КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 092
  • 644
  •   1
Отговори
# 300
  • на път
Имаше скоро тема за Джани Родари. .....

Даааа ....  newsm78 - сложна работа.

# 301
Благодаря за топлият прием, много сте мили  Hug
За Британската има доста плюсове , нещата които ме притесняват са поправими , стига да има добро желание и да разберат , че критиката ако е градивна би била  и за тях полезна.
Аз се чудя дали и не съм много придирчива, защото в темата за ЧДГ четох мнения от доволни майки за градини, които при обиколките си видях и никога не бих записала там детето си. Stop (Понеже обичам да говоря с примери -Например Пролет, имат лиценз а е пълна мизерия, ужасна база, теснотия, няма охрана, вътре скромно, няма отделно помещение за спане, децата спят в същото помещение в което вдигат прах играейки, на едни импровизирани дюшеци, учителката им по инглиш ми се стори пълно куку , някакво лелче , което изпадна в истерия и едва ли не ми повиши тон за ужас на директорката им, като я попитах по каква програма ги учи, представям си как се държи с децата, лекарката уж правела контрол ама ние като отидохме вече си бе отишла, та закъснелите деца си влязоха свободно , за директорката заподозрях че в очите ме лъже, защото като я попитах дали в бусчето им имат столчета за децата или ги возят като картофи, доста си помисли преди да ми отговори утвърдително, вътре едно дете се съдираше от кашлица минало през лекарският контрол, кухнята беше мръсна, някой беше хапвал вътре и не си бе почистил...и  има хора доволни от Пролет , че и лиценз са им дали...)

Сега подробно за Британската градина, която посещава сина ми, такса 3200 евро годишно за 10 учени месаца без храна и транспорт(отделно за храна по 6 лв на ден), почивка Юли  и Август, в цената влизат английски език , народни танци и приложно изкуство.
Плюсове за Британската градина:
1.Плюсове несъмнени са местоположението, стигаме до градината за 10 минути, съпругът ми е твърдо против детето да пътува повече от половин час до градината си. Аз затова търся градина в центъра на София, понятия като комплексите(Младости , Надежди, Люлинци...) или Витошките райони са ми като извънградски села. При зимни условия до някои от Витошките градини пътя е направо непроходим.
2.Базата вътре в Британската е супер, огромни светли помещения, чисто ново. Наели са етаж от у-ще, което предполага помещения мислени за деца.
3.Собственичката е много открит симпатичен човек, Директорката е много мила с децата, Учителките са страхотни. Особено Мис Деси е невероятна с децата.
Сина ми харесва гореизброените много.
3.Едната от учителките е англичанка, тоест тя не разбира бг и им говори само на инглиш. В другите градини с инглиш засега не съм видяла такава учителка чужденка с майчин английски!
4. Инглиш. На децата се говори само на английски.
4.В края на месеца ми дават тетрадка , те го наричат файл с всичко което е учило детето и коментар за самото него.
5.Има Охрана.
6. Възможност да се продължи по Британската образователна система.
7. За сега сме все свестни родители, които се съобразяваме да водим здрави децата си и сина ми от как е там не е боледувал, въпреки липсата на лекарси контрол, но това е случайност.

