КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 025
  • 644
  •   1
Отговори
# 120
Dude, просълзи ме с последния си пост, наистина! Много мислих какво да напиша, но ти ме остави без думи. Отдавна съм на мнение, че за този инцидент трябва да се говори, да се коментира, защото премълчавайки го, ние ставаме неволни съучастници на виновниците за трагедията. Когато никой не задава въпроси и никой не търси сметка за случилото се, няма как да бъдат наказани виновните и да бъдат взети нови, по-сигурни мерки за безопасност на децата ни.   
Странното е, че преди броени дни разбрах, че ръководството на същото това училище има нова версия за смъртта на детенцето, с която заблуждават родителите на техните ученици, че те нямат нищо общо с трагедията и не носят отговорност за случилото се. Тази новина ме потресе и възмути невероятно много, защото осъзнах, че някои хора живеят с ясното съзнание, че могат да манипулират  обществото и най-вече правосъдието! Sad

# 121
Дойдохме си на думата - сигурността. По презумпция в ЧУ е по-голяма. На практика също, но и в елитните ДУ също не и отстъпва.
Защото сигурността идва най-напред от възпитанието и светогледа на децата вътре. Ако нямат ценности, стремежи и (даже) страх за бъдещето си нищо не може да опази децата. Ще се сложат камери, пъдари на всеки коридор, във всяка стая, даже в тоалетната и? Децата ще излязат да се сбият, да пушат трева и да правят дивотии извън училище. Да не говорим, че (от собствен опит) знам, че в интелигентна среда децата се изхитряват да нарушават правилата интелигентно и да не ги хващат. Наглед всичко е перфектно, а на практика това, което си го иска тинейджърската възраст, си се случва неизбежно. Но с повече мисъл и от там с по-малко последици. Та в този смисъл и елитната среда сама по себеси не пази от нарушения. Сигурност дава само сивото вещество, опитът и (пак повтарям) умерената доза страх за бъдещето.

Сигурността никога не може да бъде 100% и не можем, а и не бива, да опитваме да я направим така. Едно, защото за да повишим сигурността линейно трябва да се влагат пари в квадратична пропорция (т.е. за да повишим сигурността 2 пъти трябват Х пари и мерки, за да я повишим още 2 пъти вече трябват Х на квадрат пари и усилия, а за да я повишим още два пъти....)  и второ, защото не можем да гледаме деца в саксия. Ми утре, като станат на 16-18 години нали ще тръгнат сами по екскурзии, летуване, пътувания. Там няма да има даже и небрежни преподаватели да бдят над тях.  Ако са свикнали все някой да им казва какво може и какво не тогава що ще чинят?

Та спасението не е в изолацията на децата, а в контролираното трупане на опит за различни ситуации, в добрата среда, в интелекта и... в божията помощ. Бляновете за абсолютна сигурност са си точно надежди говежди. И ако някой ги има, той само пълни джобовете на ужким супер сигурни институции, които (поради онова в скобите по-горе) дори да искат не могат на разумна цена да постигнат абсолютна сигурност.

# 122

Та спасението не е в изолацията на децата, а в контролираното трупане на опит за различни ситуации, в добрата среда, в интелекта и... в божията помощ.
newsm10

# 123
  • софия
Здравейте дами,чета ви редовно .Ние с малкият ми син също се включихме в групата ви макар и по -пантофи ,просто не сме казали къде учим защото училището не е от най-любимите ви за писане.Предпочитам да попивам важните неща отколкото да се включвам в дискусий"защо там".Темата е страхотна и много полезна.Благодаря на Лени за това,че лятото когато имах нужда от съвет тя веднага ми отговори  bouquet

# 124
Маги Меи,нали знаеш,че всеки има собствена преценка и темата не е ,за да се критикуваме,а да даваме собствените си виждания ,очаквания,представи,опит и тн...относно ЧО.Не се притеснявай да споделяш.

# 125
  • софия
Благодаря ти Деси Х3,просто не обичам да участвам в караници .Форума е много полезен особенно когато става въпрос за детето ти.Всички искаме най-доброто за тях.Аз се чудих доста и както винаги в последният момент се наложи да направя избора.Училищата вече почти си бяха напълнили паралелките,имаше места далече от мястото където живеем,а не искам синът ми да пътува 1.30мин в едната посока.Така реших да го дам в това училище.За сега съм доволна,даже ходих на зелено училище с него Laughing.Какво да се прави не се е делил от мен и малко трудно приема това да е сам с нощуване някъде.

