друга мая. Може би искаш да работиш с жива мая, но вземи опитай и със суха, тя поне се отмерва с лъжичка и няма как да се сбърка.
Ти сам си усетил че водата ти идва много/брашното малко. Коригирай ги тези неща, но още в началото, а не след като е втасало тестото. Казваш, че ако добавиш брашното още в началото, остават трохи. Така е, но след като меси 15-20 минути машината, усвоява всичко и тестото става една елеастична топка.
Друго което се сещам е честото отваряне на капака.
Френски хляб
Ето тук рецептата за хляб който правя вече 6 години. Тази рецепта е за машината показана на снимката, кошничката е точно като твоята, висока. ОТ 2 години имам и друга машина, тя е с хоризонтална кошничка и две бъркалки. Двете бъркалки измесват по-добре  и това брашно идва малко, увеличих брашното с 1/4ч.ч. Та си мисля, дали пък проблема не е и в машина, мощността да е по-малка и перката да не може да измесва по-твърдо тесто, както трябва да е.




# 145
  • София
  • Мнения: 8 497
Иво я кажи на дядо си хаджия като с каква машина работиш (демек нали нещо като име или марка както му викат, па може и модел) не че е от значение ама все пак.

А това вдлъбнатото ша знаиш малко мяза на превтасало, ама повече може да е от мокро тесто (демек повечко течности).

А инак като чета значи месиш викаш на ръка, демек си имаш опит с тестото. Ами оти не комбинираш като мене. Рецепта, програма за месене и втасване и после програма за печене. То и готовите програми не са лошави, ама аз нещо отдавна не съм ги ползвал.

# 146
  • Мнения: 383
ivodoc  

утре, ако искате заедно да правим хляб   Hug

давам ви рецепта за бърз хляб(1:50h), ще ви помоля и вие да направите хляб по същата рецепта, щe помоля(ако можетe) същo да я направитe със суха мая(instant).

същия хляб и аз ще го правя утре, със точните количества дадени долу(+ - 1,5tablespoon вода или брашно)

вода  ..................380ml
олио ...................3 teaspoons
сол......................1 + 1/2 teaspoons
захар ..................2 teaspoons
брашно ..............650g (4+1/3 cup)
лимонов сок.......3/4 teaspoon
мая(inst.)............2½ teaspoons

-брашното ми е мишмаш (днеска приготвих нова смеска, още не е изпробванa)
-ползвам кафява захар, мед или меласа, но утре ще ползвам нарочно бяла.
- програма бърз хляб
- кора светла
- 1000гр хляб(аз имам две опции, малък и голям, малкия е за 750г, ще ползвам за голям хляб)
-ще ползвам лъжицата дадена с машината ми, вероятно и вие си имате от същата.( tsp/teaspoon 5ml + tbl/tbsp/tablespoon 15ml )

# 147
  • Мнения: 9 785
Eрдинч, страхотна идея Peace. Ако каниш и жени, ще се включа. И без това се чудех какъв хляб да правя. Само че нямам лимонов сок и ще го пропусна. С нещо да заменя? Брашното ми е само бяло. Бързите ми програми са по час, и час и 20 май беше. Освен да ползвам по-дългата.

# 148
  • Русе
  • Мнения: 24
sve_georgieva, и брашното сменях. Вярно с различните брашна, различно се получава.
За добавяне на брашното, нали и аз така правя, ама ми се иска , да сложа всичките съставки, да пусна машината и да не се занимавам повече с нея.
Tannita, всичко съм изчел душице. Гореща вода не съм ползвал, това че брашното е малко или водата много бе първия проблем, който се опитах да отстраня. За съжаление се получава описаното в предния ми пост и това ме притеснява.
С турската прясна мая ми се получава по-добре, отколкото с тая на Йоткер, а друга суха тук в Русе не съм намирал. Чувал съм за някаква френска, ама само съм чувал.
 дядо хаджия  Мaшинката ми е TAURUS - My Bread. Ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=401614.105  пост N 117 съм направил малко ревю на машинката.  А за вдлъбнатото и аз мисля, че е от превтасване и това в следствие на по-мекото (мокро ) тесто. За разделяне на операциите  на месене и втасване , а после печене, започвам да се замислям. Но нали не това е идеята на автоматичната хлебопекарна. Нали от нея се очаква да сложиш продуктите и след определено време да получиш хубав хляб и то винаги с еднакъв резултат.
Ердинч, утре ще правим заедно хляб. Моята програма за бърз хляб е 01:43 за 1кг хляб. Брашното го тегля на търговска везна.
Лъжицата с моята машина е на външен вид същата. Суха мая имам само на Йоткер.
polin_a, лимоновия сок го дават като подобрител за втасването на хляба. Съдържа аскорбинова киселина, позната като витамин С. В повечето от брашната, продаващи се на нашия пазар тази аскорбинова киселина е добавена и е споменато на пакета.
Ердинч , има ли такава добавка в брашната продавани у вас и трябва ли да добаваме лимоновия сок в случая. На мен не ми е проблем, понеже си имам цял лимон в хладилника.
И да уточним температурата на водата. Студена или хладка? Във водата слагаме олиото и лимоновия сок. Солта и захарта в ъглите върху брашното и маята в кладенче по средата пак върху брашното. Ако не е така , моля уточни.

Последна редакция: пт, 05 юни 2009, 00:05 от ivodoc

# 149
  • Мнения: 1 116
Студена или хладка? Във водата слагаме олиото и лимоновия сок. Солта и захарта в ъглите върху брашното и маята в кладенче по средата пак върху брашното. Ако не е така , моля уточни.
Хладка вода, останалите неща, са точно така.

Общи условия

Активация на акаунт