Може ли човек да стане кум на брат си ?

• 19 710
  • 32
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Питането ми е свързано с това, че на моя приятел братът и бъдещата му жена им е нещо трудно да си изберат кумове и е била засегната темата евентуално брат му (гаджето ми) и аз да кумуваме ? За пояснения- нямаме брак все още.

# 1
Да - може, но само в Общината, а за църковен брак трябва семейна двойка. Иначе може и 2 жени да бъдат и двама мъже. Няма значение ням.  Simple Smile
Понеже ние първо само подписахме (този месец ни предстои и църковния брак), кумовете (т. е. свидетели) ни бяха моята и неговата сестра.  Simple Smile  А сега в църквата неговата сестра и мъжът й ще ни бъдат кръстници.  Peace
Така че - всичко може.  Grinning

# 2
Брат ми беше кум с негова приятелка и на църковен брак, мисля че няма да има проблем

# 3
Че защо да неможе newsm78

# 4
Брат ми беше кум с негова приятелка и на църковен брак, мисля че няма да има проблем

Напротив - по принцип има, а дали някой не е спазил правилото, това вече е друг въпрос. Но на нас ни казаха, че искат семейна двойка (а и позваме попове, така че ...). Но няма значение ...

Авторката, защо питаш нас, а те не си попитат направо там, където ще им е сватбата?

Не че ни пречи да отговаряме де.  Simple Smile

# 5
Да може, но само в Общината, а за църковен брак трябва семейна двойка. Иначе може и 2 жени да бъдат и двама мъже. Значение няма.  Simple Smile

Не е вярно това. Скоро моя приятелка се ожени - в София, в църквата Св. Неделя, и кумуваха сестрата на младоженеца и един негов приятел, които нямат нищо общо помежду си.

Струва ми се, че отделните църкви като че ли си създават отделни правила, защото бяха питали в Рилския манастир дали може сестрата да кумува, и им бяха казали, че не може. newsm78

Друг е въпросът, че аз лично смятам за безсмислено да ти кумуват (или да кръщават) толкова близки кръвни роднини, защото самото кумство е създаване на нещо като родствена връзка, а в случая каква по-силна връзка? Но това си е мое мнение, с което не ангажирам никого.

Най-добре да питат там, където ще се женят - ако ще правят църковен брак. За гражданския Павлина Николова е права - няма значение какви са хората, трябват просто двама свидетели.

# 6
  • Burgas
Може! Моята сестра ми беше кума и на гражданския брак и на църковния. Не сме имали проблем! Така, че мисля, че и брат става да е кум!

# 7
Разбира се, че може. При нас стана точно така. И в църквата, и в общината.

# 8
  • джакузита макузита
Никъде не прочетох да е казано, че ще има църковен "брак"?!
По темата - няма никакъв проблем.

# 9
По темата - няма никакъв проблем.

Няма значение - ние просто казваме и за двата случая, а те вече си знаят.  Peace

# 10
  • Пловдив

Да - няма да правят църковен брак, понеже единият е източноправославен, другият- католик, съответно не могат да се разберат.
Мен ме интересуваше за гражданското.

Благодаря на всички за отговорите   bouquet

# 11
  • до една звездичка
Що да не може?
Моят брат ми е кум.
Сестрата на жена му и мъжа и са пък кумове на тях.

# 12
Може, защо да не може. Все пак кумовете са просто нужните за случая двама свидетели.

# 13
Няма никакъв проблем.  Peace

# 14
  • София
Да - може, но само в Общината, а за църковен брак трябва семейна двойка. Иначе може и 2 жени да бъдат и двама мъже. Няма значение ням.  Simple Smile
Понеже ние първо само подписахме (този месец ни предстои и църковния брак), кумовете (т. е. свидетели) ни бяха моята и неговата сестра.  Simple Smile  А сега в църквата неговата сестра и мъжът й ще ни бъдат кръстници.  Peace
Така че - всичко може.  Grinning

Няма проблем в църкавата да не са бракувана двойка.
Даже на доверие приеха, че сме кръстени(не показахме документи... и там важат връзките, е ние сме кръстени де но просто не носихме документите), когато кумувахме.

Общи условия

Активация на акаунт