КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 101
  • 644
  •   1
Отговори
# 315
mam@, а вие къде учите?
1, вие къде сте?
Имате ли някъде информация за такива новаци в темата ви, къде са вашите дечица  и дали сте доволни ?

Има ли някой в ЧДГ Петър Берон, четох че е в Лозенец и се бяхме засили да я посетим, но се оказа някъде толкоз надалеч по Черни Връх , че се отказахме.
Но пък съм чела , че като у-ще има добри успехи. Навярно и в детската ще ги подготвят добре.
Харесва ми , че имат собствена сграда, пише парк и охрана. В сайта им пише за всекидневни занимания по инглиш.

А В Дойче Шуле има ли някой ? Четох за английска градина на Дойче Шуле ,че обучението е изцяло на английски.

# 316
Аз съм посещавала Светлина преди доста години - май 2003 г. и тогава обикалях повечето ЧДГ. Просто реших да ти бъда полезна.  Hug

# 317
  • България
Lo6a mama , нямам опит с частна детска градина, но си позволявам да се намеся. За мен основният проблем е фактът, че ви дезинформират и интриганстват помежду ви. С този начин на действие отдавна биха загубили доверието ми. Никога не знаеш кое е вярно и кое не е. Освен това рано или късно децата стават свидетели на това грозно поведение и то по един или друг начин се отразява на възпитателния процес.

# 318
  • София
момичета, а какво точно дава лиценза, питам съвсем добронамерено? (синът ми е вече две години в ЧДГ Светлина и аз съм доволна, никога не съм се замисляла има ли лиценз, интересува ме само личната ми преценка).
не знам дали Светлина има лиценз или не, може и да има, дали без лиценз щяха да им позволят да отворят училище до 4ти клас? не знам наистина.

но ми е интересно какво дава този лиценз...нещо като ISO 9001 в бизнеса ли е...говори за някакво качество или какво (нищо, че това качество е толкова относително, че...)?
ако приемем, че повечето кошмарни държавни детски градини имат лиценз, с какво превъзхождат те някои ЧДГ с добра програма, условия и т.н., но без лиценз?

# 319
Aurora, никой не отрича качествата на Светлина. Отговорът на въпросите, които задаваш, ги има в тази наредба за откриване на ЧДГ (т.е. държавните значи не са по тази наредба, но не съм наясно с този въпрос). И за мен е загадка защо ЕСПА и Светлина, които са от години и са добре познати, не се лицензират. Но реално и не ме касае този въпрос. Иначе сигурно имат лиценз от предучилищна до 4 клас, т.е. за начално у-ще. Нещо различно от този, за който стана дума по-горе.

# 320
  • Sofia
Всъщност "Светлина" вече със сигурност има лиценз. Ето извадка от Държавен вестник:

№ РД 14-171/28.12.09 г.

ЗАПОВЕД № РД-14-171 от 28 декември 2009 г.
На основание чл. 11, ал. 3 ЗНП във връзка с чл. 18, ал. 2, т. 1 ППЗНП и чл. 17 от Наредба № 7 от 2001 г. за откриване, преобразуване, промени и закриване на частни детски градини и училища разрешавам на „Мастер 07“ – ЕООД, представлявано от Магдалена Димитрова Радкова, регистрирано по ЕИК 200097834 по търговския регистър в Агенцията по вписванията, със седалище и адрес на управление София 1618, район „Овча купел“, ж.к. Овча купел 1, бл. 65, ет. 1, ап. 1, да открие Частна детска градина „Светлина“ – София.
Възпитанието и образованието в детската градина се организира и провежда по утвърдена програма в съответствие с държавното образователно изискване за предучилищно възпитание и подготовка.
Детската градина има право да издава удостоверение за завършена подготвителна група.
Официалният адрес на Частна детска градина „Светлина“, София, е София, район „Овча купел“, ул. Маньово бърдо 16, УПИ VІІ-682, кв. 23а.
Възпитанието и обучението на децата се провежда на адрес – София, район „Овча купел“, ул. Маньово бърдо 16.
Детската градина се управлява и представлява от Божидарка Илиева Крумова.
Министър: С. Игнатов