Минуси:
1. Кетеринга( в частност следобедните закуски, защото обеда е добър)
Говорих с директорката, прие ми доводите за следобедната закуска. Обещаха промяна, признаха , че и на тях не им харесва и те се карат с кетеринга. Това ме обнадежди. Разчитам на такава промяна.
2. Като отивах да избирам градината аз видях общият двор с катерушки а сега се оказва, че частта с катерушките се ползва само от децата от Руският лицей с които двора е общ, а нашите играят само на една баскетболна асфалтова площадка . Сега зимата е поносимо, но лятото това като се напече аз не си представям да е добро за игра...Надявам се да проведат преговори с Руският лицея и нашите даца да ползват хубавите площи. Също всички тревни площи са заградени  и не се ползват от дечицата, надявам се че това е поправимо.
3.и 4. Допълнителните занимания са малко. Няма още спорт. Чакаме от февруари. Имаше йога, но само на 2 деца им харесало и я спрели, защото останалите не успели да ги ангажират. От тук и проблема с дисциплината, който за мен е главен. Как така не могат да ги организират ? Защо моето дете , на което му харесва йогата да не играе йога само защото не могат да усмирят останалите. Не би ли трябвало да има правила и да ги спазват.
Има едно момче (изглежда по голямо от останалите, твърдят че само 3 месеца, но видимо е доста по едро), за което от другите майки с които съзаклятничим допълнително дочувам ужасни неща.
Казаха ми, че са видели това момче да шляпа учителката по задника  Shocked и тя само да му казва "Стоп" ами аз съм в потрес  Shocked Сега това с очите си не съм го видяла , но ми го каза друга майка. Не искам моето дете да вижда подобно неуважение, не искам да стане някое леке.
Това въпросно момче аз лично го видях на тържеството на 8 ми март, как се държи и колко е неуправляемо.
Реално тогава 3 учителки не можеха да съберат дълго време 6 деца на сцената за да си изпълнят представлението- тотална лигня на децата и никаква дисциплина, неспособност на учителките да овладеят ситуацията. Това момче крещеше и тичаше.
Майка с която се сприятелихме каза , че видяла това момче да бута моето дете от пейката, съответно моето плачеше.
Въпросното момче казало на сина ми, че няма да го вземем от градината. Съответно моето дете изпадна в стрес.
Както ходеше с желание на градината изведнъж почна да реве и да ме пита през 2 минути дали ще го взема.
Сега това момче отсъства от градината за 2 седмици и сина ми пак ходи с желание.
Аз искам по този повод родителска среща , но ми се отказва. Срещат се с мен и с всеки родител поотделно, но никога заедно, казват ми че се влияя от другите майки които са недоволни и ги обвиняват тях, че създават интириги вместо да ни съберат накуп всички и да са прозрачни нещата. Даже в държавните градини има родителски срещи и форуми в които всеки родител може да сподели проблемите които го вълнуват. Не мога да разбера защо е тази липса на прозрачност.
Според психоложката това момче е конфликтно и тормози доста деца. Тя каза че мислела за разговор с родителите и коентар на възпитанието му , във всъщото време директорката опитва да изкара това само мой проблем, защото детето ми плачело и дразнело конфликтното та то затова му казало че няма да го вземем.
Не са си уеднаквили версиите...
Но проблема не е на моето дете,нито е на така нареченото конфликтно, те са тези които трябва да въведат дисциплина и правила , да внимават никое дете да не тормизи другите и да не дават на някое конфлриктно дете да разваля общите занимания, като йогата например или народните танци, в часовете по които това конфликтно дете тичало, крещяло  и пречело.
Аз и още 4 майски затова искаме родителска среща , защото това не ечастен проблем а общ относно дисциплината, парвилата и взаимоотношенията в детската. Как може заради това че не могат да наложат авторитет цялата група да бъде лишена от спорт -йога?
4. Лелята. Едната майка ми се обади, че видяла лелята да крещи на моето дете, тя майката им вдигнала скандал как може да се отнасят така с него. Отново ми се казва, да не се влияя от тази майка ... Отново на принципа разделяй за да владееш , срещите са с всеки родител поотделно. ..
За тяхно добро им казвам , че им гласувам доверие, но очаквам прозрачност, защото аз не си плащам за да се държи някаква лелка грубо с детето ми като в държавните градини например или да има лоши отношения между децата , които учителите не могат да овладеят.
Предложих им да има видео наблюдение. Дано сложат.
5. Другите 3 мами , ми казаха че според тях нямат Лиценз. Аз като наивна овца , което ми го пише на челото повярвах че имат като го записвах , защото така ми казаха, но аз понеже съдя по себе си и защото аз никога не бих могла да излъжа. Дори да нямат, това го преглъщам, имайки предвид какви дупки видях с лиценз по огледите. Надявам се да им дадат. Но за мен това в предвид, че сме на детска градина не е толкова проблемно но за у-ще не бих записала детето си ако няма лиценз.
6. Няма лекарски контрол на входа. Каза ми  директорката, че идва лекарка от Руският лицей всеки ден да преглежда децата. Сина ми твърди , че не са го преглеждали. Другите майки с които си коментираме извън градина, щото нали няма родителски срещи... ми казват че няма изобщо лекар, който да ги преглежда. Аз вече не знам на кога да вярвам, затова и искам родителска среща да са ясни нещата а не да съм в неведение и от един едно да чуя от друг друго, все пак там ми е най скъпото нещо на света .
7. От февруари чакаме да монтират стаята за игра, което бе едно от нещата да ме навият също на градината. Тип джунглите в детският център, това също е поправимо и чакам да стане, защото искам детето ми да се връща наиграно от там , но вече 3 месеца го монтират...
Детето ми твърди че предимно учат.
8. Като записвах детето видях компютри за децата и ми се говореше за ранно компютърно обучение. Сега сина ми твърди , че компютрите са прибрани , понякога мис Деси им пускала на тях филм...

