Различният първи юни

• 41 455
  • 795
  •   1
Отговори
# 675
Тази среща е може би най-хубавата от всички до сега. Искаше ми се и ние да можем да дойдем и да се запознаете с Владко-дете сладко Simple Smile

# 676

“Аутизъм и интеграция са две антагонистични понятия, и в никакъв случай не вървят ръка за ръка”, „тези деца не подлежат на интеграция, т.е подлежат, но това им носи само негативи, и докато едно дете не започне да функционира нормално, то не би могло да бъде интегрирано”, „на родителите е много важно да се каже, че ако дадат детето си в масово училище, това би могло само да навреди”.

Това, което може да навреди, е некадърността и незаинтересованността на хората, от които зависи интеграцията. А изказвания като горните със сигурност вредят както на децата, така и на родителите им.

Въобще спазването правата на децата, не само приобщаването, тази дума много по ми харесва от "интеграция", много по-разбираема, човешка, и като смисъл вярна и точна. Приобщаването е само част от всички възможни изконни права на децата, и като цяло случването му става след спазването на всички права, взети заедно.

# 677
teo7777, подписът ти изчерпва темата като цяло - "Човеко, бъди човек!".

Тъжното е че пишем и коментираме, а става въпрос за базови неща, които би трябвало да ги има като даденост и над тях да надграждаме. Никой не коментира как слънцето изгрява и залязва, това просто се случва. Иска ми се някой ден по същия начин да не коментираме как трябва да има инфраструктура, съобразена с хората с двигателни затруднения или как деца с различни неврологични или здравословни проблеми учат в същите училища като връстниците си.... Ставам все по-умерен оптимист обаче, да не използвам друга дума  Hug

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 08:40 от Анонимен

# 678
в момента има гости при Гала по нова, които говорят за аутизма .

# 679
  • Остров Приятелство
Да, това са нашите деца.
Валенцето и Буба. Hug Много добре се справят. Simple Smile

# 680
и Кезая с Марти  Peace

# 681
  • София
Ех, дано да го качат в нета Hug

# 682
Предаването на гала го повтарят слетобяд от 16.00ч или от 16.30 по диема фемили.Там може да го гледате този слетобяд.

# 683
  • София
Ох, и след обяд няма да мога, но видях, че от вчера  го има в сайта на Нова ТВ, дано и това да го качат утре

# 684
Валенце, Кезая - страхотна раота. Много са красиви и тримата малчугани, които присъстваха в студиото и страхотни!!!
В очичките им има невероятен живец!
Бубка и Марти се представиха много добре!
 Hug

# 685
  • София
Благодаря ви,момичета!
Дано с това си участие поне мъничко сме допринесли за това хората да разберат що е то аутизъм.

# 686
  • с/у ОколоМръсТното
Валенцето и на Марти майката - поздравявам ви  Hug
Стана чудесно предаването   bouquet
... дано повечко люде да са го гледали...  Praynig
Гала се държа страшно непринудено и мисля, че и тя помогна за да стане по-леко и лесно предаването.
Поздрави на 3-те бонбончета  Heart Eyes

П.П: Валенцето, страхотни косички имат твоите принцески. А на Буба за косата страшно завиждам.

# 687
  • София
Шани,къдрици раздаваме безплатно...като тръгна да реша Бубка и направо се чудя как хората може да харесват такава коса...ако знаят как се поддържа.Снощи специално си слагахме балсам,за да може днес да не прилича на Айнщайн Laughing Mr. Green.

А Гала е истински професионалист.Държа се все едно всеки ден си пием кафето заедно.Аз се притеснявах децата да не направят някоя беля,но екипа беше невероятен и всичко мина добре.Е,Бубка постояно разглеждаше къде има кабели за дърпане Laughing,но щети никакви не направихме.- Laughing

# 688
Поздравления, симпатяги. Валенце, Кезайя, Пожар.   bouquet и всички други.  С нетърпение чакам да го видя. Първият, който даде линк печели   bouquet от мен.

# 689
teo7777, тая точно къв фактор е дето е писала тия глупости.
Щото в целия свят /цивилизован де/ отдавна не се дискутира по въпроса ДАЛИ да се приобщават децата със специални нужди а КАК да стане това. Така, че тая да си се връща в средновековието и да не излиза повече от там. Некъде към края на 19-ти век в Англия са престанали да си крият "недъгавите" и са започнали да се отнасят със специалните деца като с човешки същества, които имат същите права като всички останали, да сметаме ли колко века сме назад. В Словения всяко училище, което има деца със специални нужди има и специални помощни средства. Държавата плаща на придружител, който се грижи за детето по време на учебните часове, изобщо докъто е в училище. Децата ходят без проблем на зелено училище в планината. /Мъжа ми го организира, един приятел е придружител, а една позната учителка/ Всичките трима въодушевено разправяха как детето /в инвалидна количка, не зная какви увреждания има/ изобщо не се е почувствало различно, че неговите съученици отдавна са го приели като част от класа, и че само ние възрастните правим разлика, а за децата това е нещо съвсем естествено част от живота и природата.
Знам, вероятно вече съм досадна с това при нас ... ама това е пример как да се преборим и в България да е същото. Понеже децата не са проблем, дори и невежите възрастни не са проблем, проблема е държавата, ако тя се постави зад децата  и невежите ще започнат да въпприемат специалните деца. Е много ме ядоса тая ...

Общи условия

Активация на акаунт