За диалектните думички и изрази в различните краища на България

• 119 813
  • 258
  •   1
Отговори
# 105
  • Here, There and Everywhere
Класика от югозапад
Дживгар чофка урда на чекор- врабче кълве извара на дънер
и
К'им, ки ам и па ки доам- ще отида, ще ям и пак ще се върна

Много са ми интересни диалектите, когато ги разбирам. Най- интересно ми е, че градове толкова близко един до друг имат толкова различен говор- напр Петрич, Банско, Разлог...

# 106
  • Sofia
От Добрич:
ГУГЛА - качулка
КОНОПИДА - карфиол
КУСАМ - опитам ядене, вкусвам нещо
ПРИСКРИПВАМ - прищипвам
НАКЪРТВА МИ - нещо ми е много сладко, тежко чак

От тези са ми познати гугла, прискрипвам и накъртва ми. Странното е, че когато си живееш в тези райони и всички ползват съответните думи не правиш разлика кое е диалект и кое не.

# 107
Фарашка - лопатка за събиране на боклук.

# 108
  • Варна/Лондон
vili2703  bouquet
Малко ще допълня колорита на Варненския диалект:
хайванче-животинче
авер-приятел
миндил-за жена става на въпрос  Confused
пезевенг-бук.-сводник,но лафа е ,,Подправката е пезевенгето на манджата'' Laughing
катил- някой ,дето се има за голяма работа(според мен пръ...льо)
наквасил-напил се Wine Glass
тужар-дете ,момченце-http://4coolpics.com/show.php?ord=aidemoreto&id=304203&ln=EN

# 109
  • Варна

Имам колежка,която е родом от селото,в което е сниман "Мера според мера".Много от съселяните и са участвали в масовите сцени-уникални чешити,слушала съм много истории с тях,но не мога да си спомня нищо в момента.За сега се сещам само за думата денгуба-някой,който мързелува по цял ден и не прави нищо.

# 110
За Варненски регион казват и доматето.За миндил-знам го като уличница.А  накъртва ми го използвам,когато ми е станало мнооооого сладко или мазно от нещо,та чак ми се пов.......ща.

# 111
  • Sofia
За Варненски регион казват и доматето.За миндил-знам го като уличница.А  накъртва ми го използвам,когато ми е станало мнооооого сладко или мазно от нещо,та чак ми се пов.......ща.

доматИто

# 112
  • Варна/Лондон
Taka е -за миндила LaughingАз това накъртва,често си го употребявам когато някой ми е досаден ...моя като вземе да мрънка ,та чак ми накъртва от него Sick

# 113
  • ...до морето..
Някои думички от селата близо до Сандански:
- лубеница      -          диня
- пипон      -               пъпеш
- мисирка    -           царевица
- ляб             -           хляб
- кòри  -                 юфка

...и фрази..

Ки си ида надома- отивам си в къщи
Бегай си - отивай си
Ки иим да берем кикиун- отиваме да берем тютюн
Що ки каиш? -  какво ще кажеш?

# 114
Ето и от мен още...

оти-защото
не мой го ала-не го пипай
клин-баница на сач
карпуза-диня
каунь-пъпеш
накусих го-опитах
кусай-яж

# 115
от русенско:

бутер= краве масло
фараш= лопатка

# 116
Бутер е немската дума за масло, Русчук е бил вратата ни към Европа.
Едно време бутер викахме на чистото краве масло. И сега има бутертесто например.

# 117

миндил-за жена става на въпрос  Confused
....
катил- някой ,дето се има за голяма работа(според мен пръ...льо)

Катил
означава престъпник, убиец на турски/арабски.
Миндил - освен жена с леко поведение, означава и грозна жена.
Видях и други турцизми - хайван, авер, пезевенк...

Не бъркайте турцизмите с диалектните думи.  Laughing

ПП Чувала съм думата наТъртва, използвана в смисъла, в който вие използвате наКъртва. Със същата цел се използва и турцизмът байгън.

# 118
  • Варна/Лондон
Ее ,Сийче,и аз си направих труда да проверя в Гугъла какво наистина означеват думите ,но не съм го споменала -просто темата не е за това PeaceА е наивно да си мислиш ,че турцизмите не са диалект -те толкова са се използвали от нашите пра-родители ,че почти във всеки край си има турцизми ,които се използват от бабите ни и до сега.И за мен това е диалект,макар някои думи да са загубили първоначалния си смисъл и се употребяват вече със съвсем друго значение NaughtyПрочетох по-напред някои думи от южна България ,и много от споменатите диалектни думи ,са със същото значение както в Гърция ,но едва ли бих пропангадирала да си търсим корените-не и в тази тема. Peace

# 119
За катил Сийчето (  Laughing ) е абсолютно права.

Общи условия

Активация на акаунт