Машина за хляб - 17 част

• 101 400
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 690
и аз го обичам по-твърд, затова се насочих към хляб с квас, а и така е още по-полезен Peace

# 691
Отново имам въпрос към вас.
Нямам възможност да изчета всичко по темата, нито да пробвам всяка рецепта.
Но пък машината за хляб на мен ми е нужна, за да си приготвям здравословен хляб, сиреч не такъв с бяло брашно.
Имаме няколко опита със съпруга ми да правим пълнозърнест хляб, получава се, но коричката му става доста твърда. Правим го по рецептите от книжката на машината (Тефал).
Има ли тук снимки на пълнозърнест/ръжен хляб, за да видя как изглежда вашето творение (някак си да се ориентирам дали сме в час или не)?
Сега си записах темата с рецептите, ще гледам там дали има рецепти на черни/пълнозърнести хлебчета.
Благодаря ви!

По рецептата от книжката на нашата машина (Мулинекс) правихме пълнозърнестия хляб и се получи добър, със средно дебела коричка, не твърда. Все пак в рецептата има и бяло брашно, предполагам в твоята също. Правихме и хляба с Омега 3, който е със смес от бяло, пълнозърнесто и ръжено брашно + семена - тук вече се получи твърда кора и въобще хляба беше малко трудно смилаем - предполагам от семената (ленени, слънчогледови и тиквени).

# 692
Здравейте!

Може ли да споделите опит от кратката програма,имам два провала,и не знам на  какво се дължи.Мойта е 58 мин за малък хляб,но остава невтасал и глетав,допичах,но стана още по-зле,и накрая го изхвърлих!
Има ли някакъв трик,или просто да се откажа ,и да си правя на нормаланата програма?

# 693
Здравейте!

Може ли да споделите опит от кратката програма,имам два провала,и не знам на  какво се дължи.Мойта е 58 мин за малък хляб,но остава невтасал и глетав,допичах,но стана още по-зле,и накрая го изхвърлих!
Има ли някакъв трик,или просто да се откажа ,и да си правя на нормаланата програма?

Веднага ти казвам - няколко пъти пускам програмата отначало и чак тогава я оставям да си изкара до края. Освен това не бързам да вадя хляба от машината като приключи печенето.

# 694
polin_a,благодаря,много си бърза,а с колко се удължава времето така?Горе-долу след колко минути я рестартираш?

# 695
  • София
По-назад в темата имаше въпрос за това къде може да се намери /в Сф/ челебитка посевна/черен сусам. Преди години и аз съм имала в градината, ама де да знам! smile3516
Имаше ле отговор или аз не съм видяла?

# 696
  • Разград
Здравейте!

Може ли да споделите опит от кратката програма,имам два провала,и не знам на  какво се дължи.Мойта е 58 мин за малък хляб,но остава невтасал и глетав,допичах,но стана още по-зле,и накрая го изхвърлих!

Преди следях процеса,докато готвех други неща и преди започване на печенето изключвах за 10-15 минути машината от контакта,за да дам време на тестото да си довтаса.Но,сега(по метода на Полин),първите 10 минути тестото се меси,ако е нужно добавям това-онова,после спирам програмата и стартирам отново,като вече не отварям капака и оставям програмата да се изпълни докрай.Става си чудесно хлебче.

# 697
Благодаря,max-mama,ще направя още един опит, дано не останем без хляб пак,както се случи снощи...

# 698
  • Разград
Благодаря,max-mama,ще направя още един опит, дано не останем без хляб пак,както се случи снощи...

И още нещо,течността трябва да е малко по-топла(около 40-45 градуса).

# 699
и аз го обичам по-твърд, затова се насочих към хляб с квас, а и така е още по-полезен Peace
И ние искаме да направим плътен хляб,но с по-малко твърда коричка. С квас не сме пробвали. Mamagemelar, може ли да пуснеш рецепта с квас?
Luisalote, да, има бяло брашно в рецептата. Дали ако го махна ще се получи тази по-голям плътност, поради това, че няма да бухне тестото?

КТВ, рецептата с меда е интересна. Ще взема да я опитам.

# 700
Аз друго се чудих,дали да не разтворя маята предварително,използвах суха.Май оттам дойде единия проблем,имах чувството,че стои на топчета доста дълго време.

# 701
  • Разград
Аз друго се чудих,дали да не разтворя маята предварително,използвах суха.Май оттам дойде единия проблем,имах чувството,че стои на топчета доста дълго време.

Не е нужно.Не се притеснявай,не е от маята.

# 702
Благодаря!Ще споделя как е преминал третия(последен)опит!

# 703
Съпругът ми се занимава с маята. Не ползва суха, и я разтваря във вода.

# 704
Доня Туфиня, аз мисля, че е по-добре да не изключваш напълно бялото брашно, в другите брашна няма глутен /или е много малко/ и хляба става ужасен - не бухва изобщо а става тричав и леко глетав. Точно снощи направих една проба - по рецептата за пълнозърнест хляб, в оригинала е 240 гр. бяло брашно, 460 гр. пълнозърнесто - аз смених пълнозърнестото със смес от царевично, ленено и сусамово брашно. Резултата беше доста зле, първо не се умеси добре, а накрая хляба стана много плътен, но като глетав, неравномерен по форма, твърд и горе-долу наполовина от размера на обикновения хляб по тази рецепта /това е за 1000 гр. хляб/. И забележи, че не съм изключила бялото брашно, а представям си ако не бях сложила въобще  Rolling Eyes
И друг неуспешен опит - за хляб от оризово брашно - всъщност хляба си стана, ама е много странен на вкус, много твърд и около 10 см висок  Confused

Mamagemelar, издай от твоите тайни за приготвяне на здравословни хлебчета!

Общи условия

Активация на акаунт