Склонна съм да си плащам здраво, но реално искам да получавам това което ми е обещано.
Предлагат ни място във Виктор Юго, но първо не знам френски, второ имам много близка там приятелка, чието дете постоянно боледувало. Там принципа бил да се има доверие на родителите и те да преценят дали да си водят здраво детето. Това ми каза тя.
Предлагат ни място в КиндерРоуз немската , препоръчана е от посолството, но пък там сегашната база е мизерна и езика е немски, който не схващам. И там проблем с болестите.
За Джани Родари без да чета темата имам лоши отзиви.
Светлина ме плаши заради многото лоши отзиви, които съм чела, въпреки че вярвам на преценката на Аурора, не мога да изтрия от главата си прочетеното негативно, тя не ми е скъпа, не за това не я искам, реално доколкото виждам разликата с нашата е само към 100 лв месечно, което не е нищо на база общата сума, виж Анголамериканският колеж вече ми е наистина скъпо, 18 000 евро годишно ми е непосилно.

За Доверие нищо не знам, може ли да ми разкаже някой?
 Аз съзнавам , че едно местене ще е стрес за детето и виждам че градината ни има без съмнение много плюсове, затова искрено се надявам да се подобрят нещата, защото те са поправими, само желание да има.

п.с. За нивото научено по английски още не мога да коментирам, защото сина ми отиде със солидна подготовка по инглиш от метода Хелен Дорон, реално все още учат това което той така или иначе го знаеше.

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 12:29 от Lo6a mama

# 302
Lo6a mama, много интересен пост. Не знам какво да те посъветвам. Ако имат лиценз, то той е публикуван в ДВ. Мисля, че на сайта на РИО - София не е пълен списъка. Така че питай ги. Аз лекичко се съмнявам, но пък кой знае. За чуждите лицензи не знам какво да те посъветвам как да провериш дали реално ги имат. В началото и на мен ми направиха силно впечатление като идея. Първото нещо, което проверих, е кои са всъщност ТЕ. Ами това е най-важното за даден тип организация. По въпроса - нищо. За мен гръмка реклама без бекграунд и без основни доказателства и документи, си е една "самоделка". Дано да не съм права. Дано проблемът да е само в прекалената рекламата, която породи доста очаквания, които май не отговаряте на реалността.

Много бегло знам за "Доверие", не съм се задълбочавала, но бяха положителни неща.  В "Светлина" имат курс по Хелен Дорон. Наистина с ограничението само в центъра, май ви е доста сложна задачката. Confused

Дано да се включат и други момичета с по-конкретни съвети.

# 303
1, благодаря ти .
Мислиш ли, че са ми основателни притесненията или са маловажни на фона на плюсовете ?
Относно това какво имаш под конкретно кои са те , не те разбирам  newsm78
Моля те обясни ми.