# 321
Шунка, благодаря за информацията и уточнението!   bouquet  Това е много добра новина!

# 322
SofiaV,
Lo6a mama , нямам опит с частна детска градина, но си позволявам да се намеся. За мен основният проблем е фактът, че ви дезинформират и интриганстват помежду ви. С този начин на действие отдавна биха загубили доверието ми. Никога не знаеш кое е вярно и кое не е. Освен това рано или късно децата стават свидетели на това грозно поведение и то по един или друг начин се отразява на възпитателния процес.

Права си, благодаря ти за мнението   bouquet, така е .

Аurora, съгласна съм и с теб , че  градини под всякакава критика и по моему( дадох пример с ЧДГ Пролет) имат лиценз. И аз не виждам логиката.
Но за училище според мен  е важно да имат , защото иначе не вярвам да се признава образованието там.
И сега като въведоха задължителният подготвителeн клас ако не е лицензирано мястото , където детето го изкарва тоз подготвителен клас може да не го признават.
 Поне моите вълнения относно лиценза са на тази основа.

# 323
Lo6a mama, абсолютно си права наистина как някои ЧДГ пък са взели лиценз. Преди години и аз хич не се интересувах и дори не знаех за лицензи, разрешителни, контрол. Не се бях замисляла, че щом някой прави ЧДГ, няма да доизпипа нещата. Не се бях и замисляла, че щом се работи с деца, може и да няма контрол. Като нормален родител, отидох, харесах си градина и си записах детето. И наистина защо трябва ние, родителите, да се превръщаме в проверяващи и контролиращи органи!?
Първата градина я избрах ей-така по красиви, омайващи думи. Директорката беше най-сладкодумният човек, който някога съм познавала. После почнаха леки инциденти и почнаха да излизат някои неща. И аз като теб се чудех защо детето ми гордо заявява, че всеки ден яде таратор и пица, след като си плащаме за друг тип храна. Но пък при малките деца не е ясно доколко е истина това. Поопознахме се родителите и понавързахме пъзела. Не може 10 деца на 2-3 годишна възраст да разказват едни и същи неща, т.е. да са се наговорил да казват на родителите си, че искат всеки ден пица и таратор. Тогава пък ни се обясняваше, например, че децата това искали да ядат и те го приготвят. Но като си почнахме проучванията, се оказа, че тази градина изобщо няма право да приготвя храна на място и не са спазени елементарни изисквания на ХЕИ. Да не говорим за изисквания на пожарната. Тогава беше станал инцидентът и в дискотека "Индиго" с премазаните деца и при такива случки всеки родител се пита каква е ситуацията и при неговото дете. Та се насъбраха тогава доста дребни инцидентчета, които директорката се опитваше да замаже, потули. Всичко това ни накара да търсим информация как трябва да бъде. Директорката беше освен сладкодумна, но и страшно отворена за разговори с нас. И веднага обещаваше, че ще се променят нещата, да ама - не, месеци наред. След пореден дребен инцидент, дружно си взехме багажчетата на децата доста родители и напуснахме. Та затова поизчетохме тогава нормативните документи, за да не повтаряме повече тази грешка. Да, беше преди мноооого години и дано сега да са се променили нещата.

# 324
# 325
Някой знае ли повече подробности какво предвижда новия проектозакон за Училищното Образование за таксите за частните училища, който ще се приеме до няколко месеца ? Знам от гугъл, че в проектозакона се предвижда държавно финансиране за частните училища. Как ще се отрази на таксите за новата учебна година? newsm78

# 326
Някой знае ли повече подробности какво предвижда новия проектозакон за Училищното Образование за таксите за частните училища, който ще се приеме до няколко месеца ? Знам от гугъл, че в проектозакона се предвижда държавно финансиране за частните училища. Как ще се отрази на таксите за новата учебна година? newsm78

Хм, интересно, дори много!