# 126
magi mei много се радвам, че съм била полезна някому  Peace Дано детенцето ти е щастливо в училището си и дано и ти си доволна от избора си.
Иначе интересно как си усетила пулса, принципно Деси Х3 е права
.....нали знаеш,че всеки има собствена преценка и темата не е ,за да се критикуваме,а да даваме собствените си виждания ,очаквания,представи,опит и тн...относно ЧО.Не се притеснявай да споделяш.
въпроса е дали се получава на практика.

# 127
.....
въпроса е дали се получава на практика.
Ами от нас зависи... Grinning Не сме много хора в темата,познаваме се,мисля,че е полезно всяко едно мнение,имайки предвид оскъдната информация ,особено за някои училища.

# 128
Някойси,

„Дойдохме си на думата - сигурността. По презумпция в ЧУ е по-голяма. На практика също, но и в елитните ДУ също не и отстъпва. „,”…елитната среда сама по себеси не пази от нарушения…”
 – вярна изходна позиция, по темата. И според мен. Само думата „елитни”, (не съкращението ДУ) – малко ме смущава, но нейсе – ако я изкоментирам ще запратя темата в безполезни спорове, не_битието (тук) и ще я раз_водня, изчерпам много бързо. Като една друга тема, дет участвах, малко.

„Защото сигурността идва най-напред от възпитанието и светогледа на децата вътре. Ако нямат ценности, стремежи и (даже) страх за бъдещето си нищо не може да опази децата.”
- така е. Пак съм съгласен.  Семейната среда първа учи и възпитава детенце – после, второ е, училището, след това е! Детенце се влияе ужасно много от родител – не_спасяемо! (Важна изходна позиция – проблем за БГ обществото ?). Особено до 7-ми клас, пък и не само, разбира се. Особено, днес, в БГ! Във ВУЗ-а, нещата се обръщат вече – (първа?) инфлексна точка на процеса, wink. Стремежът ни, обаче, трябва да е Лиоренкофки т.е. брак– да се произвежда по-малко. Всяко производство – брак има, няма как.

„…на практика това, което си го иска тинейджърската възраст, си се случва неизбежно.”
-   отново иес….започвам…лекинко…да те харесвам. (Shame on me. Wink. My eyelid drops, again.) Embarassed Wink;-   по време на хореографията, без да искам, счупих носа на една от танцьорките;
-   но в тази възраст е особено важно да е под контрол. И от родителите, и от школото.
-   В (БГ) ЧУ, може би, общо взето – е, като, че ли. Малко повече. Презумпция и практика. Тук се разминаваме с теб. Знам.Нищо.

”Сигурността никога не може да бъде 100% и не можем, а и не бива, да опитваме да я направим така.”
- 100% за нищо няма, ясно – няма. Айнщайн го е, може би, доказал – и животът, практиката – тоже. Да не говорим (поне за_сега, за пари). Бива, обаче, бива – да се стремим да я повишим. + е. Категорично!

„…защото не можем да гледаме деца в саксия. Ми утре, като станат на 16-18 години нали ще тръгнат сами по екскурзии, летуване, пътувания. Там няма да има даже и небрежни преподаватели да бдят над тях.  Ако са свикнали все някой да им казва какво може и какво не тогава що ще чинят? „
-   е, тук, най-после… Не съм съгласен с теб. Но , честно, немам нерви…по този твой цитат…да пиша пак. Той, за мен, е – сбъркан „аргумент”.
-   Едно детенце, чувам по новините, на улицата, не в училище, разкъсали го безпризорни кучета, в овулация/емулация, разгонени,… били! Бахти ужасната (в БГ) простотия! Аман! Пак един детски живот – го нема, няма да се усмихва, няма да играе! Казвам ви – не мога повече! Не могли (онези наглеци) да бъдат – навсякъде?! Приоритет на местната власт – било?! …медии, форуми… ще говорят…три дни! Три!

„Та спасението не е в изолацията на децата, а в контролираното трупане на опит за различни ситуации, в добрата среда, в интелекта и... в божията помощ.”

-   изолацията винаги пречи. В ЧУ няма изолация – това е мит. Според мен.
-   Як ред и дисциплина <>,= норми, правила?
-   Контролирано трупане на (добър) опит = супер. Добрите (европейски, световни) практики.
-   Средата – определя. Да! Най-вече. Да! Това е! В десятката – направо!
-   Божията помощ. Да.

„…той само пълни джобовете на ужким…”
- и с това не мога да се съглася. По-натам, в темата, може би, ще напиша нещо-си, за това. Не сега.