А по конкретната ви тема за изпитите за частните у-ще, мисля макар и да сме далеч все още от у-ще , че са излишни.
Не ми се вярва да върнат някой , който е склонен да си плаща.

# 304
Не е така.
Добрата репутация е гарант за високо качество в повечето ЧУ.
Има такива, които не подновяват договори, дори "гонят" ученици.

# 305
Не е така.
Добрата репутация е гарант за високо качество в повечето ЧУ.
Има такива, които не подновяват договори, дори "гонят" ученици.

Дано е така, аз понеже се замислих за НБУ и изпита там, реших че така ще е и в Средните.
А в нашата детска също имаше изпит, но според мен абсолютно проформа, защото децата са на различно ниво.

# 306
1, благодаря ти .
Мислиш ли, че са ми основателни притесненията или са маловажни на фона на плюсовете ?
Относно това какво имаш под конкретно кои са те , не те разбирам  newsm78
Моля те обясни ми.

А по конкретната ви тема за изпитите за частните у-ще, мисля макар и да сме далеч все още от у-ще , че са излишни.

Ами аз не виждам никаква конкретика. Споменава се, че се следват двете образователни системи и толкова. С тази формулировка можеха да запишат, че следват и френската, и немската... обр. системи. Хвърлих пак много бегъл поглед и не виждам никаква легитимност - може наистина да са прекрасно у-ще, но поне от пръв поглед не виждам дали издават изобщо някакви легитимни дипломи. Като съм гледала други сайтове на ЧУ си има едно клише, което се повтаря нонстоп - "одобрена от МОН" и т.н. За да имаш легитимна диплома в БГ по бг сист. си е важно условие. И това клише съм го забелязвала да си присъства.
На какво основание това у-ще се нарича британско?! Това искам да разбера.
Ето сайтът на Френския лицей:

http://www.vhugo.org/bg/index_2.html

"На базата на конвенция подписана между учебното заведение и Агенцията за Френско Образование в Чужбина, училището предлага обучение, признато от френското Министерство на Образованието и подготвя за Диплома за основано образование (Brevet national des collèges) и Матура (Baccalauréat)."

В момента нямам време да преглеждам и сайтовете на ААУ, на АК, дори и на Златарски, но преди съм ги гледала и хората си посочват какви акредитации имат и защо имат право да издават еди-каква си диплома.
При това у-ще аз не виждам дори дали имат право да издават бг диплома.

Може и да не съм открила инфото на сайта им, но за нещо ново и претенциозно, аз първо гледам какви лицензи имат.

..............
ПП

АК:
http://www.acs.bg/Home/About_ACS/Accreditation.aspx
АКРЕДИТАЦИИ
"Американският колеж в София е профилирана гимназия с прием след завършен 7. клас. Ръководена от фондация „Софийски Американски училища”, тя е открита с Решение № 440 на Министерския съвет на Република България от 26 октомври 1992 г. на основание чл.12 от Закона на народната просвета.
Страница на Министерството на образованието, младежта и науката

През 2005 г. Американският колеж получи пълна акредитация от американската Асоциация на колежите и училищата от средните щати (MSA).

През 2004 г. Американският колеж получи пълна акредитация и от Международната бакалауреатска организация (IBO).
"

ААУ

http://www.aas-sofia.org/

We serve the international community in Bulgaria's capital city, Sofia. We now have over 330 students, aged 3 to 18, from 42 countries. We offer a curriculum that combines both US and UK best practice. We are accredited by the Council of International Schools (CIS) and the New England Association of School and Colleges(NEASC)

Visit the IB official websiteAAS-Sofia is an authorized International Baccalaureate World School.

