Може ли човек да стане кум на брат си ?

• 19 711
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Явно правилата са различни. Суеверието казва, че кумът и кумата трябва да имат брак. А според Християнството кръстникът и кръщелницата не трябва да са имали и да имат сексуални апетити един към друг.

Аз даже наскоро разбрах, че в някои църкви вече не се иска сключен граждански брак, а направо сключват църковен.

# 16
  • T"A
При църковния брак предпочитат, но не изискват кумата и кума да са сключили брак. Причината е, че кумуването ги прави роднини (такъв е обичаят, явно някаква християнска традиция) и след това, ако те искат да сключат брак (помежду си), може да се окаже проблем, защото вече са в роднинска връзка (макар и не кръвна). За това някои духовни лица не са съгласни кумовете да са приятел и приятелка, на които евентуално им предстои брак.

По въпроса вече е еотговорено - в гражданското няма значение  Peace Peace

# 17
  • до една звездичка
Явно правилата са различни. Суеверието казва, че кумът и кумата трябва да имат брак. А според Християнството кръстникът и кръщелницата не трябва да са имали и да имат сексуални апетити един към друг.

Аз даже наскоро разбрах, че в някои църкви вече не се иска сключен граждански брак, а направо сключват църковен.

Не само суеверието. Naughty Когато брат ми сключваше брак, покани най-добрия си приятел и колега грък за кум. Той отказа, защото с приятелката му не бяха семейни, а в Гърция (пак са Християни) това било недопустимо, както е невъзможно при нас кума да е само един. Crossing Arms

# 18
Кумуваха ни наши приятели, които нямат нищо общо,в църквата даже не питаха дали са женени или не.
Иначе може да се кумува на брат, да Peace

# 19
Доколкото знам...се изисква кумовете да са семейна двойка....но както са казали и другите момичета по-нагоре...кумовете може и да не са семейни...(ама мисля, че за църквата имаше задължително условие...да са кръстени, както и младоженците...поне на нашата сватба това беше казал попът...)

# 20
Питането ми е свързано с това, че на моя приятел братът и бъдещата му жена им е нещо трудно да си изберат кумове и е била засегната темата евентуално брат му (гаджето ми) и аз да кумуваме ? За пояснения- нямаме брак все още.

Ако има и църковен брак- не може! При гражданския - няма проблем!

# 21
Питането ми е свързано с това, че на моя приятел братът и бъдещата му жена им е нещо трудно да си изберат кумове и е била засегната темата евентуално брат му (гаджето ми) и аз да кумуваме ? За пояснения- нямаме брак все още.

Точно на църковния ни брак брат му ни беше кум, а леля кума. Mr. Green

# 22

Точно на църковния ни брак брат му ни беше кум, а леля кума. Mr. Green

При католиците може, но при християните- за първи път  чувам! newsm78

# 23
и католиците са християни  Peace
При гражданския може ,за църковния питай в църквата.

# 24
При гражданския може ,за църковния питай в църквата.
Това е най-разумното предложение!
Само да вметна в църковния канон има изисквания какви трябва да са младоженците и кумувете или по-скоро какви да не са ...(за справка отворете църковния календар), така че най- точен отговор ще даде духовно лице...

# 25
  • най-шареното място
Може, но не вявам да сте кумуве Simple Smile
Ние станахме точно така и сме си едни свидетели на брака.
Родствената връзка е прекалено близка и силна за да позволи и кумовата да я има Wink
По-горе много точно е обяснено - кръстниците и кумувете са роднини.
Има и суевереи за което съм чувала. Кумувете без брак се разделяли. И ние и нашите кумуве, обаче си се оженихме след кумуване.

# 26
Когато аз станах кума ,нямах брак .И за църквата няма проблем ,че не сте женени ,така че и вие може  да им станете кумове.

# 27
Наистина няма да е никакъв проблем познавам доста познати с кумове които или по м/у си нямат родствена връзка или да са брат или сестра на някой от младоженците Peace

# 28
И аз съм кумувала на мой братовчед без проблем  Peace

# 29
Може.Дори при католиците е традиция.При нас е останало от миналото кумовете да са семейна двойка и кумството да се предава по традиция.Мисля,че е добре кумовете да се избират от младоженците.В днешно време хората отказват да бъдат такива по финансови причини и скруполи.

Общи условия

Активация на акаунт