# 327

Има нещо такова в закона, обаче не можах да копирам от файла съответните членове, защото файлът е във формат ПДФ.
Аз поне го разбрах така: държавата плаща на частното училище само ако то после предоставя безплатно услугата на определен брой ученици newsm78 Ето линк към проектозакона:

http://www.paideiafoundation.org/ssp.php?page=108

# 328
Успях да го изкопирам:

Чл. 178. (1) Частните училища получават процент от средствата по чл. 171, при условие че осигуряват безплатно обучение по смисъла на чл. 9 за определен процент от учениците. ????
(2) Частните детски градини получават процент от средствата по чл. 171, при условие че таксите за отглеждане, възпитание и подготовка на определен процент от деца та в тях са определени в размер, не по-висок от размера на таксите за държавните и общинските детски градини.
(3) Процентите по ал. 1 и 2 се определят ежегодно с акт на Министерския съвет.
(4) Финансиращ орган на частните училища и детски градини е общината, на чиято територия се намира тяхното седалище.

А това е чл. 9 от същия проектозакон:

Чл. 9. (1) Образованието и обучението до 16-годишна възраст в държавните и в общинските училища е безплатно.
(2) Гражданите осъществяват правото си на безплатно образование в държавните и в общинските училища, като не заплащат такси за обучението си и ползват безплатно училищната база за обучение и за развитие на интересите и на способностите си.
(3) Образованието и обучението до 16-годишна възраст може да бъде безплатно за български граждани и в частните училища при условията и по реда на този закон.
(4) В българските държавни и общински училища в страната и в чужбина може да се обучават граждани над 16-годишна възраст за деца – граждани на друга държава членка. На тези ученици се осигурява допълнително безплатно обучение по български език, както и обучение по майчин език и култура в сътрудничество с държавите по произход при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за включващото обучение.
(5) Обучението до началния етап на образованието в държавните и общинските училища е безплатно и за деца – граждани на трети страни в съответствие с Конвенцията за правата на детето.
(6) Извън случаите по ал. 5 училищното образование в държавните и общинските училища е безплатно до 16-годишна възраст за граждани на трети страни, които са:
1. с разрешено постоянно пребиваване в страната;
2. приети по актове на Министерския съвет;
3. приети по междуправителствени спогодби, в които този въпрос е уреден.
(7) В българските държавни и общински училища в страната и в чужбина може да се обучават граждани на трети страни срещу заплащане на такси, определени с тарифа, одобрена от Министерския съвет.

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 21:12 от Camomilla

# 329
Благодаря ви,

Аз поне го разбрах така: държавата плаща на частното училище само ако то после предоставя безплатно услугата на определен брой ученици newsm78 Ето линк към проектозакона:
http://www.paideiafoundation.org/ssp.php?page=108

Успях да го изкопирам:

Чл. 178. (1) Частните училища получават процент от средствата по чл. 171, при условие че осигуряват безплатно обучение по смисъла на чл. 9 за определен процент от учениците. ????
(2) Частните детски градини получават процент от средствата по чл. 171, при условие че таксите за отглеждане, възпитание и подготовка на определен процент от деца та в тях са определени в размер, не по-висок от размера на таксите за държавните и общинските детски градини.
(3) Процентите по ал. 1 и 2 се определят ежегодно с акт на Министерския съвет.
 ...

ето на какво попаднах
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6246796
"На практика това означава, че от 9-и до 12-и клас ще се учи срещу такси. Сега образованието е безплатно от 1-ви до 12-и клас и е регламентирано като такова в конституцията. "
“Явно е допусната грешка в документа, затова е проект и ще го обсъждаме“, каза министър Игнатов, явно изненадан от проектозакона,  newsm78

и после за частните училища от автора на статията:
"В същия параграф 9 има още един “пропуск” - предвижда се частното обучение да е безплатно."

и коментарите към статията...

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 22:28 от somebg

Общи условия

Активация на акаунт