....
"Златарски" - на сайта им има инфо за британските програми, за които се говори и във вашето у-ще. Не съм се занимавала да ги проучвам.

http://www.zlatarskischool.org/bg/diplomas.htm

Лиценз от МОН (1995)
Частна гимназия "Проф. д-р Васил Златарски" е открита през 1995 г. със Заповед РД 14-46 от 22.05.1995г., ДВ, бр. 60/1995г., изменена и допълнена със Заповед РД 14-108 от 23.12.1998г., ДВ, бр. 12/1999г.

Лиценз от International Baccalaureate Organisation (2003)
№ 1441 от 11.02.2003г.

Лиценз от Cambridge International Examinations (2010)

Дипломи:

* диплома за основно образование
    * диплома за средно образование
    * диплома на International Baccalaureate Organisation - IB Diploma
    * диплома на Cambridge International Examinations - A Levels

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 22:02 от 1

# 307
  • София
Lo6a mama Посетих въпросното Британско училище преди месец. Знам, че отговорът ми няма да ти хареса, но за мен притесненията ти са основателни. Градината няма лиценз. Едва се справят с няколко деца сега, а какво ще правят от есента не е ясно. Нямат нает персонал за следващите групи, а по думите на директорката ще наемат нови учителки и лелки през юни. Shocked
По професия съм социолог, а и имам опит в оценката на компетенциите на персонал от всякакъв ранг. Моите впечатления са, че директорката няма нужната квалификация и опит за длъжността, няма ясна и логична концепция на развитие на подопечната и структура, силно желае да се хареса, но в опитите си се оплита в лъжи. Нелоялна е спрямо клиентите си и е склонна, за да се хареса на непознат да разкаже всички подробности за децата и техните семейства. Говори неправилен български, използва диалект и има небрежен външен вид.

Имах няколко прости въпроса към нея и тя така се оплете, че накрая не знаеше какво да каже. Попитах я дали децата в 10 ядат само плодове, защото държа на здравословния режим на хранене и тя го потвърди на 100%. След това я попитах какво правят децата, които отиват без да са закусили у дома, защото знам, че има много голям процент такива деца по принцип. тя ми каза, че заради тях сервират и плодово кисело мляко. Попитах я какво точно е това плодово кисело мляко, а тя ми каза, че не знае, защото не яде такива неща. Shocked Казах, че това мляко по никое време ме притеснява, защото сина ми не би обядвал, ако в 10 изяде нещо различно от плод. Тя ми каза, че всички деца са така, даже веднъж идвайки на работа, купила голям пакет кроасани, за да "замезят" с колежките, а децата я видели и поискали и те да хапнат- тя не могла да им откаже и те не обядвали после. как така не може да им откаже, каква е политиката по отношение на храненето на това място и кое от всички казани неща е вярно- мога само да гадая.

С въпросите свързани с програмата и методите на възпитание положението беше същото.

За другите частни градини не мога да те ориентирам, но бих препоръчала такава с по- дълга история. Френският лицей е добър избор стига да не те притеснява работното време- занятията са от 8.30 до 14.30- 15.00, а в сряда до 12. Някои твърдят, че в момента е най- доброто като градина и училище. Американската градина е добра, но за мен е безобразно скъпа и след нея следва още по- безобразно скъпо училище. И е много далече, което видях, че не те устройва.

# 308
  • Sofia
за да "замезят" с колежките,
Шок и ужас! И въпреки това ме избива на смях (само защото съм страничен наблюдател в темата)...
Това ли е езикът, който ползва въпросната директорка?!  ooooh!

Няма да повтарям Aurora, и според мен "Светлина" е чудесно място.

