Машина за хляб - 17 част

  • 101 400
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 7 657
и аз го обичам по-твърд, затова се насочих към хляб с квас, а и така е още по-полезен Peace

# 691
  • Мнения: 605
Отново имам въпрос към вас.
Нямам възможност да изчета всичко по темата, нито да пробвам всяка рецепта.
Но пък машината за хляб на мен ми е нужна, за да си приготвям здравословен хляб, сиреч не такъв с бяло брашно.
Имаме няколко опита със съпруга ми да правим пълнозърнест хляб, получава се, но коричката му става доста твърда. Правим го по рецептите от книжката на машината (Тефал).
Има ли тук снимки на пълнозърнест/ръжен хляб, за да видя как изглежда вашето творение (някак си да се ориентирам дали сме в час или не)?
Сега си записах темата с рецептите, ще гледам там дали има рецепти на черни/пълнозърнести хлебчета.
Благодаря ви!

По рецептата от книжката на нашата машина (Мулинекс) правихме пълнозърнестия хляб и се получи добър, със средно дебела коричка, не твърда. Все пак в рецептата има и бяло брашно, предполагам в твоята също. Правихме и хляба с Омега 3, който е със смес от бяло, пълнозърнесто и ръжено брашно + семена - тук вече се получи твърда кора и въобще хляба беше малко трудно смилаем - предполагам от семената (ленени, слънчогледови и тиквени).

# 692
  • Мнения: 145
Здравейте!

Може ли да споделите опит от кратката програма,имам два провала,и не знам на  какво се дължи.Мойта е 58 мин за малък хляб,но остава невтасал и глетав,допичах,но стана още по-зле,и накрая го изхвърлих!
Има ли някакъв трик,или просто да се откажа ,и да си правя на нормаланата програма?

# 693
  • Мнения: 9 785
Здравейте!

Може ли да споделите опит от кратката програма,имам два провала,и не знам на  какво се дължи.Мойта е 58 мин за малък хляб,но остава невтасал и глетав,допичах,но стана още по-зле,и накрая го изхвърлих!
Има ли някакъв трик,или просто да се откажа ,и да си правя на нормаланата програма?

Веднага ти казвам - няколко пъти пускам програмата отначало и чак тогава я оставям да си изкара до края. Освен това не бързам да вадя хляба от машината като приключи печенето.

# 694
  • Мнения: 145
polin_a,благодаря,много си бърза,а с колко се удължава времето така?Горе-долу след колко минути я рестартираш?

# 695
  • София
  • Мнения: 367
По-назад в темата имаше въпрос за това къде може да се намери /в Сф/ челебитка посевна/черен сусам. Преди години и аз съм имала в градината, ама де да знам! smile3516
Имаше ле отговор или аз не съм видяла?

# 696
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Здравейте!

Може ли да споделите опит от кратката програма,имам два провала,и не знам на  какво се дължи.Мойта е 58 мин за малък хляб,но остава невтасал и глетав,допичах,но стана още по-зле,и накрая го изхвърлих!
Има ли някакъв трик,или просто да се откажа ,и да си правя на нормаланата програма?

Преди следях процеса,докато готвех други неща и преди започване на печенето изключвах за 10-15 минути машината от контакта,за да дам време на тестото да си довтаса.Но,сега(по метода на Полин),първите 10 минути тестото се меси,ако е нужно добавям това-онова,после спирам програмата и стартирам отново,като вече не отварям капака и оставям програмата да се изпълни докрай.Става си чудесно хлебче.

# 697
  • Мнения: 145
Благодаря,max-mama,ще направя още един опит, дано не останем без хляб пак,както се случи снощи...

# 698
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Благодаря,max-mama,ще направя още един опит, дано не останем без хляб пак,както се случи снощи...

И още нещо,течността трябва да е малко по-топла(около 40-45 градуса).

# 699
  • Мнения: 8 769
и аз го обичам по-твърд, затова се насочих към хляб с квас, а и така е още по-полезен Peace
И ние искаме да направим плътен хляб,но с по-малко твърда коричка. С квас не сме пробвали. Mamagemelar, може ли да пуснеш рецепта с квас?
Luisalote, да, има бяло брашно в рецептата. Дали ако го махна ще се получи тази по-голям плътност, поради това, че няма да бухне тестото?

КТВ, рецептата с меда е интересна. Ще взема да я опитам.

# 700
  • Мнения: 145
Аз друго се чудих,дали да не разтворя маята предварително,използвах суха.Май оттам дойде единия проблем,имах чувството,че стои на топчета доста дълго време.

# 701
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Аз друго се чудих,дали да не разтворя маята предварително,използвах суха.Май оттам дойде единия проблем,имах чувството,че стои на топчета доста дълго време.

Не е нужно.Не се притеснявай,не е от маята.

# 702
  • Мнения: 145
Благодаря!Ще споделя как е преминал третия(последен)опит!

# 703
  • Мнения: 8 769
Аз друго се чудих,дали да не разтворя маята предварително,използвах суха.Май оттам дойде единия проблем,имах чувството,че стои на топчета доста дълго време.
Съпругът ми се занимава с маята. Не ползва суха, и я разтваря във вода.

# 704
  • Мнения: 605
Доня Туфиня, аз мисля, че е по-добре да не изключваш напълно бялото брашно, в другите брашна няма глутен /или е много малко/ и хляба става ужасен - не бухва изобщо а става тричав и леко глетав. Точно снощи направих една проба - по рецептата за пълнозърнест хляб, в оригинала е 240 гр. бяло брашно, 460 гр. пълнозърнесто - аз смених пълнозърнестото със смес от царевично, ленено и сусамово брашно. Резултата беше доста зле, първо не се умеси добре, а накрая хляба стана много плътен, но като глетав, неравномерен по форма, твърд и горе-долу наполовина от размера на обикновения хляб по тази рецепта /това е за 1000 гр. хляб/. И забележи, че не съм изключила бялото брашно, а представям си ако не бях сложила въобще  Rolling Eyes
И друг неуспешен опит - за хляб от оризово брашно - всъщност хляба си стана, ама е много странен на вкус, много твърд и около 10 см висок  Confused

Mamagemelar, издай от твоите тайни за приготвяне на здравословни хлебчета!

Общи условия

Активация на акаунт