Машина за хляб - 17 част

  • 101 437
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 660
  • София
  • Мнения: 608
Мащерка и thyme не е ли едно и също??  newsm78


Всички са имена на мащерката - официални, народни, английски, латински... Peace

# 661
  • София
  • Мнения: 3 874
Мноооого съм доволна от новата си машинка, страхотен го прави хляба. Ето и поредния, на който към основната ми рецепта, добавих само една лъжица кисело мляко. И изпичането повече ми харесва в нея, отколкото във FIF, което се дължи най-вероятно на по-малкото стъклено прозорче. Peace

# 662
  • Мнения: 605
... Мислите ли, че полезните съставки на семената остават след изпичане? Имам предвид - при изпичането полезните Омега 3 ненаситени мастни киселини /полезните мазнини/ не се ли окисляват и по този начина се губят полезните им свойства?

Честно да ти кажа мнението си - все ми е тая. Не се задълбочавам на такива теми. Шляпвам си семките и тем подобни ядки вътре и си свиркам Laughing.

ами ,тогава само за да ги дъвчете ли ги слагате семките ?  Peace
омега 3 и 6 от семена ,като например сусама или лененото семе,не се усвояват правилно след термична обработка .За целта, по-добре е да се смелят непосредствено преди консумация и да се приемат в суров вид  Peace

Mamagemelar, и аз така знам, че трябва сурови да се ядат и смлени - за лененото семе специално. И понеже освен вкусен, искам и да ми е и полезен хляба, мисля да не наблягам много на добавянето на семена. Озадачих се и реших да ви питам, защото на машината има програма за хляб с Омега 3 /ленено, слънчогледово семе/, а то всъщност след изпичането нищо полезно не остава...  Rolling Eyes

# 663
  • Мнения: 1 236
Цитат на: bubchen link=topic=401614.msg11862402#msg11862402 date=1247558457

Мащерка / Бабина душица / Овчарски босилек / Thyme / Thymus vulgaris [/size
[/url]  Peace
Мащерка и thyme не е ли едно и също??  newsm78
[/quote]


Всички са имена на мащерката - официални, народни, английски, латински... Peace
[/quote]

Аз пък помислих че са наименования на подправките в различните пакетчета от снимката  Embarassed

И за да съм по темата, рецепта за един много сезонен хляб с тиквички и босилек!

100мл вода
1 чл мед
1 сл олио или маргарин
75г настъргана тиквичка
75г пълнозърнесто брашно (или галета, целта е да се попие водата от тиквичките)
275г бяло брашно
шепа нарязан пресен босилек (или магданоз и копър, ако ви е по вкуса)
1 чл сусам (или пропускате тази съставка, но може и да я замените с млени орехи)
1 чл сол
1 1\2 чл суха мая

Хлебчето става неголямо и може само да го омесите в машината, а да го печете на фурна, хем може отгоре да се настърже малко кашкавалец.

# 664
  • Мнения: 1 147
Гелева, Фагор ли беше новата ти машинка?
Ако да, от къде си я взе и колко пари, че имам някакви бегли спомени, че беше 100 и нещо, ама и колко  Embarassed

# 665
  • Мнения: 605
Кремче Ванилия, ако се пече във машината, на коя програма би трябвало да е?

# 666
  • Мнения: 9 785
Кремче Ванилия, ако се пече във машината, на коя програма би трябвало да е?

Според мен на най-дългата, която е за пълнозърнест хляб, че има доста неща из рецептата. Но все пак това е мое мнение.
Гелева, и аз щях да питам за новата машинка, че съм забравила. Хубаво хлебче Peace. И къде се беше покрила? Дюканстваш ли още и как е?

# 667
  • Мнения: 1 236


Кремче Ванилия, ако се пече във машината, на коя програма би трябвало да е?

на basic (основната). Пълнозърнестото брашно е съвсем малко и не оказва влияние.


Според мен на най-дългата, която е за пълнозърнест хляб, че има доста неща из рецептата.

Досега не съм ползвала  дълга програма заради повече съставки, но вероятно зависи от машината. Моята основна програма е 3ч45мин.