:
----------------------------------------------------
Някойси,
 Peace
Не се фиксирам върху твоят пост. Винк. Просто го взимам като база. Изразявам моя позиция – по някои повдигнати от теб (мъжки, винк  Embarassed Wink) въпроси. Ти си мъжът в семейството – да се разберем, първо. Аз не мога, признавам си, сега вече ме омайваш – още повече.

Благодаря – на модератора.

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 12:27 от dude

# 129
# 130
  • софия
Мами,моля ви за съвет сега покрай Коледните празници незная трябва ли да се подарява на класната подарък или не.Имам вече няколко случки при който синът ми не е разбрал какво трябва да носи според обичая на училището ,но капак ми беше новогодишната украса трябвало да е в сребърни тонове.Естественно моят сладур пак не е разбрал и започвам да се чудя дали той е виновен или усещането което имам ,че класната толерира момичетата и старите си ученици ще излезне вярно.Дано да греша.Мисълта ми беше ,че не искам детето ми да се чувства неудобно ако другите занесат подаръци ,а той или аз не сме разбрали.Малко трудно се комуникира с другите майки.... и вече се обърках трябва ли нетрябва ли.В държавните на голямите ми синове знам,но с частно за първи път се сблъсквам.Синът ми си харесва училището само дето не харесва класната си,а това е проблем.Той се радва само когато няма час при нея.Опитвам се да го успокоя и да му вдъхна кураж,но не се получава.Любимият му предмет е математика ,а него го преподава класната му и се притеснявам да не я намрази .Силата му е в нея,а класната му пише петици за това ,че пише грозно.Според мен математиката е точна наука и едвали краснописа е толкова важен при условие ,че всичко му е вярно.Дайте някакъв съвет ,защото на мен нерви не ми останаха вече #Cussing out

# 131
Силата му е в нея,а класната му пише петици за това ,че пише грозно.Според мен математиката е точна наука и едвали краснописа е толкова важен при условие ,че всичко му е вярно.

Малката ми дъщеря така пише цифрата 5, че не мога да разбера 5 ли е, или 9.
Това може да й изиграе лоша шега на някое състезание.
Ако причината поради която госпожата пише 5-ци на синът ви е подобна,вероятно има право.
За кой клас става въпрос?

За подаръците на госпожите- по ваша преценка.Няма значение дали училището е държавно или частно.
Общ подарък е най-добрия вариант и то за края на учебната година.
Но в по-горните класове родителите трудно се организират,а и не е нужно.Децата се справят по-добре в събирането на пари и купуване на подаръци.

# 132
  • софия
Става въпрос за първокласник,те трудно биха се организирали за подарък на учител прекалено са малки.

# 133
Здравейте!
Много се надявам да имате търпението да ме "изчетете" и дадете съвет!
Вероятно съм изчела всички предишни теми, но това определено само ме обърка!
Към някои момичета съм отправяла и въпроси на лични и те бяха така любезни да ми отговорят, но все още нямам дори най-малка яснота....
Случая при нас е такъв:
Големият ми син е в 1ви клас, а малкия Сеп.2010 ще е предучилищна!
Предстои преместване в София от учебната 2010! Установяваме се като местоживеене в кв.Изток....и сега започва голямото чудене!!!

Наблизо са
ЕСПА - изглеждат много амбициозни, с детайлизиран информативно сайт; с противоречиви мнения по форумите
Меридиан
Българско школо - любопитна съм за информация, сайта им е недоразработен....преместили ли са се в новата сграда в Младост?

Харесват ми немските у-ща: Увекинд, Ерих Кестнер, но те са на около 15тина км....
Освен това 2010 големия ще е 2ри клас...Изникват въпросите - как ще ги догони с немския и изобщо има ли прием от 2ри клас!

Мария Монтесори/Горна Баня. Доста отдалечени и много малко коментирани!

Св.Георги - пълно затъмнение в нета, изненадващо няма сайт!  newsm78   

Идеалният вариант си представям как двамата са в едно у-ще целодневно, с транспорт!
С добра база (за предпочитане чист въздух) с определени правила и ред на обучение и адекватност във всеки смисъл на думата- и към похвали и към проблеми!
Говорим за деца, най-важното (поне за мен) да са здрави, със здрава психика и да ходят на училище за да учат, най-общо казано!
Без "камшични" крайности, но без разхайтеност!

Много се надявам да има някоя мама с вече първокласник, която от първа ръка да сподели впечатления!
Ще съм благодарна и на всичко споделено....
 Peace

# 134
От преди малко проведените разговори с Директорите, изборът се поограничава между Свети Георги и Българско школо!
След срещата се надявам нещата да се изяснят!
Супер би било, ако се включи майка на първокласник/начален курс от въпросните училища!
 Thinking

Общи условия

Активация на акаунт