# 309
  • София
за да "замезят" с колежките,
Шок и ужас! И въпреки това ме избива на смях (само защото съм страничен наблюдател в темата)...
Това ли е езикът, който ползва въпросната директорка?!  ooooh!
Да, това е цитат, затова го сложих в кавички. И аз бях шокирана, но спецификата на употребяваните изрази е бях кахър на фона на пълния мисловен хаос. Crazy

# 310
Бояна , благодаря ти много за мнението   bouquet
Накара ме  да погледна отстрани  и окончателно да се убедя , че некоректно коментират нас техните клиенти зад гърба ни  Stop
Lo6a mama
По професия съм социолог, а и имам опит в оценката на компетенциите на персонал от всякакъв ранг. Моите впечатления са, че директорката няма нужната квалификация и опит за длъжността, няма ясна и логична концепция на развитие на подопечната и структура, силно желае да се хареса, но в опитите си се оплита в лъжи. Нелоялна е спрямо клиентите си и е склонна, за да се хареса на непознат да разкаже всички подробности за децата и техните семейства.
Да и в момента примерно на мен ми се говори за другите деца и семейства, които са ни колеги по избор на градина . Обяснява ми се , че техните проблеми са частни  и по тяхна вина с подробности, които категорично последният път заявих, че не желая да чувам за друг човек в негово отсъствие, предполагам сигурно също се говори на другите за нас.
Аз също съм с усещане, какво ти усещане направо с очите си го виждам , че импровизацията е голяма и сега се учат .
На мен също ми поднесоха при записването доста информация , която да ми хареса, но в последствие се оказа не вярна. Само че аз за разлика от теб съм наивна овца и се вързах и записах детето.
За храната виждаш коментара ми, това е реалността. Поне сега имат желание да променят нещата, засега на думи, да видим...
За у-ще аз също никога не бих рискувала без лиценз, но за детска може да се изчака...
Относно българският на директорката, аз не съм толкова интелигентна, но не съм забалязала проблем, нито диалект.
Хубаво е , че е много мила с децата. Иначе и не само тя а и всички постоянно се оплитат и аз търся истината между несъгласуваните им версии, между това което ми подсказват другите родители и си навързвам нещата, вместо да се направи една открита и прозрачна атмосфера и най малкото една родителска среща.
Дори в държавните градини хората ми казват, че имат виртуален форум, където всеки родител поставя въпросите и притесненията си.

1р благодаря ти мила   bouquet
Това с лиценза все още за детска градина на този етап не ме притеснява, защото детски градини с 100 пъти по лоши условия видях с лицензи, така че не вярвам да не получат.
Британска се водят, защото децата в детската градина учат по материала, който учат децата във Великобритания , по същите учебници. Поне на мен това ми обясниха.

п.с. За Светлина аз ли не разбрах, но 1 , нали ми каза , че нямат лиценз?

Последна редакция: нд, 18 апр 2010, 11:02 от Lo6a mama

# 311
  • Sofia
За лиценза пише тук - http://svetlina.net/main_bg.html

# 312
Шунка, благодаря ти .
Значи вече имат лиценз.
Аз обаче пак прочетох тази тема
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=160770.20
и просто нещата ми звучат много страшни ( на фона на тези проблеми тези в нашата градина ми розовеят) и дори да има развитие , предполагам директорката е същата.

# 313
По повод директорката....
Преди години, когато избирахме градина за дъщеря ми - включихме Светлина в списъка.
Говорих с въпросната госпожа по мобилен - уговорихме среща.
Предупреди ме няколко пъти настоятелно да сме точни, защото държала на точността.
Да - бяхме точни, но.....тя закъсняваше час и половина - не благоволи да ми върне обаждането, или да звънне в градината да предупреди за закъснение.
Това за мен бе "знак" и автоматично отпадна от листата ни за градина.

# 314

п.с. За Светлина аз ли не разбрах, но 1 , нали ми каза , че нямат лиценз?

Значи вече имат лиценз.
.

Не знам къде видя, че имат лиценз за ЧДГ, но на сайта на Светлина пише друго:

"Основан през 1998 г. като педагогически център с англ. забавачка, езикова школа и занималня, с лиценз от МОН – N РД 14-63 от 18.06.01 г."

Но да не издребняваме.  Имаше една наредба за ЧДГ - виж там какви са изискванията. Това не означава, че не ми харесва "Светлина". Напротив - впечатлена съм!

Общи условия

Активация на акаунт