# 668
  • София
  • Мнения: 3 874
Десито, машинката ми е Fagor PAN-850, купих я от Интерсервиз Узунов на бул.Стамболийски за 159 лв.

polin_a , тук съм и ви следя, но хляб правя по-рядко, че ние с мъжа ми ядем тричавото хлебче, а хубавото от машината е за детето и кучето. Simple Smile Не съм стриктна дюканка, но спазвам наш си режим, към който се пригодихме и се чувстваме по-добре. Е, изкушавам се чат- пат да си чупна и от хубавото хлебче. Wink

# 669
  • Мнения: 994
Здравейте!

Имам въпрос. Има ли някаква важна разлика между машините с една и две бъркалки? Рових се, но нищо съществено не можах да открия. Искам да знам дали количествата от рецептите за 1 бъркалка дават същия резултат и в машина с две?
И какво е предимството на 2те бъркалки в случая?
Надявам се, че ще има някой информиран, който би желал да сподели.
Благодаря.

# 670
  • София
  • Мнения: 3 874
КТВ , до колкото съм запозната, машинките с една бъркалка са с по-малка вместимост от тези с две. А и определено две бъркалки месят по-добре от една.  Wink Аз съм "за" машинка с две бъркалки.  Peace

# 671
  • Мнения: 994
Гелева, благодаря за бързия отговор. Трябва да си сменя машината за хляб и много клоня към модел с 2 бъркалки, но пък си имам любими и изпитани рецепти за старата ми машина и се притеснявам, че няма да уцеля с новите пропорции (от един модел с 1 бъркалка към друг с 1 нямах никакви проблеми). Ще мисля пак.  Може би ще трябва да търся специали рецепти за 2 бъркалки и да се надявам, че там ще си харесам нещо.  newsm78

# 672
  • София
  • Мнения: 11 015
Гелева, благодаря за бързия отговор. Трябва да си сменя машината за хляб и много клоня към модел с 2 бъркалки, но пък си имам любими и изпитани рецепти за старата ми машина и се притеснявам, че няма да уцеля с новите пропорции (от един модел с 1 бъркалка към друг с 1 нямах никакви проблеми). Ще мисля пак.  Може би ще трябва да търся специали рецепти за 2 бъркалки и да се надявам, че там ще си харесам нещо.  newsm78

Не мисля, че има разлика в рецептите за  1 и 2 бъркалки  newsm78  единствено можеш да увеличиш количеството в тази с две.
Иначе и аз съм с две ръце за машина с 2 бъркалки, от моя скромен опит ми се струва че меси по-добре  Hug

# 673
  • Мнения: 1 236
Здравейте!

Имам въпрос. Има ли някаква важна разлика между машините с една и две бъркалки?

Ами на пазара преобладават машините с една бъркалка. Дори тези с две стават все по-малко и по-малко, защото не се търсят. Разликата е, че когато машината прави хоризонтален хляб (повечето с една бъркалка правят вертикален), някой се е сетил да сложи две бъркалки, защото има място. Да, ама резултатите не са толкова добри - тестото не се меси равномерно и хлябът често излиза като наклонен на една страна, не се разлива добре по тавата и т.н. Също, често остава недоомесено брашно по ъглите, което трябва да го събираш с шпатула и да го добавяш към средата, защото бъркалките не се справят. Понякога продуктите не се омесват добре и хлябът става с неравномерна среда.
При машините с една бъркалка тестото много по-лесно се замесва на топка. А особено при тези с вертикална форма, топката много хубаво омита всичките продукти и не е необходима допълнителна намеса.

Това разбира се не значи че всички машини с две бъркалки са лоши, но е по-неудачният дизайн.

# 674
  • София
  • Мнения: 11 015
Здравейте!

Имам въпрос. Има ли някаква важна разлика между машините с една и две бъркалки?

Ами на пазара преобладават машините с една бъркалка. Дори тези с две стават все по-малко и по-малко, защото не се търсят. Разликата е, че когато машината прави хоризонтален хляб (повечето с една бъркалка правят вертикален), някой се е сетил да сложи две бъркалки, защото има място. Да, ама резултатите не са толкова добри - тестото не се меси равномерно и хлябът често излиза като наклонен на една страна, не се разлива добре по тавата и т.н. Също, често остава недоомесено брашно по ъглите, което трябва да го събираш с шпатула и да го добавяш към средата, защото бъркалките не се справят. Понякога продуктите не се омесват добре и хлябът става с неравномерна среда.
При машините с една бъркалка тестото много по-лесно се замесва на топка. А особено при тези с вертикална форма, топката много хубаво омита всичките продукти и не е необходима допълнителна намеса.

Това разбира се не значи че всички машини с две бъркалки са лоши, но е по-неудачният дизайн.

Това пък от къде го измисли, имала ли си някога машина с две бъркалки  newsm78

От миналата седмица имам Северин с две бъркалки и не съм имала недоомесено в ъглите... напротив, сравнявайки я с Мулинекс с една бъркалка, тестото става на хомогенна топка значително по-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт