КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 021
  • 644
  •   1
Отговори
# 240
burmichka, благодаря за сравнителния анализ!  Hug
А как протича самият образователен процес във вашия у-т? Доста ли е трудно или пък лесно за българите? Доста ли е различно от бълг. образователен модел?
Не знам към кой бълг. у-т си се насочила за довършване на бакалаварска степен, но да не е твърде различно като начин на обучение спрямо Уорик, например само теория-теория...?
Колко често успяваш да пътуваш до БГ? Как пътуваш до Уорик?
В статия видях, че след 2 г. се живее извън кемпуса, трудно ли е с квартирите?

ЧЕСТИТ 8 МАРТ, МОМИЧЕТА!  newsm51

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 12:50 от 1

# 241
Simple Smile
Колкото до образователния процес- ние имаме много малко лекции и страшно много четене вкъщи Simple Smile Като цяло всичко е теоретично все още, няма много практика, освен експериментите , които правим и пишем доклад после. В началото беше трудничко, но после се свиква. Всички мои приятели българи тук бяха така, дори и тези завършили Американския колеж. Не е страшно, свиква се. Да трябва да се търси квартира след 1- та година - повечто се насочват към Лемингтън, заради нощния живот, но има някои  и в Ковънтри и други малки близки градчета ката Канли. Университета помага да се намерят къщи, има агенции и не е такъв проблем.До БГ - аз си ходя ваканцията, но сега ще остана тук за пролерната.Пътуването до Уорик не е трудно. Отива се до Ковънтри и от там се взема рейс до кампуса - 30 минути. Simple SmileКато цяло ми харесва как всичко е уредено и се грижат за нас и ни затрупват с информация Simple Smile Аз сега ще вървя, на лекция по статистика. А да лекциите ни ги има качени в интернет, и а ко пропуснем някоя , можем да си ги дръпнем или пък да си ги принтираме пред лекция и да си водим бележки на тях. Аз го намирам много удобно. Simple Smile Честит празник , между другото Simple Smile   bouquet  bouquet  bouquet

# 242
Успех днес на лекциите!
Наистина е много е удобно с качването им нет-а. Не знам дали вече и у нас се практикува. По мое време имаше наченки, но преподавателите въстанаха и имало нарушаване на "авторски права" и т.н.

# 243
Ами тук няма проблем, защото тези лекции са видими само за предназначената аудитория, или най- малкото за учници на университета. Всеки студент получава потребителско име и парола с които получава достъп до ресурсите в сайта, които не са достъпни за другите. Имаме същи и е-майл, чрез който преподаватели, ученици и други хора от университета се свързват с нас Simple Smile Потребителското име представлява комбинация от букви, в зависимост от специалността. Изобщо, харесва ми как е измислено, не мисля, че е чак толкова трудно да се изгради система и в бг - в крайна сметка е подобно на сай за регистрации, само че не всеки може да се регистрира, след регистрацията се получава достъп до база данни, нищо кой знае колко сложно. в сайта има мнооого информация за всичко. Библиотеката също си има сайт и каталога е качен в интернет и мога да си търся книги от стаята, после само тр да отида да си ги взема. а библиотеката е невероятна, много обичам да си прекарвам времето там. Страшно модерна и с много много книги.На 5 етажа е. Книгите си имат кодове, чрез които се търсят много лесно, след като веднъж се научи човек. Записването на книгите не става както в БГ- на картончета. Имаме студентски карти, с които например влизаме в библиотеката- показваме каратат на едно устройство и се отваря вратата, така се вземат и книги - показваме картата на едно устройство, то ни разпознава и после сканираме бар кода на книгата - всяка книга си има баркод ( като в магазина е системата). Изобщо, от толкова на пръв поглед прости неща се улеснява цялата система. Не знам, защо в БГ се ползва горе долу една и съща система от 50 години насам, но нещата се развиват, мен това най ме  дразни, че всички системи са устарели и неудобни. Иначе като качество на образование не мога да съдя Simple Smile Simple Smile

# 244
момичета може ли да ме насочите към мнения и линкове, където е коментирано за Меридиан 22 ?

# 245
burmichka, много-много ти благодаря за разказите.   bouquet Ще ми бъде интересно всичко, което се сетиш или искаш да разкажеш.  Hug

Anaise, мисля, че от доста време не е писано нищо за това у-ще. Знам, че някъде в първите теми го коментирахме. Погледни тях - има линкове в първия пост на тази тема. В първите теми бях правила и нещо като обобщение на разказите в предишните теми. Може и там да намериш нещо сред резюметата.

.....................................................................................
Нещо любопитно, което обаче не е за бълг. частно образование, а за частните у-ща по света и в САЩ и различни принципи за прием, кандидатстване, за тестовете, за интервютата... и класация на най-красивте сгради на колежите по света:

Намерих интересни сайтове (за чужбина):
http://privateschool.about.com/

The Student's Guide to Private Schools
http://privateschool.about.com/od/forstudents/qt/studentguide.htm

5 Reasons to Attend Private High School
http://privateschool.about.com/od/secondaryschools/qt/reasonstogo.htm

как се кандидатства
http://privateschool.about.com/b/2010/02/28/should-i-call-the-school.htm

How to Survive Your Admissions Interview
http://privateschool.about.com/cs/choosingaschool/ht/AdmInterview.htm

An Overview of the Most Common Private School Admissions Tests
http://privateschool.about.com/cs/admmissions/a/admissions.htm

Comparison of Private and Public Schools
http://privateschool.about.com/od/choosingaschool/qt/comparison.htm

In Pictures: The World's Most Beautiful College Campuses
http://www.forbes.com/2010/03/01/most-beautiful-campus-lifestyle … ollege_slide.html

The World's Most Beautiful College Campuses
http://privateschool.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sd … tyle-college.html

# 246
Daniella, до къде стигнахте с прегледа на училищата? Очаквам да прочета впечатленията Ви за останалите от вашия списък.

# 247
Anaise, какво точно те интересува за Мередиан 22? Дъщеря ми е в детската градина там, така че все някаква информация мога да ти дам. Peace

# 248
Бихте ли ми дали някаква информация за ПЧАГ "Уилям Шекспир" ?  Thinking Peace

# 249
Anaise, какво точно те интересува за Мередиан 22? Дъщеря ми е в детската градина там, така че все някаква информация мога да ти дам. Peace
ами самото училище Simple Smile класни стаи, условия, обучение, храна, преподаватели, изобщо как го преценявате?

# 250
Ето какво мога да ти кажа за Меридиан 22:
Училището се намира в бивша детска градина в Младост 2, залепено е точно до един хубав и зелен квартален парк. Имат вътрешен двор, където съм виждала ученици да ритат топка. Стаите са ок - бившите дневни на детската са трансформирани в учебни стаи. Всяка година /дъщеря ми е там от 3 години/ лятото правят ремонт - сменят дограми, боядисват, изолират.....Имат собствена кухня, и май се гордеят с нея. Изготвят им седмично меню. Няма проблем ако детето е вегетарианец или има алергия към храна - трябва да се каже само.
Относно сигурността за съжаление нищо добро не мога да кажа. Имат портиер, имат видеонаблюдение, но всеки може да влезе без да го спрат. Откъм ръководство също нищо добро не мога да кажа. За 3 години, дъщеря ми смени 3 госпожи, а на учителките по английски им загубих бройката. Много силен момент за детската градина е, че там се учи английски! Е, да де ама като всеки месец имаш нова госпожа....!!!!! След Нова година групата на дъщеря ми почти се разби - от 15 деца, останаха 7-8. Повод за това беше , че на 12 януари ни връчиха писмо, с което ни молеха да внесем таксата за предучилищен клас евентуално на 15 януари в пълен размер, за да ползваме отстъпка или до 28 февруари първата вноска. Това дойде в повече на родителите и изтеглиха децата си. Моето дете също няма да продължи в Меридиан, но ще завърши учебната година. Доколкото разбрах и родителите в училището са били притиснати да заплатят таксите в началото на годината.
Още един интересен момент - от септември до към януари имаха проблем с топлата вода и парното. Незнайно защо, обаче държаха този проблем да остане потулен за родителите.  Shocked
Относно заплащането, досега винаги сме заплащали месечни вноски и това, което беше хубаво на Меридиан 22, че плащаш само дните, в които детето е присъствало. Сега заплащаш дните, в които детето е присъствало, а в тези, в които не е било и за които нямаш извинителна бележка, заплашаш половин такса /5 евро/. Явно таксата за месец е само за храна и учебници, защото всички консумативи сме си ги купували сами - моливи, блокчета, бои, пластелин.......
В училището идва логопед, имат и лекар.
Транспорт имат, дъщеря ми го ползва, но докато свикнат да я взимат /хем се записахме от началото на годината/ доста често детето ми го забравяха.
Най-учудващото за мен е , че при такава организация явно начален клас е добре представен. Имаше родители от групата на дъщеря ми, чиито по-големи деца са в училището - всички са доволни. Добри отзиви съм чувала и от други родители пак от Меридиан.
Това е което мога да кажа, постарах се да съм максимално обективна. Вече за по-горните класове и за организацията на учебния процес, не зная! Peace

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 09:41 от chevroleta

# 251
Ами тук няма проблем, защото тези лекции са видими само за предназначената аудитория, или най- малкото за учници на университета. Всеки студент получава потребителско име и парола с които получава достъп до ресурсите в сайта, които не са достъпни за другите. Имаме същи и е-майл, чрез който преподаватели, ученици и други хора от университета се свързват с нас Simple Smile Потребителското име представлява комбинация от букви, в зависимост от специалността. Изобщо, харесва ми как е измислено, не мисля, че е чак толкова трудно да се изгради система и в бг - в крайна сметка е подобно на сай за регистрации, само че не всеки може да се регистрира, след регистрацията се получава достъп до база данни, нищо кой знае колко сложно. в сайта има мнооого информация за всичко.

Подобен сайт и организация на обучение имат и в АК в България.
По-различното и това което ми е интересно е, че повечето проекти и домашни ги предават през този портал, като системата автоматично проверява дали не си плагиатствал от някой сайт. Като отчете съвпадения дава линк към сайта, маркира съвпаденията и учителят може да прецени дали наистина има плагиатстване.

# 252
chevroleta мерси за инфото. аз живея близо до училището и виждам как сутрин децата влизат вътре с едни униформи. не ми харесват униформените неща, защо трябва да са с униформи? после за 3 години само веднъж съм видяла ученици да ритат топка в двора. тези хора къде имат физкултура примерно? но това важи за всички училища имат ли място за игра навън? изобщо още за мен не съм си изяснила къде е по добре в държавно или в частно училище. някакси и двата варианта ми се виждат не добре в БГ.

# 253
Anaise, аз също живея до Меридиан 22 /дори съм ходила на детска градина именно там  Simple Smile/. Струва ми се, че униформите не ги носят всеки ден. За физическото не съм сигурна дали изобщо имат. Ако имат, то това едва ли е в сградата на Меридиан. Виждала съм ученици да ритат топка, но по скоро по тяхна инициатива. Малките ги извеждат навън в градинките пред отделните корпуси /така де,  пред входовете на градината/, но за учениците наистина не знам. В сградата имат една зала, която водят Аssembly, там има пиано и обикновено в нея се провеждат тържествата. Отскоро имат и нещо като миниатюрно салонче, но то е с размери на стая и се намира при стаите на детската градина. За мен Меридиан 22 беше добър компромис за детска градина на дъщеря ми, защото както ти казах таксите бяха поносими, а и плащаш само дните, в които детето ти е присъствало. Но за училище и предучилищна търся други варианти!  Peace

# 254
Това, което ме кара да се колебая е написаното от Призма - самата директорка каза, че са малко деца в един клас - според нея около 7-8. Трудно ми е да преценя дали това е добре /в смисъл може да се обрне повече внимание на децата/ или не... Ако някой друг има впечатления - моля да споделите.

С извинение, че толкова късно се включвам, но от доста време не бях чела темата. Видях, че inox вече е взела решението си, но все пак ще споделя лични впечатления от училището - може да съм от полза за някой друг.

Моето мнение за него е много добро - преместихме там сина си от друго частно заведение и изборът ни се оказа много удачен. Основните плюсове за мен: сериозната подготовка и позитивното отношение към учениците - като към отделни личности със своите качества. Дано впечатленията ми се запазят и по-нататък!

Относно материалната база - от тази година са в настоящата сграда и доколкото разбрах, в края на тази учебна година предстои ограждането на двор - пространството пред сградата. Така че би трябвало догодина всичко да стартира нормално.

А колкото до малките групи - мен това не ме притеснява. От една страна, действително материалът по-добре се усвоява, а от друга - в междучасията децата контактуват и с ученици от другите класове. Синът ми, например, споделя за такива приятели. С две думи, не смятам, че средата им е ограничена.

Това е от мен, дано съм от полза за някого.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 01:33 от rumche

Общи условия

Активация на акаунт